Kako zaštiti hranu u prirodi

 • 4 replies
 • 295 views
*

Offline poljičanin

 • *
 • 2409
 • 24
Kako zaštiti hranu u prirodi
« u: 04 Rujna , 2020, 14:27 »
Iskustvo iz planinarenja me na svašta naučilo, jasno, na teži način.

Jedna od zanimljivih stvari je i kako sačuvati hranu od sveg živog svijeta u prirodi.

A nema tko samnom nije dijelio hranu: mravi, mušice, ose, stršljeni, ptice, miševi, puhovi, kune, mačke i čagljevi, a sve to bez moje suglasnosti.

Poslijednje što me prepalo,  zapravo nije bio atak na moju hranu, nego to što smo stali odmoriti i nešto pojesti po noći, a tman kad sam počeo spremati stvari za ruksak, vidio sam kako se mali poskok, nekih 40 cm, lijeno vuče po podu u smjeru otvora mog ruksaka. da sam zakasnio pola minuta, nosio bih podstanara na leđima. Strava.

Dakle, hrana u ruksaku, na podu, nije baš najinteligentnija stvar. Kao stvorena situacija za kukce.

U planinarkskim domovima i skloništima na moju hranu u ruksaku još su znali doći i glodavci: miševi i puhovi.

I da, jedan susret mog doručka na stolu s kunom i to onom živom, ne ni u kovancama, ni u papiru. To me baš i prepalo, jer kuna nije mislila odustati od mog doručka, nego smo se dobar minut gledali. Kako mi to nije baš racionalno ponašanje, posumnjao sam i na bjesnoću, ostavio joj doručak tamo gdje ga je i pronašla i otišao u suprotnom smjeru.

Za dva pojedena obroka ne mogu utvrditi s kim sam ih djelio, moguće s lisicom.

I jednom je čagalj kopao po otvorenoj torbi i konzumirao valjda pohano meso, nije bila moja torba, nego su je tu ostavili momak i cura koji su se otišli fotografirati, a mi smo u sumrak banuli pored torbe. Zapravo, nismo vidjeli čaglja nego smo čuli kako nešto bježi, ali nekoliko minuta kasnije su počeli zavijati oko nas. Svi koji su se susreli s tim znaju da baš nije ugodan pjev.

Jedna od najboljih stvari je držati hranu u kutijama, ali na duljim putovanjima zauzimaju puno korisnog mjesta.

Zato koristim zip - vrećice, ili obične vrećice koje dobro zavežem.

Kako bi hranu držao na sigurnom, sada objesim vrećicu preko grane, da visi na tankom, ali čvrstom konopcu. Na kraju konopca imam mali karabin, kako bi lakše skidao vrećicu.

Imam još jednu vrećicu od nekog mrežastog materijala, za hranu koja ne trpi vrećicu, pa recimo, u njoj stoji izrezani kruh dok jedemo.

Ako jedemo na podu, običavam izmrviti jedan - dva keksa, kako bih mrave odvratio od mjesta gdje obrokujemo.

*

Offline FrankyRC

 • ***
 • 243
 • 3
Odg: Kako zaštiti hranu u prirodi
« Odgovori #1 u: 04 Rujna , 2020, 23:36 »
Nema šta za dodati. Isto tako i ja koristim il plastične kutije il zip i obične zavezane vrećice. Kad je hrana otvorena i dostupna postavim sa strane na par metara neki mamac (ovisno koji odnosno komu je namijenjen)
Kad smo stacijonirani negdje isto tako hrana je uvijek obješena. Ovisno o situaciji jeli u ruksaku visi, vrećici, kutiji,... dobro se pokazalo razvući konopac između dva stabla i po njemu vješati druge konopce sa hranom. Na krajeve konopca se stavi komadi kartona (bolje rečeno konop se provuče kroz komade kartona) te se stavi karton i poviše hrane. Takav način zaštite se pokazao kao najbolja zaštita od puhova i njihovog nočnog orgijanja.
Za ose, stršljenove i sl. se najbolje pokazala neka slatko kisela tekućina kao pivo sa šećerom, ocat sa šećerom i sl. koja se stavi u neku za njih teško dostupnu posudu (npr. boca sa izbušenim rupama) te se vrlo brzo nakupe na tekućinu.
Za zmije je najbolje proliti malo mlijeka il nekog drugo mliječnog proizvoda negdje, te se jako brzo počnu skupljati na tom mjestu.
Ovo za poskoka i ruksak me baš čudi, prije da je išao na toplinu ruksaka nego na hranu.
Iskreno nikad nisam imao nekih problema sa hranom i životinjama osim puhova i jednog konja koji mi je usisao neraspakirani  Snickers iz ruke. Sa puhovima se izbjegnu problemi sa razumnim tj. sigurnim odlaganjem hrane.
Jednom je na Strugama na J. Velebitu kolegi puh napravio propisnu rupu na ruksaku da bi si zasladio dan čokoladom.
Jednom smo spavali u starom planinskom pastirskom stanu bez vrata i krova (samo zidovi od naslaganog kamenja) te naivno u polici na zidu ostavili kruh. Sve nas je šuškanje tog puha probudilo i svi smo se nekako istovremeno zadigli i pogledali te se onako odobravajući vratili snu. Sutra smo ostatke tog kruha uredno pojeli. Ne znam koliko nam je to bilo pametno, al na sreču nije bilo posljedica.

*

Offline poljičanin

 • *
 • 2409
 • 24
Odg: Kako zaštiti hranu u prirodi
« Odgovori #2 u: 05 Rujna , 2020, 07:21 »
Ovo s poskokom, nisam ni mislio da je htio ići na moju hranu, zapravo, vjerojatno je išao iskoristiti otvor na ruksaku kao sklonište, još i toplo. Svakako, promijenio mi je percepciju noći, što se tiče sigurnosti kretanja i zmija. Noć je bila dosta topla, sigurno nekih 28 stupnjeva, a na njemu se vidjelo da je jako trom.

A ovo s konopcem između dva stabla i komadom kartona: genijalno! Ista fora kao na brodskim konopima.

Moja žena u svojoj profesiji koristi nekakav tanki konopac, nevjerojatne potezne čvrstoće. Ja se sa svojih gotovo 100 kg mogu objesiti na njega i ne puca. Njega koristim jer ne zauzima volumen, a ništa veće od mrava ne može se kretati po njemu. Jednom jedinom prgodom su se mravi počeli penjati po njemu, ali onda sam s bora skinuo malo smole i stavio po konopcu - lijepili su se za smolu, pa nisu išli dalje.

*

Offline FrankyRC

 • ***
 • 243
 • 3
Odg: Kako zaštiti hranu u prirodi
« Odgovori #3 u: 05 Rujna , 2020, 10:26 »
Struka kaže da su poskoci noćne životinje, mada ga ja nikad nisam vidio po noći. Mada sam i malo skeptičan oko toga, jel noći u planinama znadu bit dobro hladne pa mi baš ne drži vodu ta njihova teorija. Kako je poskok toplokrvna životinja nema baš neke logike, al valjda oni znaju. I priroda nas često iznenadi svojim nevjerojatnim sposobnostima pa u konačnici nebi ni bilo čudno.
Taj tanki konopac je vjerojatno tipa dynema il kevlar. To se radi o užadi malog promjera koji rađen na principu uvezivanja nylona sa kevlarom. Imaju ogromnu nosivost i do 3-4 puta veću od standardnih nylonskih užeta istog promjera, te puno veću otpornost na habanje trenjem il pritiskom. Mana im je jedino nešto veća krutost i samim time teža mogućnost uplitanja. Za užad se kaže da su najslabija na čvoru, tako da je po toj logici ovom tipu užadi čvorovi drastično skidaju nosivost. Većinom se koriste kao pomoćna užad tzv. zamke za vješanje opreme, određena sidrišta sa većim trenjem il kao prva pomoć u ne imanju druge adekvatne opreme. Cjenovno su 4-5 puta skuplja od standardne užadi.

*

Offline poljičanin

 • *
 • 2409
 • 24
Odg: Kako zaštiti hranu u prirodi
« Odgovori #4 u: 07 Rujna , 2020, 22:33 »
Za 10-tak metara to svakako nije neki izdatak. A isplati se.