Evo kako i tema kaze, dobili smo temu o sklonistima u odjelu za sklonista. Mislim da je skloniste (sto se bushcrafta tice) jedan od prioriteta uz vodu i vatru. U slucaju planinarenja i ostalih outdoor aktivnosti mislim da se ne isplati praviti neku vrstu sklonista koje ce posluziti svrsi jer cesto to oduzme i koji sat pa dosta i uspori kretanje.
Skloniste mi najvise izgleda upotrebljivo u bushcraftu zbog toga sto se cesto vise dana boravi na jednome mjestu, a izgradnjom sklonista vjezbas svoje mogucnosti i laksas ruskak za tezinu satora. Na discovery-ju sam vidio jedan projekt grupe ljudi. Projekt je bio da sagrade malo vece skloniste (na procjenu se cini oko dva metra siroko i oko 3,3 i pol dugo) od debljih grana u kojemu se moze doslovno ziviti u sumi i mislim da su imali rok od jednog dana. Izgledalo je predobro kada su ga sagradili, pa su ga ostavili koliko moze potrajati bez ikakvih popravaka. Skloniste je prezivilo zimu i dva snijega i jedina steta je bila napukla centralna greda. Da mogu naci to na internetu, objavio bi link, ali... :-??
Dakle, skloniste bi definirao kao neku vrstu gradevine od prirucnih materijala namjenjena duzem boravku.
Zaklon je nesto sto trazimo u slucaju nuzde, moze biti stijena u prevjesu, neki jednostavni lean-to zaklon sa kabanicom ili slicno. Uz bivak, zaklon je koristan i u planinarstvu jer ne nosimo sator a negdje oko nas uvijek ima potencijalnih mjesta za bivakiranje..
Bivak mozemo definirati kao prenociste od prirucnih materijala a zaklon kao mjesto gdje se 'zavlacimo' ako nas vrijeme malo zafrkne ili u nekom nezgodnom slucaju.
Radio sam zaklon par puta ali nikada nisam spavao u njemu, samo smo provjeravali 'skillove' malo

Jednom sam radio sam i jednom s ekipom i ako vec niste upuceni, ovdje su podatci o onome koga ne trebate voditi sa sobom ,i kako ih prepoznati u grupi, ako mislite prenociti u sklonistu:
1. Osobu koja se boji zmija (jelda se mogu provuci ovuda? Poceli su sad poskoci izlaziti... i slicno)
2. Osobu koja ide izviditi podrucje (ode na pocetku radnje i vrati se na kraju)
3. Osobu koja se angazira za hranu i vodu (odlazi, tj. odjednom se izgubi a da i ne primjetis i vraca se usred gradnje sa vrecom travurina, korjenja i slicnog jer se to sve,valjda, jede, kuha i ko zna sto vec ne)
4. Paranoicne osobe (svugdje je vuk, nazderali smo se mrazovca jer smo mislili da je medvjedi luk, voda nije cista a skloniste samo sto se ne urusi na nas) (zapravo, ovaj je bio u pravu, skloniste stvarno samo sto se nije srusilo na nas

)
5. Osobu koja ne misli raditi i nositi ruksak (tipicna ljencina koja odspava do kraja gradnje i prvi se uvuce unutra)
Zahvaljujem na paznji i zahtjevam vasa iskustva i misljenja o sklonistima.