Sve to stoji što se tiče starosti i baždarenja no to je većinom samo kao redovna provjera nego što zbilja nešto rade na njima čak i servis se mogao i popravak nekad napraviti ako ste imali problema pa pošaljete u Teleoptik i oni riješe problem...
Vratimo se ne priču o preciznosti kompasa jer je situ vrlo lako provjeriti i jako je bitna stvar zato smo i morali naučiti i to. Kao primjer ja sam sa Silvom usporedio m53 i proces je jednostavan a sastoji se od komada papira, kruga sa stupnjevima poput ovog na primjer
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama.
Registriraj se ili
Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama.
Registriraj se ili
Prijavi!
i kompasa koji se uzima kao uzor stavi u sredini i okreće se kućište za početak zbog provjere da igla uvijek pokazuje točno sjever i ne odstupa u bilo kojem položaju. Kad se po kompasu postavio papir krug da točno pokazuje sjever (tko zeli može zalijepit za stol papir ) Uzima se kompas kojem provjeravate preciznost npr M53 i ponovite postupak, pa ako kompas odstupa potrebno je označiti na papiru olovkom zbog provjere koliko pri okretanju kućišta odstupa i da nema neku tehničku grešku od oštećenja, pada i magnetiziranosti igle...Dakle ako je kompas precizno pokazao iglom sjever u svakom položaju i poklopiio se sa oznakama na papiru onda je kompas precizan i to je to nije nuklearna fizika nego jednostavan mehanizam tako da ne treba pravit mistiku o baždarenju i nepreciznosti jer se lako provjeri ... ( ja tako sve svoje kompase provjerim i obično kao uzor uzmem onaj kojem vjerujem kao Silvu ).
Ako ćemo pričati o pojedinim opcijama na kompasu kao što je podešavanje magnetske deklinacije onda je tu bitno područje gdje se nalazimo tj zapadno ili istočno zbog odstupanja u stupnjevima koji su bitni tek kad pređu određenu vrijednost, no kako je za Hrvatsku ta vrijednost toliko mala onda se i ne računa i ne utječe dakle opcija koja je za nas nebitna za korištenje... Florescente oznake su isto tako više manje nebitne jer rijetko ćeš se kretat po mraku kad ne možeš vidjeti orijentire u prirodi po kojima ćeš izvlačit azimut tad ostaje karta kao opcija no sumnjam da je netko u tolikoj frci da će se kretat noću jer se takvo što po nepoznatom terenu odgađa kad god se može...
Nisam moderna tech generacija devedesetih koja je otkrila prirodu preko samozvanih gurua na youtubu tamo pa su za mene vojni kompasi koje sam naveo sasvim odlični i snađem se odlično sa njima . Mi smo se kao djeca stalno igrali u prirodi i po šumama a nismo buljili u mobitele i kompove iako smo u jugi imali sve prvo tu od videorekordera, tv igrica do kompjutera . Primjeti se jako da je kod puno mlađih ljudi prisutan youtube utjecaj kod izbora kompasa tj da su novopečeni u orijentaciji Sunto , Silva itd sve to po preporukama i pretjeranom gledanju youtube uzora... Nekad bacim pogled na takve stvari na youtubu pa se nasmijem koliko je sve to amaterski dosadno i koliko su ti popularni "bushcrapperi" većinom copy paste sadržaj onog što netko prije postavi ...
Kad se spominje kompas i orijentacija tu se odmah blisko veže i topografska karta pa slijedi jednostavno pitanje jer ovo nisam vidio objašnjeno kod ovih razvikanijih youtubera a bitno je zbog praktičnosti korištenja na terenu...
Koliko vas npr tu zna proces slaganja karte koji se koristi kako bi se preklapala po pojedinim sekcijama na karti da se ne razvlači svaki puta prilikom korištenja "u pokretu" ?
Za kraj kompasi koje znam često koristiti mislim na ove Adrianove iz gornjeg reda desantnu ručnu i klasičnu verziju, a koji se i dan danas nalaze u vojnoj upotrebi ...
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama.
Registriraj se ili
Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama.
Registriraj se ili
Prijavi!