Izbor mjesta za taborovanje

 • 39 replies
 • 5431 views
*

Offline poljičanin

 • *
 • 2103
 • 21
Izbor mjesta za taborovanje
« u: 29 Travanj , 2015, 22:16 »
Dakle, evo jedna izvorna tema. Pitanje: na što obraćate pozornost kada postavljate tabor u divljini?

Meni je važno nekoliko detalja:
- otvor šatora suprotan smjeru puhanja vjetra (ili kompromisno puhanju glavnih vjetrova bure i juga);
- u sjeni stabala, ali ne ispod suhih grana;
- osobito je važan položaj u odnosu na vodu - ne blizu slatkih voda u vremenu mogućih poplava i ne na smjerovima sljeva oborinskih voda, odobito ne u suhim koritima potoka;
- podloga (zemlja, pjesak, kamen) kako bi bila mekana za smještaj (da samo znate kako je prokleto kada vam čitavu noć smeta kamen u zemlji na kojoj ležite, a kad ga napokon izvadite - smeta vam rupa), a dovoljno čvrsta za klinove za pričvršćivanje šatora;
- blizu vode za piće kako ne bi trebalo ići daleko po nju;
- neka podloga bude što ravnja i vodoravnija.

*

Offline Gorštak

 • *****
 • 3461
 • 12
 • Spol: Muški
Odg: Izbor mjesta za taborovanje
« Odgovori #1 u: 29 Travanj , 2015, 22:22 »
Definitivno ne razmisljam o tome, a trebao bi  :D to sam "pokazal" na overnight druzenju, Maki i ja slozili lezaj u rupi, s tim da je moja strana bila puna komada kamenja koje se neda izvadit  :vertex_Schild_Smiley_LOL1: posluzili su mi kao masazer za rebra i podmetac za glavu ... slazem se sa svim napisanim kod Poljia, definitivno treba na sve to obrtit paznju ... ubuduce se drzim toga

*

Offline poljičanin

 • *
 • 2103
 • 21
Odg: Izbor mjesta za taborovanje
« Odgovori #2 u: 29 Travanj , 2015, 22:31 »
Zaboravio sam spomenuti kako izbor lokacije za tabor mora biti takav da u blizini nisu stabla koja odudaraju svojom visinom kao ne bi bili izloženi mogućem udaru groma.

*

Offline Gorštak

 • *****
 • 3461
 • 12
 • Spol: Muški
Odg: Izbor mjesta za taborovanje
« Odgovori #3 u: 29 Travanj , 2015, 22:36 »
Nadodao bi da isto treba pripazit da ležiste ili tabor nije na mjestu tj putu divljih životinja prema vodi, hranilištu itd. pripazit na tragove po podu

*

Offline Preppy

 • *
 • 4666
 • 24
 • Spol: Muški
 • 9A5ALX
Odg: Izbor mjesta za taborovanje
« Odgovori #4 u: 04 Svibanj , 2015, 10:09 »
Ili da si ne stavis tabor na mravinjak  :D Ako je moguca kisa onda izbjegavati grabe, ne bas spavati okruzen sa visokim tlom. Da, i vodoravnost je veoma bitna ako spavas na karimatu na kojem ti se vreca sklize, inace nemas mirnog sna.
Strastveni ljubitelj ludih ideja. |Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

*

Offline poljičanin

 • *
 • 2103
 • 21
Odg: Izbor mjesta za taborovanje
« Odgovori #5 u: 04 Svibanj , 2015, 23:34 »
Kada sam u svom okolišu u kojem sam odrastao, znam (više -manje) kako se ponašati da ne budem u koliziji s prirodom, nešto motrenjem prirode, nešto vlastitim iskustvom. Stari debeli bor (preko 35 cm) nakošen u smjeru bure iznimno je opasan, previše je težak i jaka bura ga čupa iz zemlje (samo će se prvrnuti pri čemu će išupati dio korjena iz zemlje). Isti takav promjera 20 cm neće tako lako pasti, makar dok ne ostari (izbjeći ako se može, ali ako nema izbora i to je OK).

Zemlja u šumi je obično prepuna korjenja i nije lako naći ravnu površinu za šator. Pozitivna strana tabora u šumi je to što možeš iskoristiti stabla za vezivanje šatora (bolje od bilo kakvog klina), ali negativna je to što ne možeš lako iskopati drenažni kanal oko šatora zbog korjenja. Blago nagnut i malo povišen teren je izvrsno rješenje, ali teško je takvo mjesto pronaći. Šuma ima svoje prednosti: štiti od vjetra, stvara hlad, ali i mane: vlažnije je, dugo nakon kše još kapi sa stabala i cjedi se po šatoru. Rub šume je obično dobar izbor, manje šumske čistine još bolje (može biti problem ako je na tim mjestima gusta trava - miševi, voluharice i za njima zmije).

Ako već možeš birati između nekoliko lokacija, dobro je vidjeti kakvo je tlo na njima. Previše kamena stvara probleme pri ležanju, a pjeskovito tlo može biti nagovještaj moguće bujice. Nakon obilnog pljuska koji nas je možda mimoišao, može se dogoditi da nagla bujica napravi znatno više nereda od pljuska (Mala Paklenica je poznta po tome). Močvarno tlo je problem samim time što je vlažno, ali i što privlači komarce.

Kada sam bio u Lonjskom polju, malo sam promtrao prostor i iskreno, nisam mogao pronaći neko mjesto za tabor, a da mu ne pronađem manu, vjerojatno zbog toga što ne poznajem ćudi tog kraja - stalno vidim nekakve brane i sredsta za zaprečavanje poplave, pa ne mogu prosuditi dokle bi se poplava mogla proširiti.

*

Offline poljičanin

 • *
 • 2103
 • 21
Odg: Izbor mjesta za taborovanje
« Odgovori #6 u: 04 Svibanj , 2015, 23:55 »
Prednost tabora u šumi je i to što imaš gdje objesiti hranu da ne bude u dosegu vleikim sisavcima (medo, divlja svinja), ali su onda tu zato mali sisavci: miševi i puhovi. U šumi se brzo i smrači. Ali se i ima gdje razvući hammock. Međutim, u šume je velika vlaga i slab propuh, teško je i disati u gustoj šumi, a kamoli biti suh i imati suhu opremu, valaga se brzo uvuče u svu opremu.

Kraška polja nisu loše lokacije, ali u pravilu su zapuštena i puna svakojakog trnovitog bilja: smriča (smrike), kupine, drače i drugog raznvrsnog bilja kojem se vaš šator ne veseli. Terasasta struktura može stvarati probleme ako se postavlja više šatora, pa onda imate tabor na više katova, a suhozidovi su omiljeno stanište zmije s mnogobrojnim rupama za zaklon i bijeg.
« Zadnja izmjena: 19 Ožujak , 2016, 20:24 od poljičanin »

*

Offline poljičanin

 • *
 • 2103
 • 21
Odg: Izbor mjesta za taborovanje
« Odgovori #7 u: 07 Svibanj , 2015, 23:07 »
U primorju postoji još jedan važan element na koji se mora računati, odnosno onaj o kojem se mora voditi pozornost: opasnost od požara. Dvije su vrste opasnosti od požara - šumski požar  koji nam se približava i požar kojeg sami  možemo izazvati. U borovim šumama s debelim slojem borovih iglica, pri dugotrajnim sušnim periodima s visokim temperaturama, dovoljna je mala iskra pa da se dogodi veliko zlo. U takvim prostorima onda moramo tražiti i podlogu koja smanjuje vjerojatnost izbijanja požara, osobito onoga kojeg sami možemo izazvati.

Kod utjecaja mogućeg šumskog požara, uglavnom, nema tu velike mogućnosti izbora pozicije koja bi nas mogla zaštiti, ako takva postoji, još bolje, ali tu zapravo moramo voditi računa o nečem drugom - izabrati takvu poziciju koja će nam omogućiti evakuaciju u slučaju šumskog požara, dakle, ne birati takve pozicije s kojih se nema kamo pobjeći. Evakuacijski putovi moraju odgovarati slučaju požara u smjeru juga i požara u smjeru bure. Pri tome treba osobitu pozornost posvetiti reljefu i vegetaciji na smjerovima evakuacije, primorske planine su jako teško prohodne, osobito u vrijeme povećane opasnosti od požara kada je vegetacija u punom jeku i učini neprohodnim ono što je koji mjesec ranije bilo prohodno.

*

Offline poljičanin

 • *
 • 2103
 • 21
Odg: Izbor mjesta za taborovanje
« Odgovori #8 u: 21 Svibanj , 2015, 20:54 »
Eh, evo, nakon nekoliko noći pod šatorom izloženom jakom jugu s još jednim iskustvom: ako nema mravi (ili ih makar ne vidite) na mjestu gdje ste postavili šator, samo odlaganje hrane u neotvorenoj ambalaži upravo ih dovede u šator. Ono što se nama čini neotvorena ambalaža, ne čini se i mravima - vjerojatno na foliji ima malih rupica iz kojih se širi neodoljivi miris nekakvih E-čuda koja su tamo kako bi nas namamila na ponovnu kupnju tih proizvoda, pa imaju sličan učinak i na mrave. A jednom kada uđu u šator, bez podnice, stvarno nemam ideju kako ih otjerati, a što je još i gore, ni gdje s hranom. Spasila nas je kanta od fasadne boje od 20 l s ispravnim poklopcem.

Drugo, po jakom jugu budite jako oprezni i kada otvarate vrata šatora, osobito ako onaj ko ga je postavljao ne sluša tuđe savjete i vrata okrene u smjeru vjetra. Onda naglo prisustvujete pretvranju velikog šatora za četiri osobe u padobran koji lebdi iznad vaše glave. A ako mislite kako je to zato što šator nije bio dobro pričvršćen...   
... moram vas razočarati, jedostavno, snaga vjetra zna biti strašna. Krivilo je metalnu konstruciju od aluminiskih cijevi promjera 3 cm, iščupalo platno ispod kamenja teških i po 20 kg, kidalo žilavo raslinje kamenjara za koje su konopi bili vezani.


*

Offline poljičanin

 • *
 • 2103
 • 21
Odg: Izbor mjesta za taborovanje
« Odgovori #9 u: 21 Svibanj , 2015, 20:59 »
Još nešto, ako imate mogućnost izbora mjesta u šatoru, pretpustite nekom drugom spavanje uz stranicu šatora koja je izložena vjetru, pa neka njega šator budi po noći, a ne vas (jasno da je ovo iz vlastitog iskustva :D, pa sam sad nenaspavan).

*

Offline poljičanin

 • *
 • 2103
 • 21
Odg: Izbor mjesta za taborovanje
« Odgovori #10 u: 10 Lipanj , 2015, 00:05 »
U razgovorima uvijek doznaš nečije čudno iskustvo: kako u nas u primorju nema krtica, na njih se i ne obazireš, ali danas sam pričao sa susjedom koji je bio u ročnoj vojsci u okolini Požege, i dobio neobičnog podstanara u šatoru: krticu. I taj nezvan gost mu je napravio nered u šatoru. Pitanje za ekipu s kontinenta: kako se riješiti krtica u šatoru? Mislim, najjednostavnije je valjda izbjeći zemljište na kojem ima krtičnjaka, ali više me zanima je li iznimka ili su takve stvari uobičajene (mislim na posjet krtice u šatoru).

Inače, za izbor mjesta za postavljanje šatora važno je i godišnje doba: zimi uhvatiti svo sunce do kojeg se može doći, a ljeti izabrati, po mogućnosti, takav hlad da traje čitav dan (recimo u sjeni visokih stabala), a da nije izravno ispod krošnje, po mogućnosti ravno, malo povišeno  i malo nakošeno kako bi se voda što brže cjedila u slučaju kiše.  U primorju su dobra i mjesta u kojima stijena napravi prirodni zaklon za šator (i od kiše, i od sunca), ali tu treba biti oprezan zbog mogućih odrona ili lavina.

Treba izbjegavati blizinu močvara, odnosno udaljiti se od njih makar 3 km, kako bi se izbjegli komarci.

Jedan od većih problema može biti izbor tla za podlogu: vlažno tlo generira probleme s vlagom, a na vlažno tlo upućuju boja i svježina vegetacije (bujna vegetacija upućuje na vlažno tlo),mahovina također, bilo na zemlji, bilo na deblima stabala neposredno iznad zemlje, ali i pjeskovito tlo; ljeti na dobru podlogu upućuje tvrda i ispucala zemlja bez mahovine između busenja trave, a trava ima blijedo zelenu boju.

Zbog bujica i mrazišta treba izbjegavati udoline okružene brijegovima.

*

Offline poljičanin

 • *
 • 2103
 • 21
Odg: Izbor mjesta za taborovanje
« Odgovori #11 u: 17 Ožujak , 2016, 00:06 »
Ima još jedan problem pri postavljanju tabora. Naime, tabor nam je drugi dom, mjesto u kojem se moramo osjećati i biti sigurni, kako bismo se odmorili, nahranili i pripremili za druge izazove. Kada postavljamo tabor, pored problema vezanih uz lokaciju postavljanja tabora, javlja se i problem vremena. Uvijek, a osobito na duljim hodnjama nekako koketiramo s vremenom. Imamo nekakav plan hodnje i kretanja, pa tempiramo dolazak u određene područja ili na neke točke, u određenom vremenu. Obično se precjenjujemo i kaskamo za planom. E, tu leži problem.

Taj problem zna biti izraženiji u ekstremnijim vremenskim uvjetima, u uvjetima prevelike vrućine ili hladnoće. To je problem vremena koje nam treba za postavljanje tabora. U taj čimbenik vremena, moramo dodati još nekoliko elemenata koji mogu to još više zakomplicirati.

Pretpostavimo slijedeće: zima je, oko 14 h, a sumrak pada u 16 h; temperatura je ispod nule. To bi značilo da imate 2 h za postavljanje tabora. E, ali sada tu dolaze oni drugi elementi koji utječu na to koliko dugo će se tabor postavljati.

U prvom redu to je opremljenost, što je bolja oprema, to će se tabor brže podići, a ako smo oskudni i s lošom opremom, moramo se osloniti na korištenje priručnog materijala i improvizacije, što rapidno troši vrijeme, na izradu i problem pokušaja i promašaja. Iako sam ja uvijek za improvizaciju, u vremenskoj stisci - ipak mi je draže imati dobru opremu.

Druga stvar je brojnost – što je više ljudi tabor će se prije podići. No ne i nužno, a to ovisi o iskustvu i izvježbanosti onih koji tabor postavljaju: mani broj iskusnih ljudi brže će postaviti tabor od velikog broja neiskusnih i neorganiziranih. Jednostavno: mora postojati „mozak“ operacije, netko ko će jake i iskusne uputiti u podizanje tabora, a one neiskusne i slabe u prikupljanje materijala i drva za loženje, reorganizirati operaciju kada ona zapne, usmjeriti ljude u najkritičniji postupak postavljanja tabora ako se ukaže potreba. Bolje je slušati i budalu, nego da nastane kaos i gubljenje vremena, osobito ako su svi međusobno vezani idejom konačnog cilja.

Loši vremenski uvjeti, pa, ne moraju biti uvijek i negativna okolnost, bar što se tiče vremena postavljanja tabora: kiša ili snijeg mogu jako ubrzati radove, ali i doprinijeti totalnom kaosu. Svakako, to je jedan od najboljih načina za motivirati ekipu za brzo postavljanje tabora.

U ljetnim uvjetima tu je drugi negativni čimbenik  - vrućina i voda, postavljanje tabora zahtjeva i dopunske količine vode za piće.

ZAKLUČAK: Moramo uračunati vrijeme postavljanja tabora u plan  kretanja u prirodi, osobito u lošim vremenskim uvjetima. Uz to, treba računati i na to da će planirano vrijeme postavljanje tabora biti dosta veće od planiranog – uvije iskrsnu neki banalni problemi koji brzo troše i vrijeme i elan i moral. U mraku sve to traje puno dulje.
« Zadnja izmjena: 19 Ožujak , 2016, 20:19 od poljičanin »

*

Offline Preppy

 • *
 • 4666
 • 24
 • Spol: Muški
 • 9A5ALX
Odg: Izbor mjesta za taborovanje
« Odgovori #12 u: 17 Ožujak , 2016, 09:21 »
Potpisujem. Vidjeli smo na kuzelinu kako dugo je Gorštaku i Makiju trebalo da postave tarp. Prvo se morala naći pozicija koja odgovara, znači ravna, dvoje stabla za vezanje ridgeline-a, smisliti geometriju tarpa, napraviti klinove. Sve je to trajalo preko sat vremena, možda i duže. Meni isto, postavljanje hammocka, naći dvoje stabla u optimalnom razmaku, po mogućnosti da nisu uzduž smjera vjetra.

A po noći sve traje duplo duže. I podloga je isto jako važna. Koliko? Vidjeli smo kad smo prenoćili na obalama Save gdje je sve sitni kamen. Nema šanse da postaviš tarp jer nemožeš zabit klinove u tlo. Tako da i treba voditi računa o konzistenciji tla.
Strastveni ljubitelj ludih ideja. |Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

*

Offline Benger

 • ***
 • 375
 • 4
 • Spol: Muški
 • Družina od vješala
Odg: Izbor mjesta za taborovanje
« Odgovori #13 u: 17 Ožujak , 2016, 20:52 »
Eh, Preppy... Koliko whoopies olakšavaju stvari, pa taman da ih ne moraš stavljati nisu nikad naodmet.

Nakon dosta isprobavanja različitih opcija postoje neke stvari koje se kod hemokiranja ne smiju zanemariti.

1. Krajevi hemoka MORAJU imati zatvorenu petlju, iz razloga što uvijek imaš opciju direktnog vješanja, a finese se mogu rješavati karabinerima, soft shackleima, ugradnjom po dva prstena (čelični su teški, a aluminijski poprilično glomazni i skupi).

2. Gurtna nikad nije preduga. Lako se skrati marlin-spikeom na koji se, između ostalog, vješa i ležalica.

3. Strukturalni ridgeline nije glupost i jako olakšava puno stvari. Osim savršenog oblika ležalice na njega se može štošta objesiti, a i nosi odvojivu mrežu za komarce. Može se napraviti od bilo kojeg statičkog konopa od 3 mm. Na jedan kraj hammocka se zaveže pašnjakom, na njega se montira mali prusik, drugi kraj se provuče kroz drugu petlju hammocka i pašnjakom se zaveže za prusik. Ništa lakše, a može se namještati po želji. Osobno nisam pobornik fiksnog ridgelinea.

4. Bez UQ-a nema spavanja u hammocku. Možda tijekom toplih noći, makar i tada vjerujem da se sve treba postaviti da tarp direktno štiti od vjetra. U to sam se uvjerio na zadnjem izletu i hvala Bogu da sam ga nabavio prije samog izleta.

5. I posljednja stvar, a to je Tarp Ridgeline. Smatram da je izbor konopa jako važan dio priče, jer visimo između drveća. Ako je riječ o bukvi ili crnogorici izvjesna je opasnost od pada grane sa krošnje. Ako smo se pobrinuli za nosivost konopa nemamo o čemu brinuti. Tarp ridgeline, sami Tarp i na kraju strukturalni ridgeline od hammocka pružaju sasvim adekvatnu zaštitu. Naravno ni svi tarpovi nisu isti, ali Silnylon i ostale ripstop materijale nije lako poderati ili probušiti, a ako visi na užetu dovoljne nosivosti odreagirat će kao trampolin i to onaj koji život znači.
Bolje visit u šumi, nego na mobitelu...

*

Offline poljičanin

 • *
 • 2103
 • 21
Odg: Izbor mjesta za taborovanje
« Odgovori #14 u: 19 Ožujak , 2016, 20:15 »
Kada idemo u skupini koja se ne misli rastavljati na višednevnoj hodnji, pametno je organizirati se prije samog puta. Naime, pretpostavimo da nas ide 8. Ako smo neorganizirani vučemo velike količine nepotrebne neindividualne opreme. Pogledajte nas na forumu, što imamo, i koliko opreme nosimo po glavi, a koja nije nužno individualna (individualna oprema: vreća za spavanje, pribor za jelo, hammock i sl., neindividualna oprema: pila, sjekira, lonac): šator, lopata, sjekira, pila, lonac za kuhanje, trap.

Kada ovo pomnožimo s 8 i s težinom pojedinog komada opreme, vidimo da zapravo vučemo puno nepotrebne opreme, ruku na srce bila bi dovoljne dvije sjekire, dvije lopatice, dvije pile, jedan do dva lonca -  svatko nosi po samo jedan do dva komada opreme, a ukupno raspolažemo s dovoljno opreme za taborovanje.

Otegotna okolnost je karakter pojedinaca koji idu na takva putovanja, ali onda neka pate pod težinom.  :fucka:

*

Offline poljičanin

 • *
 • 2103
 • 21
Odg: Izbor mjesta za taborovanje
« Odgovori #15 u: 20 Ožujak , 2016, 08:01 »
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
Eh, Preppy... Koliko whoopies olakšavaju stvari, pa taman da ih ne moraš stavljati nisu nikad naodmet.

Nakon dosta isprobavanja različitih opcija postoje neke stvari koje se kod hemokiranja ne smiju zanemariti.

1. Krajevi hemoka MORAJU imati zatvorenu petlju, iz razloga što uvijek imaš opciju direktnog vješanja, a finese se mogu rješavati karabinerima, soft shackleima, ugradnjom po dva prstena (čelični su teški, a aluminijski poprilično glomazni i skupi).

2. Gurtna nikad nije preduga. Lako se skrati marlin-spikeom na koji se, između ostalog, vješa i ležalica.

3. Strukturalni ridgeline nije glupost i jako olakšava puno stvari. Osim savršenog oblika ležalice na njega se može štošta objesiti, a i nosi odvojivu mrežu za komarce. Može se napraviti od bilo kojeg statičkog konopa od 3 mm. Na jedan kraj hammocka se zaveže pašnjakom, na njega se montira mali prusik, drugi kraj se provuče kroz drugu petlju hammocka i pašnjakom se zaveže za prusik. Ništa lakše, a može se namještati po želji. Osobno nisam pobornik fiksnog ridgelinea.

4. Bez UQ-a nema spavanja u hammocku. Možda tijekom toplih noći, makar i tada vjerujem da se sve treba postaviti da tarp direktno štiti od vjetra. U to sam se uvjerio na zadnjem izletu i hvala Bogu da sam ga nabavio prije samog izleta.

5. I posljednja stvar, a to je Tarp Ridgeline. Smatram da je izbor konopa jako važan dio priče, jer visimo između drveća. Ako je riječ o bukvi ili crnogorici izvjesna je opasnost od pada grane sa krošnje. Ako smo se pobrinuli za nosivost konopa nemamo o čemu brinuti. Tarp ridgeline, sami Tarp i na kraju strukturalni ridgeline od hammocka pružaju sasvim adekvatnu zaštitu. Naravno ni svi tarpovi nisu isti, ali Silnylon i ostale ripstop materijale nije lako poderati ili probušiti, a ako visi na užetu dovoljne nosivosti odreagirat će kao trampolin i to onaj koji život znači.

Dobro.

Ovo je moj kraj:
GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!


... ovo je tipično planinarsko sklonište (Trpošnjik na Mopsoru, 970 mnv, s izvorom), tu mi spavamo:

GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!


Ono što možete vidjeti je da nema stabala. Odnosno, ničeg dovljno visokog i jakog da se za njega veže magarac, a kamo li da izdrži težinu čovjeka. Zbog toga je hammock u nas misaona imenica.

I o hammocku ne znam baš ništa. Načelno, sve mi je jasno, nije to kvantna fizika ili teorija sruna, ali kada pročitam prethodni tekst, treba mi prevoditelj.

Benger, idemo jedan kratak tekst enciklopedijskog tipa, sa slikama, za nas koji ne mogu pročitati što si napisao.

*

Offline Preppy

 • *
 • 4666
 • 24
 • Spol: Muški
 • 9A5ALX
Odg: Izbor mjesta za taborovanje
« Odgovori #16 u: 20 Ožujak , 2016, 09:32 »
Problem u tome što ne postoje hrvatski nazivi za djelove opreme hamokiranja (kako bi se hamok uopće zvao na hrvatski? Viseća ležaljka?) tako da na kraju sve zvuči malo čudno.


Via Tapatalk

Strastveni ljubitelj ludih ideja. |Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

*

Offline poljičanin

 • *
 • 2103
 • 21
Odg: Izbor mjesta za taborovanje
« Odgovori #17 u: 23 Ožujak , 2016, 18:35 »
Izvrsno!

Baš ti havala, to je upravo ono što mi je trebalo da vas mogu pratiti! :pivo:

*

Offline Gorštak

 • *****
 • 3461
 • 12
 • Spol: Muški
Odg: Izbor mjesta za taborovanje
« Odgovori #18 u: 23 Ožujak , 2016, 19:04 »
Ovo bude Preppy prebacil pod posebnu temu, lijepo objasnjeno i prikazano .. ko voli hamokarenje, mora ovo znat  :thumbs:

*

Offline Preppy

 • *
 • 4666
 • 24
 • Spol: Muški
 • 9A5ALX
Odg: Izbor mjesta za taborovanje
« Odgovori #19 u: 23 Ožujak , 2016, 20:17 »
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
Ovo bude Preppy prebacil pod posebnu temu, lijepo objasnjeno i prikazano .. ko voli hamokarenje, mora ovo znat  :thumbs:

Premješteno Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi  :tipkanje2:

« Zadnja izmjena: 23 Ožujak , 2016, 20:24 od Preppy »
Strastveni ljubitelj ludih ideja. |Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi