Ako je dužina kraka oko 5,5 metara mogla bi biti i dobra za CB. Onda je to poluvalni dipol. I ako je dužina kraka oko 2,75 m isto bi mogla biti dobra (četvrt valni dipol) samo malo slabije zrači.
Ova vrsta antene zrači u smjeru kamo je okrenuta. Znači, signal ide okomito na krakove. Paralelno s krakovima zrači jako malo i u tom smjeru je i gluha.
Za jednoliko zračenje (kružno) bi ti bila dobra GP antena (Ground Plane) koja izgleda ovako
Za dobru CB radio vezu je potrebno:
CB stanica
napajanje (akumulator ili ispravljač)
antena i antenski kabel.
Kad se postavi antena na mjesto, tad se uz pomoć SWR metra točno prilagodi antena opsegu na kojem se uspostavljaju veze. Naime, ako antena nije dobro podešena, vraća se veliki dio energije u stanicu i može je uništiti. Tako se antena podesi da puno zrači a što manje energije vraća u stanicu.
Kabel bi trebao biti što kraći (zbog gubitaka), novi 50 omski, koaksijalni i što kvalitetniji i deblji. Kabel za TV NE KORISTITI!!!
Uz sve to i vremenske prilike imaju svoju ulogu. Nekad je jednostavno nemoguće uspostaviti vezu jer su propagacije takve. Veliki utjecaj ima sunčevo elektromagnetsko zračenje. Zato se najdalje veze najčešće uspostavljaju noću. Ako me sjećanje dobro služi, prije 20-30 godina je jedan amater na CB opsegu uspio uspostaviti vezu s Australijom i to sa snagom od 5W! Ali to su ekstremi.
U radio amaterizmu je poznat izraz LOS - Line Of Sight, linija vidljivosti. Onda nije problem uspostaviti vezu. Ali ako si u rupi, okružen zgradama (armirani beton - Faradejev kavez), šumom ili nekim preprekama, svaka veza zna biti pain in the ass.
Prije puno godina sam bio dosta u tim HAM vodama, sad sam malo već i zahrđao. Jegiba, stisle godine, žena, dvoje studenata. Ali do idućeg ljeta budu i kod mene na krovu antene i neki uređaji.....