Svi poznamo ESBIT kuhala i ESBIT tablete. Ali znate povijest tih kuhala? Nedavno sam naletio na slike iskopavanja na Ruskim frontama. Dakle decki se bave ratnom arheologijom i iskopali su ESBIT kuhala koja su, nakon 70 godina, jos u vrlo dobrom stanju! Kada sam vidio natpise onda sam skuzio da se radi o Njemackom fabrikati. Do onda nisam znao da je rijec o Njemackom inventoru.
Dakle, idem ja malo resersirat po internetu i da podjelim informacije o tom fascinantnom kuhalu.
Esbit tablete su iz urotropina, ili exametilentetramin C6H12N4. Tu tvar je otkrio 1859 Alexander Michailowitsch Butlerow. Koristenje u svrhe goriva u obliku tableta je otkrio Njemac Erich Schumm, koji je 1933 osnovao tvrtku Schumm i od onda proizvodio gorivo u obliku tableta zvane Esbit. Erich Schumms Brennstoff in Tablettenform. Erich Schummovo gorivo u obliku tableta (prijevod).
To kuhalo se koristilo od strane Wehrmachta u 2. svijetskom ratu. I od onda nije promjenilo oblik. Tko danas proizvodi neznam i jeli se ista promjenilo, ali vidim po obliku da su kuhala ista.