Pa nije to neka znanost.
Imaš dvije vrste kompasa. Marš (na Njemački se zove Marsch Kompass, pa sam preuzeo tu riječ - ako netko stručni naziv zna, neka me ispravi) kompas i kompas za karte. Ja imam kompas za karte, pa sam u prijašnjem tekstu krivo napisao.
Razlika je u tome da marš kompas koristiš primarno u hodu i lociranju svoje pozicije kao i važnih orijentacijskih točki u skladu sa kartom. Ali je njegova jakost precizno lociranje azimuta do neke specifične točke ili tvoj položaj prema njoj.
MARŠ KOMPASVečina njih ima spravu za točno mjerenje stupnjeve prema naciljanoj točki. Neki imaju i zrcalo preko kojeg možeš točne stupnjeve očitati. U biti je napravljen da se može na brzinu izvadit i pogledat smjer tj. položaj prema jednoj točki.
KOMPAS ZA KARTEKompas za karte je drugačiji. Izgleda kao ravnalo sa najčestim mjerama topografskih karata 1:25 000 ili 1:50 000. Na njemu su ucrtane udaljenosti sa obzirom na mjerilo karte. Pretpostavljam da svi znate kaj je mjerilo.
Također ima i šablone preko koji možeš crtati simbole na kartu (trokute, krugove, kvadrate) - barem moj ima. Takav kompas je primarno za korištenje sa kartama. Ucrtaš rutu koji sljediš sa očitavanjem daljine i azimuta (stupanj u kojem moraš hodat). Sa njim je već teže odredit točan stupanj prema jednoj specifičnoj točki (bez karte), jer nemaš pomagalo u obliku nišana ili zrcala.
Ali pak, jednostavno ga je koristit u sklopu sa kartom i određivanje daljnjeg kretanja.
KOMBINACIJA KOMPASA ZA KARTE I MARŠ KOMPASAPostoji i kombinacija oba kompasa. Kompas za karte sa pomagalom zrcala za točno mjerenje azimuta do jedne točke.
ODREĐIVANJE POZICIJEEto sad smo več malo dalje. Ako si u terenu i imaš kartu terena i želiš točno znati gdje si, potražiš horizont za specifične točke (npr. toranj crkve, odašiljači, vrhovi brijega itd). I te točke moraš naći na karti. Sada uzmeš kompas (najlijepše sa marš kompasom) i naciljaš tu točku.
Sada uzmeš kutomjer (u ovom slučaju je najbolje imati i marš kompas i kompas za karte, jer kompas za karte možeš koristit i kao kutomjer) i potegneš kontra azimut od te točke (kontra azimut = ako očitani stupanj više od 180, oduzmeš 180. Ako manji, dodaš). Npr, ciljaš toranj na 354, ucrtaš na karti pravac od tornja prema 174.
To isto napraviš sa jednom drugom točkom. Najbolje da je veliki kut između tih točaka da imaš što precizniji rezultat. A možeš i sa tri točke da od prilike potvrdiš mjerenje.
I tamo gdje se pravci sjeku je tvoja pozicija.
KORIŠTENJE KOMPASA ZA KARTE[attachment=0:1an440xc]kompas.jpg[/attachment:1an440xc]
Kompas za karte je jako verzatilan instrument. Ako ga imaš u kombinaciji sa pomogalaom očitavanja azimuta prema točki u prirodi, imaš sve.
Kako odrediti pravac kretanja prema točki na karti?
Uzmeš kompas i staviš ravnalo
1 od svoje pozicije do željene pozicije. Nakon toga okreneš stupnjeve
2 tako da se crte
3 poklapaju sa crtama SJEVER JUG na karti. Očitaš pravac kretanja na oznaki stupnjeva (na sliki 44 stupnja). Sada okreneš kompas tako da se igla
5 poklopi sa oznakom sjever jug
4. Pravac kretanja je sada smjer strelice na kompasu
1.
Kako kartu usmjerit prema sjeveru?
Uzmeš kartu i staviš kompas na rub karte ili, ako imaš kompas za karte, staviš oznake sjever jug
na nju i prilagodiš kartu da se poklopi sa indikatorom sjever jug.
Zašto bi usmjerio kartu prema sjeveru?
Ako sjediš negdje i gledaš na neko selo ili na neki krajolik, usmjerena karta ti pruža isti pogled bez da moraš kartu vrtjet da imaš isti prikaz. Znači, staviš karto na tlo ili stol, usmjeriš ju i tako ju pustiš i ne diraš. Ona sada 1:1 prikazuje tvoju okolinu.
Nadam se da sam dosta toga objasnio, ako imate pitanja samo lupite