Čarape

 • 5 replies
 • 4084 views
*

Offline poljičanin

 • *
 • 2540
 • 24
Čarape
« u: 26 Studenoga , 2015, 23:08 »
Na forumu smo pretresli sve vreste obuće i odjeće, ali nismo se dotakli teme: čarape.

A one su često ključ boravka u planini  - hoće li vam biti udobne pri hodu, suhe u mokroj obući, toplo u hladnim uvjetima.

Koje čarape nosite, koliko slojeva i kako raspređene?

*

Offline Gorštak

 • *****
 • 3468
 • 12
 • Spol: Muški
Odg: Čarape
« Odgovori #1 u: 27 Studenoga , 2015, 11:08 »
Sa carapama imam muku uvijek ... nazuljaju mi taban ... nosim pamucne samo

Tak da cekam daljnje komentare da naucim nesto

Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk


*

Offline poljičanin

 • *
 • 2540
 • 24
Odg: Čarape
« Odgovori #2 u: 05 Siječnja , 2016, 00:45 »
Često se po forumima i od starijih planinara može čuti: ponesite jedan par običnih pamučnih i bar jedan par debljih vunenih čarapa, tako ćete dobiti bolju izolaciju nogu od hladnog tla ili snijega, te smanjiti mogućnost dobivanja žuljeva.

Međutim, nova su vremena i nove su tehnologije. . Kako odabrati čarape za planinarenje?  Osnovno, razmotriti uvjeti koji nas očekuju u planinarenju.

Kao prvo, u trgovini tražimo trekking ili mountaneering, od kvalitetnih aktivnih materijala koji odvode znoj dalje od kože, a imaju i antibakterijsku zaštitu. Poželjno je da budu malo deblji, anatomski oblikovan model, dio čarape na peti i prstima mora biti dodatno ojačan, ali tako da su šavovi glatki i ne smetaju tijekom hodanja, a iznad pete je opet posebno obrađen dio čarape  koji najčešće izaziva žuljeve. (Tu treba biti oprezan pri izboru jer što deblje ne znači i što toplije, a debele čarape pri brzom hodanju ili trčanju proizvode previše trenja, stoga mogu uzrokovati žuljeve, a i prije. će se natopiti znojem - kada jednom počnu hladiti, ne suše se.)

Ove čarape se peru strojno, samo je pri pranju bitno da se ne koristite omekšivači (problem je što ih i neki deterdženti sadrže)
Temeljna stvar pri izboru je potreba naših stopala. A ona su posebna: najviše znojnih žlijezda na tijelu imaju upravo stopala (kažu, nekih 550 / cm²) i te žlijezde izluče 2,5 l vode tjedno (oba stopala). Iz ispita iz sigurnosti na moru sam zapamtio da se tijelo brže hladi u vodi u odnosu na zrak 100 do 300 puta brže. Posljedično, ako znoj (dakle voda) ostane oko naših stopala ona će se znatno brže hladiti, a to je i jedini dio tijela koji je stalno u kontaktu s podlogom koja je hladnija od zraka. Zbog toga se pod svaku cijenu mora izbjeći pamuk, jer on upija vlagu, a ne odvodi je, stoga će i brže hladiti noge i povećavati rizik od pojave žuljeva.


Važno je paziti i na higijenu čarapa, pravodobno ih mijenjati i održavati tijekom hodnje. Naime, u toploj i vlažnoj atmosferi, bujaju gljivice i bakterije, koje onda mogu generirati i neke druge probleme osim smrada.

*

Offline poljičanin

 • *
 • 2540
 • 24
Odg: Čarape
« Odgovori #3 u: 05 Siječnja , 2016, 00:45 »
Što se tiče materijala, vuna je na prvom mjestu, kako po kvaliteti, tako i po cijeni, usprkos poplavi high-tech materijala. Naime vuna može upiti i do 30% vlage u odnosu na svoju težinu, a da pri tom ne gubi izolacijska svojstva i mekoću, osim toga ta vlaga će prije ostati u čarapi ili ispariti nego se spustiti u uložak. Kada govorimo o vuni za čarape, onda pri tom ne mislimo na klasične pletene čarape, nego čarape od merino vune pletene posebnim načinom vezenja, tzv. terry loop pletenjem koje stvara više spužvastih ćelija koje mogu apsorbirati više zraka i tako poboljšati izolacijska svojstva i mekoću materijala, što smanjuje rizik od pojave žuljeva. Ove nove merino vunene čarape su vrlo udobne za nošenje, za razliku od starih vunenih čarapa koje su grebale. Najbolje su se pokazale čarape koje kombiniraju vunu i sintetiku.

Ipak, sintetičke čarape od modernih materijala s naprednim sustavom pletenja imaju manje trenje od vunenih.  Sintetički izolacijski materijali su dizajnirani kako bi postigli efekt izoliranja poput vune i odvođenje vlage. Takvi su materijali Hollofil ®, Thermax ®, Thermastat ®, jer zadržavaju toplinu poput vune, ali se brzo suše i više su otporni na habanje od vune. Sintetički materijali poput polipropilena i CoolMax ® u često su utkani u deblje čarape kako bi se poboljšale značajke odvođenja vlage.

Poseban problem pri korištenju sintetičkih čarapa mogu biti neprilagođene cipele. Odnosno one bez membrane (gore-tex i slični materijali). Naime, takve sintetičke čarape ne upijaju vlagu, nego je samo propuštaju. Ako cipela nema membranu koja će propustiti tu vlagu van, onda se ta vlaga taloži u cipeli i onda se noga u nekom trenutku nađe u mokrom.

100%-tni  pamuk se nikako ne preporučuje kao materijal čarapa za planinarenje: pamuk upija znoj, sporo se suši, ne pruža izolaciju kada je mokar i to može dovesti do ozeblina i žuljeva. Međutim, pamuk je udoban u kombinaciji s vunom ili drugim sintetičkim izolacijskim vlaknima, te tako može biti dobar izbor za lagano planinarenje ljeti.

*

Offline poljičanin

 • *
 • 2540
 • 24
Odg: Čarape
« Odgovori #4 u: 05 Siječnja , 2016, 00:47 »
Poseban je slučaj obuća i čarape za ekstremne uvjete, kada se koriste više slojeva čarapa (i po troje čarape jedne preko drugih), ali onda svaka vanjska čarapa mora biti broj veća od prethodne, obuća također mora biti za koji broje veća od standardne kako ne bi nažuljala nogu. Previše čarapa u cipeli koja nije za to dovoljno prostrana ima za posljedicu suprotan efekt jer se smanjuje volumen izolacijskog zraka, a toplina preko tako nabijene obuće isijava van, te pothlađuje nogu – moguće smrzotine. Dakle, i cipele moraju biti broj veće za veći broj čarapa. Načelno, tad postoje četiri temeljne konfiguracije:

• Lagane čarape: najbolje za tople uvjeti kod kojih je važnije odvesti vlagu nego njihova udobnost i toplinu, relativno su tanke, imaju jastučiće na najosjetljivijim mjestima. Udobnije su od folijskih čarapa.

• Čarape za srednje teška planinarenja: one pružaju udobnost i izolaciju u umjereno hladnim uvjetima,očekuje se od njih da imaju dodatno podstavljena ojačanja u područjima koja su posebno izložena trenju, kao što su pete, prsti, ahilova tetiva, dijelovi stopala, ove čarape treba nositi s folijskim čarapama.

• Planinarske čarape za najteže uvjete: to su čarape izrađene kao najdeblje, najtoplije i jastučićima postavljenim za osobitu udobnost noge, dizajnirane su za duga putovanja, tvrd teren i toplinu u uvjetima niskih temperatura,a i ove čarape treba nositi s folijskim čarapama.

• Folijske čarape: to su tanke, lagane čarape dizajnirane da se nosi uz kožu; s površine vašeg stopala odvode znoj kako bi bila suha i ugodna, a sekundarna namjena je smanjiti trenje između vanjskog sloja čarapa i kože; dizajnirane su da se nose ispod druge čarape.

*

Offline poljičanin

 • *
 • 2540
 • 24
Odg: Čarape
« Odgovori #5 u: 23 Veljače , 2017, 21:39 »
Prije četiri godine Ruska vojska je, napokon, u svoju opremu uvrstila čarape. I Rusi su odahnuli...   ...napokon.

Međutim, meni je nešto palo na pamet: zapravo, izvrsno je znanje kako upotrijebiti komad krpe umjesto čarapa, u uvjetima kada je to od nevolje. Mislim, može svatko omotati komad krpe oko noge, ali ako postoji neki pametniji način, zašto ga ne iskoristiti.

E, pa na bespućima interneta, i takvo se znanje može pronaći, evo:
GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!


ili

GOSTI NE VIDE SLIKE, Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi ILI Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi!