Gospodo, ako si prije nacrtam na karti točke koje moram proći, skinem azimute od točke do točke, izmjerim udaljenosti između njih, znam brojiti udaljenosti metodom "parnih koraka", znam čitati kartu i usporediti ju sa zemljištem...moguće je to odraditi i u mrklom mraku. Jer uvijek počinjemo od neke poznate točke...ne padamo s Marsa ili iz helića u vijetnamskoj đungli.
Kako znam da je to moguće?
Isprobano u praksi nebrojeno puta, jer GPS uređaji u većim količinama su došli kod nas tek poslije 2000. godine i mi smo sve prije radili samo sa zemljovidom i kompasom. Ne samo mi, milijuni ljudi na svijetu još i danas samo to koriste. I danas se prvo uči karta i zemljovid, a GPS je samo dodatni uređaj koji MOŽE olakšati orijentaciju.
Jedino da nas netko izbaci iz zrakoplova sa povezom na očima i baci u centar ravne šume koja je u polumjeru minimalno 30 km, tako da ako se popneš na drvo ne vidiš ništa. Onda si pušiona... :-) ...ali netreba odustajati.
Ali sve to ovisi od čovjeka do čovjeka, te njegovoj volji za znanjem i učenjem.
Ja ima 2 GPS, ali uvijek imam i ručni kompas sa sobom (M53). Ove mrežice imamo na poslu, ali sve što radim sa mrežicom mogu uraditi i sa ručnim kompasom.
Topografija i snalaženje u prostoru nisu neki veliki problem ako se pridržavamo nekih pravila i naravno učimo.
Evo, ovu mi koristimo...
GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama.
Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama.
Registriraj se ili Prijavi!