Frekvencije radio uređaja - opis rada od 2-1000 Mhz

 • 11 replies
 • 7713 views
*

Lakeman

Frekvencije radio uređaja - opis rada od 2-1000 Mhz
« u: 11 Studenoga , 2016, 17:16 »
Tekst preuzet sa bloga: CB RK Marsonija (http://blog.dnevnik.hr/cb-rk-marsonia-slavonski-brod/2012/03/1630186506/frekvencije-radio-uredaja-opis-rada-od-21000-mhz.html) pod Creative Commons licencom: Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Frekvencije radio uređaja - opis rada od 2-1000 Mhz
Osim za radio astronomiju radio uređaj može poslužiti ponekad i za razonodu. U ovom članku opisati ćemo što se sve može uhvatiti komunikacijskim radio prijemnikom ili scannerom. Članak je namijenjen prije svega onima koji su odlučili kupiti uređaj za radio astronomiju, a sada ih zanima što se još može čuti s tim uređajem. Ovaj tekst im također može pomoći prilikom nabave uređaja jer odmah mogu vidjeti dali njihov uređaj koji će kupiti podržava neke od navedenenih frekvencija u ovom tekstu koje im se čine zanimljivima. Slijedi kratki opis radijskog spektra od 2 do 1000 MHz, no prije toga moramo se upoznati sa zakonom.
 
Zakon o telekomunikacijama - članak 93 - tajnost radijskih poruka

(1) Vlasniku, odnosno korisniku radijske postaje zabranjeno je:

1.neovlašteno doznati, upotrebljavati, objaviti ili proslijediti drugima sadržaj radijske poruke koja nije namijenjena javnosti,
2.prenositi u nekodiranom obliku radijske poruke koje imaju obilježja tajnosti,
3.prenositi lažne i pogrješne signale i priopćenja, osobito ako se odnose na opasnost, hitnost, sigurnost ili identifikaciju,
4.prenositi signale i priopćenja koja se ne odnose na njegovu djelatnost,
5.primati signale i priopćenja koja nisu namijenjena njemu i nisu za opći prijam.
(2) Povredom tajnosti radijske poruke ili priopćenja iz stavka 1. ovoga članka ne smatra se prijam poruke, signala ili priopćenja u obliku radijske smetnje, uz uvjet da se Agencija bez odgode izvijesti o takvom prijamu pisanim putem, u svrhu utvrđivanja smetnje.
 

Najbitnija točka u njemu koju obavezno morate zapamtiti jest točka pod brojem jedan, i to dio koji glasi: ''...objaviti ili proslijediti drugima sadržaj radijske poruke...''. Pritom se naravno misli na pohranjivanje (snimanje) radijskih poruka. Možemo također vidjeti da nam točka 5. zabranjuje prijem emisija koje nisu namijenjene nama. Iz ovoga je sasvim jasno da je prekršaj slušati frekvenciju od primjerice policije ili vojske i svakako ćete snositi neke sankcije ukoliko budete uhvaćeni da to činite. No taj prekršaj je sitnica u odnosu na prekršaj koji činite snimanjem ili bilo kakvim bilježenjem tih emisija! Za takav prekršaj može se dobiti zatvorska kazna bez ikakvih problema, kao i optuža za špijunažu i tko zna što. Stoga čak i ako slušate, ništa ne snimajte! Odnosno, kako poznato nepisano pravilo kaže: ''Slušaj što god hoćeš i koliko god hoćeš i dokle god šutiš o tome i nikome ne prosljeđuješ ono što slušaš dotle ti se ništa neće desiti.''.

Spomenimo i ostale točke Zakona. Točka broj 2 je nebitna, jer se vjerojatno odnosi na državne službe, pa ju nećemo komentirati. Točka broj 3 odnosi se na odašiljanje lažnih signala. Ostaje pomalo nejasno kakve to veze ima sa tajnošću radijskih poruka. Eventualno logičko objašnjenje jest da je u pitanju prijepis nekog prastarog zakona te nestručnost osobe koja je ubacila ovaj podstavak. Točka broj 4 je jasna i jednostavna, no u često slučajeva zna se desiti da je se mnogi ne pridržavaju. Koliko mi je poznato, nitko još nije bio sankcioniran zbog ove točke, već se stvar najčešće riješava upozorenjem. Spomenimo da se ni pripadnici državnih službi baš ne pridržavaju ove točke.

Pod (2) je napomenuto da ukoliko primate emisiju u obliku smetnje koju primjerice uzrokuje demodulacija neke jake lokalne postaje, time ne kršite zakon. No dužni ste obavijestiti Agenciju o problemu proboja dotične postaje. Primjerice živite odmah preko puta policijske postaje, a posjedujete uređaj sa lošom selektivnošću. Agencija će tada izvršiti ispitivanje. Ukoliko se pokaže da je sustav odašiljača i antene na policijskoj postaji u skladu sa propisanim normama, to onda znači da je problem u vašem uređaju. Nažalost u zakonu ne piše dali će vam se uređaj oduzeti zbog toga što ima lošu selektivnost, no u svakom slučaju biti ćete prisiljeni ugraditi ili pojasni filter ili ulazni attenuator ili promijeniti lokaciju antene ili pak sve od navedenog, sve dok nadležno tijelo ne utvrdi da na vašem uređaju više nema proboja bliske postaje.

Da se isti zakon može tumačiti na više načina dokazuje i jedna zanimljiva rasprava na usenetu. Navedeni su zanimljivi argumenti za i protiv slušanja naših državnih službi (MUP, HV i sl.). Najzanimljiviji isječci nalaze se ovdje. Svakako pročitati prije ozbiljnijeg bavljenja slušanjem i presretanjem radijskih komunikacija.

 

Opis radijskog spektra od 2 do 1000 MHz

Na području od 2 do 15 MHz ukoliko uređaj posjeduje SSB, možemo čuti mnoštvo poruka koje razmjenjuju razne diplomatske ambasade svijeta (primjerice između Rusije i Kube). Pomorske komunikacije između brodova i kopna. Radio telefone, uređaje koji su zapravo telefoni, ali jedan dio prijenosa informacije vrše radiovalovima, kada nije moguće provesti žice, npr. na brodovima i sl. Tu je i mnoštvo teleksa, RTTY-a, i cijelo brdo digitalnih modulacija od kojih je većinu moguće dekodirati uz pomoć računala. Vojne i povjerljive komunikacije nije moguće dekodirati, jer su kriptirane. Tu je još mnoštvo telefaxova meteoroloških postaja koji su namijenjeni brodovima. Zatim razne poruke namijenjene tajnim agentima, koje se šalju šifrirano brojevima (number stations). Zatim pozicije zrakoplova koje se automatski kodirano šalju kontroli leta. Naravno uz pomoć računala i zvučne kartice to se lako dekodira pa je moguće lociranje zrakoplova preko računalnog programa, pri čemu je moguće doslovno na geografskoj mapi u programu pratiti civilni ili vojni avion kako leti preko primjerice Atlantika, za više informacija pogledajte ovdje. Napomenimo samo početnicima da HF air band nema nikakve veze sa VHF air band-om - frekvencijama na kojima piloti razgovaraju sa kontrolom leta, obzirom da je u pitanju skroz drugo frekvencijsko područje, kao i činjenici da se HF valovi prostiru duž površine Zemlje odbijanjem od ionosfere pa ih se može uhvatiti na velikim udaljenostima dok su VHF valovi samo dometa horizonta jer se ne odbijaju od ionosfere. Više o propagacijama (odbijanju valova od ionosfere) objašnjeno jest u tekstu pod nazivom 'Ispod 100 kHz'.
 
Korisničko sučelje jednog od programa za prijem i dekodiranje digitalnih signala na HF-u

Zapravo područje HF-a (high frequency 3 MHz – 30 MHz) je toliko zanimljivo i bogato da bi trebao jedan cijeli tekst koji bi se samo bavio tom temom. Ono što je bitno istaknuti jest da je za HF potreban prijemnik visoke kvalitete. Ispod 500$ takav se ne može naći. Raspon frekvencija mu je najčešće 100 kHz – 30 MHz uz obavezno posjedovanje SSB modulacije (vidi tekst o modulacijama) i vrhunska selektivnost. Također potreban je izrazito kvalitetan antenski sustav kao i poznavanje osnova teorije elektromagnetizma, propagacija, elektrotehnike i antenskih sustava – kako bismo efektno riješili sve probleme s kojima se redovito susrećemo na HF-u (izrada antena, attenuatora, filtera, antenskih transformatora i sl.) Hvatanje HF-a sa nekakvim ručnim scannerom i pendrek antenom prikopčanom na njega jednostavno zaboravite! Više o presretanju poruka na HF-u možete naći ovdje.

Kada smo već spomenuli ''number stations'' preporučam da skinete audio zapis spy-station-special.mp3 (4.9 MB) koji je emitiran na Hobart Radio International-u. (NAPOMENA: Audio zapis skinite tako da desnom tipkom miša kliknete na gornji link i odaberete Save As). Riječ je o emisiji koja traje oko 50 minuta, a posvečena je nepoznatim i pomalo tajanstvenim porukama koje se odašilju na kratkom valu (među koje spadaju i 'number stations'). Emisija je na engleskom jeziku i ako ga razumijete, svakako ju poslušajte. Ako se već duže bavite slušanjem kratkog vala onda OBAVEZNO poslušajte ovu emisiju! Jest da je zapis velik 4.9 MB, ali unutra je skoro sat vremena materijala. Vjerujte, nebih ga stavljao online da nije tako dobar. Početnicima (na kratkom valu) ne preporučam da ga skidaju.

Što se tiće interaktivnog izmjenjivanja iskustva sa ostalim osobama ili radioamaterima koje se bave sličnom ovakvom djelatnošću (presretanjem radijskih poruka). Instaliravanjem programa mIRC, spojite se na neki zIRC-ov server primjerice deliverance.ca.us.zirc.org i komandom /j #wunclub uđete na kanal wunclub. Tamo bude najčešće preko 30 ljudi (članova je preko stotinu) i mnogi od njih će vam rado pomoči ako trebate neku informaciju. Moram osobno priznati da sam večinu toga vezanog uz presretanje poruka, saznao upravo tamo. A i puno je lakše pitati direktno pitanje, nego tražiti po web-u. Kako izgleda jedna tipična noć na #wunclub kanalu možete vidjeti ovdje.

Na području 3.5 do 3.8 MHz (80 metarsko područje) moguće je čuti mnoštvo radio amatera iz cijelog svijeta. Većina ih komunicira morse kodom (CW) koji se uz pomoć računala može lagano dekodirati ukoliko ne poznajete Morse-ov kod. A moguća je i glasovna komunikacija LSB modulacijom. Zna povremeno biti 'zanimljivih' razgovora na 3.725 MHz sa našim istočnim 'komšijama'. Evo jednog kratkog primjera (mp3 180 kb).

Na području od 26.965 do 27.405 MHz nalazi se Citizen Band ili skraćeno svima znani CB. Najčešća modulacija jest AM, a povremeno zna biti FM (koji je zapravo jedini službeno i dozvoljen). Prije dvadeset godina ovdje je bilo gotovo nemoguće pronaći slobodni kanal i sve je vrvilo ćakulama od zore do mraka. Danas je nažalost obrnuto. U prosjeku zauzeta su dva do tri kanala dnevno. Osim korisnika u svojim kućama, redoviti posjetitelji su kamiondžije koji ćakulaju dok voze ili čekaju u nekoj gužvi na granici. Podsjetimo se, CB je uz PMR jedino područje frekvencija na kojem je dozvoljeno odašiljanje bez posjedovanja amaterske dozvole. Kod kupovine prijemnika ili scannera valja paziti da podržava AM za ovo područje (većina jeftinih scannera nažalost nudi samo FM na ovom području). Popis svih CB kanala nalazi se ovdje. Osim lokalnog CB-a, ponekad tokom dana (idealno nedjeljom ujutro) možemo ćuti i neke udaljene postaje koje najčešće dolaze iz Ukrajine i Rusije. Sloj ionosfere koji omogućava ovako daleke veze na tako visokim frekvencijama postoji samo tokom dana, stoga je to ujedno i uvjet ukoliko vas zanima ovaj CB DX. Evo primjera jednog takvog razgovora.

Od 30 do 35 MHz nalazi se low VHF band, najčešće korišten od strane vojske. Tokom dana zbog propagacija mogući je prijem komunikacija i izvan horizonta. Konkretno iz Hrvatske bez problema se čuju vojne komunikacije u Iraku. Primjeri nekih od frekvencija u Iraku su 30.300, 30.350, 30.475, 33.425, 33.550, 34.600, 35.800 MHz. Sve navedene frekvencije su FM modulacija.

Frekvencije od 36 do 47 MHz obuhvaćaju područje na kojem rade bežični mikrofoni koji se koriste na koncertima. Primjeri frekvencija su: 36.70, 37.10, 37.16, 40.68, 42.89, 44.87, 47.27 MHz FM.

U području od 43 do 50 MHz nalaze se bežični telefoni. Gotovo svako domaćinstvo ima jedan, što garantira neprekidan dnevni program na svih 36 kanala, čiji popis se nalazi ovdje.

Od 88 do 108 MHz imamo komercijalni radijski FM program koji se šalje WFM modulacijom. Ako nekoga zanima povremeno slušanje omiljene radio stanice, neka pripazi da prijemnik ima i Wide FM modulaciju. Radio program se ne može slušati običnom Narrow FM modulacijom.

Frekvencijsko područje od 118 do 138 MHz obuhvaća VHF air band. Ovdje možemo čuti poruke kontrole leta avionima, razgovore pilota oko slijetanja ili polijetanja. Popis frekvencija za područje grada Zagreba nalazi se ovdje. Ako nekoga zanima popis najprometnijih frekvencija za područje grada Zagreba, on se nalazi ovdje, mada i dalje preporučam da za potrebe skaniranja samo koristite onaj prvi popis, jer je manji i jednostavniji. Osim glasovnih poruka postoji i Acars, digitalni sustav koji se može dekodirati računalom, a nosi podatke o tipu aviona i kratke poruke namijenjene kontroli leta. Spomenimo još da helikopteri i avioni hrvatske vojske komuniciraju sa kontrolom leta na ovim frekvencijama. Nažalost konkretne frekvencije vam ne mogu dati.

Na frekvenciji 143.625 MHz FM modulacijom imamo međunarodnu svemirsku postaju ISS koju možemo uhvatiti kada preleti iznad nas. Popis ostalih frekvencija vezanih uz ISS je ovdje, a preporučam nabavu programa Predict kako bi se mogla proračunati vremena kada će ISS biti iznad nas, da ne moramo svako malo na internet gledati gdje je ISS. Program je besplatan, a nudi nam upravo ono što trebamo. Naime većina ostalih programa prikazuje podatke o tome kada će ISS biti vidljiv na nebu, što nama ne znaći puno obzirom da je radio prijemniku svejedno vidi li se ISS okom ili ne, bitno je da je iznad nas. Dakle ostali programi jesu točni, ali ne daju potpuni popis preleta, več samo onaj vidljiv golim okom (kada smo mi u sumraku ili mraku, a satelit je još uvijek obasjan Sunčevom svjetlošću pa je vidljiv). Sa druge strane postoje programi koji prikazuju vremena preleta, ali nisu u stanju generirati listu za ispis (kao primjerice Starry Night). Predict nam nudi generiranje liste u tekst file, onoliko velike koliko god želimo, pa si možemo za slijedeći tjedan isprintati listu i pogledati kada nam najviše odgovara slušati ISS. Jedini nedostatak jest što su vremena u UTC-u pa se čovjek često zabuni. Postoji verzija programa i za Windows i za Linux, s time što je ona za Linux daleko bolja, jer nudi pomoćni program Gsat (vidi sliku dolje) koji ima grafičko sučenje i prikazuje točnu lokaciju ISS-a. Jedina zamjerka jest malo spetljana instalacija oko programa Gsat, no postoji detaljna uputa ovdje. Ono što je jako bitno jest svakih 3-4 tjedna sa Predict-ovog web sitea skidati listu orbitalnih paramtera za satelite, obzirom da orbita ISS-a nije fiksna već se pomalo mijenja. Druga bitna stvar jest sinkornizirati sat od vašeg računala sa međunarodnim servisom točnog vremena, pomoću primjerice programa AtomicClock.

*

Offline Preppy

 • *
 • 4983
 • 24
 • Spol: Muški
 • 9A5ALX / OE6ALK
Odg: Frekvencije radio uređaja - opis rada od 2-1000 Mhz
« Odgovori #1 u: 11 Studenoga , 2016, 17:36 »
PMR FREKVENCIJE

PMR-ANALOG 446.0-446.1 MHz

(Stariji vokići koji imaju 8 kanala)

Kanal / Frekvencija [MHz]

1 / 446.00625

2 / 446.01875

3 / 446.03125

4 / 446.04375

5 / 446.05625

6 / 446.06875

7 / 446.08125

8 / 446.09375

« Zadnja izmjena: 11 Studenoga , 2016, 21:05 od Preppy »

*

Offline Preppy

 • *
 • 4983
 • 24
 • Spol: Muški
 • 9A5ALX / OE6ALK
Odg: Frekvencije radio uređaja - opis rada od 2-1000 Mhz
« Odgovori #2 u: 11 Studenoga , 2016, 21:07 »
PMR DIGITALNE FREKVENCIJE

Kanal    Frekvencija

1   446,00625   
2   446,01875   
3   446,03125   
4   446,04375   
5   446,05625   
6   446,06875   
7   446,08125   
8   446,09375   
9   446,10625   
10   446,11875   
11   446,13125   
12   446,14375   
13   446,15625   
14   446,16875   
15   446,18125   
16   446,19375   

*

Offline Preppy

 • *
 • 4983
 • 24
 • Spol: Muški
 • 9A5ALX / OE6ALK
Odg: Frekvencije radio uređaja - opis rada od 2-1000 Mhz
« Odgovori #3 u: 11 Studenoga , 2016, 21:16 »
Zabranjene frekvencije:

443.850 MHz - služba na Sljemenu
444 i 445 MHz -  HŽ
454 MHz - Zimsku služba

(izvor: http://www.airsoft-alfa.com/index.php?option=com_content&view=article&id=21:puxing&catid=14:recenzije)

DPMR
izvor: http://www.freeradionetwork.ch/frequenzen/frequenzen.htm

*

Offline Marin

 • ***
 • 242
 • 0
Odg: Frekvencije radio uređaja - opis rada od 2-1000 Mhz
« Odgovori #4 u: 03 Svibnja , 2017, 16:01 »
Na kojim su frekvencijama vatrogasni kanali? I dal se to moze "slusati" ili postoji neko kodiranje?


*

Offline blinddog

 • *
 • 441
 • 15
 • Spol: Muški
 • VKV brico
Odg: Frekvencije radio uređaja - opis rada od 2-1000 Mhz
« Odgovori #5 u: 03 Svibnja , 2017, 19:25 »
Frekvencije iznad 800 Mhz, VoiP prijenos a sustav kodiranja Tetra.
Ukratko, ne može se slušati legalno.
CB 328CT001
BE SMART - GET PREPARED

*

Offline Marin

 • ***
 • 242
 • 0
Odg: Frekvencije radio uređaja - opis rada od 2-1000 Mhz
« Odgovori #6 u: 05 Svibnja , 2017, 15:40 »
Znaci kompletno otisli vatrogasci u Tetru?  :ljut2:

Kao da sto imaju tajiti. U neku ruku to ima prednosti i mane. Mane su da netko dok traje intervencija zauzima kanal, ili daje lazne informacije sto bi donijelo probleme. Isto tako ako kanader djeluje, netko bi mogao avion od 30 mil $ navesti u dalekovod...   Opet u kriznim situacijama nije dobro sto se sa vatrogascima ne moze kontaktirat. Radio amateri ili mnogi drugi koji posjeduju radio prijamnik, a dobro bi doslo u nekim situacijama. Isto tako cuo sam da Tetra ima slabiju pokrivenost i jos neke mane u odnosu na klasicni analogni VHF/UHF sustav.


« Zadnja izmjena: 05 Svibnja , 2017, 15:42 od Marin »

*

Offline blinddog

 • *
 • 441
 • 15
 • Spol: Muški
 • VKV brico
Odg: Frekvencije radio uređaja - opis rada od 2-1000 Mhz
« Odgovori #7 u: 05 Svibnja , 2017, 20:33 »
Znaci kompletno otisli vatrogasci u Tetru?  :ljut2:

Kao da sto imaju tajiti. U neku ruku to ima prednosti i mane. Mane su da netko dok traje intervencija zauzima kanal, ili daje lazne informacije sto bi donijelo probleme.


Vatrogasci su uvezani u sustav veza MUPa. Samim tim je tajnost propisana aktima.
Nemože nitko zauzeti kanal dok traje intervencija jer (teoretski) po jednom kanalu je moguće održati 16 veza. U praksi ovaj broj ovisi o udaljenosti od bazne stanice ali u urbanim sredinama je otprilike točan.
Možeš ih samo ometati jačim signalom ali to se u današnje vrijeme relativno brzo locira i riješi problem (onako na Šeksov način: locirati, identificirati, uhititi, transferirati  :D ).

Opet u kriznim situacijama nije dobro sto se sa vatrogascima ne moze kontaktirat. Radio amateri ili mnogi drugi koji posjeduju radio prijamnik, a dobro bi doslo u nekim situacijama.

Centar za obavješćivanje ti prati dosta frekvencija koje služe baš u tu svrhu pa nije problem na nekoj od SOS frekvencija dobiti COB i oni će kontaktirati ne samo vatrogasce već i Centar 112. Na CB opsebu je to kanal 9 (27.065 MHz). Jednu frekvenciju ti slušaju sve moguće i nemoguće službe a to je kanal 16 VHF (156.800 MHz) na marine bandu. Ako ti treba pomoć na ovoj frekvenciji se javi pa će ti se javiti: služba 112, centar za obavješćivanje, zrakoplovi, plovila, mup, vojska,.....
Prijamnik posjeduješ i ti (običan radio), vjerojatno si mislio na predajnik tj. primopredajnik.

Isto tako cuo sam da Tetra ima slabiju pokrivenost i jos neke mane u odnosu na klasicni analogni VHF/UHF sustav.

Pokrivenost je potpuno ista, nema veze da li je analogni ili digitalni sustav. Kvaliteta veze je u digitalnom obliku bolja, razumnija i omogućava još neke stvari (slanje SMS, maila, slika, datoteka, identifikacija sudionika veze, ...) a kod analognog signala možeš razaznati bolje ako je signal prekriven šumom (i imaš istreniran sluh za slušanje).
Druga stvar je prodornost signala. UHF je bolji u urbanim sredinama od VHF, zbog svojih valnih duljina. Kod VHF i UHF signala ti važi pravilo optičke vidljivosti tj. signal ide dok je optička vidljivost između dva sudionika. VHF i UHF signali prolaze kroz ionosferu u svemir i tu se ne može koristiti odbijanje od ionosfere kao kod HF ili LF frekvencija. Tako je moguće da na HF frekvencijama održiš vezu s nekim na drugoj strani zemljine kugle pri predajnoj snazi od samo par W dok kod VHF ili pogotovo UHF je to nemoguće, teoretski i praktički. Tako ti sve one reklame na PMR uređajima koje nalazimo u trgovačkim centrima gdje piše domet 36 km moguć samo ako između neka prepreka a zbog zakrivljenosti zemljine površine, ako se oba uređaja nalaze recimo na moru, možeš imati max domet od 5-7 km. Zbog zemljine zakrivljenosti.
Usput, postoje downlinkovi za Tetra kodiranje s UHF opsega sve do HF opsega ali ne znam da li su u pogonu. Postoje baš zbog griddown situacija. Znam da su testirani uspješno i da bi trebali u slučaju nestanka struje automatski se uključiti jer u normalnim situacijama dobar dio prometa ide običnim internetskim kanalima (kako veze hitnih službi tako i obične veze nas smrtnika).

A ja se opet raspisao ......
CB 328CT001
BE SMART - GET PREPARED

*

Offline blinddog

 • *
 • 441
 • 15
 • Spol: Muški
 • VKV brico
Radio plan 3-3-3
« Odgovori #8 u: 10 Srpnja , 2017, 12:28 »
Ovaj radio plan za komunikaciju u slučaju kriznih stanja (SHTF) je na puno stranih prepper i survivalist internet stranica objavljen pa nije na štetu da bude i ovoj našoj stranici.
Ovo nije ništa službeno već su se pojedinci i grupe iz prepper/suvivalist zajednica dogovorili oko ovog plana.

Radio plan 3-3-3
Osnova je korištenje radio uređaja za komunikaciju svaka 3 sata, u trajanju na 3 minute i na kanalu 3. Kombinacija je lako pamtljiva (3-3-3) i koristi se na svim opsezima (CB, VHF, UHF, PMR446, FREENET DE,...). Korištenjem ovog plana ćemo spasiti baterije svojih uređaja jer nećemo drečati u mikrofon puna tri sata da bi nas netko čuo već samo tri minute i onda s drugom stranom dogovoriti eventualno održavanje veze na nekom drugom opsegu, kanalu i drugo vrijeme.
Kako još uvijek ni u EU nije uspostavljen jedinstveni plan korištenja radio frekventnog spektra tako se u različitim državama koristi različiti opseg za slobodno korištenje bez dozvole. U Njemačkoj je uz PMR446 još i FREENET opseg. Šteta što stvarno nema jedinstvene dodjele opsega od strane država (osim PMR446) jer bi to dovelo do veće prodaje uređaja koji se onda masovnije proizvode pa imaju nižu cijenu,...

Slijedi spisak mreža i frekvencija:

Njemački FREENET
(CHANNEL) FREQUENCY MODE
(FREENET 1) 149.025000 MHz NFM Simplex Family/Prepper
(FREENET 2) 149.037500 MHz NFM Simplex Repeater/Remote
(FREENET 3) 149.050000 MHz NFM Simplex Survivalist/Prepper
(FREENET 4) 149.087500 MHz NFM Simplex
(FREENET 5) 149.100000 MHz NFM Simplex
(FREENET 6) 149.112500 MHz NFM Simplex Repeater/Remote

Švedska i Norveška imaju KDR 444 (SRBR 444):
(CHANNEL) FREQUENCY MODE
(KDR 1) 444.600000 MHz FM Simplex
(KDR 2) 444.650000 MHz FM Simplex
(KDR 3) 444.800000 MHz FM Simplex Survivalist-Prepper
(KDR 4) 444.825000 MHz FM Simplex
(KDR 5) 444.850000 MHz FM Simplex
(KDR 6) 444.875000 MHz FM Simplex
(KDR 7) 444.925000 MHz FM Simplex
(KDR 8) 444.975000 MHz FM Simplex

Švedska, Norveška i Danska imaju još i Jaktradio:
(CHANNEL) FREQUENCY MODE
(JAKSV1) 155.425 MHz FM Simplex Calling Channel
(JAKSV2) 155.475 MHz FM Simplex
(JAKSV3) 155.500 MHz FM Simplex Sweden Survivalist-Prepper
(JAKSV4) 155.525 MHz FM Simplex
(JAKSV5) 156.000 MHz FM Simplex (interoperable with Land Mobile)
(JAKSV6) 155.400 MHz FM Simplex
(JAKSV7) 155.450 MHz FM Simplex

NORWAY Jaktradio
(CHANNEL) FREQUENCY MODE
(JAKNO1) 143.900 MHz FM Simplex Calling Channel
(JAKNO2) 139.400 MHz FM Simplex
(JAKNO3) 143.350 MHz FM Simplex Norway Survivalist-Prepper
(JAKNO4) 138.850 MHz FM Simplex
(JAKNO5) 143.250 MHz FM Simplex
(JAKNO6) 138.750 MHz FM Simplex

DENMARK Jaktradio
(CHANNEL) FREQUENCY MODE
(JAKDK1) 164.3500 MHz FM Simplex Denmark-Survivalist-Prepper
(JAKDK2) 154.6625 MHz FM Simplex Danish Hunting Club
(JAKDK3) 171.0500 MHz FM Simplex 4WD Jeep

Švedi imaju i slobodan opseg na 69 MHz:
(CHANNEL) FREQUENCY MODE
(69SVK1) 69.0125 MHz FM Simplex TX PL=88.5 Hz
(69SVK2) 69.0375 MHz FM Simplex TX PL=88.5 Hz
(69SVK3) 69.0625 MHz FM Simplex TX PL=88.5 Hz  Survivalist-Prepper
(69SVK4) 69.0875 MHz FM Simplex TX PL=88.5 Hz
(69SVK5) 69.1125 MHz FM Simplex TX PL=88.5 Hz
(69SVK6) 69.1375 MHz FM Simplex TX PL=88.5 Hz
(69SVK7) 69.1625 MHz FM Simplex TX PL=88.5 Hz
(69SVK8) 69.1875 MHz FM Simplex TX PL=88.5 Hz  Calling Channel
« Zadnja izmjena: 10 Srpnja , 2017, 12:48 od blinddog »
CB 328CT001
BE SMART - GET PREPARED

*

Offline Delta

 • **
 • 43
 • 0
 • Spol: Muški
 • 9A3BEY
Odg: Frekvencije radio ure%u0111aja - opis rada od 2-1000 Mhz
« Odgovori #9 u: 19 Svibnja , 2020, 17:09 »
Htjeo bih ispravit jedan dio uvodnog teksta .. i to ovaj o CB

- Na podrucju od 26.965 do 27.405 MHz nalazi se Citizen Band ili skraceno svima znani CB. Naj%u010De%u0161%u0107a modulacija jest AM, a povremeno zna biti FM (koji je zapravo jedini sluzbeno i dozvoljen).-

Nova pravila:
UPORABA CB RADIJSKIH POSTAJA
 
Odlukom ECC/DEC/(11)03 postavljeni su uvjeti za harmoniziranu uporabu CB radijskih postaja, pod cime se podrazumijeva slobodni promet i uporaba CB radijskih postaja te izuzimanje od izdavanja pojedinacne dozvole za njihovu uporabu.

Temeljem Odluke ECC/DEC/(11)03 i ETSI EN 300433 standarda, HAKOM je izdao opstu dozvolu broj OD-134 koja je objavljena na HAKOM-ovoj internetskoj stranici.

Navedenom odlukom i standardom odredene su tehnicke znacajke CB radijskih postaja i to osobito:
odredeno frekvencijsko podrucje 26.960-27.410 MHz (10 kHz raster), osim kanala na centralnim frekvencijama 26.995 MHz, 27.045 MHz, 27.095 MHz, 27.145 MHz i 27.195 MHz,
maksimalna efektivna izrazena snaga 4 W za kutnu modulaciju (FM), 4 W za modulaciju s dva bocna pojasa (AM-DSB) i 12 W (vr%u0161na snaga ovojnice - PEP) za modulaciju s jednim bocnim pojasom (AM-SSB),
CB radijska postaja je namijenjena za govornu komunikaciju.
 
Temeljem opce dozvole broj OD-134, svaka pravna i fizicka osoba moze upotrebljavati CB radijsku postaju na podrucju Republike Hrvatske bez podnosenja zahtjeva HAKOM-u i prijave podataka o CB radijskim postajama.
izvor: https://www.hscb.hr/arhiva/68-obavijest-cb-aima.html


 


« Zadnja izmjena: 23 Svibnja , 2020, 16:37 od Delta »

*

Offline Antun

 • *
 • 1162
 • 11
 • Spol: Muški
 • 9A3AZY
Odg: Frekvencije radio uređaja - opis rada od 2-1000 Mhz
« Odgovori #10 u: 19 Svibnja , 2020, 20:41 »
Ta obavijest je iz 2012 godine hvala ti na novim informacijama...
Iskreno
 veseliti se svakom čovjeku
 može jedino ljudožder.

*

Offline Preppy

 • *
 • 4983
 • 24
 • Spol: Muški
 • 9A5ALX / OE6ALK
Odg: Frekvencije radio uređaja - opis rada od 2-1000 Mhz
« Odgovori #11 u: 24 Svibnja , 2020, 10:53 »
@Marin  Ako ne nađeš temu onda se otvori nova. Nije bas da mi se da premjestat krive postove samo zato jer je netko ljen malo potraziti po forumu. Izbrisao sam offtopic, postaj u ogdovarajucoj temi. Kada skrolas skroz dolje na pocetnoj stranici ti pise velikim slovima TRZNICA, probaj pogledati tamo.

Via Tapatalk

« Zadnja izmjena: 24 Svibnja , 2020, 11:06 od Preppy »

Outdoor Hrvatska

« u: »