Sigurnost na planinarenju

 • 6 replies
 • 1156 views
*

Offline poljičanin

 • *
 • 1769
 • 16
Sigurnost na planinarenju
« u: 06 Svibanj , 2016, 13:24 »
Svašta smo već pričali po forumu, ali se ne sjećam da smo se dotakli ove teme (a možda i jesmo??? :zbunjen2:).

Odlazak u plainu povlači za sobom i određene rizike. Jedan od tih rizika je ozlijeda. Međutim, ono o čemu govorim nije za temu "Prva pomoć" nego nešto drugo. Odlazak u planinu bi trebao biti u najmanjoj skupini od troje ljudi: u slučaju ozljede jedan je ozlijeđen, jedan ostaje s njim, a jedan odlazi po pomoć. Zbog mobilnih telefona, danas je lako dozvati pomoć, ali u planini to može zahtjevati 1-2 sata penjanja do točke na kojoj ima signala (ovo je iz iskustva s Velebita).

Na ovu temu me potakao dogđaj iz moje okoline, netko od "naših" nije dobro prošao:

Tajna stravičnog otkrića, ljudskog kostura u vreći za spavanje na Biokovu, poviše Gornji Brela, još uvijek nije otkrivena. Kako smo već pisali planinari su u utorak oko 19 sati na Biokovu pronašli ljudski kostur u vreći za spavanje.

Kako je jučer u posljepodnevnim satima utvrđeno na Patologiji splitskog KBC-a, gdje je kostur, nakon policijskog očevida donesen, radi se o kosturu muške osobe, a kako doznajemo tijekom obdukcije na koštanim ostacima nisu pronađeni tragovi nasilne smrti, što bi ukazivalo na smrt prirodnim putem.

Naravno kako već to biva, odmah po pronalasku leša počele su priče o tome kako se vrlo vjerojatno radi o ubojstvu i kako je tijelo vrlo vjerojatno doneseno na to mjesto, no prema nalazima obdukcije to ipak nije istina.

Da se nije radilo o nasilnoj smrti, odnosno ubojstvu pokazivalo je i samo mjesto pronalaska leša.

Naime, kako doznajemo iz Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) tijelo je pronađeno 25 minuta hoda od glavne ceste, na nepristupačnom terenu do kojeg se ne može doći automobilom i vrlo je teško bilo povjerovati da je tijelo netko, od glavne ceste do mjesta pronalaska samog leša nosio i smjestio u vreću za spavanje. Kako doznajemo uz tijelo koje je bilo u vreći za spavanje pronađen je kišobran, boca sa vodom, ruksak i razrušen šator.

- Mi smo dobili dojavu od nekih planinara da su pronašli leš nepoznate osobe. Odmah po dojavi uputili smo se na teren i čim smo pronašli tijelo o svemu smo obavijestili policiju i pričekali da oni dođu na očevid. Osoba koju smo pronašli zasigurno je boravila na tom području, odnosno "kampirala" jer je u njenoj blizini bio šator koji je razvaljen. Uz tijelo nismo pronašli nikakve dokumente, samo "Slobodnu Dalmaciju" s datumom 6. lipnja 2015. godine, rekao nam je Antonio Tolić iz GSS stanice Makarska koji je bio jedan od šest pripadnika HGSS-a koji su bili na mjestu pronalaska tijela.

Iz policije su se samo mogle dobiti šture informacija da je leš u dosta raspadajućem stanju i kako su nam rekli u policiji od samog pronalska leša nisu sumnjali u nasilnu smrt, odnosno u počinjenje kaznenog djela.

Sada je najvažnije, ako to ikako bude moguće utvrditi točan identitet muške osobe, koja je svoj život skončala na nepristupačnom terenu Biokova.

Možda u odgovoru o kome se radi pomogne i primjerak pronađene "Slobodne Dalmacije" koji je zamiječen u neposrednoj blizini samog tijela. Naime, vrlo vjerojatno se radi o "domaćem čoviku" ili barem nekome tko čita "Slobodnu". Jer što bi našu novinu na Biokovo nosio neki Čeh ili Poljak, kojima je Biokovo omiljena destinacija kada ljetuju na makarskom primorju i gdje se vrlo često i rado za ljetnih mjeseci upute, a nerijetko dožive i nesreću.

Od kada je tijelo bilo na tom mjestu teško je znati pogotovu zbog činjenice da makarski GSS prošle godine u mjesecu lipnju nije imao nijednu dojavu o nestanku osobe sa područja Makarske, Brela ili nekog od okolnih mjesta, pa samom tom činjenicom GSS iz Makarske nije na tom terenu u tom periodu obavljao nijednu potragu.


Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

*

Offline zvonjola

 • ****
 • 613
 • 9
 • Spol: Muški
Odg: Sigurnost na planinarenju
« Odgovori #1 u: 06 Svibanj , 2016, 15:10 »
Osobno sam nekoliko puta sam boravio i noćio na Moslavačkoj Gori i iako nije neko veliko brdo (488 m), navelo me na razmišljanje o naj gorem scenariju.Iako nema opasnih životinja poput zmija,medvjeda ili vukova,dovoljno je da krivo staneš i išćašiš zglob ili slomiš nogu i bez signala na mobitelu nađeš se u opasnoj situaciji dok kažeš keks.Sa sobom uvijek imam prvu pomoć i mobitel i moji uvijek znaju kuda idem, naj ljepše mi je kad idem sam, iako nije baš pametno!
« Zadnja izmjena: 06 Svibanj , 2016, 15:13 od zvonjola »

*

Offline Preppy

 • *
 • 3949
 • 19
 • Spol: Muški
 • Osnivač
Odg: Sigurnost na planinarenju
« Odgovori #2 u: 06 Svibanj , 2016, 20:57 »
Otac mi pričao, čitao u novinama, da je lika u vreći navodno poskok ugrizo. Pa sam se čudil, tko bi ostal u vreći spavati dalje nakon što ga zmija ugrizne. Mislim da bi te ugriz ipak probudio.
Ja još nikad u životu nisam vidio otrovnicu kada sam koračao prirodom. Možda sam sljep ili jednostavno srećan. Danas sam baš bio malo s psom na brijegu i zakurio, malo slanine na vatri ispeko. Cijelo vrijeme mi bilo malo čudno, gledao oko sebe da ne naiđem na otrovnicu....
Ja nikad ne idem na teren a da moji doma neznaju gdje sam točno. A ovo na Biokovu je stvarno strašno.

Via Tapatalk


*

Offline poljičanin

 • *
 • 1769
 • 16
Odg: Sigurnost na planinarenju
« Odgovori #3 u: 06 Svibanj , 2016, 21:15 »
To sa zmijom je spekulacija novinara, nema tragova i nemoguće je dokazati. Zmija je dnevna životinja, zahtjeva toplinu, pa je teško da bi se noću uvlačila u vreću i tamo neizavana ugrizla čovjeka u snu, koji bi pri tom odmah umrao i ostao u vreći???

Poskokov ugriz izaziva posljedice koje traju određeno vrijeme, pogledajte samo iskustvo Šimuna (Bura na našem forumu) s foruma preživljavanja, a još nije imao sreće i poskok je ubrizgao neuobičajeno veliku količinu otrova.

*

Offline Gorštak

 • *****
 • 3279
 • 10
 • Spol: Muški
Odg: Sigurnost na planinarenju
« Odgovori #4 u: 06 Svibanj , 2016, 21:21 »
Ni meni nema logike da je zmija,ipak je stvaral neke vibracije koje zmija osijeti,tak da je glupo da mu se zavukla ... ovo sa glavom da su divlje zvjeri razvukle ima logike,al onda opet bi i ruke pocupale ... mislim da se nikada nebude otkrila prava istina nesretnog slucaja .. a tome nekome stradalom nek pociva u miru 

Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk


*

Offline poljičanin

 • *
 • 1769
 • 16
Odg: Sigurnost na planinarenju
« Odgovori #5 u: 20 Svibanj , 2016, 23:06 »
Odlazak u planine uvjek vuče sa sobom i određene rizike. Kako smo vbeć spominjali mobitele, onio nam daju određenu sigurnost u slučaju nesreće, ali to je stvarno lažan sigurnost. Pad uređaja, prazna baterija, kretanje u području  radio - sjene, sve su to pojave koje mogu narušiti naš sustav pozivanja u pomoć, u slučaju nesreće.

Naravno, postoje različite metode kojima se možemo potpomoći, tipa, više nas, a svatko nosi svoj mobitel, pričuvne baterije, solarni punjači, ručni punjači...

Međutim, nisam mislio pričati o tome. Po starim planinarskim priručnicima strogo se preporučuje obavijestiti nekoga o planu i smjeru kretanja, prije nego što kreneš, kako bi se, u slučaju potrage, mogli lakše pronaći. Ja to još uvijek radim, osobito kada idem s djecom, ostavim nekom od svojih fotokopirani zemljovid s ucrtanom stazom po kojomćemo se kretati.

Dakako, ako promjenimo smjer kretanja tijekom planinarenja, jer nas je nešto zaintrigiralo, katra više neće biti točna, ali i dalje može biti dobar oslonac za GSS.

*

Offline Gorštak

 • *****
 • 3279
 • 10
 • Spol: Muški
Odg: Sigurnost na planinarenju
« Odgovori #6 u: 22 Svibanj , 2016, 11:48 »
Uff masu puta mi proslo kroz glavu dok sam bauljam obroncima Medvednice kaj da mi   se nesto dogodi ... jednom se poskliznul proslu jesen na Hotvatovim stubama kameniti dio Medvednice,puno lisca visoka vlaga ... srecom nisam uganuo glezanj ni noge polomio,al proslo mi kroz glavu ... sta da nemos javit di si,sta se dogodilo,od onda najavljujem svoj plan hodanja svojima cisto da znaju

Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk