Vidikovci - Oči Vinodola - 11.08.2016.

  • 2 replies
  • 594 views
*

Lakeman

Vidikovci - Oči Vinodola - 11.08.2016.
« u: 14 Kolovoz , 2016, 14:01 »
Evo išli smo obići Vinodolske vidikovce prije 3 dana. Bura je bila puno jača nego što se vidi na snimkama.
Na jednom vrhu mi je bura zalupila vrata od auta tako jako, da mi je zamalo pukla ruka. Ostala mi je ruka natečena 2 dana.
Mi smo krenuli iz Jadranova, preko Hreljina cestom za Fužine i tu se odvaja desno na put vidikovaca. Na kraju se spustiš do mora u mjestu Klenovica, ali mi smo uz more produžili do Senja natankati autoplin i na zasluženi ručak. Sve zajedno je to 150km.
Video je maksimalno FullHD 1080p , kombinacija video clipova iz mobitela i CarCam, i fotki većinom iz mobitela i nešto malo DSLR.
Možda je video malo poduži, ali bilo nam je zanimljivo od početka do kraja. :)

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

VIDEO:


OPIS SA SLUŽBENE STRANICE:

"OČI VINODOLA” ILI PRIČA O ŠEST VIDIKOVACA RAZASUTIH DILJEM VINODOLA
 
Čitavi Vinodol je jedna prekrasna priča, satkana od bogate povijesti, brojnih kulturnih i povijesnih spomenika, prirodnih ljepota i tradicije. Jedno je Vinodol doživjeti putujući kroz njega, a drugo ga je sagledati iz »ptičje perspektive«.
Odabrano je šest lokacija vidikovaca, od kojih tri (3) na području Vinodolske općine:

       - iznad naselja Drivenik – vidikovac "Mahavica",
       - iznad naselja Grižane/Tribalj – vidikovac "Pridva",
      -  iznad naselja naselja Bribir – vidikovac "Slipica",
         
         
        te tri (3) na području Grada Novi Vinodolski:

      -  iznad naselja Ledenice – vidikovac "Gradina",
      -  ispod Svibe – vidikovac "Sviba",
      -  te kod Krmpota – vidikovac "Kuk".

Prilikom izrade idejnog projekta kao i pri samoj izgradnji vidikovaca vodilo se računa o atraktivnostima vidikovaca tj. posebnim pejzažnim vrijednostima, sa širokim vidicima koji daju ukupnu pejzažnu cjelinu cjelokupnog prostora, a da su u blizini cestovnih komunikacija (po mogućnosti asfaltiranih) te da je do njih nesmetan pristup autobusom ili mini busom. Prilikom izrade i uređenja vidikovaca vodilo se računa o zaštiti prirodnog okoliša, usklađenosti s postojećim krajolikom kako se ne bi narušila autentičnost ambijenta. Svaki vidikovac ima adekvatnu signalizaciju, parkirališni prostor i okretište/ili okretište u neposrednoj blizini te određen broj klupa i posuda za otpatke. 


OPISI VIDIKOVACA:

 
1. Vidikovac „Mahavica„ (781 mnm) (naziv po obližnjem vrhu)
Vidikovac je smješten na asfaltiranoj cesti Antovo - Plase na prijevoju Razromir na 781 mnm. Ukupnoj pejzažnoj cjelini cjelokupnog prostora doprinosi uska cestica uzdižući se uz veličanstvene kamene gromade i sipare Kozaka. Svaki metar ceste uz strme kamene obronke Kozaka neće nas ostaviti ravnodušnima. Na sjeveru se uzdiže kameni stožasti vrh Medviđaka, zapadno se prostiru prekrasne planinske livade Razromira prošarane kamenim blokovima, na jugozapadu planinski masiv Učke, te Kvarnerski zaljev prošaran otocima Krkom, Cresom, Rabom i Pagom obrubljenog masivom Velebita. Jugoistočno proteže se pogled na Planinu koja strmo pada u Vinodolsku dolinu sve do Novog Vinodolskog. Uz samu obalu pogled seže do Selaca.
 
 
 
2. Vidikovac „Pridva" 573 mnm (naziv po obližnjem vrhu)
Ovaj vidikovac također je smješten uz cestu Antovo-Lič. Niži je od prethodnog vidikovca, ali zbog te visinske razlike vidikovac ima pogled na okolno područje isto kao iz ptičje perspektive. Na sjeveru se uzdiže kameni stožasti vrh Medviđaka, zapadno se prostiru prekrasne planinske livade Razromira prošarane kamenim blokovima, na jugozapadu planinski masiv Učke, te Kvarnerski zaljev prošaran otocima Krkom, Cresom, Rabom i Pagom obrubljen masivom Velebita. Jugoistočno se proteže pogled na Planinu koja strmo pada u Vinodolsku dolinu sve do Novog Vinodolskog. Uz samu obalu pogled seže do Selaca.
 

 
3. Vidikovac „Slipica" 446 mnm
Vidikovac je smješten na petom kilometru ceste Bribir – Lukovo - Lič iznad samog Bribira na strmoj kamenoj litici. Sa vidikovca se pruža prekrasan vidik na Velebit, Velebitski kanal, Kvarnersko otočje, Učku, Novi Vinodolski i Vinodolsku dolinu do Grižana.
 
 
 
4. Vidikovac „Gradina" 379 mnm
Vidikovac je smješten na cesti Novi Vinodolski - Ledenice odmah iznad naselja Ledenice sa prekrasnim pogledom na ledeničko polje, Novi Vinodolski, Klenovicu, Velebit i Kvarnersko otočje...
 

 
5. Vidikovac „Sviba" 753 mnm (naziv po obližnjem vrhu)
Desno od ceste Novi Vinodolski – Breze sa prekrasnih planinskih livada Pletena, te uživajući u nesmetanim vidicima na cijelo okolno područje na cestom nedaleko Luke krmpotske nalazi se vidikovac „Sviba". Cijela cesta predstavlja vidikovac. Sam vidikovac smješten je podno travnatih obronaka Male i Velike Svibe na prekrasni planinskim livadama sa nesputanim atraktivnim vidicima na sve strane: planinsko zaleđe, zaobalna naselja, Kvarnerski zaljev, Velebit i Učku.
 

 
6. Vidikovac „ Kuk" 301 mnm (dat naziv po obližnjem vrhu)
Odmah sa primorske strane na samom ulazu u Krmpotsko polje u Krmpotama smješten je vidikovac „Kuk", sa interesantnim pogledom na cijelu Novljansku rivijeru (Smokvica, Klenovica, Povile i Novi Vinodolski), Kvarnerski zaljev i otočje Velebit, Učku, te uzdužni pogled na Vinodolsku dolinu.


« Zadnja izmjena: 14 Kolovoz , 2016, 14:03 od Lakeman »

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1769
  • 16
Odg: Vidikovci - Oči Vinodola - 11.08.2016.
« Odgovori #1 u: 15 Kolovoz , 2016, 23:41 »
Odavno želim posjetiti Vinodol, ali nekako, nikakako sastaviti vrijeme/novac...

*

Offline Gorštak

  • *****
  • 3279
  • 10
  • Spol: Muški
Odg: Vidikovci - Oči Vinodola - 11.08.2016.
« Odgovori #2 u: 16 Kolovoz , 2016, 10:49 »
Opa pa krasno kolega, uzivancija makar je bura puhala ko luda  :thumbs: :thumbs: