Novi Postovi

 Str: [1] 2 3 ... 10
1
Francuski komplet koji se pričvršćuje na pojas uključuje: paket pojedinačnih zavoja modela 1995, podvezu, veliki paket tableta za pročišćavanje vode, popis opreme, razne uloške i zavoje za lijekove, odnosno:

Značka krvne grupe
1 pokrivač za preživljavanje
2 dezinfekcijske maramice
2 maramice protiv komaraca
2 maramice za iritaciju
2 dekontaminirajuće maramice
2 maramice protiv udaraca
1 rola gipsa
2 sterilna obloga (5*5 cm)
4 zavoja (7*2 cm)
2 zavoja (5*7cm)
2 zavoja (10*8cm)

Ovo je stariji francuski komplet.
2
Ameički IFAK
Ovo na gornjoj slici je stariji IFAK komplet, koji je za torbicu koristio molle torbicu od spremnika za streljivo. Uložak s opremom se samo stavio u tu torbicu i u slučaju potrebe bi se samo izvadio iz nje, da se što lakše dođe do prijeko potrebne opreme.  IFAK povećava individualne sposobnosti vojnika za pružanje samopomoći/pomoći suborcu i pruža intervencije za dva vodeća uzroka smrti na bojnom polju: teško krvarenje i neadekvatan dišni put.
Unutar MOLLE torbice za spremnike sa streljivom nalazi se umetak organizatora s raspoređenim priborom. Umetak je trostruki sa zatvaranjem na kukicu i omču. S vanjske strane je elastična petlja za podvez. Ovaj komplet uključuje Gen 7 Combat Application Tourniquet. Umetak organizatora je vezan za torbicu uzicom u obliku telefonskog kabela (kao što se ponekad koristilo za ključeve, stariji čitatelji će znati o čemu pričam :D). Ovo drži opremu za prvu pomoć pričvršćenu za torbicu, koja je pričvršćena za vojnika. Ako se mora brzo kretati ili koristiti ruke za nešto drugo, neće izgubiti ovu spasonosnu opremu.


Unutar uloška nalaze se nazofaringealni dišni put, rukavice, traka, izraelski zavoj od 4 inča  i sterilna kompresivna gaza.
CAT zavoj je pohranjen na vanjskoj strani umetka za brz i lak pristup. Ako imate veliku ranu na ekstremitetu, brz pristup podvezu može biti kritično važan.
Rola trake se drži na mjestu pomoću elastične petlje, ali je također pričvršćena za umetak pomoću ove najlonske petlje. To omogućuje da se rola slobodno okreće bez gubitka.


Od 2013. i borbi u Afganistanu, koristi se IFAK II komplet.

IFAK II sadrži sve zalihe starog kompleta, s dodatkom drugog poveza, taktičke borbene karte unesrećenih koja označava kakva je prva pomoć primijenjena ranjenom vojniku, marker, štitnik za oči, gumenu brtvu s ventilom za sisanje rana na prsima, te rezač remena.
Komplet stane u prilagođenu torbicu koja se može montirati na stražnju stranu taktičkog prsluka, odnosno, s molle trakama na bilo kakav prigodni komad opreme (naprtnjača, remen).
Na stražnjoj strani vrećice je otisnuto "US IFAK", tako da vojnici mogu lako identificirati njezin sadržaj. Pojedinačne vrećice podveza također sadrže prilagodljive, uklonjive etikete koji omogućuju vojnicima da rukom napišu svoju krvnu grupu ili jedinicu na kompletu.
Kako se nova kutija prve pomoći može postaviti na leđa vojnika, dizajnirana je tako da bude lako dostupna kada je to potrebno i za dešnjake i ljevoruke vojnike.
IFAK II se može izvaditi iz vrećice s spremnikom s obje strane povlačenjem jednog od dva jezička i izvlačenjem iz torbice. Jezičci također imaju male "zaklopce" na sebi, tako da kada vojnik posegne za kompletom, može dobiti neku osjetilnu povratnu informaciju koja mu daje do znanja da povlači pravi jezičak. Kada se skine, sklopivi komplet ostaje pričvršćen za torbicu pomoću elastične vezice.

Komplet također dolazi s dvije uklonjive torbice za podveze koje se mogu montirati na komplet ili na druge dijelove vojničke opreme, vojnici bi čak mogli izvaditi jedan od podveza iz zasebne torbice i spremiti ga u džep za teret na hlačama uniforme ili u džep na rukavu.
Vojska dodala karticu Tactical Combat Casualty Care i mali Sharpie marker u komplet kao način na koji vojnici koji su pružili prvu pomoć suborcu mogu naznačiti daljnjim medicinskim stručnjacima vrstu pomoći koja je pružena. Kartica, jednom označena, trebala bi se pričvrstiti na uniformu stradalog vojnika.

U novi komplet je također uključena gumena brtva koja izgleda kao čep koji se stavlja preko odvoda sudopera, ali s ventilom u sebi za ispuštanje krvi. To je namijenjeno vojnicima koji pate od usisne rane na prsima. To se događa kada im metak, na primjer, probije prsa i pluća, a kao rezultat nove rupe ne mogu pravilno uvući zrak u pluća. U prošlosti su vojnici mogli biti upućeni da zavoje vojničku iskaznicu ili drugi komad fleksibilne plastike preko rane kako bi prekrili rupu. Nova brtva sada ispunjava tu ulogu.
Torbice unutar IFAK II ostaju prazne tako da se vojnicima također može izdati QuickClot Combat Gaze kada dobiju svoj komplet. Gaza se, zbog svog roka trajanja, ne distribuira uz setove.
Također u kompletu je i štitnik za oči, koji je mali, zakrivljeni aluminijski disk s podstavom na rubovima koji se može staviti preko ranjenog oka vojnika. Štit je namijenjen da zadrži pritisak na ranjenu očnu jabučicu kada se ranjena glava vojnika naknadno omota zavojima.

Dodavanje štitnika za oči došlo je nakon što su članovi vojne oftalmološke zajednice - očni liječnici - prepoznali da je potrebno nešto učiniti kako bi se vojnicima koji pružaju prvu pomoć svojim ozlijeđenim prijateljima pružili alati potrebni za sprječavanje daljnjih, možda nepopravljivih oštećenje očiju.
3
Ukrajinci su se u borbama 2014. susreli s velikim gubicima ranjenih boraca: jedan od trojice ranjenih je preminuo. Američki standardi kažu kako njima preživi 90% ranjenika, jer im se pruži dobra prva pomoć u "zlatnom satu". Od onda su, u suradnji s amerikancima, poradili na tom kompletu IFAK, pa je tako nastao iznimno dobar komplet (opet, po google prevoditelju :fucka:):

Turniquet CAT podvez (turniquet), hemostatska QuikClot Combat gaza ili Celox gaza (Rapid ili Z-Fold), pojedinačno pakiranje izraelski zavoj 6, okluzivni gips HALO Chest Seal ili FOX SEAL, nazofaringealna cijev 28-32 fr s osobnim labrikantom, igla iz pneumotoraksa ARS za dekompresiju iglom (14 gauge x 3,25 in.), škare hitne medicinske  (poznate i kao Trauma Sheers), pojačana traka, materijal za zaustavljanje krvarenja (posebni zavoj) H&H PriMed gaza (ili analogna), rukavice jednokratne (2 para), marker , zorbica (unutar IFAK standarda), uputa o primjeni sredstava predmedicinske pomoći u slučaju ratovanja.


Slika iz 2018.Danas vidim da koriste ove IFAK, ali možda su i donacija.
4
Evo, svježi su primjeri iz Ukrajine, najprije ruski IFAK.

Jednostavno opremljen, jedva da je i mali napredak u odnosu na ono što smo mi imali prije 30 godina u puno nesređenijim uvjetima.Torbica......otvorena......i njen sadržaj.

Google prevoditelj nam kaže kako je sadržaj slijedeći: preljevni paket medicinski individualni, lokalno hemostatsko sredstvo, hemostatski podvez, sredstvo za dekontaminaciju, letak. Isto ono što je išlo u paket prije 40 godina. I esmarhov povez mi ne izgleda baš moderno, danas se to radi puno jednostavnije i učinkovitije.

http://spmt.ru/catalog/aptechki-i-sumki-medicinskie/appi/
5
Osobni komplet prve pomoći, u krugovima koji ga koriste uvriježeno je IFAK - The Individual First Aid Kit, pribor za pomoći sam sebi, ili da ti netko drugi pomogne tim priborom u slučaju nezgode.

Riječ je o vojnoj opremi, pa sadrži i stvari koje su nam u normalnom životu možda i nepotrebne, ali vojniku prijeko potrebne - na žalost, imamo priliku vidjeti to svaki dan na ukrajinskom primjeru.

Neposredno pred rat sam odslužio vojsku, pa sam tako sa svježim "znanjima" otišao u rat. Tu mislim na ono što je bilo standardno u tadašnjoj državi, odnosno vojsci. A, to je za ondašnje standarde milijunskih vojski bilo - na unutarnjem djelu bluze nalazio se, u lijevom donjem kutu raskopčane bluze, mali džep. Uobičajeno se koristio za toaletni papir u paketiću, a stvarno je služio za prvi zavoj. To je bilo sve od IFAK-a. Na razini desetine je postojao vojnik s većom torbom prve pomoći, pa ako zatreba - taj provizorni bolničar će ti to i dati.
S prvom puškom, PAP M59/66, zadužio sam i prvi zavoj zarobljen iz nekog skladišta, a kasnije sam dobio još dva: jedan istočnonjemački i jedan naš, karlovački. Od rodbine iz SAD sam dobio nekakv mali komplet prve pomoći koji me je otpratio ostatak rata, još i danas vučem neke djelove iz njega sa sobom.

Iz tog vremena vučem i jedno znanje: nikad ne traži da ti netko drugi da svoj prvi zavoj (ili nešto drugo iz osobnog pribora za prvu pomoć), nego najprije uzimaš ono što imaš kod sebe. Jer, i taj drugi koji ti pomaže, računa kako se i njemu može dogoditi metak slijedeći sekund, pa je normalno i da egoistično ne želi dati ono što njemu slijedeći sekund može zatrebati. Držali smo te zavoje uobičajeno u velikom lijevom bedrenom džepu na hlačama, kako bi onaj ko ti pomaže znao gdje će ga pronaći.

U međuvremenu, standardi su se znatno podigli, pa možemo zaviriti što se tu nalazi...
6
Alati / Odg: Noževi
« Zadnji post od Neven u 04 Svibnja , 2022, 12:24 »
Sada kada sam vidio fotke koje je stavio kolega Zelina , bilo bi dobro da i ti fotkas i stavis na forum jer ako je ista stvar i kod tvog noza onda je to ozbiljan sigurnosni propust tako nesto ne bi smjeli prodavati, sigurnost je uvijek na prvom mjestu
7
Alati / Odg: Noževi
« Zadnji post od zelina007 u 04 Svibnja , 2022, 09:18 »
Evo moje iskustvo sa nožem Nes iz Kozuma za 99kn.

U sklopljenom položaju nema nikakvog osigurača pa se nož relativno lako otvori pogotovo ako je sa drugim stvarima u ruksaku. Ja ću dodati nešto da osiguram da se ne otvori.

Osigurač koji nož drži u otvorenom položaju ne "ulovi" oštricu svaki put jednako pa ponekad "ulovi" samo na rubu što za posljedicu ima mogućnost da se oštrica prilikom korištenja može zatvoriti pogotovo ako je mokro.

Čvrstoća na mjestu preklopa je ok - nema bočnih pomicanja oštrice u odnosu na dršku.

Oštrina isto nije baš nešto.

Za te novce nije loš. Kolko para...

Baš "Low budget" kak je napisao Mucko.

Slike na kojima je potencijalno problematični osigurač koji drži nož otvorenim. Vidi se kako lovi samo na rubu.


8
Alati / Odg: Noževi
« Zadnji post od Poshasa u 03 Svibnja , 2022, 21:24 »
Moje iskustvo sa pilicom je isto. U kuhinji imam mali viktorinox nozic sa pilicom. Ne preklopni. Gulim povrce bez problema. Cak i kruh reze. Ali meso, svjeze ili suho, kobasu ne reze. Za takve stvari koristim noz bez pile. Tako da cu preskociti ovaj noz. Imam opinela
9
Alati / Odg: Noževi
« Zadnji post od poljičanin u 03 Svibnja , 2022, 20:36 »
Slažem se i s Nevenom, ako je tebi dobar, to je izvrstan nož. Inače, meni se Mora pokazala kao najbolji nož za pancetu:
 :thumbs:
10
Alati / Odg: Noževi
« Zadnji post od poljičanin u 03 Svibnja , 2022, 20:33 »
Problem mi je bio onaj nazubljeni dio noža koji ne reže nego pila, odnosno, za pancetu - drobi, pa se nije moglo rezati tanko i ravnomjerno. Kako ni kod ovog Tvog noža sječivo nije ravno, mislim da ni taj nož neće rezati pancetu kako treba. Panceta ima slojeve različite čvrstoće i žilavosti, pa to stvara dopunske probleme.
 Str: [1] 2 3 ... 10