S dalekozorom nemam iskustava osim s vojnima za vrijeme DR i vjerujem da što je veći to bolje. Nisam vidi maloga da mu može parirati.
Čistoća slike daje i različite dojmove. U ratu sam od kuma posudio, i po čukama nosio, njegov dalekozor, ruske proizvodnje, 20 x 60. Stvarno se dobro vidjelo s njim, ali samo pod uvjetom da se nasloni na podlogu (kamen, drvo, vreću sa zemljom).
Jednog dana, na teren je netko donio novi dalekozor, poslao mu ga brat iz Njemačke, Zeiss, 7 x 30, potpuno premazan, punjen plinom, plaćen 1000 DM (nama je plaća tada bila 100 DM), iznimno kristalne slike.
Pogled kroz njega i pogled kroz ovog ruskog (sovjetskog!) nije se mogao usporediti. Nikako nisam mogao dokazati ljudima da je ovaj ruski 3 puta jači, tri puta bolje približava objekte. Naime, sa Zeissom se moglo gledati i iz ruke, u sumrak je imao bolju sliku nego što se vidjelo bez dalekozora, bolje su se razanavali detalji nego s tri puta većim povećanjem.
Koristim Nikon Aculon A211 7X35, izvrstan dalekozor, kompaktan, zbog malog povećanja slika je jako stabilna, a u sumrak se izvrsno vidi. Slika kristalna. Ali i takav kompaktan i ne baš težak, ipak mi nije dobar za planinarenje - prevelik je i nije punjen plinom - nije vodonepropustan (a i nekako mi ga je žao vući po našim ljutim bespućima).
Zato sam kupio manji dalekozor, Nikon 8x25 DCF Sportstar EX (povećanje: 8x; promjer objektiva: 25 mm; vidno polje u stupnjevima - stvarno/stupnjeva: 8,2; vidno polje na 1000 m: 143 m; izlazna pupila: 3,1 mm), po svemu osim po vodonepropusnosti lošiji dalekozor, ali manji i lakši. I njega vucaram sa sobom.
P.S. Već postoji tema o dalekozorima, pa molim administratora da ih objedini.