Sušenje bilja

  • 23 replies
  • 301 views
*

Offline FrankyRC

  • ***
  • 122
  • 2
Sušenje bilja
« u: 04 Studeni , 2019, 23:37 »
Ove godine sam prvi put sušio šipurike sa namjenom za čaj. Sušio sam ih u dehidratoru na 40°C, u više navrata cca 30h. Sad mi djeluju dosta suhi i krenio sam sa odvajanjem peteljki. Primjetio sam da su u dvije različite boje (jarka crvena, i tamna crvena - bordo), na nekima koje su ubrane bez peteljke primjetio sam pljesan u nutra. 20% posto sam odvojio peteljke, te danas kad sam krenio sa osttkom sve ove očiščene su se upljesnile iz nutra. Na netu nemogu nač ništa slično a i nemam baš se sa nekim posavjetovat. Kako  sam potrošio 15h na branje, a lani mi je nesretnim slučajem cjela berba uništena nebi htio da mi i ove godine bude uzaludan trud svirači :-) Jel ima netko iskustva sa ovim?

*

Offline poljičanin

  • *
  • 2030
  • 20
Odg: Sušenje bilja
« Odgovori #1 u: 05 Studeni , 2019, 11:58 »
Meni žena zna sušiti šipurike, ali samo na zraku, složi tanak sloj na krpu i krpu preko toga, na neki karton i tako na ormar, da ima zraka i nema svjetla. Veći je problem kasnije rezati ih, a tu sam svašta ja pokušavao, jer postanu jako tvrde. Samlio bi u ručnom stroju za mljevenje mesa, razbijao čekićem i sl... :fucka:

Kaže da nije imala problema sa plijesni.

*

Offline FrankyRC

  • ***
  • 122
  • 2
Odg: Sušenje bilja
« Odgovori #2 u: 05 Studeni , 2019, 13:34 »
Mozda je problem u svjetlu, kako je dehidrator proziran i stoji u kuhinji. Il ih jednostavno nisam dovoljno dugo susio. Stavio sam ih opet susit i vec za razliku od jucer izgledaju duplo suhije. Ostavit cu ih do veceras, pa bumo videli. A planirao sam ih tako i tako samljeti u mlinu za mljeveno meso. Inace dosta povrca, gljiva, bilja,... susim u dehidratoru i nikad nikakvih problema nisam imao
« Zadnja izmjena: 05 Studeni , 2019, 13:39 od FrankyRC »

*

Offline Brdski

  • **
  • 10
  • 0
  • Spol: Muški
Odg: Sušenje bilja
« Odgovori #3 u: 05 Studeni , 2019, 14:26 »
Radim upravo ovako kako je napisao kolega Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
Prije sušenja odrežem peteljku sa jedne i ono što ima sa druge strane.
Nakon sušenja ih ne meljem. Malo duže se kuhaju za prvu turu čaja (moj omiljeni inače), a mogu se tri puta kuhati a da je čaj još vrhunski.

*

Offline Bushcraft Wolf

  • ****
  • 1054
  • 11
  • Spol: Muški
Odg: Sušenje bilja
« Odgovori #4 u: 05 Studeni , 2019, 16:04 »
Šipurike=šipak??

Kako sam ja sa sela,kuhamo na peć na drva(šporet)...šipak sušim na otvorenim vratima od pećnice...povremeno  promjesam rukom...i to je to...
Jednom sam imao problema sa plijesni,počela se malo pojavljivati,stavio ponovo na sušenje i nestala...pretpostavljam da sam malo požurio pa se nije dobro prosušio.

Nisam ga skupljao zadnje tri godine,nešto mi malo nabere punac,nešto majka...pa si ponesem u švabiju.

Mi ga nikad nismo  mljeli već ga ubaciš cijelog u vodu...budem probao mljeti...
The world is big and I want to have a good look at it before it gets dark...

*

Online Antun

  • ****
  • 961
  • 8
  • Spol: Muški
  • 9A3AZY
Odg: Sušenje bilja
« Odgovori #5 u: 05 Studeni , 2019, 18:10 »
Vrlo je bitno brati po suhom i toplom vremenu koje traje nekoliko dana. Potrebno je šipak obrisati suhom pamučnom krpom. Rasjeći ga na male komadiće da koštice izađu. Staviti na papir za pečenje i sušiti u rerni na 40-50°C s odškrinutim vratima cca 2cm
Ovako radim niti ne znam koliko godina. Nikad plijesan nisam imao...
Nije mi jasno zašto ga sušite cijelog?
Treba znati šta se bere i što se s time radi. Oni tamni...bordo...oni su prezreli, puni pektina...stvoreni za pekmez...oni lijepi crveni i malo tamnije crveni su za čaj, a one narančaste ne dirajte.
« Zadnja izmjena: 05 Studeni , 2019, 18:38 od Antun »
9A3AZY
RU700 9A0UZG
SX 17
PMR 8

*

Offline Bushcraft Wolf

  • ****
  • 1054
  • 11
  • Spol: Muški
Odg: Sušenje bilja
« Odgovori #6 u: 05 Studeni , 2019, 18:37 »
A jbg,ja pokupio tako od stare(76g)...ona ga cijelog života cijelog sušila...
The world is big and I want to have a good look at it before it gets dark...

*

Online Antun

  • ****
  • 961
  • 8
  • Spol: Muški
  • 9A3AZY
Odg: Sušenje bilja
« Odgovori #7 u: 05 Studeni , 2019, 18:41 »
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
A jbg,ja pokupio tako od stare(76g)...ona ga cijelog života cijelog sušila...
Nema smisla sušiti cijeloga. Duže traje sušenje, a ionako ga melješ ili što već.
Mene su stari učili da se usitni...nareže...vjerojatno je to od kraja do kraja u kojem živimo...
9A3AZY
RU700 9A0UZG
SX 17
PMR 8

*

Offline Preppy

  • *
  • 4588
  • 24
  • Spol: Muški
Odg: Sušenje bilja
« Odgovori #8 u: 05 Studeni , 2019, 21:02 »
U uputama dehidratora ti čak piše da treba sve usitnit kaj se suši. Tak da friški šipak barem na pola prije nego u dehidrator. 30h u dehidratoru je previše. Ja sušio jabuke preko noći.

Via Tapatalk

Strastveni ljubitelj ludih ideja.

*

Offline Omen

  • **
  • 10
  • 0
  • Spol: Muški
Odg: Sušenje bilja
« Odgovori #9 u: 05 Studeni , 2019, 22:08 »
Ja sam jedino crne trube sušio. Usitnim ih i u pećnicu na 50 na par sati. Poslije su mi genijalne ko začin.

*

Offline FrankyRC

  • ***
  • 122
  • 2
Odg: Sušenje bilja
« Odgovori #10 u: 05 Studeni , 2019, 22:20 »
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
U uputama dehidratora ti čak piše da treba sve usitnit kaj se suši. Tak da friški šipak barem na pola prije nego u dehidrator. 30h u dehidratoru je previše. Ja sušio jabuke preko noći.

Via Tapatalk

ne piše baš u uputama ništa pametnoga, jedino tablica za nekoliko vrsta voča i povrča. Pitanje je dali svim dehidratorima treba isto vremena, i koja se količina suši na kojoj temperaturi. Moj je bio nakakrcan da više ni jedan šipurak nije mogao stati, osim ako se ne slaže jedan na drugi šta nisam htio. Lani sam ih usitnio, al nisam zapisao vrjeme sušenja i na kraju se desila nezgoda sa psom i sve otišlo u smeće :-).
Malo sam se raspitao i stariji su na ovim područjima uvjek sušili u komadu, dok na internetu se neki kunu u sušenje u komadu, a neki u sječenje il mljevenje prije sušenja. Mislim da su oba dva načina ispravna, samo je pitanje vremena za koliko če bit suhe.

*

Offline FrankyRC

  • ***
  • 122
  • 2
Odg: Sušenje bilja
« Odgovori #11 u: 05 Studeni , 2019, 22:28 »
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
Vrlo je bitno brati po suhom i toplom vremenu koje traje nekoliko dana. Potrebno je šipak obrisati suhom pamučnom krpom. Rasjeći ga na male komadiće da koštice izađu. Staviti na papir za pečenje i sušiti u rerni na 40-50°C s odškrinutim vratima cca 2cm
Ovako radim niti ne znam koliko godina. Nikad plijesan nisam imao...
Nije mi jasno zašto ga sušite cijelog?
Treba znati šta se bere i što se s time radi. Oni tamni...bordo...oni su prezreli, puni pektina...stvoreni za pekmez...oni lijepi crveni i malo tamnije crveni su za čaj, a one narančaste ne dirajte.

koja bi količina trbala za pekmez, ovih mojih cca 2kg mi je trbalo u više navrata sve skupa oko 15h branja?

*

Online Antun

  • ****
  • 961
  • 8
  • Spol: Muški
  • 9A3AZY
Odg: Sušenje bilja
« Odgovori #12 u: 06 Studeni , 2019, 05:07 »
Ovisi o tome koliko pekmeza želiš napraviti. Od 2kg šipka dobiješ nešto manje od 3kg pekmeza. Ako češ raditi pekmez. Beri šipak nakon prvog mraza...taj je bolji za pekmez
« Zadnja izmjena: 06 Studeni , 2019, 05:50 od Antun »
9A3AZY
RU700 9A0UZG
SX 17
PMR 8

*

Offline FrankyRC

  • ***
  • 122
  • 2
Odg: Sušenje bilja
« Odgovori #13 u: 06 Studeni , 2019, 14:41 »
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
Ovisi o tome koliko pekmeza želiš napraviti. Od 2kg šipka dobiješ nešto manje od 3kg pekmeza. Ako češ raditi pekmez. Beri šipak nakon prvog mraza...taj je bolji za pekmez

nisan planira, al ako mi padne na pamet slučajno da znam :-)

*

Online Antun

  • ****
  • 961
  • 8
  • Spol: Muški
  • 9A3AZY
Odg: Sušenje bilja
« Odgovori #14 u: 06 Studeni , 2019, 16:49 »
Nema frke. Nareži šipak prije sušenja i ostavi mjesta da zrak može strujiti prilikom sušenja...i bit će OK
9A3AZY
RU700 9A0UZG
SX 17
PMR 8

*

Offline FrankyRC

  • ***
  • 122
  • 2
Odg: Sušenje bilja
« Odgovori #15 u: 06 Studeni , 2019, 17:09 »
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
Nema frke. Nareži šipak prije sušenja i ostavi mjesta da zrak može strujiti prilikom sušenja...i bit će OK

maloprije sam baš prekontrolirao dehidrator, i sad je več ok. Očito je dehidrator bio pretrapan pa mu traba puno više vremena. Na greškama se uči :-)
Sutra ču ga samljeti i spakirati.

*

Offline Preppy

  • *
  • 4588
  • 24
  • Spol: Muški
Odg: Sušenje bilja
« Odgovori #16 u: 06 Studeni , 2019, 18:05 »
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
U uputama dehidratora ti čak piše da treba sve usitnit kaj se suši. Tak da friški šipak barem na pola prije nego u dehidrator. 30h u dehidratoru je previše. Ja sušio jabuke preko noći.

Via Tapatalk

ne piše baš u uputama ništa pametnoga, jedino tablica za nekoliko vrsta voča i povrča. Pitanje je dali svim dehidratorima treba isto vremena, i koja se količina suši na kojoj temperaturi. Moj je bio nakakrcan da više ni jedan šipurak nije mogao stati, osim ako se ne slaže jedan na drugi šta nisam htio. Lani sam ih usitnio, al nisam zapisao vrjeme sušenja i na kraju se desila nezgoda sa psom i sve otišlo u smeće :-).
Malo sam se raspitao i stariji su na ovim područjima uvjek sušili u komadu, dok na internetu se neki kunu u sušenje u komadu, a neki u sječenje il mljevenje prije sušenja. Mislim da su oba dva načina ispravna, samo je pitanje vremena za koliko če bit suhe.
Kakav pa imaš dehidrator? Ja na svojem već svašta sušio. Od gljiva, mente, voća do bolonjeza, gulaša itd. Ja uvijek pustim dost razmaka između komadića da se može zračiti. Svakih 1h do 2h izmjenim redoslijed ladica, jer donje se na mojem prve posuše, a gornje zadnje.

Via Tapatalk
Strastveni ljubitelj ludih ideja.

*

Offline FrankyRC

  • ***
  • 122
  • 2
Odg: Sušenje bilja
« Odgovori #17 u: 06 Studeni , 2019, 18:21 »
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
U uputama dehidratora ti čak piše da treba sve usitnit kaj se suši. Tak da friški šipak barem na pola prije nego u dehidrator. 30h u dehidratoru je previše. Ja sušio jabuke preko noći.

Via Tapatalk

ne piše baš u uputama ništa pametnoga, jedino tablica za nekoliko vrsta voča i povrča. Pitanje je dali svim dehidratorima treba isto vremena, i koja se količina suši na kojoj temperaturi. Moj je bio nakakrcan da više ni jedan šipurak nije mogao stati, osim ako se ne slaže jedan na drugi šta nisam htio. Lani sam ih usitnio, al nisam zapisao vrjeme sušenja i na kraju se desila nezgoda sa psom i sve otišlo u smeće :-).
Malo sam se raspitao i stariji su na ovim područjima uvjek sušili u komadu, dok na internetu se neki kunu u sušenje u komadu, a neki u sječenje il mljevenje prije sušenja. Mislim da su oba dva načina ispravna, samo je pitanje vremena za koliko če bit suhe.
Kakav pa imaš dehidrator? Ja na svojem već svašta sušio. Od gljiva, mente, voća do bolonjeza, gulaša itd. Ja uvijek pustim dost razmaka između komadića da se može zračiti. Svakih 1h do 2h izmjenim redoslijed ladica, jer donje se na mojem prve posuše, a gornje zadnje.

Via Tapatalk

Gorenje, izgleda poput ovoga Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
Svašta sam sušio i ja do sad  od gljiva, povrča, voča, bilja za čaj. Uvjek je sve bilo ok, al ovaj put sam ga očito pretrpao.

*

Offline Preppy

  • *
  • 4588
  • 24
  • Spol: Muški
Odg: Sušenje bilja
« Odgovori #18 u: 06 Studeni , 2019, 21:55 »
E pa ja imam takav. Valjda si ga onda zaista pretrpao.

Via Tapatalk

Strastveni ljubitelj ludih ideja.

*

Offline poljičanin

  • *
  • 2030
  • 20
Odg: Sušenje bilja
« Odgovori #19 u: 10 Studeni , 2019, 17:28 »
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
Oni tamni...bordo...oni su prezreli, puni pektina...stvoreni za pekmez...

Meni se čini da je različita klima zadužena za različite pčlodove iste vrste bilja...

Primjerice, poznato mi je da jedna tvrtka kupuje lavandu po Dalmaciji i Slavoniji, u Dalmaciji za 1 kg plaća 11 €, a onu iz Slavojije, mislim, 4 €. Kada sam pitao vlasnika u čemu je razlika, odgovorio mi je kako je zbog velike insolacije ova iz Dalmacije puna eteričnih ulja, kojih nema u onoj iz Slavonije, pa za proizvode u 60% ove iza Dalmacije stavlja 40% one iz Slavonije, samo za popunjavanje volumena.

Meni se čini  kako je i kod šipurike ista stvar, sa suprotnim predznakom. Nekako mi je ova naša šipurika, iz kamena i s malo vlage previše suha da bi kod nje bilo dovoljno mesa za pekmez.

Usput, u mom kraju šipurika (rosa canina) je ovo:

GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!


... a šipak, ili nar, je ovo:

GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!