Priprema ljute zimnice

  • 13 replies
  • 1146 views
*

Offline dado-Lepoglava

  • **
  • 84
  • 2
  • Spol: Muški
  • Preživi, ako ne želiš da umreš...
Priprema ljute zimnice
« u: 08 Rujan , 2016, 21:47 »
Pozdrav...
Evo i moje prve teme.

Uz sve aktivnosti u kojima sudjelujem, ja i moja supruga Sonja obrašujemo i vrt. Pa ću se malo osvrnuti na dio koji je meni najdrži.

Bavimo se amaterski uzgojem čili papričica i ljutih feferona. Počelo je sve, kad mi je frend rekao da čili može samo rasti u teglama. Ja sam rekao, e baš ću probati. I tako je sve počelo, i traje zadnje 4 godine.

Probat ću opisati kako mi dolazimo do finalnog proizvoda.

Pa evo...

Sjeme uzimam od prošle godine, kada sam odvojio najljepše primjerke i posušio. Stavljam ga u čaj od kamilice, da opna malo omekša da klica lakše izađe.
GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!


Nakon toga sjeme se sadi u kontejnere, gdje stavljam po dva zrna. Kasnije kod presađivanja, odabirem jaču stabljiku.
GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!


Biljke traže konstantnu temperaturu i dovoljno svijetlosti, ia nakon određenog vremena biljke počnu klijati. Klijanje počinje ovisno o vrsti, nema neko određeno vrijeme.
GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!


A ovako nakon 3 mjeseca.
GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!


Presađujemo ih u zemlju oko 1.5., svake godine se pokušavamo držati otprilike tog vremena.
GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!


Prvi dani u prirodnom okruženju.
GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!


Da nebi bilo sve idealno, moram napomenuti da se borimo sa sušom, sa previše vode, sa ušima, sa krumpirovim zlaticama, sa puževima i slučajnim prolaznicma koji tuđe svojataju pod svoje pa uzmu koji komad. Borba je svakodnevna, ali se ne odustaje
GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!


Nakon mjesec i pol dana, već su dobro vidljivi plodovi.
GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!


Prva košara...
GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!


Faza sazrijevanja naših ljutih zvijerčica...
GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!


GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!


GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!


Ove godine sam krenuo i u eksperimente pravljenja umaka i soseva...i kaj ja znam. Ljudi kažu da su OK. :-)

GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!


GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!


GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!


...i kiselimo ih.

GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!


Kuhanje ajvara...jako ljutog ajvara.

GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!


Evo, ovo bi bila moja kratka priča o našem vrtu. On nam ne pruža samo plodove, nego i ispušni ventil nakon radnog tjedna... Mi smo zadovoljni.

Hvala na pozornosti i volji što se pročitali ovaj text.

GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!


Pozdrav iz Lepoglave...
Neću ništa napisati...utvrdite sami kad me upoznate...

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

*

Offline Gorštak

  • *****
  • 3342
  • 10
  • Spol: Muški
Odg: Priprema ljute zimnice
« Odgovori #1 u: 08 Rujan , 2016, 22:14 »
Svaka cast i ja sam ih neko vrijeme uzgajao na balkonu,ali nedostatak prostora je potisnuo to tako da sam odustao


Koje su ti ovo najljuce papricice ?
Kolmi skovila imaju ???

Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk


*

Offline dado-Lepoglava

  • **
  • 84
  • 2
  • Spol: Muški
  • Preživi, ako ne želiš da umreš...
Odg: Priprema ljute zimnice
« Odgovori #2 u: 08 Rujan , 2016, 22:30 »
Bhuto jolokia 2 000 000 scovila
Habanero 200 000 - 300 000
scotch bonnet 200 000 - 350 000

obična feferona ima 2500

:-)
Neću ništa napisati...utvrdite sami kad me upoznate...

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

*

Offline Preppy

  • *
  • 4127
  • 20
  • Spol: Muški
  • QRP SSB
Odg: Priprema ljute zimnice
« Odgovori #3 u: 08 Rujan , 2016, 23:34 »
Da nemam kronični gastritis, znaš da bi kupio par flašica, jer sam inače bio ljubitelj ljutine. Ali kad vidim kolko scoville ima već mi se kapi znoja javljaju na čelu :)
Ali zaista lijepo i zdravo izgledaju.

Via TapaTalk

Strastveni ljubitelj ludih ideja.
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

*

Offline dado-Lepoglava

  • **
  • 84
  • 2
  • Spol: Muški
  • Preživi, ako ne želiš da umreš...
Odg: Priprema ljute zimnice
« Odgovori #4 u: 09 Rujan , 2016, 10:09 »
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
Da nemam kronični gastritis, znaš da bi kupio par flašica, jer sam inače bio ljubitelj ljutine.

Imam frenda koji ima problema sa gastritisom, i jede čili...kaže da mu se popravilo stanje. Inače čiliju pripisuju ljekovita svojstva. Malo sam proučavao sve te navode, i svašta piše...jako malo toga negativnog sam pronašao. Naravno, u ničemu netreba pretjerivati...tako niti u ljutini.
Neću ništa napisati...utvrdite sami kad me upoznate...

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

*

Offline loser

  • **
  • 72
  • 0
Odg: Priprema ljute zimnice
« Odgovori #5 u: 12 Rujan , 2016, 19:41 »
Da se ubacim... Ja već godinama nemam gastritis, ljuto obožavam i tamanim kad stignem. Nakon više promašenih terapija i puno izgubljenog vremena riješio sam se gastritisa bez lijekova, a nedugo nakon toga i moja supruga je uspjela u tome. U većini slučajeva gastritis ne kreće iz želuca nego iz glave. Kad smanjite razinu stresa automatski nestaju tegobe. Nije lako izvesti niti je 100 % uspješno, ali kad upali... :-o

*

Offline Gorštak

  • *****
  • 3342
  • 10
  • Spol: Muški
Odg: Priprema ljute zimnice
« Odgovori #6 u: 12 Rujan , 2016, 21:18 »
Dadooo salji ljutine malo, upravo spremamo ajvar i skuzili da nam fali ljutog   :jao: :jao::grdiples:

*

Offline dado-Lepoglava

  • **
  • 84
  • 2
  • Spol: Muški
  • Preživi, ako ne želiš da umreš...
Odg: Priprema ljute zimnice
« Odgovori #7 u: 31 Listopad , 2016, 10:54 »
Nastavak eksperimentiranja :-) :

Ljuto ulje - (lij. na des.) sjeckane i sušene cayenne pepper, bonnet scotch pepper, carolina reaper - u maslinovom ulju sa prepečenim suhim tabasco papričicama, češnjakom i sušenim bosiljkom. Dodatak jelima i salatama, nakon što odstoji minimalno mjesec dana.

GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!
Neću ništa napisati...utvrdite sami kad me upoznate...

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

*

Offline Preppy

  • *
  • 4127
  • 20
  • Spol: Muški
  • QRP SSB
Odg: Priprema ljute zimnice
« Odgovori #8 u: 31 Listopad , 2016, 11:25 »
To kad pojedeš nemoraš opće nosit firesteel sa sobom  :D
Strastveni ljubitelj ludih ideja.
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

*

Offline blinddog

  • *
  • 441
  • 14
  • Spol: Muški
  • VKV brico
Odg: Priprema ljute zimnice
« Odgovori #9 u: 31 Listopad , 2016, 11:31 »
Što bi rekli moji susjedi iz Mađarske: Jedeš peče, sereš peče!
CB 328CT001
BE SMART - GET PREPARED

*

Offline dado-Lepoglava

  • **
  • 84
  • 2
  • Spol: Muški
  • Preživi, ako ne želiš da umreš...
Odg: Priprema ljute zimnice
« Odgovori #10 u: 31 Listopad , 2016, 11:39 »
Pošto radim u firmi gdje često mijenjam mjesta rada, tako se i susrećem sa različitim načinima pripremanja hrane. Ali ja sve sve to začinim sa svojim "otrovima" :-) i onda uvijek stvorim svoj okus :-)
Neću ništa napisati...utvrdite sami kad me upoznate...

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

*

Offline Gorštak

  • *****
  • 3342
  • 10
  • Spol: Muški
Odg: Priprema ljute zimnice
« Odgovori #11 u: 31 Listopad , 2016, 20:19 »
Jel to ulje kasnije profiltriras?

Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk


*

Offline dado-Lepoglava

  • **
  • 84
  • 2
  • Spol: Muški
  • Preživi, ako ne želiš da umreš...
Odg: Priprema ljute zimnice
« Odgovori #12 u: 31 Listopad , 2016, 20:32 »
Ne... ovo sitno je bosiljak i komadići čilija, sve je jestivo. Tko želi može kroz sito procijediti.
Neću ništa napisati...utvrdite sami kad me upoznate...

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

*

Offline dado-Lepoglava

  • **
  • 84
  • 2
  • Spol: Muški
  • Preživi, ako ne želiš da umreš...
Odg: Priprema ljute zimnice
« Odgovori #13 u: 01 Studeni , 2016, 09:33 »
Probao sam kupovno i od frenda kod  kuće napravljeno...ovo kod kuće je slabije, ali tako meni odgovara. Kupovno mi je malo jače, ali ima neki sastojak koji mi malo uništava okus. Svašta stavljaju unutra, zbog boje, okusa, trajnosti... Druge godine budem napravil malo više vrsta ulja s okusom, pa ću isprobavati...
Neću ništa napisati...utvrdite sami kad me upoznate...

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi