Vojnička lopatica

 • 7 replies
 • 2261 views
*

Offline poljičanin

 • *
 • 2605
 • 24
Vojnička lopatica
« u: 18 Listopada , 2018, 23:22 »
Svega alata smo se dotaknuli, ali nije mi na pameti jesmo li se dotaknuli vojničke lopatice...

Lopata kao komad vojnog alata, oduvijek je bio potreban, ali pri kraju američkog građanskog rata, sredinom XIX. st., topništvo i brzometne puške, pa čak i prve stojnice u puščanom kalibru, ukopale su vojnike u rovove. Slijedeći ratovi su sve viš tražili uporavu vojničke lopatice, a vrhunac potrebe za tim alatom je I. svijetski rat.

Užasan razvoj oružja, a u prvom redu topništva, natjerao je vojnike pod zemlju. Samo za ilustraciju klaonice, kod Verdena je na 40 km duljine fronta s obje strane bilo po 80% ukupno raspoložive vojske. Razaranja su bila stravična, topništvo užasno, na vagonima su topovi dobivali stravične kalibre, a smrt je dobro naoštrila kosu i naradila se žetvom tih godina. Jedini način za preživljavanje je bilo kopanje rovova. A tu je do izražaja došao junak naše priče.

Tu sad vojnička lopatica stoji između života i smrti.

Tako je sad vojnik, pored zaštitne maske, dobio još jednu nepraktičan, ali koristan komad opreme.

*

Offline poljičanin

 • *
 • 2605
 • 24
Odg: Vojnička lopatica
« Odgovori #1 u: 20 Listopada , 2018, 00:55 »
Kako je već spomenuto, I. svjetski rat i koncept da svaki vonik ima svoju lopaticu, u svojoj tragediji, doprinjeo je razvoju vojničke lopatice i njenoj masovnoj uporabi.Austro-ugarski model naših djedova/pradjedovaRuski modelNjemački model

Britanski modeli

U odnosu na prvobitnu zamisao danskog policajca Linnemanna, unaprijeđenja u tom periodu se uglavnom svode na vrh ručke, pa onda dobijaju tzv. T ručku, D ručku, kuglastu ručku...Američki model


Ruski model


Njemački model

S takvim lopatica se ušlo i u II. sv. rat. Naime, u vojničkoj logici postoji jedna konstanta: temeljeno na iskustvu iz prethodnog sukoba,vojska se priprema za slijedeći sukob. A zapravo se najčešće dogodi da nitko ne shvati kako se u međuvremenu dogodila tehnolška ili socijalna revolucija. Nebrojeno je takvih slučajeva, 20. stoljeće to jako dobro dočarava: Burski rat u kojem su Buri poslali klasičnu konjicu u ropotarnicu povijesti anihilirajući Britance mitraljezima i do tada svemoćni juriš konjice, pa se usprkos tome čitav I.sv.rat očekuje da konjica odnese pobjedu u ratu, a zbog razorne moći topništva, mitraljeza i brzometnih pušaka uglavnom se nisu crti bojišta približili na manje od 20 km. U II.sv.rat osim Nijemaca, svi su ušli s idejom rovovskog rata. Tako je i junakinja naše priče, vojnička lopatica, nepromijenjena ušla u rat.
Odnosno i ne, Nijemci su, kao i svim ostalim vojnim tehnologijama otišli korak naprijed: 1938. izbacili su svoju čuvenu Klappspaten. U nas je poznata kao lopatica koju je u američkoj inačici iz 1943. koristila JNA, a koja je došla početkom 1950.-tih kroz ogromnu američku vojnu pomoć. Za razliku od dotadašnjih modela kod kojih je lopatica bila fiksna, sada se pomoću prstena s navojima jednostvno, brzo i pouzdano mogla pretvoriti u motiku, ali i skratiti kupna duljina.Njemački model

Američki model

Zapravo, ako je tko imao nesreću nositi taj komad alata onako kako je pretviđeno - na remenu, zna koliko je to rješenje nepraktično, odnosno kako smeta u hodu, dok je trčanje s tim jedva i moguće (osobito kad se vojnik okiti svim ostalim privjescima, kao ročnik u JHA tu sam još nosio na opasaču: RAP za kalašnjikov, zaštitnu masku, bajonet, pa na to dodajte još i ručne bombe bit će vam jasno koliko je to praktično - stalno nešto zapinje za noge u hodu, trčanje nemogće).
Sretnije rješenje je bilo nositi alat na borbenoj naprtnjači.
Slijedeći stupanj evolucije, nakon II.sv.rata, je tzv. trodjeljna vojnička lopatica s D drškom. Sada se napokon smanjila veličina alata na tu mjeru da je moguće nositi, a da ne zapinje. Dakako, danak se morao  u nečem platiti, a to je onda išlo na uštrb motike - s D ručkom kopanje s motikom je jako nezgrapno. Evolucija ide dalje, više kroz materijale i olakšavanje alate, nego kroz neka revolucionarna riješenja, dodavanje pile, nazubljeni rub lopate za planje i sl. Često to znaju biti veća pretjerivanja, nego neko funkcionalno riješenje.« Zadnja izmjena: 20 Listopada , 2018, 10:58 od poljičanin »

*

Offline poljičanin

 • *
 • 2605
 • 24
Odg: Vojnička lopatica
« Odgovori #2 u: 20 Listopada , 2018, 10:17 »
Vojska ove lopatice koristi u prvom redu za ukopavanje i izradu zaklona (ovo se ne odnosi na korištenje u kraškim područjima, tamo više smeta nego što pomaže), te za određene borbene zadaće, kao što su ukopavanja mina. Sekundarna namjena je korištenje vojničkom lopaticom kao oružjem, u čemu se osobito istakla u I.sv.ratu.

To su one namjene koje izlaze iz okvira ovog Foruma, a onda možemo postaviti pitanje: a čemu onda nama može služiti?

Pa, krenimo:
U prvom redu kao alat za kopanje zemlje, jasno, a to se odnosi onda recimo na kopanje dakota ložišta, kopanje kanala za drenažu oko šatora, za izradu skloništa, za ukopavanje ili ograđivanje ložišta, ma za sve potrebe kada se kopa zemlja.

Osim toga, služi i kao vodokotlić, za iskopavanje rupe za veliku nuždu i zakopavanje nakon iste.

Dalje, može služiti i kao medicinsko pomagalo za imobilizaciju noge – preklapanjem u položaj motike izvrsno je pomagalo koje ima odgovarajući oblik i čvrstoću.

Vidio sam slike ruskih vojnika koji koriste vojničke lopatice kao improvizirane krplje, pa čak i skije.

Također, isti su koristili i vojničke lopatice kao improvizirana vesla prilikom prelaska preko vodenih prepreka pomoću improviziranih sredstava.

Još jedna zanimljiva namjena je korištenje vojničke lopatice kao priručne stolice u uvjetima kada se ne može sjesti na tlo zbog loše podloge ili mokrog zemljišta.

Ovi stariji modeli su izvrsni za spremanje jela na vatri, za pečenje mesa, grijanje konzervi ili čak i jaja na njima jer drvena drška izolira od topline.

Uz to, možete je koristit za prijenos žara, gašenje vatre i slične aktivnosti oko otvorenog plamena.

Također, može služiti i kao improvizirana baklja time što se na lopati može nositi zapaljivi materijal, npr izrezani komadići automobilske gume.

Određenim doradama lopate, izradom nazubljene pile s jedne strane i oštrenjem s druge strane, dobili ste mutifunkcionalni alat: lopatica, motika, pila i sjekira u jednom, svakako, nije riječ o idealnim alatima, ali u većini slučajeva više nego zadovoljavajućim.

Robusniji modeli mogu se koristiti i kao čekić.

Jednom prigodom smo je koristili i kao dasku za rezanje hrane (stavili smo papirnatu vrećicu preko lopate).
« Zadnja izmjena: 20 Listopada , 2018, 10:57 od poljičanin »

*

Offline outsider76

 • **
 • 82
 • -2
 • Spol: Muški
Odg: Vojnička lopatica
« Odgovori #3 u: 24 Studenoga , 2018, 11:19 »
Ova M48 serija od Uniteda je koma kvaliteta budući da United  je najniža kvaliteta poput M-Techa tj kineski proizvodi... Ruske lopatice su super ja sam sebi nabavio klasičnu MPL-50 novu iz zaliha njihovih kao i par novijih modela i obožavam ih .. ( MPL-50 malaja pehotnaja lopata iliti mala kopata pješaštva a 50 je oznaka jer ima dužinu od otprilike 50 cm i radi se o prastarom sovjetskom modelu po kojem je Cold Steel radio kopiju s glupim marketinškim imenom Spetsnaz shovel ). Obično se Rusi znaju našaliti kako im ta lopata često je znala služiti kao tava za jaja što je moguće i vidjeti nekad ne slikama no budući da im je pravilo da se uvijek jedna strana lopate naoštri kao nož onda je znaju koristiti i u svrhu rezanja.. Kvaliteta za korištenje kao sjekirice je jako slaba jer se brzo savije....
Trenutno raniji Titanij model iz Ratnik serije skupa s prijašnjim po meni najboljim modelom Azart vojne lopatice koju imaju jer je doslovno neuništiva...Test lopate

Debljina čelika i "oštećenja" na lopatici nakon udarca


I trenutno zadnji model lopatice iz Ratnik opreme 
I osvrt na još par modela Ruskih sklopivih desantnih Lopatica  ili originalno skraćeno LSD koje se baš često i na vide


I na kraju ono po čemu je Ruska vojska poznata tj manuali u kojima je obrađena i borba s lopatom po UNIBOS-Sistema treningu par slika iz starijeg i novijeg manuala i sl..


I primjena lopatice u kuhinji no moram cenzurirat dijelove ...*

Offline stanky069

 • *
 • 1196
 • 11
 • Spol: Muški
Odg: Vojnička lopatica
« Odgovori #4 u: 24 Studenoga , 2018, 12:29 »
Oštro protestiram! Zbog cenzure!

Smatram da s ovom cenzurom ne možemo vidjeti prednost ove lopatice...zahtjevam od autora objavu nove slike bez cenzure...

Mali ispravak samo... Cold steel svoju lopaticu zove Special forces shovel...

Negdje moja stara ima neku rusku lopaticu,koja je starija od mene...

Poslano sa mog ZTE B2017G koristeći Tapatalk

The world is big and I want to have a good look at it before it gets dark...

*

Offline outsider76

 • **
 • 82
 • -2
 • Spol: Muški
Odg: Vojnička lopatica
« Odgovori #5 u: 24 Studenoga , 2018, 12:48 »
Istina zovu je Special forces shovel ali je prezentiraju kao lopaticu koju koristi specnaz jer iako u osnovnoj vojnoj obuci se lopatica koristi i kao predmet za napad i obranu kao i bacanje poput noža (isto kao što je u osnovnoj obuci i bacanje noževa za AK pa ih je zato brdo s oznakama remonta ) ... Ameri su poznati lopovi i kod prezentacije iste lopatice je Cold Steel koristio iste fore koje su vidjeli na video materijalima gdje Rusi koriste lopatice za bacanje jedina prednost Cold Steel lopatice je mrvicu bolji kvalitet metala no ne previše zato je i skuplja skoro duplo nego original MPL50... Postoji drugi primjer gdje se specnaz provukao za prodaju a to je kod KGB noževa iliti popularno zvanih "balističkih" noževa koje su ameri zapravo pravili i prodavali kao specnaz noževe iako rusije nisu vidjeli , pa onda priča o specnaz mačeti koja je zapravo civilna itd... Kod njih sve rusko se proda odmah kad dobije takav predznak .. Evo Condor je otišao korak dalje pa je kopirao najbolju Azart lopaticu ... TOPS je ukrao dizajn Feniks noža od Kizlyara i prodaje ga kao Pigsticker itd ....
Evo ispravljam cenzuru 

*

Offline stanky069

 • *
 • 1196
 • 11
 • Spol: Muški
Odg: Vojnička lopatica
« Odgovori #6 u: 24 Studenoga , 2018, 12:53 »
Ma znam sto si mislio...samo sam ispravio,da ne bi netko tražio pod tim imenom pa ćorak...

Ne znam,imao sam tu cold steelovu u rukama...nije se to mene nesto dojmilo... A te njihove fore sa bacanjem svega i svačega,rasjecanjem svinjskih polutki i slicno su kao neke prezentacije za klince nabrijane na zombi apokalipsu...

E sad vidim prednost ove lopatice...kupujem ženi za kuhinju...hehe

Poslano sa mog ZTE B2017G koristeći Tapatalk

The world is big and I want to have a good look at it before it gets dark...

*

Offline outsider76

 • **
 • 82
 • -2
 • Spol: Muški
Odg: Vojnička lopatica
« Odgovori #7 u: 24 Studenoga , 2018, 13:03 »
pazi da ti žena ne nabaci ujutro jaje na oko kao Ivanišević backendom

Outdoor Hrvatska

« u: »