višestruki alati/multitool

 • 2 replies
 • 2380 views
*

Offline poljičanin

 • *
 • 2605
 • 24
višestruki alati/multitool
« u: 30 Siječnja , 2016, 19:11 »
Zanimljiv mi je ovaj SANRENMU SRM 6050 Pocket EDC:


...a i ovaj mi je simpatičan:
Sanrenmu 7046LTX-LPR-T3 SRM 7046 Pocket EDC Survival Tool Folding Knife
Mislim, nije to za 15 dolara neko čudo, ni jedno ni drugo, ali svejedno...

*

Offline poljičanin

 • *
 • 2605
 • 24
Odg: višestruki alati/multitool
« Odgovori #1 u: 25 Lipnja , 2016, 00:05 »
Iako bi trebalo temu staviti pod sjekire ili pile, staviti ću je ovdje.

The Zippo 4-in-1 Woodsman
visina (58.4cm)
dužina (25.4cm)
širina (4.3cm)
težina (1.4 Kg)

Komaptan i univerzalan alat kojem jedino mpožemo predbaciti težinu, ali kako je tu sjekira, a sigurno se nije išlo na uštrb pouzdanosti, to je to. Svakako, pilanje će zato biti napornije.*

Offline poljičanin

 • *
 • 2605
 • 24
Odg: višestruki alati/multitool
« Odgovori #2 u: 07 Listopada , 2019, 23:42 »
Malo sam bacio oko na rusku opremu, ima zanimljivih stvari.

Ono što mi je zapelo za oko je nož.

Da počnemo iz početka. Ako bacimo pogled na carsku Rusiju, moći ćemo vidjeti kako se početkom stoljeća ta zemlja sastojala od ljute bijede, ali i sjaja bogataških slojeva. Ti slojevi su bili u rangu s aristokracijom bilo gdje u civiliziranom svijetu, čak i raskošnije, ali s primjesom ruskog duha, a u Rusiji je boravila dizajnerska krema onodobnog svijeta. I ruski majstori su u tome prednjačili.

Nakon sloma carske Rusije, neki novi ljudi su započeli stvarati novi svijet. Taj novi svijet se morao razlikovati od starog, kako bi bio novi, ali i u skladu s partijskom politikom. U kratkom vremenu generirana je nova dizajnerska linija, sukladna materijalnim mogućnostima i partijskoj liniji. Ti novi dizajneri made in CCCP su bili cijepljeni od ljepote i ergonomije. Ne može se reći da nisu bili funkcionalni, u određenoj mjeri i kvalitetni, ali dizajn, završna obrada i uz njega vezana ergonomija...
...strašno!

Sad se Rusija ponovo vraća na onu carsku raskoš, pa sam baš išao vidjeti kako stoje s vojnom opremom u tom smislu.

Tako sam naletio na ruski projekt RATNIK. To je projekt opremanja ruskog vojnika opremom za 21. stoljeće.

U sklopu te opreme, vojniku se daje i multifunkcionalni nož 6E6 Universal Multitool Ratnik.

Nisam ga imao u rukama, a ni koristio, pa ne mogu dati komentar na funkcionalnost, kvalitet i ergonomiju, ali, ovako sa slike - nastavak sovjetskog pristupa izradi opreme.

Da nešto u čitavoj toj priči s projektom RATNIK nije u redu, vidi se i po izboru prikrivne šare: sitan uzorak, pastelne boje, raspored šara takav da se odora na 15 m čini jednobojnom, umjesto da kontrastom između obojanih površina razbija siluetu na različit način na različitim udaljenostima.

Futrola noža, koji se nosi visoko na prsima, je u toj prikrivnoj šari.  Dobro je što ima molle kačenje.Plastika izgleda jeftino, kao da je komad plastike obrađen u 1970-tima u tvornicama s onu stranu Urala, slučajno zalijepljen na nož. Ima tu jako zanimljivih detalja, tipa utor na kliještima koji služi za rezanje žice (bez napona, nisu izolirane), čudan utor na suprotnoj strani za kojeg ne mogu shvatiti čemu služi...

Zakačka za nož ima rupu na neshvatljivo lošem mjestu, s alkicom i remenom... Ne bi li bilo logičnije i ergonoski zgodnije da se alkica nalazi na nekom kraju naoža? Poprilično neobično rješenje. Konstruktor je i na to mislio, pa izgleda da u džepiću na futroli ima i začaku bez rupe? Ne bi li bilo logičnije da se samo skine alkica, nego odvijačem mijenjati vrstu zakačke? Tipično ruski.

Nož je poprilično velik i izgleda jako masivan i težak.
S obzirom na veličinu noža, križni odvijač je na noprilično nelogičnom mjestu - ne možete zavuči ruku s njim u motor ili slično, nezgrapno je za bilo što osim za vike s vanjske strane nekakvog uređaja, svakako u većini slučajeva to će biti nepraktično. Onda, nedostaje ravni odvijač.

Za ovoliko veliki nož ima jako malo alata:

- nož,
- kliješta,
- pila s dvije vrste zubiju i metrom (izvrsno rješenje),
- križni odvijač,
- šilo.

Dakle, kao da je zdelano v CCCP, teško i masivno, s malim brojem alata - a bio bi izvrstan prilog u mojoj kolekciji.

Prodaje se za nemalih 80$.


 

Outdoor Hrvatska

« u: »