Neke osnove CB radio tehnike

 • 3 replies
 • 5086 views
*

Offline blinddog

 • *
 • 441
 • 14
 • Spol: Muški
 • VKV brico
Neke osnove CB radio tehnike
« u: 10 Listopad , 2014, 22:16 »
Neke osnove CB i PMR radio tehnike

Vidim da ima dosta nepoznanica u vezi radio tehnike i komunikacije, osnovnih pravila i opreme pa me to ponukalo da napišem (opet) jednu kobasicu od posta u vezi svega ovoga. Smatram da dovoljno poznajem ovu problematiku iako nisam u ovome profesionalac već duži niz godina pratim i pomalo koristim ovu tehniku. Ako i bude grešaka, molim sve da mi oproste i obavezno me natjeraju da se greška ispravi jer samo točna informacija je informacija.
Bazirat ću se na CB i PMR opsezima jer je to nama, po mom skromnom mišljenju, najzanimljivije. Nisu potrebne dozvole za rad a u slučaju bilo kakve katastrofe može spasiti život, nama ili našim bližnjima. Sama oprema nije tako skupa i vrlo je dostupna na našem tržištu a i lako se nabavlja izvana preko ebayova, amazona i ostalih web šopova. Uz malo osobnog angažmana i poznavanja tehnike i terminologije može se i puno poboljšati sama oprema i upotreba. A kud ćeš većeg zadovoljstva kad nešto što si sam napravio radi i to radi jako dobro. Bude tu i pogrešaka ali i na pogreškama se nešto nauči. Rekla bi moja pokojna baba: Sinko, pametan uči na tuđim greškama a budala na svojima. I imala baba pravo. U kakvim sam sve situacijama budala bio!
Pa krenimo nekim redom.

Osnovni opsezi radio valova:
MF - Medium Frequency- srednja frekvencija - 300 kHz - 3 MHz - valna duljina 1 km - 100 m
HF - High Frequency - visoka frekvencija - 3 MHz - 30 MHz - valna duljina 100 m - 10 m
VHF - Very High Frequency - vrlo visoka frekvencija - 30 MHz - 300 MHz - valna duljina 10 m - 1 m
UHF - Ultra High Frequency - ultra visoka frekvencija - 300 MHz - 3 GHz - valna duljina 1 m - 10 cm

Ima tu još ispod i iznad frekventnih opsega ali nama nisu toliko značajni jer je oprema za komunikaciju u ovim opsezima ili glomazna ili preskupa ili su potrebne posebne dozvole.
Ograničeni smo i propisima svake zemlje o uporabi frekvencijskog spektra. U RH tu raspodjelu dodjeljuje HAKOM. Tako u svakom spektru imamo podjelu na amaterske, civilne, vojne, istraživačke itd opsege. Pa tako i na slobodne opsege. U Hrvatskoj je za sada u dva opsega, HF i UHF dozvljeno koristiti radio stanice bez dozvole ali uz neka ograničenja.
Tako imamo CB stanice u HF spektru koje rade na 27 MHz i PMR446 stanice u UHF spektru koje rade na 446 MHz. U svim ovim gore navedenim opsezima je i dodjela radio-amaterima (HAM - međunarodna oznaka za radio-amatera ili opremu) njihovog opsega koje je međunarodnim dogovorom prihvaćen naziv po valnoj duljini radio valova. Tako je uopćeno da se CB opseg naziva 11 metarski opseg a PMR446 je 70 centimetarski opseg. Govorim samo o opsezima gdje je slobodno korištenje, bez dozvole ali uz neka ograničenja naprimjer, snage. U CB opsegu imamo ograničenje snage na 4 W u AM i FM modu te 12 W u SSB modu. Ponekad je i ova snaga od 4 W dovoljna da bi se uspostavila komunikacija na velike udaljenosti pa čak i intekontinentalna. CB opseg dosta ovisi o vremenskim prilikama i tzv. propagacijama. Propagacija je ukratko utjecaj sunčevog elektromagnetskog zračenja na magnetsko polje zemlje i samim tim na širenje radio valova iz naše ili tuđe radio stanice. Uz to CB valovi se odbijaju od ionosfere a PMR prolaze kroz ionosferu pa je s CB stanicom moguće održati duge veze.
PMR opseg nije toliko osjetljiv na vremenske utjecaje ali i ovdje se zna dogoditi čudo. Znam za slučaj kad je radio amater s vrha Biokova uspostavio vezu s Italijom i to samo s 0,5 W na uređaju. Poklopio se grah i eto daleke veze. Kod PMR je potrebno imati LOS (Line Of Sight) optičku vidljivost, recimo. U PMR opsegu je dozvoljeno max 0,5 W snage, fiksna antena i 8 kanala imamo na raspolaganju. Neki prodavači navode milijardu kanala i domet skoro do Mjeseca. To su najobičnije gluposti. Broj kanala je zakonom propisan na 8. Ako uz jedan kanal kombiniramo CTCSS i DCS dođemo do toga da na jednom kanalu može razgovarati desetak sudionika u isto vrijeme a da se međusobno ne čuju. Samo ako smo programirali dva uređaja na isti kanal i isti CTCSS i DSC tada se i međusobno čujemo. I uz sve moguće kombinacije eto nas do hrpe kanala. Snaga je limitirana zakonski na 0,5 W na anteni i antena mora biti fiksna, ne smije se moći skidati. Jest da se veliki broj uređaja može modificirati da radi na većoj snazi i može se modificirati da se može skinuti antena i postaviti druga, bolja ili vanjska ali je sve to protuzakonito. Opet napominjem da se za slučaj SHTF ili WROL na ovo ne obaziremo jer spašavamo svoj ili tuđi život. Isto tako u ovim iznimnim situacijama smijemo koristiti i radio amaterske opsege kao i profesionalne opsege. ALI SAMO U PO ŽIVOT OPASNIM SITUACIJAMA! Kod amaterske opreme je situacija ova: slobodno možemo slušati (RX) sve ali ništa ne smije ići u predaju (TX). Za sada je tako zakonski propisano. I kazne mogu biti velike. I jako brzo se pronađe onaj tko ometa komunikacije. Dometi koji se postižu u PMR opsegu u praksi su do maksimalno 2-3 km. Ali i to je upotrebljivo. Uz jaču snagu i bolju antenu (modifikacije već spomenute) i ovo se može povećati do 15-20 km. Ja kad odem na drugi kraj ranča, žena me zove preko mog Baofenga UV-5R na rakijicu i ručak.

I bitno, CB i PMR ne mogu međusobno razgovarati. I, NEMOŽETE SLUŠATI POLICIJU. Oni su na digitalnim komunikacijama.

UREĐAJI
CB opreme još uvijek ima po tavanima i po oglasnicima za sitnu lovu. Za početak nabavite nešto jeftino ali ispravno da bi se naučili kako koristiti opremu i kako poboljšati domet uz sitne uradi-sam radove.
PMR opreme ima po trgovinama i oglasnicima isto za sitnu lovu. Za početka jeftino a kasnije eventualno nešto bolje i skuplje.
Bit svega je da naučimo koristiti opremu jer kad zagusti nema vremena učiti. Što nam vrijedi stanica od 1000 W, 10000 kanala ako je neznamo koristiti. Ista stvar kao kod oružja. Hrpa ljudi se ubila i ranila jer nezna koristiti oružje.
Uređaje možemo podijeliti na tri vrste: stacionarni, mobilni i ručni.
Stacionarni su one velike kutije kod kuće, pune dugmeta i prekidača.
 
Napajanje strujom je kod njih obično riješeno tako da imaju ugrađen ispravljač napona za rad. Imaju ugrađene uređaje za podešavanje antene, pokazivače izlazne snage i slično.
Mobilne su manje s nešto manje ili isti broj mogućnosti ali su mobilne, mogu se ugraditi u auto, kamion, brod i slično ali se mogu i nositi na teren (manpack).
GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!


Obično nemaju ispravljač već se napajanje dovodi iz vanjskog ispravljača. Rade na 12 ili 24 V iz ispravljača ili akumulatora.  

GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!


Ručni uređaji se nose u ruci i imaju manje mogućnosti i obično manje su snage. Napajaju se iz vlastite baterije ili akumulatora.  


GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!ANTENE
Da bi se uopće uspostavila ikakva veza uz CB uređaj trebamo i antenu. Antena kod predaje (TX) ima zadatak da električni signal iz stanice pretvori u elektromagnetsko zračenje pogodno za širenje zrakom. U drugom smjeru, kod prijema (RX) opet ima zadatak da EM zračenje iz zraka pretvori u električni signal koji će stanica obraditi u zvuk na zvučniku. Super jednostavno.
Ali, antena kod predaje zrači SAMO ako je dobro projektirana! Ako je loša, pravi više štete od koristi a može i uzrokovati uništenje stanice. Zato koristimo SWR metar (Standing Wave Ratio) da bi podesili antenu na njezino maksimalno zračenje. Ovaj mjerač mjeri količinu stojnog vala prilikom predaje. Prejaki stojni val uzrokuje pregaranje izlasnih tranzistora i evo štete. Po mom mišljenju je obavezni dio opreme. Kod gradnje antena treba uvijek antenu napraviti malo dužu jer ćemo je lako skratiti kad mjerimo SWR. Produženje je već malo teže. Najbolje radi antena duljine 1/2 valne duljine jer je tada otpor najmanji a napon najveći.
Antena ima svoju električnu i fizičku dužinu. Električna dužina je obično 1/2, 1/4 ili 5/8 valne duljine opsega a fizička dužina ovisi o samoj izvedbi antene. Tako su mobilne antene dugačke oko 1 - 1,5 m fizički ali su električne duljine najčešće 1/2 valne duljine (CB 5,5m) ili 1/4 vala (CB 2,75m). Zato na kraćim antenama vidimo namotaje žice ili "feder" u podnožju. Sve je to sa svrhom produženja njezine električne duljine.
Danas u vrijeme interneta je dostupno jako puno gradiva za samogradnju antena i to me čini sretnim. Za malo love napraviš dobru antenu i još ti ostane za druge stvari. I na kraju, dobra antena je puno važnija od snage CB stanice.
Imamo više vrsta stacionarnih antena ali ću nabrojati samo ove: GP (Ground Plane) - skoro pa idealno kružno zračenje, usmjerene Yagi (zrači samo prema naprijed) - za daleke usmjerene veze, dipol antena - većih dimenzija ali fino zrači naprijed nazad. Kod antena imamo plus, minus i zemlju. Plus od kabla se spaja na jedan element, minus na ostale a "zemlja" je potrebna zbog same prirode EM zračenja. Tako mobilna magnetna antena bolje radi na karoseriji koja glumi zemlju nego na drvenom stolu iako nema električnog spoja s karoserijom.
Antene i bolje rade ako su udaljene od prepreka (zemlje) za pola valne dužine.

KABLOVI
Treba koristi kablove koji su projektirani za određeni opseg. Tako npr poznati koaksijalac RG 58 ili RG 213 je dobar za CB ali za PMR baš i nije jer ima na većim frekvencijama velike gubitke. Kod radio stanica se uvijek koristi kabel koji ima otpor 50 ohma (ili 300 ohma twin-lead ali ga mi nećemo koristiti) a nikada TV ili satelitski od 75 ohma koji su puno jeftiniji. 75 omski kabel obično ima oplet od AL folije koja se jako teško lemi i projektiran je za prijem a ne predaju a tu je i pitanje otpora od 75 oma. Kod prijema je puno manji napon u kabelu nego kod predaje.
Za PMR opseg mnogi preporučuju LMR200 ili LMR400 koaksijalac jer imaju manje gubitke na većim frekvencijama. Mada u slučaju nužde i RG kablovi su dobri.
Konektori koje koristimo su obično PL259, BNC ili N tipa. Za mobil je obično PL-259, za ručne BNC (ili SMA čest kod kineskih uređaja) a stacionari obično imaju N tip konektora. Ovo je noviji tip i sve više u upotrebi. Čak se i mobilne autoantene prave s ovim konektorom tako kad ih skinemo ne strši konektor previše na karoseriji.

CB valovi imaju veće prostiranje u ruralnim prostranstvima od PMR dok je u urbanim prostorima obrnuto, bolje prolazi PMR. PMR ima manju valnu duljinu i valovi se bolje prostiru kroz građevine. Kroz metalne kontejnere se jako slabo prostiru svi EM valovi tako da nam je tada svejedno što imamo. Isto vrijedi i za šumu. PRM ima bolje rasprostiranje nego CB.

ŠOPING LISTA
Za one koji žele nabaviti neki od uređaja CB tipa preporučujem da posjete web stranicu Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi gdje je navedeno hrpa proizvođača i specifikacije po pojedinim modelima. Tu se može pronaći i neke modifikacije za uređaje u vidu povećavanja broja kanala
ili snage. Kvalitetniji uređaji su Midland-Alan, Cobra, President, Stabo. Za antene je izvrstan Midland i Sirio. Cijene nisu visoke, može se nešto odlično iskombinirati već za 200 E. Stanica, antena, SWR i napajanje. Za razliku od HAM opreme kojoj se cijene i performanse penju u nebo, čak do 5000 E za stanicu s touch screenom i ostalim keferekama.
Za PMR posjećujte oglasnike, svašta se tu nađe. Kvalitetniji su Kenwood, Midland-Alan, Motorola. U zadnje vrijeme se Kinezi probijaju na ovo tržište s jeftinim uređajima tipa Baofeng, Wouxun, Kirsun ali su to u stvari radio amaterski uređaji koji se lako programiraju na PMR frekvencije. Pogledajte Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi koji izbor uređaja i opreme. Imaju i poveći popis dodatne opreme od antena, mikrofona, jačih baterija, navlaka (ko za mobitele). Cijene su šarene, od 50E pa na više. Ja osobno ne dam za PMR uređaj više od 70E i to ako ima dobre karakteristike. Skoro svi kinezi su kopija jednog te istog uređaja ali u drugom pakovanju. Zato se lagano programiraju uz pomoć jedog programa i kabla za povezivanje s računalom. Isprogramirati ih preko tipkovnice uređaja se muka ježova. USB kabel je obično 10 US$. Skrati vrijeme programiranja i lako kloniraš pet stanica da svi rade na istim kanalima. Neke PMR kao Baofeng BF-888 bez kabla i nemožeš programirati.

Za sada je dosta. Ako se još nešto sjetim, ja nastavim ovaj post.
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »
CB 328CT001
BE SMART - GET PREPARED

*

Offline Gorštak

 • *****
 • 3325
 • 10
 • Spol: Muški
Re: Neke osnove CB radio tehnike
« Odgovori #1 u: 11 Listopad , 2014, 13:36 »
Evo sad sam u miru pročital kompletni post ... Odlično, kolega sam ti šibaj sa bobasa postovim .. nebumo se mi bunili  :ymapplause:  :ymapplause:  :goodday:

kolko je osjetna razlika izmedju RG 58 i RG 213 koakcijalca ?? pitanje je dali se isplati investirat u skuplji RG 213
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline blinddog

 • *
 • 441
 • 14
 • Spol: Muški
 • VKV brico
Re: Neke osnove CB radio tehnike
« Odgovori #2 u: 11 Listopad , 2014, 19:03 »
Tablica gušenja i snage za opseg 10-11-12 m 25-30MHz

KABEL / GUŠENJE dB/100 stopa / MAX SNAGA
RG58 / 5,3 / 400W
RG213 / 2,1 / 1800W

Na PMR446 opsegu RG58 izdrži max 80W a RG213 300W.
Mislim da je za CB opseg dovoljan RG58 ako nije predugačak. Što je duži to je gušenje veće a signal slabiji. Recimo da od stanice do antene imaš 5 metara udaljenosti. Za to je, po meni, zadovoljavajući i 58. Ako je udaljenost veća trebalo svakako bi uzeti 213 zbog manjeg gušenja. A ako se i uzme RG213 za kompletnu instalaciju, sigurno nećeš pogriješiti.
Imamo tri vrste ovih kablova: RG-58, RG-58A, RG-58U.
58 ima samo jednu žicu u sredini, 58A ima 7 žica a 58U ima 19 žica. 58 je tvrđi a verzija A i U su mekše.
RG-58 je 5 mm promjera, RG-213 je 10 mm promjera.

Ja ću do antene imati 7 metara ali ću (za sada) postaviti RG-58 da vidim kakvi su rezultati. Ako bude previše gušenja, idem u nabavku 213.
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »
CB 328CT001
BE SMART - GET PREPARED

*

Offline Preppy

 • *
 • 4095
 • 20
 • Spol: Muški
 • QRP SSB
Re: Neke osnove CB radio tehnike
« Odgovori #3 u: 14 Listopad , 2014, 15:06 »
Citat: "blinddog"
Tablica gušenja i snage za opseg 10-11-12 m 25-30MHz

KABEL / GUŠENJE dB/100 stopa / MAX SNAGA
RG58 / 5,3 / 400W
RG213 / 2,1 / 1800W

Na PMR446 opsegu RG58 izdrži max 80W a RG213 300W.
Mislim da je za CB opseg dovoljan RG58 ako nije predugačak. Što je duži to je gušenje veće a signal slabiji. Recimo da od stanice do antene imaš 5 metara udaljenosti. Za to je, po meni, zadovoljavajući i 58. Ako je udaljenost veća trebalo svakako bi uzeti 213 zbog manjeg gušenja. A ako se i uzme RG213 za kompletnu instalaciju, sigurno nećeš pogriješiti.
Imamo tri vrste ovih kablova: RG-58, RG-58A, RG-58U.
58 ima samo jednu žicu u sredini, 58A ima 7 žica a 58U ima 19 žica. 58 je tvrđi a verzija A i U su mekše.
RG-58 je 5 mm promjera, RG-213 je 10 mm promjera.

Ja ću do antene imati 7 metara ali ću (za sada) postaviti RG-58 da vidim kakvi su rezultati. Ako bude previše gušenja, idem u nabavku 213.

Ja sam pa si naručio 10m RG58 kabla gotovo spojenog sa konektorima da mogu spojit stanicu na T-spoj bazuke  :facepalmxd: Jer imam samo oko 4 metara RG213 za spoj, a on je totalno tvrd i nespretan...
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »
Strastveni ljubitelj ludih ideja.