Novi Postovi

 Str: [1] 2 3 ... 10
1
Ostalo / Odg: Svjetiljka
« Zadnji post od Neven u 20 Rujna , 2021, 16:04 »
Baš nisam siguran da ti je 500 lm dovoljno za to sto tebi treba prije 1000 i vise lumena Petzl sam uzeo u Iglu sportu
Olight u Replikartu dok je imao ducan u Zagrebu, Maestral centar ti drzi Maglite, vidi Intersport
2
Ostalo / Odg: Svjetiljka
« Zadnji post od worbrc u 20 Rujna , 2021, 15:40 »
Hvala na odgovoru. Da li je 500 lumena dovoljno da osvjetli 150 ili 200metara od mene. I, kako bi je trebao cim prije, znas li gdje u Hrvatskoj je kupiti? Ili negdje u EU?

Nisam nikad se zanimao svjetiljkama. Uvijek mi je bilo dovoljno da vidim metar ili dva dalje. I sad neznam sto i gdje kupiti. I ne razumijem te podatke o lumenima.

Kad kupim prvu, znat cu da li je to ono sto trebam ili ne. I razumjet cu brojkice i slova. Ali volio bih od prve kupiti sto ce mi biti dobro. Hvala na savjetima
3
Ostalo / Odg: Svjetiljka
« Zadnji post od Neven u 20 Rujna , 2021, 14:21 »
Romisen, Ultrafire,Jeat Beam, od ovih jeftinijih, Feniks, Olight, Led Lenser od skupljih,ovisi koliko love si spreman izdvojiti i za sto ti treba, meni je primarna naglavna Petzl lampa 160 lumena , sekundarna Olight Buton 500 lm
4
Ostalo / Odg: Svjetiljka
« Zadnji post od worbrc u 20 Rujna , 2021, 14:04 »
Mala, rucna. Mislim da bi odgovaralo ime za nju takticka
5
Ostalo / Odg: Svjetiljka
« Zadnji post od Neven u 20 Rujna , 2021, 06:39 »
Čeona ili tkz takticka, ako smijem pitati buđet za svetiljku,sada ih ima hrpetina.
6
Ostalo / Svjetiljka
« Zadnji post od worbrc u 19 Rujna , 2021, 20:03 »
Pregledao sam forum ali svi postovi (oni koje sam uocio :gleda:) su stari tri, cetiri godine.

Trebao bih svjetiljku da moze baciti svjetlo jedno 200m. Preferiram 18650 ali i na AA clanke bi proslo jer nece biti puno koristena.

Ima li kakav prijedlog? Koliko lumena/luxa mi treba?
7
Kuhinjska pomagala / Odg: Generator na drva
« Zadnji post od Neven u 15 Rujna , 2021, 11:24 »
Učinkovitost!!! Dobro pitanje ,ono što je dobro to je neograničeni izvor drva s kojim mozete napraviti kuhanu hranu, za nekakvu kavu cca 8 minuta, koja se zapravo ne isplati ako imaš namjeru ne zadržavati se dugo na jednom mjestu jer moras pricekati da sva drvena masa izgori i da se ono sto je ostalo ohladi,da ne dode do pozara,kod plinskih kuhala to nije problem kao i regulacija plamena, ovdje to nije moguće,dobra stvar na dulje staze sa zadrzavanjima npr nocenje.
8
Kuhinjska pomagala / Odg: Generator na drva
« Zadnji post od poljičanin u 14 Rujna , 2021, 18:51 »
Dobro rješenje, ali opet nije garancija da ga toplina neće oštetiti.

Da sad ne kopam, nemam volje ni vremena, što govore iskustva s Youtube, kolika je učinkovitost u idealnim uvjetima?
9
Prva pomoć / Odg: Udar groma
« Zadnji post od poljičanin u 14 Rujna , 2021, 18:46 »
Uvijek je lako biti genral poslije bitke, pa nemam što pametovati.

Kako često radim u područjima jako izloženim udarima groma, a imam i odgovornost prema ljudima koje vodim, i tehnici s kojom radimo, posebno sam osjetljiv na grmljavinu.

I svašta sam i vidio, i doživio, uz ovo što sam spominjao, u ratu.

Doživio sam jaki udar groma u vrh brda iznad mene, u podne, usred ljeta, iz vedra neba. Bilo je nekakvih rijetkih paperiastih oblačića, ali ni na kraj pameti da bi tog mirnog dana moglo doći do udara groma.

Također, znalo mi se dogoditi da u objekt, u kojem boravim, udare deseci gromova u jednom danu. Iako ima dobru gromobransku zaštitu, nikad se ne osjećam ugodno.

 Doživio sam da grom sruši na cestu kamen veličine Smarta (automobila), ili da iskopa rupu do koljena.

Prije koju godinu, stajao sam na vratima zgrade, s vanjske strane, na kojoj je antenski stup mobilne telefonije, kada sam doživio najprije šištanje, pa udar groma u gromobran na stupu, nekih 7 m iznad mene.

Dakle, što se tiče prognoza i prognostičkih modela, moje iskustvo je: kada su dugotrajna stabilna razdoblja, prognoze su pouzdane - kada je vrijeme jako hirovito i nestabilno, pouzdane su koliko i bacanje novčića: 50 - 50.

Imam prijatelja iz Krila Jesenica (svi iz Dalmacije znaju o čemu govorim) koji ima turistički brod za krstarenja - na brodu simultano prati 5-6 prognoza, ni jednoj samoj ne vjeruje, nego uzima u obzir ono što pokaže većina od njih.

Ja najčešće pratim ovo:

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

Daje trenutni pregled udara gromova. Tako pratim front kretanja nevremena i pokazalo mi se jako pouzdano. Prikazuje udar groma s kašnjenjem do 10 s, pa mi se zna dogoditi da ga prije vidim na mobitelu, nego ga čujem.

Opet, ni to nije potpuno pouzdano, negdje udari jedan grom, iznenada: lani sam s kćeri sjedio u vrtu iznad kuće, oko 22 sata i u jednom sam trenutku, na potpuno vedrom nebu, vidio bljesak munje. Kako je Omiš u podnožju stijene koja se okomito uzdiže iznad grada do 300 m visine, vidimo samo pola obzora, onaj dio iznad mora. Odmah sam pogledao na mobitel da vidim od kuda to dolazi: jedan jedini udar groma je zabilježen na čitavoj karti na gore spomenutoj adresi - grom je udario negdje sjeverno od Sarajeva.
10
Kuhinjska pomagala / Odg: Generator na drva
« Zadnji post od Neven u 14 Rujna , 2021, 18:37 »
Moze se staviti komad alu folije sa strane da se odvoji dio od napajanja od dijela na kojem se kuha u etui stane dosta toga pa sada koliko ce to nekome pomoći ako se odluci za takvu stvacicu
 Str: [1] 2 3 ... 10