Održavanje vatre

  • 0 replies
  • 475 views
*

Offline poljičanin

  • *
  • 1867
  • 18
Održavanje vatre
« u: 19 Ožujak , 2017, 08:19 »
Održavanje vatre na otvorenom, jedan je od većih problema u šumi ili planini. Osobito zimi, jer zimska je noć duga, a i hladna. U srcu zime mrak je u 1600, pa ako otiđete spavati u 2100 (a što vam se kod kuće čini rano, u opisanim uvjetima vi ste zabrazdili dugo u noć), otišli ste nakon 5 sati mraka. A i jutro, nije zora u 0400 nego u 0700. Dakle, noć je jako duga.

Stavite li dobar balvan, na pristojnoj vatri, on će izgoriti nakon 5, najviše - 6 sati. Vjerojatno će vas nužda natjerti da se baš tu negdje probudite, što ćete dopunski iskoristiti za podložiti vatru. Ali ostaju dva problema: prvi, kako naložiti vatru tijekom spavanja i drugi, što ako se vatra potpuno ugasi prije nego što se probudite kao bi podložili vatru?

Najprije, za noć u takvim uvjetima morate se pripremiti, prikupljanjem dovoljne količine drveta za tu noć, i još i jutro.

Jedno rješenje su dvije vatre: jedna nas grije, a druga je tempirana za aktiviranje ako se prva izgasi. Za tu drugu vatru, iskopa se jedna rupa, duboka makar 30-tak cm, promjera pola metra (odnosno onoliko koliko velike komade drveta možete odrezati, a da u nju poprečno uđu), a iskopana zemlja složi na jednu hrpu. U samo dno rupe složi se lišće ili iglice za potpalu, pa u križ, u slojevima, preko toga slažite sve deblje drva, a najveće balvane na vrh. Kda se vatra dovoljno razgori, a to bi trebalo tempirati da bude prije spavanja. Sada se vatra zaspe zemljom s ostavljenim otvorima za mali dovod zraka. Vatra će u rupi dugo tinjati i kada razgrnete zemlju i ubacite pripremljena drva, lako će se opet razgoriti vatra.

Bolje rješenje od ovoga je ako imate na raspolaganju kakav panj. Naime, zbog jake i divergentne strukture panja i korjena, gori jako dugo. Korjen se zaspe pepelom, čime se ugasi vatra, a sama rahlost pepela daje dovoljnu količinu zraka da drvo tinja. Razgrtanjem pepela i dodavanjem zraka, drvo se opet lako razgori, pa s malo dadatnog drveta opet imate veliku vatru.

Još jedno zanimljivo rješenje je prikazano na slici. Drva složena za gorenje ujedno služe i kao reflektor za usmjeravanje topline. Važno je samo da vatra ne zahvati vodilice.

GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!


GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!