Zračenje repetitora

 • 4 replies
 • 2066 views
*

Offline Preppy

 • *
 • 4095
 • 20
 • Spol: Muški
 • QRP SSB
Zračenje repetitora
« u: 25 Listopad , 2015, 17:32 »
Baš sam išao u izvidnicu za mogućim lokacijama pa sam se autom provozao okolo po brdima. Kako je to inače uobičajeno, po većim vrhovima stavljaju odašiljače i repetitore. Sad, ima jedna super lokacija gdje bi overnajt bacil, ali je baš na vrhu gdje je repetitor sa desetak antena i odašiljača.
Znam da nije zdravo bit baš u blizini tih monstruma, kolko bi bilo jako zračenje recimo da ostaješ preko 12 sati u blizini tog sranja? Ima ko kakvih informacija ili iskustva kaj bi podjelil s nama?  :neznam:
Strastveni ljubitelj ludih ideja.

*

Offline poljičanin

 • *
 • 1812
 • 18
Odg: Zračenje repetitora
« Odgovori #1 u: 25 Listopad , 2015, 22:23 »
Citat:

"Elektromagnetsko zračenje još možemo podijeliti i na ionizirajuće i neionizirajuće zračenje. Ionizirajuće elektromagnetsko zračenje je visokofrekventno zračenje koje ima toliku energiju da može izbiti elektrone iz atoma, odnosno ionizirati molekule. U ovo zračenje spadaju ultraljubičasto zračenje, X-zrake, gamma zraka, ali i radioaktivno zračenje. Čak je i službena znanost/medicina morala potvrditi da je ovo zračenje štetno, mutageno i kancerogeno za ljude. Međutim, usprkos tome, danas se ova ionizirajuća zračenja i radioaktivne materije koriste u raznim medicinskim dijagnostičkim postupcima i pa čak i u ‘liječenju’ tumora kad se zračenjem navodno ubijaju maligne stanice. Kakvog li apsurda da se kancerogeno ionizirajuće zračenje koristi u dijagnozi i tretmanu karcinoma. Sva ostala elektromagnetska zračenja na nižim frekvencijama od ionizirajućeg se mogu klasificirati kao neionizirajuća zračenja (naponska mreža, mobiteli, bežična komunikacija). Međutim, iako ih ova klasifikacija automatski nekako označuje kao neopasna zračenja i neionizirajuća elektromagnetska zračenja, a pogotovo umjetna neionizirajuća zračenja mogu biti veoma opasna za ljudsko zdravlje.

Elektromagnetska zračenja, bilo ona prirodna ili umjetna (stvorena od ljudskih elektroničkih naprava) mogu biti ili štetna ili blagotvorna. Npr. kozmičke zrake i svemirsko zračenje je štetno za ljudsko zdravlje, a magnetsko polje Zemlje nas štiti od štetnih posljedica takvog zračenja. Iako postoje dokazi da su ljudi prije i živjeli u pećinama upravo da se sklone od negativnog utjecaja kozmičkog zračenja, valjda dok je magnetsko polje Zemlje bilo slabijeg intenziteta. S druge strane sunčevo elektromagnetsko zračenje donosi život i zdravlje na Zemlju, kao npr. lučenje vitamina D3 kad se čovjek izloži suncu.

Sva umjetna EM zračenja producirana od razne tehnike su apriori štetna za ljudsko zdravlje jer rade ili u frekvencijskom spektru naših najosjetljivijih organa (mozga) kao što je niskonaponska mreža ili rade blizu rezonantne frekvencije vode od 2.4GHz (npr. sva Wi-Fi tehnologija) koja je glavni gradivni element ljudskog tijela. Međutim, i ovdje postoje izuzeci, jer postoje brojni istraživači koji su dokazali kako izlaganje EM zračenju niskog intenziteta i specifične frekvencije može blagotvorno djelovati na zdravlje.

Osim same frekvencije, teško je reći da li što drugo uzrokuje da li će EM zračenje biti štetno ili blagotvorno. Činjenica je da sva prirodna blagotvorna EM zračenja, pa i EM zračenje čovjeka su širokopojasna, odnosno elektromagnetska emisija se odvija po skoro cijelom spektru frekvencija ili vrlo velikom dijelu spektru, te ima tzv. kontinuirani spektar zračenja. S druge strane sva štetna umjetna tehnička zračenja imaju diskontinuirani spektar i obično emitiraju u uskom frekventnom području što može nepovoljno djelovati na ljudsko zdravlje.

GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!

Termografski prikaz učinaka zračenja mobitela na ljudsku glavu.

Neposredni termalni efekt zagrijavanja ljudskog tkiva koji danas vladajući establishment priznaje kao jedini potencijalni rizik umjetnog tehničkog EM zračenja za zdravlje ljudi, a koji je jedini kriterij za prije navedene iznose dozvoljenog zračenja u biti predstavlja najmanju opasnost. Iza ovoga se kriju tzv. dugoročni kumulirajući netermalni negativni efekti na ljudsko zdravlje, ali i još jedna skrivena komponenta koja je najopasnija u cijeloj priči, a to je tzv. informacijska ili skalarna komponenta koja u biti ima najštetnije djelovanje na čovjeka, ali i sav bio svijet (biljke, klima, životnije).

Utjecaj elektromagnetskog zračenja na čovjeka

100 bilijuna stanica ljudskog tijela međusobno komunicira putem finih elektromagnetskih signala i kroz biokemijske reakcije. Ti signalni putevi prenose informacije koje se prevode u sve biokemijske i fiziološke procese tijela. Neprekidno izlaganje elektromagnetskom zračenju može drastično iskriviti i narušiti te stanične komunikacijske puteve, što rezultira abnormalnim staničnim metabolizmom i, naposljetku, bolešću.

Biološki stres izazvan elektrozagađenjem duboko ugrožava normalnu fiziologiju i međustaničnu komunikaciju. Stanične funkcije se narušavaju, stanične membrane otvrdnjavaju, hranjive tvari ne mogu ući, a toksini ne mogu izaći. Raspad zdravih staničnih procesa dovodi do biološkog kaosa u našim tijelima.

Postoje brojna istraživanja od strane uglednih istraživača i institucija koje navode da postoje ozbiljni negativni efekti na ljudsko zdravlje uslijed izlaganja i vrlo malim dozama elektromagnetske radijacije (tzv. netermalni efekt EM  zračenja).

Popis simptoma i bolesti koje su posljedica izlaganja elektromagnetskom zračenju:

    rak
    sterilnost
    spontani pobačaji i urođeni defekti
    pretilost
    gubitak apetita
    mučnina
    poteškoće u kretanju
    sindrom kronične premorenosti
    nesanica
    glavobolje
    tjeskoba
    nervoza i razdražljivost
    depresija
    poremećaj koncentracije i poteškoće u učenju
    hiperaktivnost
    gubitak pamćenja
    vrtoglavica
    drhtavica
    ASD poremećaji autističnog spektra kod djece
    Alzheimerova bolest
    oštećenje vida i sluha
    kožni problemi (osip)
    kardiovaskularni problemi (aritmija)

Budući da su glavne žlijezde tijela (hipofiza, hipotalamus, epifiza) smještene u mozgu, kontinuirana upotreba mobilnih telefona može potencijalno izazvati jake poremećaje sposobnosti hormonske signalizacije. Kad se mobilni telefon prikopča za pojas ili drži u džepu od hlača, to ambijentalno polje najjače pogađa tkiva i organe kojima je najbliže, posebno u području zdjelice. Dvije studije već su pokazale 30%-tno smanjenje broja spermija kod muških korisnika mobilnih telefona. Kako sve više žena nosi svoje mobilne telefone prikopčane za pojas, ženski reproduktivni organi također bi mogli biti ugroženi.

U znanstvenom istraživanju, koje je objavljeno 2009., godine pokazalo se kako nošenje mobitela u džepu hlača uništava kosti karlice, točnije stvara osteoporozu. Muškarci koji su nosili mobitele okačene o opasač ili unutar džepa od hlača su unutar šest godina ove prakse izgubili gustoću kostiju karlice. Istraživači su uz pomoć rendgenskih snimaka otkrili kako je kost uvijek bila oslabljena na strani na kojoj su sudionici nosili mobitele.

2011. godine je objavljeno istraživanje o tome kako mobiteli utječu na stvaranje tumora na parotidnim žlijezdama. Parotidna žlijezda ili zaušna žlijezda je najveća od triju parnih žlijezda slinovnica. Većim dijelom leži na čeljusnoj grani, a pokriva stražnji rub mišića mastera, njeno tijelo se nalazi ispred i ispod ušne školjke na obije strane glave. Ova žlijezda je poznata po tome što njena infekcija stvara takozvane zaušnjake (mumps) – akutnu virusnu dječju zaraznu bolest. Izraelski znanstvenici su preko 30 godina istraživali povećanje tumora na parotidnoj žlijezdi, između 1970-te i 2006-te godine broj tumora se povećao za 400%. 2008. godine dr. Siegal Sadetcki, glavni istražitelj senata SAD-a, je uspio identificirati glavnog krivca za tumore zaušne žlijezde. U njegovom izvješću stoji kako su mobilni telefoni glavni i najčešći krivci za:

    34% povećanja rizika od tumora zaušne žlijezde ako se mobilni telefon koristi na regularnoj bazi u vremenu od pet godina.
    58% povećanja rizika od tumora zaušne žlijezde ako se mobilni telefon koristi s više od 5500 poziva za vrijeme ljudskog života.
    49% povećanja rizika od tumora zaušne žlijezde ako se mobilni telefon koristi za više od 266,3 sata za vrijeme ljudskog života.

Štetan utjecaj elektromagnetskog zračenja na djecu

Zbog nerazvijenih kostiju lubanje koje imaju glavni zadatak štititi mozak od negativnih vanjskih utjecaja, mala djeca su posebno ugrožena od utjecaja mobitela na mozak. Ne samo da veća količina zračenja prodire u dječji mozak, nego će dječji mozak i upiti veće količine toga zračenja jer je mozak djece takav da upija stvari poput spužve.

Sami termalni efekt zagrijavanja moždanog tkiva je dva puta veći kod prosječnog desetogodišnjeg djeteta nego kod odrasle osobe, odnosno tri puta veći nego kod petogodišnjaka.

U istraživanju koje je objavljeno 2008. godine je otkriveno kako su trudnice i njihova nerođena djeca posebno osjetljiva na zračenje iz mobitela. Znanstvenici su analizirali 13 tisuća djece i otkrili su kako je zračenje iz bežične tehnologije uzrokovalo brojne probleme za vrijeme trudnoće te da je na koncu povećalo rizik od poremećaja koji izazivaju hiperaktivnost, nedostatak pažnje, probleme s emocijama, stvaranjem i održavanjem veza s ljudima i druge bihevioralne anomalije. Sve trudnice koje su koristile mobilne telefone su imale 54% povećan rizik od različitih fizičkih i psihičkih anomalija u zdravlju i razvoju njihove djece.

Nažalost, danas sve veći broj igračaka za djecu sadrži neki vid elektromagnetskog zračenja izlažući djecu većem riziku oboljenja od raznih bolesti kasnije u životu."


Za još informacija zaviri u:

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

Bazna postaja ima nekoliko antena od kojih svaka servisira nekoliko stotina mobitela. Naime, svaki mobitel se mora javljati (svakih 10-tak sekundi) baznoj postaji. Dakle, i dok ne razgovarate, vaš mobitel komunicira s baznom postajom. Snaga u predaji nije fiksna, što ste dalje od postaje, potrebna je veća snaga. Izlazna snaga je od 0,25 W do 2 W. Kada ste samo pored mobitela, zrači vas samo on (najviše 2W), ali kada se nalazite neposredno blizu bazne postaje, sva predajna energija vas ozračuje. Dakle, nekoliko stotina kanala X 1W u prosjeku...

GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!


Ovako teoretski izgleda dijagram zračenja u okomitoj ravnini. Što znači da uopće ne zrači ispod antene. Međutim, takav dijagram možete postići u svemiru, ali na Zemlji dolazi do refleksije od tla i taj dijagram se gotovo u potpunosti deformira, jasno, u ovisnosti o reljefu lokcije i zrači i točno ispod antene. Osim toga, ta slika laže, nema nacrtanih zračenja straga, nema nacrtanih stražnih latica, izgubljene energije.

Sve u svemu, Croprepp, ja ne bih.
« Zadnja izmjena: 25 Listopad , 2015, 22:26 od poljičanin »

*

Offline blinddog

 • *
 • 441
 • 14
 • Spol: Muški
 • VKV brico
Odg: Zračenje repetitora
« Odgovori #2 u: 26 Listopad , 2015, 10:08 »
Mislim da je kod većine odašiljača i repetitora kut zračenja po vertikali ispod 90 stupnjeva. Maksimalno zračenje je u horizontalnoj ravnini tako da ispod i oko repetitora nema baš zračenja. Šuma je poznata da upija EM zračenje kao spužva tako da i to igra ulogu. Ovo sve važi za TV i radio repetitore. Kod baznih postaja i repetitora za mobilnu komunikaciju je malo drugačiji dijagram zračenja i lepeza zračenja je malo više prema dolje. Oni rade na višim frekvencijama i njihovo zračenje jače prodire u čovjekov organizam.
Ni ja baš ne bi bio u blizini tih odašiljača i antena ali kad pogledam oko sebe: mikrovalka, mobitel, kućni WiFi i na poslu, hrpa drugih izvora EM zračenja,..., meni bi bilo svejedno. Malo ću više upiti tih sranja pa ću živjeti 100 a ne 150 godina  :vertex_Schild_Smiley_LOL1:
CB 328CT001
BE SMART - GET PREPARED

*

Offline Preppy

 • *
 • 4095
 • 20
 • Spol: Muški
 • QRP SSB
Odg: Zračenje repetitora
« Odgovori #3 u: 26 Listopad , 2015, 18:06 »
Hvala na ovim opširnim i informativnim odgovorima. Mislim da otpada overnajt na toj poziciji, bar za mali izlet ipak idem.

Via Tapatalk

Strastveni ljubitelj ludih ideja.

*

Offline poljičanin

 • *
 • 1812
 • 18
Odg: Zračenje repetitora
« Odgovori #4 u: 26 Listopad , 2015, 19:57 »
Blindi, idealni dijagram zračenja u slobodnom prostoru, ili gluhoj komori, ne izgleda onako kako to izgleda u realnom svijetu za istu antenu.

GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!


Kada proizvođač stavlja antenu na tržište, daje i tehničku dokumentaciju koja sadrži dijagram zračenja u vodoravnoj ravnini i dijagram zračenja u okomitoj ravnini za glavnu laticu zračenja. Ta dva dijagrama su dana za zračenje u slobodnom prostoru. Kada antenu dovedemo u stvarni prostor, dijagram se značajno narušava refleksijama od tla, reljefa i umjetnih prepreka.

GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!


Evo, na primjeru radarske antene može se vidjeti kako izgleda idealni oblik zračenja radarske antene u okomitoj ravnini za glavnu laticu zračenja (plavo), te kako to izgleda u stavrnosti, crvena crta. Još malo:

GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!


Evo, na ovom primjeru dolje možeo vidjeti kako izgleda idealni dijagram zračenja u slobodnom prostoru.

GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!


Dakle, kada ovakava dijagram začenja dovedmo u razinu tla, ili na neku zgradu u urbanom prostoru, čitava energija koja se nalazi ispod vodoravnog dijagrama zračenja reflektirati će se od tla, prepreka, reljefa. Kao poslijedica toga doći će do interferencije s energijom u gornjem dijelu dijagrama zračenja: u nekim točkama energija će biti u fazi izbrajati se što će neke djelove dijagrama pojačati, u energetskom smislu, ali u nekim točkama će doći do kašnjenja u fazi pa će se energija poništiti.

Ne samo to, nego u mom prvom postu vidite kako vam prikazuju dijagram zračenja antene, zračenje postoji samo u smjeru glavne latice. Na prvoj slici u ovom postu možete vidjeti kako postoji zračenje u svim smjerovima oko antene, istina, znatno manjeg intenziteta nego u smjeru glavne latice zračenja, ali slaba je to utjeha ako se bazna postaja nalazi na vašoj zgradi.

Signal opada s kvadratom udaljenosti, ali za male udaljenosti (nekoliko katova) to je vrlo zanemariv pad.