Da se nadovežem na temu:
Na jesen prošle godine sam trebao obrezati nekoliko voćaka i iskrčiti jedan dio voćaka. Našao sam neku staru pilu još od djeda, zahrđalu i savinutu u svim smjerovima i nije bilo druge nego prvo u lokalni lanac DIY alata. Slučajno sam u Color trgovini pronašao ove pile, jedna preklopna, druga nije preklopna već klasična voćarska u svojim koricama a sve to po diskontnoj cijeni. Koštale su me 70 kuna obje u Color trgovini. Slavonci su pokriveni ovim trgovačkim lancem a la Pevec, nekad Color emajl danas Color trgovina.
Daklem, prva preklopna:
Marka Strend Pro (nikad čuo, Slovačka firma) preklopna pila težine oko 300g, dužine oštrice 18 cm, rezni dio 16 cm.
Ocjena: izvrsna za 35 kuna (5)
Obrezao dosta na voćkama i malo na zemlji i mogu reći da sam zadovoljan. Reže samo povlačenjem što je i razumljivo. Nije Bacho Laplander ili neke druge puno kvalitetnije pile ali meni je posao odradila i više nego dobro. Ručka dobro leži u ruci nakon dužeg vremena te nakon što se čovjek oznoji i navlaži ručku. Plastika ali radi svoj posao. Budem uzeo još jednu kad uhvatim vremena i ako ih nađem u trgovini te je spremim u BOB za zlu ne trebalo.
Druga pila, također Strend Pro ali nije preklopna već u komadu i ima svoje korice.
Težina oko 400 grama, oštrica 27 cm, ukupna dužina 43 cm. Ima i plastične korice koje se mogu zakvačiti na opasač te kopču za brzo skidanje. Ručka također plastika i neka guma koja mi se nije svidjela. Na drvetu mi je bilo teže piliti, možda zato jer je duža oštrica pa treba biti pažljiviji. Sin je krčio ostatak granja s njom i bio je zadovoljan. Možda zato i jer je prvi puta tako nešto radio. Nisam snimao ništa dok smo radili jer nismo imali vremena (oblačilo se i moglo je pljusnuti svaki trenutak). Na kraju smo navečer sve drvo spremili i drugi dan napravili roštilj od tih grančica i grana šljive, jabuke, kruške i kojekakvih grana neindetificiranog drveta (rekao bi da je ringlov ili neka divlja šljiva).
Ocjena: dobra za 35 kuna (3+) upotrebljivost 2 - bar za mene
Ovu ne budem više kupovao
Sad sam se sjetio ovo napisati ovaj osvrt jer me moj nasljednik podsjetio na našu avanturu krčenja. Staru sjekiru sam ostavio u limunskoj kiselini cijeli vikend i stavio novo držalo ali to je već druga tema pa kad uhvatim vremena.....