Koristio sam prošlih tjedana stariji model HV ruksaka, 60 lit. Nije moj, na žalost.
To je ono što meni treba, uz sve što imam od ruksaka (a ima ih oho-ho), nije mi ništa tako svestrano dobro kao ova naprtnjača. Na njoj imam samo dvije zamjerke: bočne stranice pojasa bi mogle biti malo šire za bolju raspodjelu tereta na bokovima i malo je teža od drugih rusaka koje imam, ali to je danak robustnosti.
Krenimo od dna: na dnu su trake za pričvršćivanje vreće za spavanje (karimata, šatorskog rila i sl.) jako dugačke, ali na krajevima postoji čičak traka da se višak pričvrsti, pa da se ne vuče i ne smeta. Takvi vrhovi postoje na svim trakicama.
S vanjske strane postoje dva velika bočna džepa s patentnim zatvaračima i trakicom s plastičnom kopčom, a između njih i tijela ruksaka se nalaze džepovi bez poklolaca za boce (boca od 1,5 l ulazi komodno).
Po sredini je još jedan veliki džep, s istim načinom zatvaranja (cca 20 x 20 x 8 cm).
Na dnu ruksaka je pretinac dovoljno velik za cipele ili sl., otvara se patentnim zatvaračem s tri strane. S vanjske strane dopunski se zatvara s dvije trakice s kopčama.
Na poklopcu se nalaze još dva džepa, jedan je relativno velik, ali manji od prije navedenih, a drugi je dugačak čitavom širinom poklopca i u njemu je bijela maskirna navlaka.
Unutrašnjost je velika i prostrana, s mjehom za vodu i rubnim pretincima. Čvrstoću mu daje metalna konstrukcija.
Na bokovima postoje trake za pričvršćivanje još opreme (npr jakna ili deka).
Naramenice su dovoljno široke.
Postoje remeni za sve namjestiti (pojas i naramenice).
Sve je robusno.