Pa, da nastavimo.
Slijedeće pomagalo na otvorenoj vatri su gradele.
GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama.
Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama.
Registriraj se ili Prijavi!Evo malo tuđeg uvoda:
Pripremanje mesa na vatri sigurno je najprimitivnija kulinarska tehnologija. Povjesničari hrane, skloni pričama i mitovima, rado sve, pa i početke kuhanja, prikazuju slučajem. Pukne grom, zapali vatru i primitivni čovjek slučajno primijeti da je pečeno meso zalutalog zeca ukusnije nego sirovo. Taj podcjenjivački stav prema nama samima već odavno je napušten. Već su i majmuni znali da neke bobice koje su sirove otrovne, poslije šumskog požara postaju jestive.
Zanimljivo je da je taj jednostavan kulinarski izum, koji se do danas nije promijenio, utjecao na civilizaciju više nego što mislimo. Naime, pečeno je meso probavljivije, pa ga se može više pojesti, što nužno vodi u djelotvornije društvo. Vatra je postala središe života. I hrana, i toplina, i obrana. Možda zato i danas toliko želimo sjediti uz vatru, nestrpljivo čekajući pečeno meso i ribu.
Anglosaksonski povjesničari američku riječ barbecue ili ''BBQ'' pronalaze u španjolskoj barbacoa, koja navodno svoje korijene ima u jeziku domorodaca koje je Kolumbo prve susreo, a radi se o plemenu Arawak. Kao da žele taj njihov način pečenja mesa na zelenim grančicama drveta približiti današnjoj domovini BBQ-a, Teksasu.
Kao da mi nemamo svoje dobre stare gradele. Kao da ni Rimljani nisu imali gradele od pečene zemlje, ili kao da još u 3 stoljeću Sv. Lovru nisu ispekli na gradelama. Teorije nastaju kako kome paše. (Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama.
Registriraj se ili
Prijavi)
GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama.
Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama.
Registriraj se ili Prijavi!Što na ovo nadodati?
GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama.
Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama.
Registriraj se ili Prijavi!Priprema mesa, ribe ili povrća na gradelama ipak zahtjeva nekakvu vještinu, koja dolazi s iskustvom.
GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama.
Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama.
Registriraj se ili Prijavi!Svatko, tko god se bavi pečenjem na gradelama, ima neka svoja pravila i načine na koji peče na gradelama, pa evo mojih nekoliko osobnih pravila (znam da će svtko ko peče na gradelama imati zamjerke na njih):
-gradele stavim na jaku vatru, da izgori ono što je ostalo op prethodnog pečenja, a potom najprije mesinganom četkom, a potom čistim papirom u roli, dobro prebrišem gradele;
-uvjek računaj kako možda neće biti dovoljno žeravice za ispeći planiranu hranu, pa napravi dopunsku varu sa strane s koje ćeš uzimati žeravicu;
-bolje je slabija žeravica i dulje pečenje namirnica - lakše se iskontolira da ne zagori;
- uvijek budi spreman pomanuti gradele na stranu, ako se zapali masnoća na vatri i potpiri vatru ispod gradela;
- bolje da je malo prešečenije, nego da je krvavo;
- kod pilećeg batka i zabatka rasječem meso do kosti i raširim jer samo tako neće ostati krvavo oko kosti;
- ribu prosuđujem po očima da li je pečena, dok oči ne pobjele za mene nije pečeno;
- ribu dobro osušim krpom prije nego je stavim na ugrijana gradela i ne okrećem dok ne bude potpuno pečena s te strane, u protivnom se zalijepi riba za gradele;
- po završetku pečenja ne čistim gradele, mast koja na njima ostane štiti ih od korozije.
GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama.
Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama.
Registriraj se ili Prijavi!Komentari i iskustva poželjni, idemo!