Outdoor Hrvatska

OPREMA I AKTIVNOSTI => Hrana i piće => Autor teme: poljičanin - 25 Ožujka , 2020, 23:03

Naslov: Konzerviranje mesa
Autor: poljičanin - 25 Ožujka , 2020, 23:03
Ovih dana svi smo svjedočili ludilu masovne kupovine po trgovinama, a u mojoj omiljenoj mesnici, pred koji tjedan, dogodio se zanimljiv događaj: kupac je uze mesa za 20 000 kn, pa ih zamolio da ga tu ostavi dok ne otiđe kupiti škrinju ledenicu.

Malo sam se zamislio i padne mi na pamet, a što da nestane struje, pa, lako što bi kreten ostao bez novaca, nego bi i propala golema količina hrane, što znači da će opet uzimati hranu nekome ko nema takve financijske sposobnosti.

Kako i ja imam neki ladičar-ledenicu, i u njemu se nađe uvijek koji komad mesa, što znači - i ja bi u tom slučaju bio na gubitku, što bi drugo mogao nego eventualno skuhati to. Jedini način pohranjivanja mesa na dulje vremensko razdoblje, kojeg ja znam, je soljenje ili sušenje mesa, a za to se traži i odgovarajuće doba godine i odgovarajući uvjeti.

I onda sam, tražeći nešto sasvim drugo, naletio na ovaj video, pojma nisam imao da se meso može konzervirati u staklenkama, jako interesantno za pohranu, ali razmišljam o tome kako bi se tako moglo možda vući meso na višednevnom planinarenju (jasno, male boce).Ima li možda i neki naš tradicionalni recept, na tu temu, odnosno, ima li ko takvu praksu?

I, kakva je nutritivna vrijednost tako spremeljenog mesa?
Naslov: Odg: Konzerviranje mesa
Autor: Antun - 26 Ožujka , 2020, 09:59
Nekada su naši stari tradicionalno čuvali meso uronjeno u pravu svinjsku mast.