Energetske pločice

  • 3 replies
  • 426 views
*

Offline poljičanin

  • *
  • 1709
  • 15
Energetske pločice
« u: 01 Listopad , 2016, 11:33 »
        Ponekad, kada idemo na višednevne ture u planinu, napravimo energetske pločice u vlastitoj režiji, za konzumiranje u hodu. Jasno, mogu se koristiti i u različitim drugim situacijama. Recept je jednostavan, a zbog izbora namirnica, ne traži nikakve uvjete skladištenja i dugotrajan je proizvod. Zapravo, sam recept i ne postoji, odnosno, postoji okvir koji se onda bira prema vlastitom ukusu ili raspoloživim namirnicama.

Ideja je slijedeća - za izradu pločica potrebno nam je od svega ponešto:

1.   Nešto od mljevenog koštunjavog voća ili sjemenki, prema vlastitom izboru ili okusu (bajam/badem, orah, lješnjak, neoljušteni kikiriki, indijski ili brazilski oraščići; mogu i nekakve sjemenke: recimo sezam, bundeva ili suncokret)

2.   Nešto od suhog voća, prema vlastitom izboru ili okusu (suhe smokve, datulje, suhe šljive, osušene žižule, brusnice, suhe grožđice, suhi ananas, suha banana, suha papaja)

3.   Nešto što će povezati sadržaj u jednu masu, opet prema vlastitom izboru ili okusu (voćni pekmez, med, banana)

4.   Nešto što će oplemeniti okus, a opet prema vlastitom izboru ili okusu (ribana limonova kora, ribana ili sušena kora od naranče – limun i naranča samo iz vlastitog uzgoja pod uvjetom da nisu prskani; cimet, vanilija šećer, rum, stevija, rakija)

5.   Samljeveni keks, dvopek ili krekeri (obični ili rižini), ostali sastojci su preslatki, pa bi bilo dobro da ovo bude bez šećera.

        Dakle, izaberemo makar dvije namirnice od mljevenog koštunjavog voća ili sjemenki, isto tako, izaberemo makar dvije vrste suhog voća, izaberemo vezivno sredstvo, dovoljno je samo jedno, a oplemenjivač okusa po vlastitom izboru, ali ne pretjerivati. Mljeveni keks, dvopek ili krekeri se dodaju kako bi se smanjila energetska vrijednost smjese, kao što mažemo marmeladu na kruh, a načelno, ne bi trebalo ići ispod trećine udjela ovoga u smjesi.

         Nakon što se sve ubaci u posudu, namirnice se miješaju dok ne postanu gusta homogena smjesa, po potrebi dodati vezivnog sredstva koje će razrjeđivati smjesu ili mljeveni keks, dvopek ili krekere koji će zgušnjavati smjesu.

        Na dno posude u kojoj ćete ovo peći stavite papir za pečenje i razvaljate smjesu u posudi do debljine 1 – 2 cm. Posudu stavite u zagrijanu pećnicu na temperaturi od 100° C i pecite jedan sat. Kada se smjesa ohladi, izrežete na željene pločice i spremni ste za planine.  :kokice:

        Osobitost ovog recepta je u njegovom nepostojanju, izborom različitih namirnica možemo složiti različite okuse, kako za različite prigode, tako i za ljude s različitim ukusima (osobito važno kod djece).

        Prvom slijedećom prigodom kada ih budemo spremali, priložiti ću i slike.
« Zadnja izmjena: 01 Listopad , 2016, 11:35 od poljičanin »

*

Offline Bushcraft Wolf

  • ****
  • 852
  • 10
  • Spol: Muški
Odg: Energetske pločice
« Odgovori #1 u: 01 Listopad , 2016, 11:36 »
Ja kupujem takve gotove... U Aldiju,za neku siću... Odlične su,najbolje su mi one od prženoga sezama...
The world is big and I want to have a good look at it before it gets dark...

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1709
  • 15
Odg: Energetske pločice
« Odgovori #2 u: 01 Listopad , 2016, 11:38 »
Pokušaj prema receptu nešto u vlastitoj režiji, vjerojatno će biti skuplje nego u Aldiju, ali tko može platiti onaj osjećaj zadovoljstva da si sam nešto napravio...

*

Offline Bushcraft Wolf

  • ****
  • 852
  • 10
  • Spol: Muški
Odg: Energetske pločice
« Odgovori #3 u: 01 Listopad , 2016, 12:41 »
Probat cu...domaće je domaće...
The world is big and I want to have a good look at it before it gets dark...