Za vikend sam malo planinario po užoj okolici, a jedan od suputnika je ponio i ovaj komad alata. Drage volje sam ga nosao i malo testirao.
Kako imam iskustva s kosirom domaćim (kovački rad), mogao sam usporeditit ta dva alata.
Nemam nekog dubinskog osvrta, pa zato kratko:
- u odnosu na spomenuti domaći kosir, ovaj fiskarsov je znatno laganiji;
- sječivo je bilo nekorišteno i jako oštro;
- dolazi u kompletu s nekakvom plastičnom futrolom koja je nezgrapna za nošenje;
- pri sječi tankih grana, pod oštrim kutom odozgo prema dolje sječe izvrsno, jednako kao i domaći kosir;
- pri sječi nešto debljih grana dolazi do izražaja težina alata, ono za što mi s domaćim kosirom treba jedan odmjeren udarac, to se kod fiskarsa pretvara u dva ili tri udarca;
- blaga zakrivljenost sječiva prema unutra, usprkos mojim očekivanjima, nije rezultirala boljim zahvatom pri udarcu na šikaru, ono što bi domaći kosir sigurno posjekao, ovdje sam morao s dva ili tri ponovljena udarca rješavati;
- ugodan je za držanje i ergonomski dobro oblikovana drška - tijekom sječenja nikad nisam osjetio nekakv napor za ruku, što je u radu s domaćim kosirom meni uobičajeno;
- udarac na šiblje i kupinu, ako je manja naslaga, isti je osjećaj kao i da radim s domaćim kosirom, ali ako je naslaga deblja, domaći kosir je to lakše sjekao;
- težinski - u prednosti je ovaj fiskarsov za nošenje tijekom duljih putovanja, ali razlika u težini je nekih 30 - 40%;
- prema radnom učinku: domaći kosir je učinkovitiji.