Konzervirana hrana

  • 0 replies
  • 66 views
*

Offline poljičanin

  • *
  • 2260
  • 21
Konzervirana hrana
« u: 18 Travnja , 2020, 00:52 »
Konzervirana hrana u planini ima svoje velike prednosti, ali i mane.

Prednosti su u prvom redu u brzini pripravljanja takve hrane, osobito ako govorimo o gotovim jelima, ali i u sigurnosti takve hrane, osobito u uvjetima visokih temperatura.

Mana, po meni, je u prvom redu u težini takvih obroka, npr podravkih grah s kobasicma = 400 grama, s nekoliko takvih konzervi na leđima, ta težina se dobro osjeti.

Nakon prvih iskustava u planinarenju, dok smo se još bazirali na sendvičima, prva višedneva planinarenja s te strane su mi bila noćna mora - suhi kruh i ograničena količina vode, imao sam osjećaj kako jedem brusni papir, tako mi je strgalo u grlu dok sam jeo te snedviče.

Slijedeći korak je bila riblja konzerva s povrćem, a to je već bilo nešto - nije suho, ne zauzima puno prostora, nije teško (115 grama - sardina)... Od tada su mi konzerve nekako suputnici u planinarenju: ili riblje konzerve, ili gotova jela, uz nezaobilazne kobasice. Rijetko baš spremamo neka složenija kuhana jela u planini.

Dobra strana konzervi je i mogućnost njihvog dugotrajnog skladištenja, kao ročni vojnik u JHA 1990. jeo sam konzerve iz 1959. godine, naime, to je bila godina proizvodnje tih SDO-a. Moguće je i kao su se s vremenom ti obroci obnavljali i nešto iz njih mijenjalo, ali one konzerve koje sam gledao imale su pečat proizvodnje iz 1959.

Neke od tih konzervi imaju neograničen vijek trajanja, npr. sardina: u aluminijskoj konzervi (može trajati neograničeno), s unutarnje strane limenka je lakirana kako bi se izbjegao kontakt hrane s aluminijem, tijekom proizvodnje napuni se ribom i uljem, zatvori i onda termički tretira na 100 stupnjeva C (ulje ima višu točku vrelišta). Sadržaj se ne može više kontaminirati jer je limenka hermeički zatvorena, sama limenka ima neograničen rok trajnosti, sadržaj također, pa imamo konzevu koju možemo staviti svojim praunucima.

Dosta ima još takve konzervirane hrane, ali to danas ne možemo znati. Naime, na takvim konzervama piše - najbolje upotrijebiti do, a mi to obično percipiramo kao rok uporabe.

Koliki je stvarni životni vijek takvih konzervi?

Ne znam, možda ime neko ko zna da nam objasni.