U zadnje vrijeme vidam dosta haversacak po YT i tv-u, i zanimljivo mi je to sto ih dosta i u prirodi koriste pa sam odlucio malo upoznati forum s haversackom te njegovim prednostima i manama. :)
Zasto bas haversack? Zato sto je laksi od ruskaka. Uzet cu sebe kao primjer; imam manje zemljiste uz rijeku sa nedovrsenom drvenom vikendicom i bar jednom tjedno sam tamo. E sada dolazi,ajmo reci, problem. Posto je moje zemljiste bas na toj lokaciji koja je jedinstvena za taj krajolik, skoro svaki put obidem neki dio terena. Problem je to sto cesto zelim otici 5-6 sati dalje od vikendice kako bi "istrazio" i upoznao malo siri teren koji mi je sigurno 92% nepoznat.
Planinarski ruksak koji imam mi se uopce ne isplati nositi jer je sam od sebe tezak a ako ga nosim, redovito u njega natrpam koliko god moze stati bas da mi nista ne fali kada dodem gdje zelim.
Prednost haversacka je upravo to ogranicenje, tezina i lakoca pristupu stvarima. U njega stane cjelodnevna hrana, litra vode, kabanica, noz, pila i sjekira, pribor za paljenje vatre, konopi... Stanu osnovne potrepstine, pravi bushcraft.
E sada, stvar je da kod nas jos uvijek nema kupiti posten haversack (kao onaj na slici gore) nego ostaju samo ruksaci od 20-25 litara koji kostaju kao oni od 40 litara. Haversack sa slike gore je rucno sivan u Sj. Americi od materijala vojnih specifikacija. (
http://thehiddenwoodsmen.com/ )
Jos jedna prednost haversacka je to sto lako stane u veci ruksak. Vise puta sam trpao hranu i boce po dzepovima jer smo sa mjesta gdje smo ostavljali ruksake i opremu, planinarili tesko prohodnim terenom do malo udaljenijeg vrha i nazad.
Moje misljenje je to da je upravo njegova glavna prednost i glavna mana-ogranicenost. Haversack je super za jednodnevne izlete kada ne zelite vuci nepotrebnu tezinu, ali za visednevne izlete kada je potrebno vise opreme i odjece-nije bas koristan.
Nadam se da ce se na forumu naci jos jedan istomisljenik koji voli haversacke