To ti je
FlickLock sustav od Black Diamonda (a stapovi su
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama.
Registriraj se ili Prijavi model), stari su oko 12-13g, i taman tu negdje su lansirali taj nacin podesavanja pomocu zaglavaka a ne standardnim sistemom zakretanja.
Ubrzo nakon njih su i ostali proizvodjaci poceli nuditi neke svoje sisteme (drukcije ih nazvavsi uz male izmjene u konstrukciji da ih ovi ne mogu tuziti), ili su koristili taj njihov.
Taj sustav je meni kudikamo bolji od onoga sa zakretanjem, iz jednostavnog razloga da kad ih jednom namjestis vise nema pimplanja po stapovima, u sekundi ih polugicom zategnes/otpustis i uvijek stezu istom silom.
Nema proklizavanja, nema otpustanja i ono najbitnije - nema smrzavanja.
Godinama sam s ekipom isao po zimskim turama, snijeg do guzice, popnes se na neki dvotisucnjak i vjeruj mi onaj zakretni mehanizam se smrzne i onda nemrem sklopiti stapove a trebam se sa snowboardom spustiti s vrha, i onda s antenam iznad glave rokam po snijegu

...eh, sad ako smo u sumi onda mi nije smijesno, ako ljosnem pa spigam skupe stapove - jos manje mi je smijesno.
Od kad taj sustav postoji nema teorije da kupim stapove za zakretnim mehanizmom.