Susret s divljim životinjama u divljini

 • 151 replies
 • 23417 views
*

Offline poljičanin

 • *
 • 2529
 • 24
Odg: Susret s divljim životinjama u divljini
« Odgovori #40 u: 01 Siječnja , 2019, 21:26 »
Zanimljivo i ne skupo riješenje:

Plinski pištolj Ekol Botan, black, cal. 9 mm

GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!


Cijena:      45€

Kalibar:     9 mm P.A.K.

Spremnik: 6+1 metak

Duljina:    123 mm

Širina:      26 mm

Visina:     98 mm

Težina:    453 g

*

Offline GoranM

 • ***
 • 119
 • 2
 • Spol: Muški
Odg: Susret s divljim životinjama u divljini
« Odgovori #41 u: 02 Siječnja , 2019, 00:00 »
Ali i upitne legalnosti van kuce, streljane i lovista kao oruzje skupine C koliko mogu vidjeti u zakonu, mozda grijesim u necemu.

Takodjer mi se cini manje efikasnim, a skupljim i tezim od spreja.

Osim cool faktora posjedovanja vatrenog gadjeta jedinu prednost vidim u tome da netko moze pomisliti kako se radi o pravom pistolju pa da ima neki dodatan psiholoski ucinak kada su u pitanju ljudi, iako i to moze biti kontraproduktivno i dovesti do eskalacije nekoga sa pravom pucaljkom.

Takodjer bitna stavka - cak niti ovakvo oruzje ne mozes drzati otvoreno,  da se ne nadjes u problemu ako naletis na sluzbene organe. I to cak i kada bi bilo legalno, a prema zakonu je to upitno.

Ako ga pak drzis skrivenog negdje u ruksaku meca ce te izist prije nego ga se dokopas. Sprej mozes drzati na dohvat ruke.
« Zadnja izmjena: 02 Siječnja , 2019, 00:23 od GoranM »

*

Offline poljičanin

 • *
 • 2529
 • 24
Odg: Susret s divljim životinjama u divljini
« Odgovori #42 u: 02 Siječnja , 2019, 00:39 »
Nisam uspio pronaći u zakonu ništa o nošenju oružja klase C.

Brzina prijenosa  CS-a je daleko brža i učinkovitija, što sa sprejom po buri?
« Zadnja izmjena: 02 Siječnja , 2019, 00:41 od poljičanin »

*

Offline GoranM

 • ***
 • 119
 • 2
 • Spol: Muški
Odg: Susret s divljim životinjama u divljini
« Odgovori #43 u: 02 Siječnja , 2019, 12:13 »
Članak 8.

Oružje iz članka 7. ovoga Zakona, u smislu prava i obveza vlasnika oružja, razvrstava se u:

1. zabranjeno oružje – oružje i streljivo kategorije A, hladno oružje kojem je osnovna namjena napad ili nanošenje ozljeda i predmeti pogodni za nanošenje ozljeda, kada se nose na javnom mjestu, a način ili okolnosti njihovog nošenja ukazuju da se nose kako bi bili uporabljeni za napad ili nanošenje ozljeda te oružje kategorije C i D kada se koristi za uznemiravanje, napad i nanošenje ozljeda.

Članak 27

(1) Građani stariji od 21 godine, policijski službenici ministarstva nadležnog za unutarnje poslove, pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, pravosudne policije, drugih državnih tijela i zaštitari koji su prema posebnim propisima ovlašteni držati i nositi oružje, članovi sportske streljačke organizacije ili sportske streličarske organizacije koji se aktivno natječu u streljaštvu i streličarstvu i osobe s položenim lovačkim ispitom s navršenih 18 godina, smiju bez odobrenja nadležnog tijela nabavljati oružje kategorije C.

(2) Osobe iz stavka 1. ovoga članka koje nabave oružje kategorije C dužne su ga prijaviti nadležnom tijelu u roku od osam dana od dana nabave.


Članak 29.
5) Oružje kategorije B, C i D se na javnom mjestu ne smije učiniti vidljivim drugim građanima, odnosno nositi na način koji građane uznemiruje

Članak 35.

(2) Oružje je zabranjeno upotrebljavati na javnim mjestima ili na mjestima gdje se može ugroziti sigurnost građana.

(3) Lovačko oružje smije se koristiti u skladu s propisima o lovstvu, kao i na civilnim strelištima ili drugim mjestima određenim za vježbe gađanja.

(4) Sportsko oružje ne smije se upotrebljavati izvan civilnih strelišta ili drugih mjesta koja su određena za vježbe gađanja.

(8) Oružje kategorije B i C mora se izvan lovišta odnosno strelišta prenositi u odgovarajućim navlakama ili kovčezima i nenapunjeno, a oružje koje se nosi radi osobne sigurnosti mora se nositi na način da nije vidljivo (ovdje (mi) je nejasno obuhvaca li proizvoljno nosenje C kategorije ili oruzje sa eksplicitnom dozvolom za nosenje.

Članak 71.

(1) Novčanom kaznom od 3000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 30 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja:

6. oružje kategorije B, C i D nosi na javnim mjestima na način kojim se uznemiruju građani i da je vidljivo drugim građanima (članak 29. stavak 5.)

Članak 72.

(1) Novčanom kaznom od 1000,00 do 5000,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja:
14. oružje kategorije B i C ne prenosi izvan lovišta odnosno strelišta u odgovarajućim navlakama ili kovčezima i nenapunjeno, ili ako oružje koje se nosi radi osobne sigurnosti nosi na način da je vidljivo (članak 35. stavak 8.)

Teme na legalisu:
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

------------------------------------------

Dakle ako bi rezimirao sve gore navedeno:

-Nije sasvim izvjesno je li legalno da svatko posjeduje (u jednom clanku eksplicitno navode samo clanove streljackih drustava, lovce isl).
-Nije sasvim izvjesno moze li se i to oruzje nositi napunjeno van kuce.

Tj postoje neke kontradiktorne informacije, pa cak i tumacenja pravnika i policajaca koji pisu na legalisu.

- potpuno je izvjesno da se nesmije otvoreno nositi na javnim povrsinama
Kod planinarenja je zbog ruksaka nemoguce nositi skriveno ispod jakne/pazuha, stoga ostaje jedino drzanje u ruksaku, sto onemogucuje pravodobnu rekaciju (naravno pod uslovom da se uopce smije nosit, u sto nisam sasvim siguran zbog navedenih konfliktnih informacija).

Ne znam kako taj pistolj funkcionira, je li brzina prijenosa zaista prednost? Da li je veca sansa pogoditi/promasiti zivotinju u trku sa takvim pistoljem ili sa oblakom suzavca ispred sebe?

Takodjer se paradoksalno distanca cini boljom kod spreja koji, ovisno o tipu, velicini, vjetru itd moze ici u rasponu od 2-10 metara, a ako su podaci u tvom uvodnom postu tocni plinski pistolj isporucuje na distanci od 1.5 do 3.5m. Takodjer bih pretpostavio da je kolicina isporucenog sredstva veca u slucaju spreja i da je saturacija i sansa za uspjesnim pogotkom veca kod kontinuiranog mlaza iz njega.

Vjetar je problem, to svakako.

Ali opet opasnost od divljih zivotinja je kod nas prilicno mala, vjerojatno bitno manja od stradavanja u prometu pa se ne brinemo toliko oko ulaska u automobil.

Uvijek treba ocjeniti smislenost nekog bitnog financijskog troska i bitnog dodatnog tereta u odnosu na mogucu dobit. Mogli bi mozda u tom smislu usporediti sa nosenjem prve pomoci. Netko moze slomiti nogu, moze ga ugristi ova ili ona otrovna zivotinja, moze dobiti epilepticni napad, moze dozivjeti mozdani ili srcani udar i tako dalje. Ima ekstrema koji nose pola ruksaka medicinske opreme za sve moguce slucajeve, ali vecina ce se sloziti da se radi o pretjerivanju.
Uvijek je tu u igri neko vaganje statisticke sanse da se nesto desi sa logistickim komplikacijama suviska opreme, nije moguce pokriti sve potencijalne slucajeve bez da se toliko opteretimo da je nemoguce izaci iz kuce.

U praksi se mi se cini da kod vecine ozboljnijih planinara (gdje sebe ne ubrajam, znaci iz druge ruke) postoji tendencija smanjivanja kolicine opreme sa praksom i iskustvom, to je jedna od onih situacija gdje od viskova zaista glava boli (a jos vise noge).

Jedini slucajevi koristenja suzavca od strane planinara u prirodi koje osobno znam vezani su uz susrete sa psima koji nisu pod odgovarajucom kontrolom vlasnika, tj nisu na povodcu, a ne sa divljim zivotinjama. A tu se vec izlazemo mogucnosti tuzbe vlasnika gdje mozemo vjerojatno gore proci ukoliko koristimo oruzje kategorije C na javnom mjestu nego suzavac, kao sto vidimo u jednom od linkanih clanaka gdje je osoba zbog toga bila tuzena i proglasena krivom na osnovu clanka zakona o zabrani koristenja na javnom mjestu.

Dakle ako bih sve gore navedeno rezimirao:

- opasnost stradavanja od velikih predatora je u staru mala (realno bi se vise trebali brinuti oko krpelja nego medvjeda), sa eventualnom iznimkom lovaca.
- kod bilo cega osim samostalnog planinarenja je gotovo nikakva.
- osnovna pravila ponasanja u sumi i kod takvih susreta su veci faktor od tehnickih sredstava obrane.
- pravljenje buke ce nase plasljive predatore u vecini slucajeva otjerati
- prednost pistolja u odnosu na konvencionalni sprej je mala
- potencijalne mane su nezanemarive i ukljucuju:
   * puno vise sanse za probleme sa zakonom
   * veci teret
   * zahtjevnije odrzavanje i vise mogucnosti da otkaze/pokvari
   * nemogucnost drzanja na dohvat ruke i time bitno losija brzina reakcije, gotovo do neupotrebljivosti osim u kampu kada mozemo drzati uza sebe u satoru.
   * manji doseg, manja kolicina isporucenog sredstva


Moj osobni stav je da je cak i veliki sprej namjenjen medvjedima previse opterecenja u odnosu na realni rizik i na tip zivotinja sa kojima se susrecemo, ne bih nosio nista vece od 100ml, a najcesce manje (ako ista).
« Zadnja izmjena: 02 Siječnja , 2019, 12:51 od GoranM »

*

Offline poljičanin

 • *
 • 2529
 • 24
Odg: Susret s divljim životinjama u divljini
« Odgovori #44 u: 04 Siječnja , 2019, 23:23 »
Slažem se, sve je stvar prosudbe rizika:

a. Vučeš sa sobom nekakva samozaštitna sredstva, a nikad ništa se ne dogodi.

b. Imaš na raspolaganju nekakvo sredstvo i ne poneseš ga, a ipak dođe do napada životinje na tebe.

U slučaju pod a., nosio si bespotrebnih pola kg tereta na svako planinarenje.

U slučaju pod b., ovisno o poslijedicama, čitav život ćeš se gristi, zašto sredstvo nisi ponio, a mogao si.

Vidi, ovako. Kao vojnik u ratu nosio sam pušku, a s iznimkom nekih 10 situacija kad sam pucao s nakanom da ubijem, puška mi nije ni trebala. Dobijali smo po glavi minobacačima, uglavnom, ali i tenkovskim topom, haubicom, topovima svih mogućih kalibara koji su se pojavljivali po bojištu, od 20 do 130 mm, i u svim tim situacijama neprijatelj je tako daleko da ne možeš apsolutno ništa. Ali ipak, s puškom sam živio, na položajima smo s puškom i spavali. Nikad nisi mogao biti siguran da se neprijatelj neće popeti na tvoj položaj, a što onda?

Ovo je poprilično ekvivalentna situacija - postoji prijetnja, postoji sredstvo za suzbijanje prijetnje. Dok god je to na mojoj osobnoj razini: moj izbor je odlazak u planinu i moj je rizik - mogu okliznuti se po stijeni i pasti, može me napasti divlja životinja - s ti rizikom idem u planinu, pa ako mi se što dogodi, sam sam sebi kriv.

Situacija se rapidno mijenja kada s obitelji idem u planinu. Prvo, neću ići stazama koje su rizične, na kojima je rizik od pada velik. Ali drugo, čim sam otišao u planinu, bez obzira na sve mjere predostrožnosti u ponašanju na planini, postoji mogućnost susreta s divljim životinjama. I postoji mogućnost da dođe do napada. A nema te sile koja može ugroziti moju obitelj, a da joj se ja neću suprotstaviti, i po cijenu vlastitog života, oni su mi sve.

Prošle zime, nekako u ovo vrijeme, moj prijatelj je bio u lovu, s još nekoliko lovaca i vraćali su se iz lova. Vidjeli su planinare kad su došli i iskrcavali se, s udaljenosti od oko 1 km, ali jedni su išli jednom stranom grebena, drugi drugom, nisu se vidjeli tijekom kretanja. Kad su došli jedni drugima u vidik, nekih 250 m, vidjeli su vuka kako s udaljenosti 30 - 50 m gleda na planinare. Otjerali su ga pucanjem u zrak, pa se ispostavilo da nije bio sam. Možda vučica s malim vučićima, procijenjuje prijetnju? Možda. Vuk neće uobičajeno napasti čovjeka, ali bi li se oslonio na tu tvrdnju da si s obitelji u planini?

Nikakva zakonska poslijedica nije ravna poslijedici ako dođe do kontakta tebe i divlje životinje u prirodi. Ne mislim sad da bi trebao vući sa sobom MG 42 sa sandukom streljiva, ali plinski pištolj za samoobranu od napada divljih životinja...

Citat:
"Posljednji dan godišnjeg odmora zasigurno će još dugo ostati u pamćenju 40-godišnjem Tomislavu Banu, zagrebačkom planinaru, koji se danas našao oči u oči s čak dva medvjeda, a nakon što je ispalio hice da ih otjera, u pokušaju da što prije napusti to područje i izbjegne eventualni ponovni susret, slomio nogu. "

A što bi bilo da ga nije imao?

Ako u njegovom slučaju policija nije reagirala, a tekst se vukao po svim medijima, onda je riječ o presedanu na temelju kojeg imamo i mi isto pravo.

U ostalom, plinski pištolj se može koristiti i za ispaljivanje signalnih raketa, jako dobro sredstvo u slučaju da se nađeš u nevolji.

*

Offline worbrc

 • *
 • 205
 • 4
 • Spol: Muški
Odg: Susret s divljim životinjama u divljini
« Odgovori #45 u: 06 Siječnja , 2019, 08:28 »
Možda nisam pravi za komentar. Bio sam malo u planini a odkad sam promijenio posao ništa. I ovo što ću napisati nije guranje na politiku nego moj stav o životu.
Postoje mnogi "zagovornici ljudskih prava". Često se i slažem sa njima. I ta "ljudska prava" su bitna u betonskom, umjetnom okruženju u kojem živimo. Nisam ja rekao, mislim da je to bio jedan američki predsjednik: moje pravo da mašem rukama koliko želim završava prije vrha nečijeg nosa. Živim u zgradi, pazim na puno stvari da ne uznemirujem susjede, ljude koje srećem na ulici. Želim svoj mir i želim ga dati drugima.
U planini vrijede neka druga pravila. To da se pomogne drugima, da se bude dobar "susjed" vrijedi i dalje. U planinu idem da se odmorim, da skupim snagu za još jednu rundu tog života u betonu. I, najveći broj ljudi koje srećem razmišljaju kao i ja i nisu uznemireni ako vide nož od 15cm za pojasom. Ali ima ih, kako vrijeme ide sve više koji ne shvaćaju gdje su. Ovo nisu moje riječi, pročitao sam ih u jednoj knjizi. Moderni ljudi shvaćaju životinje kao simpatične likove iz Diznijevih crtića. One to nisu. Imaju rogove, zube, otrov i panđe. Oni im služe za obranu i ubijanje. Ali se uglavnom ponašaju kao dobri "susjedi". Bježe od ljudi.
U planinarski dom neću ući "naoružan". Nož će biti uredno pospremljen u ruksak, da se ne vidi. Ali dok sam sam na stazi, druga priča. Druga su pravila onda.
R0   S17   9A0UZZ

*

Offline Preppy

 • *
 • 4899
 • 24
 • Spol: Muški
Odg: Susret s divljim životinjama u divljini
« Odgovori #46 u: 06 Siječnja , 2019, 16:42 »
U Kanadi ljudi jako često se susrećuju sa medvjedima, i to ne sa ovakvim kakve mi imamo, nego sa grizlijima. Nisam nikad nikog vidio u medijama da nosi plinske pištolje, nego svi se pouzdaju u bear-spray. Dakle, jak pepper sprej. I mislim da nit pravo vatreno oružje u toj sekundi prepada nebi pomoglo, nego samo odmoglo. Smatram da jedino učinkovito i u praksi dokazano jest jak sprej za obranu životinja.

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
Možda nisam pravi za komentar. Bio sam malo u planini a odkad sam promijenio posao ništa. I ovo što ću napisati nije guranje na politiku nego moj stav o životu.
Postoje mnogi "zagovornici ljudskih prava". Često se i slažem sa njima. I ta "ljudska prava" su bitna u betonskom, umjetnom okruženju u kojem živimo. Nisam ja rekao, mislim da je to bio jedan američki predsjednik: moje pravo da mašem rukama koliko želim završava prije vrha nečijeg nosa. Živim u zgradi, pazim na puno stvari da ne uznemirujem susjede, ljude koje srećem na ulici. Želim svoj mir i želim ga dati drugima.
U planini vrijede neka druga pravila. To da se pomogne drugima, da se bude dobar "susjed" vrijedi i dalje. U planinu idem da se odmorim, da skupim snagu za još jednu rundu tog života u betonu. I, najveći broj ljudi koje srećem razmišljaju kao i ja i nisu uznemireni ako vide nož od 15cm za pojasom. Ali ima ih, kako vrijeme ide sve više koji ne shvaćaju gdje su. Ovo nisu moje riječi, pročitao sam ih u jednoj knjizi. Moderni ljudi shvaćaju životinje kao simpatične likove iz Diznijevih crtića. One to nisu. Imaju rogove, zube, otrov i panđe. Oni im služe za obranu i ubijanje. Ali se uglavnom ponašaju kao dobri "susjedi". Bježe od ljudi.
U planinarski dom neću ući "naoružan". Nož će biti uredno pospremljen u ruksak, da se ne vidi. Ali dok sam sam na stazi, druga priča. Druga su pravila onda.

Ja uvijek nosim nož za pojasom, nisam nikada dobio neki kritični komentar na to, pa čak niti čudan pogled. Mislim da smo ovdje kod nas još svi u zdravoj umnoj ravnoteži da kužimo ćemu služi nož u prirodi. Neoliberalci iz svijetskih metropola koji idu na hip-izlete u planine, njima je to čudno, kao i oni nama.

*

Offline GoranM

 • ***
 • 119
 • 2
 • Spol: Muški
Odg: Susret s divljim životinjama u divljini
« Odgovori #47 u: 06 Siječnja , 2019, 18:33 »
Neda mi se sad opet traziti po zakonima pa sam mozda u krivu, ali najvjerojatnoje je ragulativa necega poput noza sto moze biti i oruzje i orudje vezana uy specificnu sredinu.

Kada bi nozevi bili opcenito zrabranjeni, ili cak nozevi vecih dimenzija, kuhari bi imali prilicno problema.
S druge strane unosenje cigle na stadion moze biti tretirano kao oruzje.

Pistolj je ipak druga prica, on ne moze biti koristen u druge svrhe osim kao oruzje.

U svakom slucaju od onih par puta sto sam u prirodi naletio na policijsku patrolu mislim da sam jednom ili dva puta imao jako uocljiv noz na sebi, nikakav problem.

Doduse niti nemam nozeve sa ostricom iznad 10cm, ne vidim osobno potrebu.
« Zadnja izmjena: 06 Siječnja , 2019, 18:42 od GoranM »

*

Offline Antun

 • *
 • 1153
 • 11
 • Spol: Muški
 • 9A3AZY
Odg: Susret s divljim životinjama u divljini
« Odgovori #48 u: 06 Siječnja , 2019, 18:57 »
Ovo s kuharima ti je smiješno. Drugačije se tretira nošenje, a drugačije držanje oružja. Kuhari ne hodaju s noževima po gradu, već ih koriste u kuhinji. U Engleskoj je recimo zabranjeno nositi bilo kakvu oštricu, što ne znaći da kuhari ne koriste noževe u kuhinji.
Štetnost rakije.
Ima li rakije?
Nema...
Šteta!

*

Offline GoranM

 • ***
 • 119
 • 2
 • Spol: Muški
Odg: Susret s divljim životinjama u divljini
« Odgovori #49 u: 06 Siječnja , 2019, 20:49 »
OK, kuhar je u zatvorenom. A ribar? Lovac? Mislis da oni zubima ciste divljac i rezu uzad na javnom otvorenom mjestu u UK?

Koliko na brzinu mogu vidjeti dozvoljeno je svakodnevno nositi sklopivu ostruicku bez kocnice i kracu of 7.6 cm osim u nekim izuzecima poput utakmica, skola isl.

Ostalo je dozvoljeno ako postoji razlog da se nosi kao orudje - npr lovacki noz, kuharski noz i slicno, rekao bih u tom kontekstu i za survajvaliste i ostale outdoor entuziaste da nema prevelikih problema ako nose dok su u sumi.

Ne mozes tako univerzalno orudje ograniciti u mjeri u kojoj mozes pistolj.
« Zadnja izmjena: 06 Siječnja , 2019, 20:51 od GoranM »

*

Offline Antun

 • *
 • 1153
 • 11
 • Spol: Muški
 • 9A3AZY
Odg: Susret s divljim životinjama u divljini
« Odgovori #50 u: 07 Siječnja , 2019, 10:18 »
I to s ribarima i lovcima je zasigurno regulirano nekovim zakonom. Ako je lovcu dozvoljena puška, vjerojatno je i nož. Ako ribar radi nožem na brodu, ni tu ne vidim problem.U sportskom ribolovu postoje alati za skidanje udica...rezanja flaksa itd. Ribu ionako nije dozvoljeno čistiti na vodi...tako da...
Štetnost rakije.
Ima li rakije?
Nema...
Šteta!

*

Offline GoranM

 • ***
 • 119
 • 2
 • Spol: Muški
Odg: Susret s divljim životinjama u divljini
« Odgovori #51 u: 07 Siječnja , 2019, 10:33 »
Ako sam dobro shvatio iz trecih izvora poput web stranica proizvodjaca ili prodavaca nozeva to nije tako specificno regulirano, zakon jednostavno kaze da je dozvoljeno ako postoji opravdani razlog, tj ako mozes dokazati da si imao neki drugi razlog osim napada na ljude ili odbrane od istog.

I kod manjeg dozvoljenog sklopivog je (vjerojatno) intencionalno sirok i nedefiniran glede toga gdje se ne smije nositi.

Tj ostavljeno je odredjeno diskrecijsko pravo odluke policiji i sudovima.

Ukratko
- ako nosis sklopivi noz kraci od 7.6cm i zavrsis na sudu, sud/policija moraju dokazati zasto je u toj specificnoj situaciji to smatrano nedozvoljenim oruzjem, a ne dozovljenim orudjem na koje inace imas pravo bez posebnih opravdanja.

- ako pak nosis veci noz, fiksni i tome slicno i zavrsis na sudu, ti moras sudu dokazati da ti je trebao za druge opravdane svrhe koje ne ukljucuju medjuljudsko nasilje.

U svakom slucaju je i takav, jedan od narestriktivnijih zakona o nozevima, i dalje liberalniji od najliberalnijih o pistoljima.

Ljudi koji profesionalno koriste nozeve u UK, a ne za setnju po gradu, u pravilu cini se vise problema imaju sa nabavkom po novom zakonu, posebno internet kupnjom, nego sa samim nosenjem. Tu se dosta postrozilo prvenstveno da sprijece maloljetnike u nabavi pa kupiti online mogu samo pravne, ne i fizicke osobe.

*

Offline poljičanin

 • *
 • 2529
 • 24
Odg: Susret s divljim životinjama u divljini
« Odgovori #52 u: 29 Siječnja , 2019, 21:57 »
Jednom mom poznaniku, prije kojih mjesec dana, zaklan je pas. Vuk ili vukopas je ubojica. To je prokletstvo koje se nadvilo nad dalmatinsku zagoru i Liku. Stoku više nitko ne drži jer ta zvjerad kolju sve redom, a za nadoknadu moraš dokazati da je to napravio vuk, u protivnom ispaštaj sam.

Iskreno, mislim da bi trebalo pokrenuti inicijativu da se istrijebi vuk s područja RH. Morate znati da taj vuk nije naš autohtoni, te da postoje ljudi koji od tog vuka ako dobro žive. Vukove uzgajaju i puštaju u divljinu, tako da nije samo u pitanju ono vukova što ima u divljini, nego i ovi što se puštaju, a uzgajaju umjetno.

Vukopsi su priča za sebe. Mješanci vukova i pasa, krvoločni, a za razliku od vuka, ne boje se ljudi. I kad poželim ići s djecom u prirodu, na planine, moraš biti oprezan jer te zvjeradi ima sve više, ali što onda kad ga ugledaš, a to je i onako neposredno pred napad, što učiniti?

*

Offline FrankyRC

 • ***
 • 244
 • 3
Odg: Susret s divljim životinjama u divljini
« Odgovori #53 u: 30 Siječnja , 2019, 19:50 »
Baš se nakotilo čudo vukova. Zadnje vrijeme konstantno nailazim na tragove bilo nogu il izmeta, i čujem njihovo zavijanje u povečim čoporima (6-7 komada).
Ima još jedna skupina onih koji žive od njih, a to su oni koji ih promatraju, broje, istraživaju...
Što napravit pri napadu sam više puta razmišljao. I poznavajuči psihologiju vuka, njega čemo uočiti tek u toku napada kad je mislim več kasno. Još uz to večinom napda u čoporu, tako da čemo bit okruženi. Probat zvukom ga potjerat, il ako je vatra tu pa mahat zapaljenim granama...
A opet nisam čuo da je na ovim područjima vuk ikoga ikad napao, al opet ovi vukovi su naseljeni i križani od tko zna kojih vrsta tako da se nemir uvlači i u naše redove :-)

*

Offline Antun

 • *
 • 1153
 • 11
 • Spol: Muški
 • 9A3AZY
Odg: Susret s divljim životinjama u divljini
« Odgovori #54 u: 30 Siječnja , 2019, 19:56 »
Kao i večina živina Vuk se također boji pucnja. Što instiktivno, što iz iskustva. Nije na odmet u đepu imati nekolicinu petardi. Kod mene su se pojavili čagljevi. Ne znam u kojoj količini, ali čujem ih. Inače su plahi i bježe od ljudi, no nikad se ne zna. Prošlu noć su zavijali u obližnjoj šumi...vjerojatno će i ovu...
Štetnost rakije.
Ima li rakije?
Nema...
Šteta!

*

Offline poljičanin

 • *
 • 2529
 • 24
Odg: Susret s divljim životinjama u divljini
« Odgovori #55 u: 24 Lipnja , 2019, 15:57 »
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

Svi poznavatelji životinja su suglasni da medvjed neizazvan neće napasti čovjeka. Ali opet, nsam siguran da bi žena od 80-ak godina ičim izazivala medvjeda. Ja pak, mislim, kako ne postoji pravilo, nego zvijer reagira od situacije do situacije, svaki put drugačije i neočekivano...

*

Offline poljičanin

 • *
 • 2529
 • 24
Odg: Susret s divljim životinjama u divljini
« Odgovori #56 u: 04 Srpnja , 2019, 09:48 »


Svakavih debila ima po ovoj zemlji, ali trebaš biti dobar primjerak te vrste pa u divljini pokušati dirati medvjeda. Još je zvijer bila "kulturna", pa ga je ugrizom u ruku opomenula, a  mogao je proći daleko, daleko gore...

Jako nalik onoj nizozemki od lani koja je pokušala pomaziti poskoka na Biokovu...

Ovo je najbolji prikaz kako se ne poštuje priroda i kako se društvene norme, po kojima je sad sve dozvoljeno, prenose i na životu u prirodu, samo što životinjama niko nije rekao da su se pravila promijenila. A onda se plaća ceh...

*

Offline Preppy

 • *
 • 4899
 • 24
 • Spol: Muški
Odg: Susret s divljim životinjama u divljini
« Odgovori #57 u: 04 Srpnja , 2019, 12:33 »
Kolko vidim on je medveda gurnuo ili udario. Prav mu budi, koji kreten.

Via Tapatalk


*

Offline Antun

 • *
 • 1153
 • 11
 • Spol: Muški
 • 9A3AZY
Odg: Susret s divljim životinjama u divljini
« Odgovori #58 u: 04 Srpnja , 2019, 13:15 »
Miroljubiv neki medo. Dirat takvu zvjier moraš biti idiot...
Štetnost rakije.
Ima li rakije?
Nema...
Šteta!

*

Offline Gorštak

 • *****
 • 3468
 • 12
 • Spol: Muški
Odg: Susret s divljim životinjama u divljini
« Odgovori #59 u: 05 Srpnja , 2019, 22:38 »
Budala pijana .. rus ludi

Poslano sa mog SM-J415FN koristeći Tapatalk