IFAK - The Individual First Aid Kit - osobni komplet prve pomoći

 • 11 replies
 • 1076 views
*

Offline poljičanin

 • *
 • 2616
 • 24
Osobni komplet prve pomoći, u krugovima koji ga koriste uvriježeno je IFAK - The Individual First Aid Kit, pribor za pomoći sam sebi, ili da ti netko drugi pomogne tim priborom u slučaju nezgode.

Riječ je o vojnoj opremi, pa sadrži i stvari koje su nam u normalnom životu možda i nepotrebne, ali vojniku prijeko potrebne - na žalost, imamo priliku vidjeti to svaki dan na ukrajinskom primjeru.

Neposredno pred rat sam odslužio vojsku, pa sam tako sa svježim "znanjima" otišao u rat. Tu mislim na ono što je bilo standardno u tadašnjoj državi, odnosno vojsci. A, to je za ondašnje standarde milijunskih vojski bilo - na unutarnjem djelu bluze nalazio se, u lijevom donjem kutu raskopčane bluze, mali džep. Uobičajeno se koristio za toaletni papir u paketiću, a stvarno je služio za prvi zavoj. To je bilo sve od IFAK-a. Na razini desetine je postojao vojnik s većom torbom prve pomoći, pa ako zatreba - taj provizorni bolničar će ti to i dati.
S prvom puškom, PAP M59/66, zadužio sam i prvi zavoj zarobljen iz nekog skladišta, a kasnije sam dobio još dva: jedan istočnonjemački i jedan naš, karlovački. Od rodbine iz SAD sam dobio nekakv mali komplet prve pomoći koji me je otpratio ostatak rata, još i danas vučem neke djelove iz njega sa sobom.

Iz tog vremena vučem i jedno znanje: nikad ne traži da ti netko drugi da svoj prvi zavoj (ili nešto drugo iz osobnog pribora za prvu pomoć), nego najprije uzimaš ono što imaš kod sebe. Jer, i taj drugi koji ti pomaže, računa kako se i njemu može dogoditi metak slijedeći sekund, pa je normalno i da egoistično ne želi dati ono što njemu slijedeći sekund može zatrebati. Držali smo te zavoje uobičajeno u velikom lijevom bedrenom džepu na hlačama, kako bi onaj ko ti pomaže znao gdje će ga pronaći.

U međuvremenu, standardi su se znatno podigli, pa možemo zaviriti što se tu nalazi...

*

Offline poljičanin

 • *
 • 2616
 • 24
Odg: IFAK - The Individual First Aid Kit - osobni komplet prve pomoći
« Odgovori #1 u: 14 Svibnja , 2022, 16:17 »
Evo, svježi su primjeri iz Ukrajine, najprije ruski IFAK.

Jednostavno opremljen, jedva da je i mali napredak u odnosu na ono što smo mi imali prije 30 godina u puno nesređenijim uvjetima.Torbica......otvorena......i njen sadržaj.

Google prevoditelj nam kaže kako je sadržaj slijedeći: preljevni paket medicinski individualni, lokalno hemostatsko sredstvo, hemostatski podvez, sredstvo za dekontaminaciju, letak. Isto ono što je išlo u paket prije 40 godina. I esmarhov povez mi ne izgleda baš moderno, danas se to radi puno jednostavnije i učinkovitije.

http://spmt.ru/catalog/aptechki-i-sumki-medicinskie/appi/

*

Offline poljičanin

 • *
 • 2616
 • 24
Odg: IFAK - The Individual First Aid Kit - osobni komplet prve pomoći
« Odgovori #2 u: 14 Svibnja , 2022, 16:49 »
Ukrajinci su se u borbama 2014. susreli s velikim gubicima ranjenih boraca: jedan od trojice ranjenih je preminuo. Američki standardi kažu kako njima preživi 90% ranjenika, jer im se pruži dobra prva pomoć u "zlatnom satu". Od onda su, u suradnji s amerikancima, poradili na tom kompletu IFAK, pa je tako nastao iznimno dobar komplet (opet, po google prevoditelju :fucka:):

Turniquet CAT podvez (turniquet), hemostatska QuikClot Combat gaza ili Celox gaza (Rapid ili Z-Fold), pojedinačno pakiranje izraelski zavoj 6, okluzivni gips HALO Chest Seal ili FOX SEAL, nazofaringealna cijev 28-32 fr s osobnim labrikantom, igla iz pneumotoraksa ARS za dekompresiju iglom (14 gauge x 3,25 in.), škare hitne medicinske  (poznate i kao Trauma Sheers), pojačana traka, materijal za zaustavljanje krvarenja (posebni zavoj) H&H PriMed gaza (ili analogna), rukavice jednokratne (2 para), marker , zorbica (unutar IFAK standarda), uputa o primjeni sredstava predmedicinske pomoći u slučaju ratovanja.


Slika iz 2018.Danas vidim da koriste ove IFAK, ali možda su i donacija.

*

Offline poljičanin

 • *
 • 2616
 • 24
Odg: IFAK - The Individual First Aid Kit - osobni komplet prve pomoći
« Odgovori #3 u: 14 Svibnja , 2022, 17:31 »
Ameički IFAK
Ovo na gornjoj slici je stariji IFAK komplet, koji je za torbicu koristio molle torbicu od spremnika za streljivo. Uložak s opremom se samo stavio u tu torbicu i u slučaju potrebe bi se samo izvadio iz nje, da se što lakše dođe do prijeko potrebne opreme.  IFAK povećava individualne sposobnosti vojnika za pružanje samopomoći/pomoći suborcu i pruža intervencije za dva vodeća uzroka smrti na bojnom polju: teško krvarenje i neadekvatan dišni put.
Unutar MOLLE torbice za spremnike sa streljivom nalazi se umetak organizatora s raspoređenim priborom. Umetak je trostruki sa zatvaranjem na kukicu i omču. S vanjske strane je elastična petlja za podvez. Ovaj komplet uključuje Gen 7 Combat Application Tourniquet. Umetak organizatora je vezan za torbicu uzicom u obliku telefonskog kabela (kao što se ponekad koristilo za ključeve, stariji čitatelji će znati o čemu pričam :D). Ovo drži opremu za prvu pomoć pričvršćenu za torbicu, koja je pričvršćena za vojnika. Ako se mora brzo kretati ili koristiti ruke za nešto drugo, neće izgubiti ovu spasonosnu opremu.


Unutar uloška nalaze se nazofaringealni dišni put, rukavice, traka, izraelski zavoj od 4 inča  i sterilna kompresivna gaza.
CAT zavoj je pohranjen na vanjskoj strani umetka za brz i lak pristup. Ako imate veliku ranu na ekstremitetu, brz pristup podvezu može biti kritično važan.
Rola trake se drži na mjestu pomoću elastične petlje, ali je također pričvršćena za umetak pomoću ove najlonske petlje. To omogućuje da se rola slobodno okreće bez gubitka.


Od 2013. i borbi u Afganistanu, koristi se IFAK II komplet.

IFAK II sadrži sve zalihe starog kompleta, s dodatkom drugog poveza, taktičke borbene karte unesrećenih koja označava kakva je prva pomoć primijenjena ranjenom vojniku, marker, štitnik za oči, gumenu brtvu s ventilom za sisanje rana na prsima, te rezač remena.
Komplet stane u prilagođenu torbicu koja se može montirati na stražnju stranu taktičkog prsluka, odnosno, s molle trakama na bilo kakav prigodni komad opreme (naprtnjača, remen).
Na stražnjoj strani vrećice je otisnuto "US IFAK", tako da vojnici mogu lako identificirati njezin sadržaj. Pojedinačne vrećice podveza također sadrže prilagodljive, uklonjive etikete koji omogućuju vojnicima da rukom napišu svoju krvnu grupu ili jedinicu na kompletu.
Kako se nova kutija prve pomoći može postaviti na leđa vojnika, dizajnirana je tako da bude lako dostupna kada je to potrebno i za dešnjake i ljevoruke vojnike.
IFAK II se može izvaditi iz vrećice s spremnikom s obje strane povlačenjem jednog od dva jezička i izvlačenjem iz torbice. Jezičci također imaju male "zaklopce" na sebi, tako da kada vojnik posegne za kompletom, može dobiti neku osjetilnu povratnu informaciju koja mu daje do znanja da povlači pravi jezičak. Kada se skine, sklopivi komplet ostaje pričvršćen za torbicu pomoću elastične vezice.

Komplet također dolazi s dvije uklonjive torbice za podveze koje se mogu montirati na komplet ili na druge dijelove vojničke opreme, vojnici bi čak mogli izvaditi jedan od podveza iz zasebne torbice i spremiti ga u džep za teret na hlačama uniforme ili u džep na rukavu.
Vojska dodala karticu Tactical Combat Casualty Care i mali Sharpie marker u komplet kao način na koji vojnici koji su pružili prvu pomoć suborcu mogu naznačiti daljnjim medicinskim stručnjacima vrstu pomoći koja je pružena. Kartica, jednom označena, trebala bi se pričvrstiti na uniformu stradalog vojnika.

U novi komplet je također uključena gumena brtva koja izgleda kao čep koji se stavlja preko odvoda sudopera, ali s ventilom u sebi za ispuštanje krvi. To je namijenjeno vojnicima koji pate od usisne rane na prsima. To se događa kada im metak, na primjer, probije prsa i pluća, a kao rezultat nove rupe ne mogu pravilno uvući zrak u pluća. U prošlosti su vojnici mogli biti upućeni da zavoje vojničku iskaznicu ili drugi komad fleksibilne plastike preko rane kako bi prekrili rupu. Nova brtva sada ispunjava tu ulogu.
Torbice unutar IFAK II ostaju prazne tako da se vojnicima također može izdati QuickClot Combat Gaze kada dobiju svoj komplet. Gaza se, zbog svog roka trajanja, ne distribuira uz setove.
Također u kompletu je i štitnik za oči, koji je mali, zakrivljeni aluminijski disk s podstavom na rubovima koji se može staviti preko ranjenog oka vojnika. Štit je namijenjen da zadrži pritisak na ranjenu očnu jabučicu kada se ranjena glava vojnika naknadno omota zavojima.

Dodavanje štitnika za oči došlo je nakon što su članovi vojne oftalmološke zajednice - očni liječnici - prepoznali da je potrebno nešto učiniti kako bi se vojnicima koji pružaju prvu pomoć svojim ozlijeđenim prijateljima pružili alati potrebni za sprječavanje daljnjih, možda nepopravljivih oštećenje očiju.

*

Offline poljičanin

 • *
 • 2616
 • 24
Odg: IFAK - The Individual First Aid Kit - osobni komplet prve pomoći
« Odgovori #4 u: 15 Svibnja , 2022, 22:35 »
Francuski komplet koji se pričvršćuje na pojas uključuje: paket pojedinačnih zavoja modela 1995, podvezu, veliki paket tableta za pročišćavanje vode, popis opreme, razne uloške i zavoje za lijekove, odnosno:

Značka krvne grupe
1 pokrivač za preživljavanje
2 dezinfekcijske maramice
2 maramice protiv komaraca
2 maramice za iritaciju
2 dekontaminirajuće maramice
2 maramice protiv udaraca
1 rola gipsa
2 sterilna obloga (5*5 cm)
4 zavoja (7*2 cm)
2 zavoja (5*7cm)
2 zavoja (10*8cm)

Ovo je stariji francuski komplet.

*

Offline poljičanin

 • *
 • 2616
 • 24
Odg: IFAK - The Individual First Aid Kit - osobni komplet prve pomoći
« Odgovori #5 u: 18 Svibnja , 2022, 00:56 »
Novi francuski IFAK su Bagram i Bagram 2.

Francuska tvrtka Dimatex specijalizirana je za vrhunsku taktičku tekstilnu opremu. Proizvodi marke su prije svega namijenjeni osoblju profesionalnih postrojbi (vojska, policija, hitne službe), a proizvode i medicinske komplete i torbe.

Njihov IFAK 3. generacije, koji nosi ime Bagram. Izvlakači patentnih zatvarača imaju dvije vezice za identifikaciju različitih boja. To je zato što je Bagram torbica s dvije namjene: prije svega medicinski pribor, može se koristiti i kao džep za specijaliziranu opremu, pa morate paziti da zadržite samo vezicu koji odgovara uporabi pribora (medicinskog ili drugog).
Ako se Bagram koristi kao medicinski pribor, treba zadržati crvene jezičke za povlačenje. S druge strane, kada se mora koristiti kao pirotehnički pribor ili nešto drugo, crveni patentni zatvarači moraju se skinuti.

Borbeni spasitelj (Combat Life Saver – CLS), nezdravstveni je pripadnik postrojbe razine desetine, tima ili posade, koji je dodatno osposobljen i ovlašten za provedbu sljedećih postupaka: trijaža, zaustavljanje krvarenja, otvaranje i održavanje prohodnosti dišnog puta, zbrinjavanje tenzijskog pneumotoraksa, otvaranje perifernog venskog puta – uvođenje infuzije, imobilizaciju i postavljanje ozlijeđenih u odgovarajući položaj, ispunjavanje zahtjeva za medicinsku evakuaciju te ostale mjere i postupke naprednog pružanja prve pomoći.

Treba napomenuti da je broj borbenih spasitelja raspoređenih u prostoru borbenih operacija mali. Stoga ne mogu sa sobom nositi sve proizvode potrebne za njegu svih ozlijeđenih. Tako je svakom borcu osiguran medicinski komplet koji sadrži osnovne proizvode za njegu. Kada borbeni spasitelj mora intervenirati na ozlijeđenoj osobi, tretira ga proizvodima sadržanim u njegovom individualnom kompletu, što je već spominano u prethodnim postovima. Brzina njege pružene ozlijeđenoj osobi često je ključna kako bi imao šanse za oporavak. Ozlijeđeni su često u stanju šoka, što ih onemogućuje u komunikaciji s borbenim spasiteljem. Obojene vezice omogućuju borbenom spasitelju da razlikuje medicinski pribor ozlijeđene osobe od mogućih drugih sadržaja džepova koje ranjeni ima.
Bagram je izrađen od 1.680 Denier poliamida i 500 Denier PES Ripstopa, Bagram torbica dolazi u obliku pravokutnog džepa (21 x 16 x 9,5 cm). Prednja strana sadrži; džep s čičak zatvaračem, čiji preklop ima "baršunasti" dio za pričvršćivanje bedževa, MOLLE trake, dva mala pretinca i kopču koja vam omogućuje pričvršćivanje dodataka kao što su škare. Sa strane kućišta raspoređeni su elastični prstenovi. Donji dio je također opremljen s dvije MOLLE trake kao i dvije mekane tekstilne petlje koje se mogu koristiti kao točke za pričvršćivanje. Gornji dio džepa nosi ručku i čičak traku. Čičak traka koja se koristi za fiksiranje jezička za brzo otvaranje/zatvaranje koji se nalazi u mobilnom dijelu glavnog pretinca.
Na stražnjoj strani se nalaze elementi za pričvršćivanje. Uklonjeni su remeni za bedra i kopča za remen. Široka čičak traka, koja osigurava besprijekornu fiksaciju, također vam omogućuje podešavanje položaja na bedru.  Odstojnik, čija jedna strana ima elastične trake, a druga s dva mrežasta džepa, s dva najlonska zatvarača pričvršćuje se za kućište. Pokretni dio kućišta obložen je elastičnim trakama koje pružaju potporu za artikle kao što su zavoji, tlačni zavoji itd. Tu je i uklonjivi elastični nastavak s Cord Lockom i plastična kopča s rotirajućom glavom. Fiksni dio uključuje dva mrežasta kućišta za infuzijske vrećice, dvije najlonske kopče kao i dvije elastične trake s pretincima za dodatke i razne proizvode. Odstojnik koji se može ukloniti, s čičak nastavkom, koji nudi dvije različite mogućnosti pričvršćivanja. Bagram je kompatibilan s MOLLE i balističkim prslukom (tip CIRAS). Može se nositi kao torbica za bedra, pričvršćena na Molle torbu ili prsluk. Ona je ambidekstralna.
Bagram 2 težak je 460 g goli i 600 g s remenima za bedra.
*

Offline poljičanin

 • *
 • 2616
 • 24
Odg: IFAK - The Individual First Aid Kit - osobni komplet prve pomoći
« Odgovori #6 u: 18 Svibnja , 2022, 10:49 »
Hrvatska tvrtka Spartac proizvodi IFAK pod nazivom IFAK džep. Taj pojam džep je izravni prijevod engleskog pojma "pouch", što po meni nije najsretnije rješenje, možda torbica, ili naš germanizam "futrola", nekako mi najbolje pristaje.Spar-Tac IFAK džep je dizajniran prvenstveno za nošenje kompleta osnovne prve pomoći kakav trenutno koristi hrvatska specijalna policija i ATJ.

Također je idealne veličine za nošenje seta "civilne" prve pomoći, za planinare, airsoftere, bicikliste, avanturiste i sl.

Džep dolazi u dva dijela. Glavni džep i MOLLE panel koji se spaja na bilo koju MOLLE kompatibilnu platformu. PANEL i DŽEP se spajaju čičkom te je džep moguće dodatno osigurati trakama na kopču. Zbog tog dvodijelnog pristupa cijeli džep je moguće jednim potezom odvojiti od panela, kako bi bio lakši i pristupačniji za korištenje. Nakon korištenja džep se jednostavno ponovo čičkom spoji na panel i osigura trakama i kopčom.
Traka za brzo potezanje i otvaranje džepa
Na vrhu džepa se nalazi (crna) integrirana traka za brzo povlačenje i otvaranje džepa. U situacijama visokog stresa, kada naglo padaju fine motoričke sposobnosti, dovoljno je samo potegnuti traku za brzo potezanje i džep se otvara u potpunosti, bez potrebe za petljanjem oko potezanja patent zatvarača.
    elastične trake u unutrašnjosti za osiguranje medicinske opreme od ispadanja
    patent zatvarači koji se otvaraju skroz do dna džepa
    2x3 PALS

MEDICINSKI PRIBOR (kupuje se odvojeno):

    Podveza za zaustavljanje krvarenja, CAT® GEN7

    Olaes trauma zavoj za zaustavljanje krvarenja 10cm

    Brtvilo za prsni koš "Sam Chest seal"

    Nazofaringealni tubus vel. 8, sterilni

    Škare za zavoje, metalne 16.5cm

    Igla za dekompresiju tenzijskog pneumotoraksa

    Silkafix flaster za fiskiranje 2,5cm*5cm

    Gaza, komprimirana, z-rolana

    Marker
Materijal izrade:

    Mil-Spec Cordura
    Mil-Spec webbing trakahttps://www.operators-gear.com/index.php?route=product/product&product_id=518
« Zadnja izmjena: 18 Svibnja , 2022, 11:16 od poljičanin »

*

Offline poljičanin

 • *
 • 2616
 • 24
Odg: IFAK - The Individual First Aid Kit - osobni komplet prve pomoći
« Odgovori #7 u: 18 Svibnja , 2022, 10:55 »
I tvrtka Kroko ima u svojoj ponudi IFAK, ali osim ove jedne slike iz kataloga 2021./2022. nisam vidio druge detalje.

https://issuu.com/krokotactical/docs/brosura_2017_2018_za_web/21

Moguće i da je riječ samo o futroli za IFAK, jer svi i onako koriste proizvode renomiranih proizvođača medicinske opreme za popunu. Ako se uveća, vidi se da se otvara s dva patentna zatvarača, a iskreno, dok ne vidim u živo, i ne čini mi se najsretnije rješenje.

Za razliku od većine proizvođača, ova torbica ne stoji okomito, nego je položena.

*

Offline poljičanin

 • *
 • 2616
 • 24
Odg: IFAK - The Individual First Aid Kit - osobni komplet prve pomoći
« Odgovori #8 u: 18 Svibnja , 2022, 11:11 »
Dosta proizvođača vojne opreme nudi IFAK torbicu, bez popune.

Nekako mi je interesantno rješenje od Tasmanian Tigera: velika crvena ručica čijim povlačenjem se sadržaj izvlači vani. Jako praktično.
Imam nekoliko zamjerki, ali ništa ozbiljno. Traka u obliku telefonskog kabela bi bilo rješenje koje bi još unaprijedilo ovu futrolu - u slučaju ranjavanja sve se događa pod stresom, možda granatiranje još traje, možda se i krećemo i u kretanju zbrinjavamo ranjenika, lako se izgubi futrola s medicinskom opremom. Ta traka u obliku telefonskog kabela je iznimno dobro rješenje.
Druga moja zamjerka je crvena ručica za izvlačenje. Kad se krećete po terenu, uvijek nešto zapinje, a ta ručica je kao stvorena da zapne za svašta nešto oko vas, jer strši. Zato bi bilo najbolje rješenje da se s unutarnje strane ručice prišije čičak traka i tako zalijepi za futrolu. Sada ne bi stršala, istina, bilo bi je nešto teže otvoriti, ali tih pola sekunde ili sekund nije takav gubitak, a dobila bi na praktičnosti.https://tasmaniantigerusa.com/product.php?id=115

*

Offline poljičanin

 • *
 • 2616
 • 24
Odg: IFAK - The Individual First Aid Kit - osobni komplet prve pomoći
« Odgovori #9 u: 18 Svibnja , 2022, 11:19 »
Iskreno, nisam mislio previše širiti temu, ali Neven me nagovorio, pa evo...

*

Offline poljičanin

 • *
 • 2616
 • 24
Odg: IFAK - The Individual First Aid Kit - osobni komplet prve pomoći
« Odgovori #10 u: 18 Svibnja , 2022, 13:03 »
Britanski IFAK Osprey MK IV-A MTP.
Isto kao i kod amerikanaca, i Britanci su se u sukob u Afganistanu suočili s činjenicom kakao dokazao postoji definitivna potreba da vojnicima daju osobne komplete prve pomoći kako bi im dali nešto bolje za rješavanje borbenih ozljeda od samo prvog previjanja na terenu. To je zapravo vezano s još nekoliko stvari: kako volja pomoći vojniku, tako i otklon od Hladnog rata.
Naime, bez izgleda kako će brzo do sukoba koji se odvija danas u Ukrajini, zaglavljeni u intervencijama na ogromnom prostoru, bez mogućnosti brze medicinske intervencije, kakva je bila zamišljena u slučaju da se Hladni rat pretvori u konvencionalni WWIII u kojem bi sudjelovale ogromne milijuinske vojske na prostoru Europskog kontinenta, u malim skupinama vojnika bez mogućnosti da im se doda medicinsko osoblje, ali i s jako osjetljivim političkim i medjskim pritiskom nakon svakog izgubljenog života, te zbog slabe popune vojnih postrojbi, vojske su odjednom bile prisiljene uložiti jako puno u opremu za zaštitu i zbrinjavanje vojnika. Tako je u travnju 2010. godine predstavljena MK 4 Variant MTP Osprey, s njim je izdana nova i mnogo veća osobna prva pomoć.

Ovaj IFAK sadrži: 2x CAT, 2x FFD, 2x FFD 6" (izraelski tip) i 2x CAT Tourniquet, bočica s morfijem, zavoji, šare, rukavice.

*

Offline Stranputica

 • *
 • 67
 • 1
 • Spol: Muški
Odg: IFAK - The Individual First Aid Kit - osobni komplet prve pomoći
« Odgovori #11 u: 11 Lipnja , 2022, 12:52 »
Ovo je jedan jako dobar temelj za posložiti svoju PP u ruksaku.
Po doktrini ITLSa https://www.itrauma.org/itls-chapters-training-centres/croatia/
 kod pružanja prve pomoći je najvažnija stavka održavanje osnovnih životnih funkcija. Znači zaustavljanje i zbrinjavanje krvarenja te oslobađanje dišnog puta, što hoće reći ABC (Air, Breathing, Circulation).
U našim outdoor aktivnostima su lomovi, otvoreni lomovi i dehidracija tj. stanje šoka.
Sada kad znamo sve ovo onda se može i posložiti vlastita PP koju nosimo sa sobom u outdoors aktivnosti.
Prvenstveno sterilne gaze sa krep zavojima (elastični i samoljepivi), i sam splint udlage koje su jako dobre i višekratno upotrebljive, nekoliko većih flastera cca 5x10cm, 10x10cm za ogrebotine, astro folije (ako je moguće da su sterilne).
I naravno redovno ažurirano znanje PP koje se može dobiti u sklopu Crvenog križa ili ako ste članovi nekih interventnih tj. spasilačkih službi da se prođe tečaj ITLSa.

Poslano sa mog 2107113SG koristeći Tapatalk


Outdoor Hrvatska

« u: »