Ja se ne mogu načuditi šta sve čovjek može pročitati ovdje, pa zašto ne bih i ja rekao svoja iskustva.
Toliko sam se napilio na ruke da od pila jedino priznajem motorku, ručnu pilu uzimam samo ako
a) trebam ravan rez -štila, drške, i sl., oblikujem krošnju.
b) želim srušiti lijep primjerak drveta koji ne pripada meni, pa da me susjedi ne čuju ( za luk, npr)
Sve te pile koje ljudi nose su za rezanje sitnih grana i upravo to im je i namjena, uredno i čisto otpiliti granu kod rezidbe ili oblikovanja, nikakvo rezanje drva za loženje. Još nisam vidio niti jednog niti na youtube-u niti na susretima da nosi pravu pilu za taj posao, vjerojatno bi bedasto i izgledalo. To što si netko nešto zamašta ne znači da je tome stvarno tako, pa tako i u vezi tih pilica. Husqvarne, Fiskarsi, Stihl, ove, one, sve sam ih vidio na susretima polomljenih vrhova, i iskrivljenog lista, ljudi jednostavno ne prihvaćaju da im je namjena sasvim druga i da ne znaju s njima raditi.
Isto kao što ne znaju raditi s mačetama i sjekirama, pa pričaju da im je 5 cm granu lakše prepiliti, nego presjeći. Može biti nekome, ali ako takvu granu ne presječeš s maksimalno dva udarca( ovisno o vrsti, suhoći), onda nešto definitivno pogrešno radite. A i toga sam se nagledao, ne znaju ljudi niti kako, pod kojim kutom, niti gdje zasjeći pa se muče i ozljeđuju. Odskaču sjekire i mačete po prstima, lete drva po čelu, vele, alat ne valja.
Pa ćemo kupiti skupli i sjajniji. Uložite u znanje, jeftinije je.
Poljičanin, zaista je zajebano raslinje na obali i otocima i tko ne zna namučiti će se i oštetiti alat, nije sjekira za to, ali niti pila nije za veći posao poput krčenja, zato je kosir dolje još uvijek raširen alat. Gumeno uporište u zemlji, koje to i nije, se zaobiđe stvaranjem čvrste točke pridržavanjem na vrhu. Iako je rad na takvom terenu i sa takvim raslinjem frustrirajući...
Ja sam bio u šumi i palio vatru.