Sjekira, kakva i za sto? Jos jedna od onih vjecnih rasprava na koke stalno nailazimo po forumima.
Znaci rasprava je o 'domacim' i 'poznatim' sjekirama. Osobno nisam ljubitelj Weterlings i Gransfors Bruks (valjda je pravilno napisano) sjekira iz razloga sto nemam 'vremena' za njih a i jednostavno su toliko skupe da bi mi bilo zao nositi ju bilo gdje zbog onog stalnog osjecaja da cu je izgubiti ili ostetiti. Ako razmisljamo normalno, lako se da zakljuciti da je >400 kn za normlanu placu prilicno dobar izdatak. Normalno da bih volio imati jednu takvu sjekiru, ali nema sanse da cu si ju sam ikada kupiti.
Za sve ostale postoji alternativa, sjekire iz domacih kovacnica. Sigurno ste po placevima i sajmovima vidjeli vise standova sa sjekirama koje kostaju od 50 do 150 kn. Nisu sve iste kvalitete ali da se naci prilicno dobrih. Nisam jedan od onih koji ostre sjekiru do ostrine britve; ostrim sjekiru do dobre ostrine, ali nikada toliko. Smatram da je to nepotrebno, a i na trodnevne izlete ne nosim nikakve bruseve jer jako dobro pazim na ostrice (pogotovo one koje sam kupim

) a i dizem kapu onima koji uspiju otupit za tako kratko vrijeme. (S duznim postovanjem, ne zelim uvrijediti nikoga)
Zbog toga su 'domace' moj favorit. Nece mi biti toliko krivo ako ju ostetim ili izgubim, uvijek mogu nasad napraviti.
Sto se tice velicine, odgovara mi nesto tipa 'belt axe' upravo zato jer i sama rijec kaze, nosim ju za opasacem. Takva sjekira je korisna jer je lagana a dovoljna za usitnjavanje drva (s obzirom da je tu i preklopna pila s kojom rezem na mjeru) a i za finiji rad na drvu.
Takodjer mi odgovara i 'medium size axe' tipa Fiskars X7. Odlican omjer tezina glave sjekire i drzalice, jedino sto ne volim plasticne drzalice. Ne cine mi se pouzdanima i cini se nemoguce nasadit sjekiru kada drzalica pukne.
Dakle, moj idealni izbor ostrica bi bio sljedeci: Mora Robust, sjekira domace proizvodnje (Dalekovod VK, dobio ju prije 12 godina) i jos pokusavam nabaviti Opinel n10. Za mene je to dovoljno i zadovoljan sam time; nisam neki teski bushcraft ili outdoor genije sa 10 nozeva, 3 sjekire i 2 pile, meni vise odgovara onaj tipicni stari 'woodsman' nacin.
Toliko od mene, ne zelim da se itko uvrijedi :)
Razlog duzine posta je taj sto u zadnje vrijeme forum malo 'pauzirao' pa zelim pokrenuti tekucu raspravu, a i volim pisati