Aeropress - kraljevska kava bilo gdje i bilo kad

  • 23 replies
  • 3551 views
*

Offline Benger

  • ***
  • 363
  • 4
  • Spol: Muški
  • Družina od vješala
Aeropress - kraljevska kava bilo gdje i bilo kad
« u: 03 Siječanj , 2016, 00:20 »
Ne znam koliko je ljubitelja kave na ovom forumu, ali ja ću se bez rezerve nazvati kavomanom. Cijela priča je počela još u srednjoj, ma vjerojatno i prije jer mi je okus kave bio omiljen i kao klincu u kolačima i bombonima. Nisam išao do te mjere da je sam pržim i kemijam, već su mi praktičnost i lako održavanje uvijek bili prioritet.

Pa je krenulo sa prvim kuhalom, malom mokom sa dvije cjevčice iz kojih kava curi u šalicu. Naravno da se pokazalo bez veze, jer dobar dio kave pošljapka izvan te oko šalice i eto nereda. Ista stvar vrijedi za ono Esbit kuhalo za kavu pa izbjegnite to, jer ima povoljnijih i čišćih rješenja. Pa sam nabavio prvu aluminijsku moku. Pa sam prešao na inox. Pa moka kombinacija inox metalnog spremnika i plastične posude za kavu. Kako su sve ove moke tražile da ih se stavi na izvor topline, a zbog mog terenskog načina rada potreba me dovela do električne moke, koju samo spominjem jerbo se vanka ne imade u šta ukopčat.

I pazi sad ovo. Na jednom vikendu u Grazu uđemo u jedan Coffee Shop (grački, nije amsterdamski) i ugledam Aeropress. Da nije koštao 50 ojra ne bih se puno mislio. Dođem doma i vrag mi ne da mira i odem na jebay uk i nađem cijeli set za cca 200 krznaša i naručim ga.

Od prve kave napravljene u njemu (prije skoro 2 godine) do dana današnjeg kavu nisam pripremio na drugi način i tko god mi dođe u posjetu žica (mada zna da nema potrebe) kavu iz AP-a. Kava iz Aeropressa je puna okusa i arome. Pogledajte na jubitou kako se koristi.

Ajmo sad malo na outdoor dio. Jedna od stvari, koja nije nužna za AP, ali je izuzetno korisna je Java Jug. Malo mi je tlaka poslikavat, pa evo par tuđih slika da vidite o čemu govorim.



Fora kod Jave je da cijeli Aeropress stane u nju, skupa sa kavom dovoljnom za cca pola litre prave kave, koju će većina morati razblažiti dodavanjem vruće vode ili mlijeka, i da se cijela priča kopčom zaključa bez klapanja i pomicanja. Osim toga je Java Jug napravljena od inoxa, pa je pogodna za zakuhavanje vode na bilo kojem izvoru topline. Od logorske vatre do indukcije.

Ali kao što rekoh nije nužna i poslužit će bilo kakva šalica jer Aeropress ide na gotovo svaku i sam po sebi je lagan i prilagođen za transport.

Aeropress, 30-ak grama kave mljevene za espresso ili moku (za tursku je presitna, kao puder), par kocaka šećera ili malih pakiranja meda (probajte kavu s medom, mogli bi se ugodno iznenaditi), ubačeno i zaključano u Javi je moj vjerni suputnik već skoro dvije godine. Bilo da idem na putovanja, teren, u prirodu kava-set je uvijek sa mnom. Nakon pravljenja kave zoc koji ostane nakon protiskivanja je suh ko barut. Ne znam koliko ste upoznati sa svojstvima zoca, ali to je izuzetno oleofilna tvar, jer su sva ulja iz kave otpuštena prilikom kuhanja, i prema tome jako povoljna za čišćenje zamašćenih površina. Osim toga je i blago abrazivan pa imate odmah i vim koji neće izgrebati posuđe. Istrljajte posudu suhim zocom, ulijte malo vruće vode da se masnoća odigne, malo isperite i svaka tandžara je čista. Puno bolje, zdravije i čišće rješenje od kaustičnog čišćenja pepelom.

Još bih nešto htio naglasiti. Nijedna instant-kava nije kava, već napitak od očvrsnutih biljnih masti (tipa margarin) sa 7-16% ne kave, već ostataka kave i neke doze kofeina, koji se dodaje posebno isto kao što ga ima u tabletama. Ako imate ikakvih problema, koje bi mogli povezati s kavom skinite se sa instant kava i pijte pravu kavu, po mogućnosti da nije turska, jer je ona najjača i najteže sjeda na želudac. Ja nekad znam zveknuti i 4 šalice na dan, a nerijetko i po nekoliko dana ne pijem kavu. Kavu pijem jer mi paše okus, a ne zato što se loše osjećam bez nje.

Eto, ako se dogovorimo za neki izlet, prava kava je moja briga i falit je neće. Nisam barista (koji glupi naziv), već samo studiozni ljubitelj dobre kave.
Bolje visit u šumi, nego na mobitelu...

*

Offline ssverko13

  • ****
  • 766
  • 6
  • Spol: Muški
Odg: Aeropress - kraljevska kava bilo gdje i bilo kad
« Odgovori #1 u: 03 Siječanj , 2016, 07:50 »
 :vatrica: Vrlo ljepo napisano.. French press? Koja je bolja po tebi.. Čini mi se francuska nekako brža i jednostavnija.. Di nabavljaš kavu, jer gledam po netu amerikanci nabavljanju neke domače, eko, bio šta ja znam..
Gluplji seljak, veći krompir

*

Offline Gorštak

  • *****
  • 3279
  • 10
  • Spol: Muški
Odg: Aeropress - kraljevska kava bilo gdje i bilo kad
« Odgovori #2 u: 03 Siječanj , 2016, 09:57 »
Kad si si ovak dal truda dodje mi da se propijem s kavom

Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk


*

Online Preppy

  • *
  • 3909
  • 19
  • Spol: Muški
  • Osnivač
Odg: Aeropress - kraljevska kava bilo gdje i bilo kad
« Odgovori #3 u: 03 Siječanj , 2016, 17:24 »
Kaj da velim. Vidi se da si entuzijast za kavu. Ja isto obožavam kavu ali mene jebe GERB i imam kroničan gastritis pa mi nekad i miris kave stvara tegobe. Umiram za kavom iako ju nebi smel piti ali znam si zveknut jako jako rijetki nescafe nekad. Istina, nescafe je šrot ali on mi jedini ne ubija želučanu sluznicu.
Ako imaš dobro nepce čak i osjetiš razliku u vodi sa kojom kuhaš kafu. Kad se budemo našli jednom morat ćeš me počastiti s kaficom (u džepu uvijek soda ili gastal za svaki slučaj haha).


Via Tapatalk


*

Offline Benger

  • ***
  • 363
  • 4
  • Spol: Muški
  • Družina od vješala
Odg: Aeropress - kraljevska kava bilo gdje i bilo kad
« Odgovori #4 u: 03 Siječanj , 2016, 20:33 »
E, pa ovako... Što se tiče gastritisa i ostalih čuda imam jednu nedavnu priču. Dođe prijatelj i cmizdri kako bi popio AP kavu, ali se boji jer ima dvije gastroskopije kroz koji dan. Sebi grom, a njemu razblažim i čovjek popije punu šalicu kave da nije ni primjetio. Traži on još, ali kažem mu da pričeka hoće li biti kakvih reakcija. Nije ih bilo 10 minuta pa mazne on još jednu šalicu. Ode na gastroskopiju. Pokaže se da je ok i lik se odmah pozove na kavu. Pitam ga šta je doktor rekao, a on odgovara:"Izbjegavaj instant kavu i stavljaj mlijeko u normalnu kavu pa ćeš odmah vidjeti da li te muče instant pripravci ili laktoza." I, zamislite, laktoza mu ne smeta i čovjek uredno pije kavu (on koristi moku za kuhanje) s mlijekom i nema više problema.

Znači, prvo izbacite instantice. Ako se tegobe nastave izbacite mlijeko, jer dosta nas s godinama stvara intoleranciju na laktozu.

@ssverko i ostali koje zanima o aparatima i kavi:

French press je u principu svaki isti i bitno da je posuda od stakla. Zašto je tome tako? French press se koristi kod kuće i nije namijenjen za vanjsku uporabu osim nekog vrta i sl. Najbolji su najveći modeli od litre, jer su jako pogodni za pripremu čaja, dok za kavu jako zaostaju za svim ostalim aparatima. Ljudi se pomame za skupim Bodum i sličnim inox pressovima, a jedino što plaćaju je ime i naivnost. Naime, Bodum je vrlo poznata firma koja proizvodi raznorazne artikle za pripremu i ispijanje napitaka, ali su poput proizvođača automobila, u smislu da žive od prodaje rezervnih dijelova. Nema korisnika inox French pressa, koji nije u jednom trenutku zakuhavao vodu u posudi bez da je izvadio klipno sito. Velika toplina rastopi gumu i preša nije preša, već jebena inox šalica koja košta kao da je od zlata, a klipno sito samo 60% cijene kompleta. Naravno da govnari imaju i svoj standard promjera pa možete zaboraviti na Frankenpressove i sl.

Ono što se meni ne sviđa kod Frencha je tanak i šupalj okus kave zbog grubog mliva zrna (najgrublji mliv). Koliko god voda u njemu bila vruća neće izvući dovoljno ulja iz kave, jer zoc ostaje vlažan i mastan i nije ga moguće osušiti pa tako ni iskoristiti za čišćenje. Osim toga, tijekom vremena se sito zapuni pa ga treba očistiti alkoholom ili octom. I onda uvijek dobivate tragove kiseline i sito počne hrđati i može se baciti. Zato French Press koristiti za pripremu čaja, jer nema bolje sprave za to.

Ako ti se AP čini kompliciran (a vjeruj mi da nije) ili trenutno financijski nedostižan (220 savjetujem da kupiš neku jeftinu aluminijsku ili skuplju inox moku za 3 šalice. Mala je, praktična i skuha jednu veliku šalicu kave, a ako vas je više najmanji problem je ponoviti proces od 5 minuta. To što su aluminijske te ne treba brinuti jer kuhaš vodu, ali povedi računa da nije neka bezimena već od renomiranih proizvođača kao što su Bialetti, G.A.T., Cillio i sl.. Za ove moke se brtve nabavljaju na svakom koraku i imaju kvalitetne sigurnosne ventile, koji odrade svaki put po potrebi. Internet je prepun slika eksplodiralih moka i nereda koji mogu izazvati, kao i nimalo lakih ozljeda ljudi koji su se našli u blizini. I uvijek je sranje sa no name mokama, jer im je sigurnjak tu izgleda za ukras.

A ovi američankusi i njihovi jebeni hypeovi oko volumena lijevog jajeta cibetke u sezoni parenja, kretenarije poput barista, beskrajna uvjeravanja u genijalnost dijelova opreme koje baš oni koriste, a zapravo licemjerno prikrivaju jad u kojem se utapaju kad shvate da su se zaletjeli k'o mala djeca samo pokazuje koliko su ograničena nacija kojoj se može baš svako mudo prodat pod bubreg. Ovi baristi su ipak kretenarija stoljeća. Oni su u nekoliko godina uspjeli isfurati priču o nekim gourmet kavama. Kopi Luwak je najskuplja kava na svijetu, jer krznaš cibetka pojede zrna. Cijela ih posere i onda se ta zrna skupljaju, melju i serviraju. Osobno nisam probao niti mislim probati Brabonjak taste, jer ima boljih stvari za tu lovu.

Kod nas lošu kavu nisam probao osim one Bellarom iz Lidla (kupim u zrnu pa sam meljem po ćejfu). Frankove 100% arabice, espresso, Segafredo, preskupi Illy i posebno one espresso/moka budget kave u Šparu su odličnog okusa ako ih se pripremi kako treba. Espresso mliv je nešto finiji od moka mliva, ali ide u moku bez problema i bez propadanja zrnaca kroz sito.

A šta je sa hypeom oko friškog mljevenja? Pa kad radi kavu u sifonu od 2 žarulje (syphon coffe ako vas i to zanima), pa kad se kava treba samljeti tik prije nego pola vode prijeđe u gornju posudu? Ma, o čemu ta ekipa drobi? Zna se o čemu! Električni mlinac je dobar, ali nema do ručnog. I onda još neki golobradi barist (ajme muka mi je od ovog naziva) napravi reportažu o pripremi kave u AP-u u prirodi na nekoj MBike-adi. I melje on tu kavu i naspe i čeka i prolije prije protiskivanja. I krava (da pun sić mlika i onda ga nogon prevrne) još to stavi na jubito i govori kako mu je žao. Pa meni je bilo žao šta mu se nije u krilo istresla, vrag ga jeba kretenski žalopojni.

Da French Press nešto vrijedi onda bi se mogla naći i vakumirana kava tako grubog mliva. Naravno da je nema i da ćete si je sami morati samljeti ili preplaćivati u lokalnim pečenjarama kojih je sve manje, a i nisu nešto. Ali, ako vam je idol Dexter, koji svako jutro tišće FP obratite pažnju da kavu i friško samelje prije svega.

Evo, ja se opet raspisao, a vi samo i dalje gađajte u žicu pa ćete imati šta čitati.
Bolje visit u šumi, nego na mobitelu...

*

Offline Gorštak

  • *****
  • 3279
  • 10
  • Spol: Muški
Odg: Aeropress - kraljevska kava bilo gdje i bilo kad
« Odgovori #5 u: 03 Siječanj , 2016, 22:16 »
U ovo za kombiniranje caja umjesto kave me zivo zanima :) ljubitelj sam pravog caja

Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk


*

Offline ssverko13

  • ****
  • 766
  • 6
  • Spol: Muški
Odg: Aeropress - kraljevska kava bilo gdje i bilo kad
« Odgovori #6 u: 03 Siječanj , 2016, 22:25 »
Vrrlo vrlo opsežan i kvalitetan odgovor nego gledam one gsi frenchove i gsi nezz kak se zove(tvoj ja mislim da si rekao java princip) gledam da nisu pretjerano skupi.. koja je razlika u okousu izmedju jave i turske i moke.. Hvala..
Gluplji seljak, veći krompir

*

Offline Benger

  • ***
  • 363
  • 4
  • Spol: Muški
  • Družina od vješala
Odg: Aeropress - kraljevska kava bilo gdje i bilo kad
« Odgovori #7 u: 03 Siječanj , 2016, 22:35 »
French press je za čaj najbolja sprava ikad. Vidi ovo. Istreseš listiće ili prah čaja u FP pun vruće vode. Promiješaš odmah i nakon polovice vremena otpuštanja još jednom i stisneš krutu fazu na dno posude i čaj je filtriran i spreman za pijuckanje. Vodi računa samo da kreneš na pola vremena otpuštanja, da ti ne bude gorak okus i nemoj prešati već samo isfiltriraj. Za prvi put tako pa se dalje igraj prema vlastitim preferencama, da li na pola vremena otpuštanja ili malo kasnije filtrirati.

@ssverko

Znao sam da će te zbuniti ova Java Jug. Java Jug je samo inox šalica, a AeroPress je ovaj plastični klip na šalici. Aeropress je k'o iPhone među kafe aparatima. Ima cijela linija popratnih proizvoda, ali osim povoljnih metalnih filtera i praktične Java Jug sve ostalo je nepotrebno liječenje bolesti zvane konzumerizam. Aeropress traži kratki proces učenja pripreme, ali princip rada je da kada je kava gotova protiskuje se kroz filter popriličnom forcom (pogotovo ako je kava presitno mljevena) i još imaš i stupac zraka između gume klipa i kave kojim istisneš sve iskoristivo i zoc ostane potpuno suh. Pogledaj koji video na jubitou, ima ih more. Samo nemoj onu babu s naočalama i kretenskog apologeta na MTB izletu. Pogledaj malo standardnu i inverznu metodu pripreme. Iako slične, standardna je za blažu kavu jer kava lagano kapa kroz filter i prije protiskivanja, dok je inverzna metoda savršena za 2 deci grom kave.

Ovaj GSI je debelo precijenjen za jedan mali FP, a ovaj naziv Java mi uopće nije jasan, jer jedino što je slično je ta navlaka za šalicu koja ti ionako ne treba. Ako si se baš toliko zaželio FP-a, za putovanja si kupi neki manji plastični. Ima ih za 20-30 kn po šparovima, emmezzettama i trgovinama namještaja i svega za kuću. Neće ti ga biti žao ako pukne, a nisu baš osjetljiva roba pa si bez brige. Samo ne znam šta ćeš s kavom. Ako imaš mlinac malo se igraj sa grubljim mljevenjem, a ako nemaš uzmi kavu mljevenu za moku i bit će ok. Oznake na pakiranjima od najgrublje do najfinije mljevene kave su espresso portafilter-moka-đezva. Ako je pakiranje mljevene kave bez oznaka, onda se radi o puder mlivu za koji bi oznaka bila đezva. To nemoj koristiti u FP-u, jer ćeš si počepiti fino sito. I te stvari ne peri u perilici niti s deterđentima. Samo voda.

Franck 100% Arabica (klasična i aromatizirana) je mljevena za moku. Ako je koristite u espresso aparatu nema one pjenice i kava je šuplja. U đezvi isto nije baš nešto, ali za nju postoji ova nova gourmet, koja nije nikakva gurmanska već prepakirani Franck Bonus. Ne pitajte otkud mi sve to. Nepce mi je za kavu kao jezik u zmije. Svaku razliku osjetim.
« Zadnja izmjena: 03 Siječanj , 2016, 23:05 od Benger »
Bolje visit u šumi, nego na mobitelu...

*

Offline Gorštak

  • *****
  • 3279
  • 10
  • Spol: Muški
Odg: Aeropress - kraljevska kava bilo gdje i bilo kad
« Odgovori #8 u: 03 Siječanj , 2016, 22:38 »
Ti si doktoriral to jbt moral bus jedam seminar o tome i praksu nam pokazat

Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk


*

Offline Benger

  • ***
  • 363
  • 4
  • Spol: Muški
  • Družina od vješala
Odg: Aeropress - kraljevska kava bilo gdje i bilo kad
« Odgovori #9 u: 03 Siječanj , 2016, 23:27 »
Ma nije, nego sam imao volje za istraživanje, a i dobra stvar je što te lijepo makne od birtija. Što se seminara tiče pisani materijali su vam već dostupni online, a priprema kave u AP-u je uvijek zabavna i posebna. Čuj, kad radiš na terenu u režimu mjesec-mjesec, 12 sati dnevno, ni petka ni svetka ako si u smjeni nego svaki dan od 7-19 imaš dva izbora:

1. Proučavaš sve na što naletiš i što ti se sviđa pa to još malo otegneš da riješiš financije, pa još jednom razmiliš da li to želiš, pa to nabaviš, pa izguštiraš, pa ti žao prodavati jer se sentimentalno vežeš i uz malo sreće nađeš osobu, kojoj će to biti ćejf i onda pokloniš to u dobre ruke ili daš u prodaju sa žalošću, jer ne znaš kome to ide, a sentiment je još tu.

2. Ločeš ko pravi krkan na svakovečernjem prvenstvu za dobivanje ciroze (2-3 deci žeste i 7-8 piva po glavi natjecatelja) i najgore razdoblje u godini ti je smjena, u kojoj apstiniraš zbog godišnjeg liječničkog pregleda, i uvjeravaš sam sebe da je GGT 400-500 samo blago povišena jetrena proba. Nažalost ovakvi čine većinu i tu izgleda nema lijeka.


Vjerujem da ste ovoga problema svjesni svi na forumu i da vas ovakve ili slične misli dovode na ovakva mjesta za komunikaciju. Svjesni ste ogromne važnosti sadržaja u životu, jer u protivnom se sve svodi na Turopolje ili neki drugi oblik radnog logora.
Bolje visit u šumi, nego na mobitelu...

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1756
  • 16
Odg: Aeropress - kraljevska kava bilo gdje i bilo kad
« Odgovori #10 u: 03 Siječanj , 2016, 23:33 »
Jako je žalosno kada ljudi od drva ne vide šumu i kada im se sve u životu svede na dno boce.

Zato me veseli kada nam se ljudi pridruže, znači da imaju i neke druge obzore u životu. :smiley_emoticons_ugly-dance:

*

Offline ssverko13

  • ****
  • 766
  • 6
  • Spol: Muški
Odg: Aeropress - kraljevska kava bilo gdje i bilo kad
« Odgovori #11 u: 05 Siječanj , 2016, 13:58 »
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
French press je za čaj najbolja sprava ikad. Vidi ovo. Istreseš listiće ili prah čaja u FP pun vruće vode. Promiješaš odmah i nakon polovice vremena otpuštanja još jednom i stisneš krutu fazu na dno posude i čaj je filtriran i spreman za pijuckanje. Vodi računa samo da kreneš na pola vremena otpuštanja, da ti ne bude gorak okus i nemoj prešati već samo isfiltriraj. Za prvi put tako pa se dalje igraj prema vlastitim preferencama, da li na pola vremena otpuštanja ili malo kasnije filtrirati.

@ssverko

Znao sam da će te zbuniti ova Java Jug. Java Jug je samo inox šalica, a AeroPress je ovaj plastični klip na šalici. Aeropress je k'o iPhone među kafe aparatima. Ima cijela linija popratnih proizvoda, ali osim povoljnih metalnih filtera i praktične Java Jug sve ostalo je nepotrebno liječenje bolesti zvane konzumerizam. Aeropress traži kratki proces učenja pripreme, ali princip rada je da kada je kava gotova protiskuje se kroz filter popriličnom forcom (pogotovo ako je kava presitno mljevena) i još imaš i stupac zraka između gume klipa i kave kojim istisneš sve iskoristivo i zoc ostane potpuno suh. Pogledaj koji video na jubitou, ima ih more. Samo nemoj onu babu s naočalama i kretenskog apologeta na MTB izletu. Pogledaj malo standardnu i inverznu metodu pripreme. Iako slične, standardna je za blažu kavu jer kava lagano kapa kroz filter i prije protiskivanja, dok je inverzna metoda savršena za 2 deci grom kave.

Ovaj GSI je debelo precijenjen za jedan mali FP, a ovaj naziv Java mi uopće nije jasan, jer jedino što je slično je ta navlaka za šalicu koja ti ionako ne treba. Ako si se baš toliko zaželio FP-a, za putovanja si kupi neki manji plastični. Ima ih za 20-30 kn po šparovima, emmezzettama i trgovinama namještaja i svega za kuću. Neće ti ga biti žao ako pukne, a nisu baš osjetljiva roba pa si bez brige. Samo ne znam šta ćeš s kavom. Ako imaš mlinac malo se igraj sa grubljim mljevenjem, a ako nemaš uzmi kavu mljevenu za moku i bit će ok. Oznake na pakiranjima od najgrublje do najfinije mljevene kave su espresso portafilter-moka-đezva. Ako je pakiranje mljevene kave bez oznaka, onda se radi o puder mlivu za koji bi oznaka bila đezva. To nemoj koristiti u FP-u, jer ćeš si počepiti fino sito. I te stvari ne peri u perilici niti s deterđentima. Samo voda.

Franck 100% Arabica (klasična i aromatizirana) je mljevena za moku. Ako je koristite u espresso aparatu nema one pjenice i kava je šuplja. U đezvi isto nije baš nešto, ali za nju postoji ova nova gourmet, koja nije nikakva gurmanska već prepakirani Franck Bonus. Ne pitajte otkud mi sve to. Nepce mi je za kavu kao jezik u zmije. Svaku razliku osjetim.
Sad za novu godinu sam dobio na poklon 2 Frankove 100% Arabica kave.. Hvala na opsežnom odgovoru.. Znaci meni bi trebao samo plasticni aeropress za nekih 30-ak dolara i bok? a filtri? Dali se kvaliteta kave mjenja ako je od inoxsa filter ili od papira.. Što se više isplati?
HVALA!!  :pivo:
Gluplji seljak, veći krompir

*

Offline Benger

  • ***
  • 363
  • 4
  • Spol: Muški
  • Družina od vješala
Odg: Aeropress - kraljevska kava bilo gdje i bilo kad
« Odgovori #12 u: 05 Siječanj , 2016, 14:24 »
Što se tiče filtera u paketu sa AP-om ti dolazi 350 papirnatih filtera, koji su super. Nisu jednokratni (ja sam jedan iskoristio preko 30 puta) i svaka kava je punijeg okusa od prethodne. Papirnati filter prepriječi prolaz svim uljima iz kave, ali zato dobiješ malo one pjenice (ako baš patiš na to) dok metalni filter propusti sva ulja kroz sebe pa je kava okusom nešto jača i efektivnija po pitanju razbuđivanja, te su, naravno, višekratni jer ga samo očistiš i spreman je za novu turu.

Mene kod AP-a oduševljava održavanje. Protisneš kavu, skineš sito, izbaciš hokejaški pak kave i još klipna guma potpuno očisti cilindar. Plastika od koje je napravljen je jako čvrsta i nema opasnosti od loma i sl.
Bolje visit u šumi, nego na mobitelu...

*

Offline blinddog

  • *
  • 437
  • 14
  • Spol: Muški
  • VKV brico
Odg: Aeropress - kraljevska kava bilo gdje i bilo kad
« Odgovori #13 u: 05 Siječanj , 2016, 18:26 »
Jebga Benger, sad si mene kao pasioniranog ljubitelja kave zaintrigirao s ovom tvojom recenzijom.
Budem malo pregledao jubito za ovaj sustav. Inače sam ljubitelj kave, uopće mi ne smeta i obožavam tursku i espresso.
CB 328CT001
BE SMART - GET PREPARED

*

Offline Benger

  • ***
  • 363
  • 4
  • Spol: Muški
  • Družina od vješala
Odg: Aeropress - kraljevska kava bilo gdje i bilo kad
« Odgovori #14 u: 05 Siječanj , 2016, 18:32 »
Lijepo. Samo pazi... Ima dosta nekih pederkastih tipova među jutuberima za AP pa da ti ne prisjedne. Traži videe gdje manje pričaju.
Bolje visit u šumi, nego na mobitelu...

*

Online Preppy

  • *
  • 3909
  • 19
  • Spol: Muški
  • Osnivač
Odg: Aeropress - kraljevska kava bilo gdje i bilo kad
« Odgovori #15 u: 01 Veljača , 2016, 14:35 »
Glej kaj sam našao kod TARO movies, dobio neki mađarski espreso mejker:

*

Offline Benger

  • ***
  • 363
  • 4
  • Spol: Muški
  • Družina od vješala
Odg: Aeropress - kraljevska kava bilo gdje i bilo kad
« Odgovori #16 u: 02 Veljača , 2016, 12:25 »
@ssverko

Svi filteri u FP-ima su od inoxa, a u Mokama od aluminija. Nije stvar utjecaja na okus, već utjecaja korozije pošto je u moki filter dulje vrijeme pod utjecajem kiselina iz kave pa bi uzlazna cijev brzo korodirala.

@ Preppy

U prvom postu na ovoj temi sam napisao šta mislim o ovim kvazi kuhalima. Nered i to je to. Osim toga, s ovim ugarskim uvijek moraš raditi 2 šalice. Klasična moka za na štednjak je puno bolje rješenje. Nemoj nasjedati na šemu s malim šalicama, jer bitna je kava a ne šalica. Moka je iznimno laka za održavanje, jako praktična i rezultat je suhi zoc o kojem samo sve najbolje. E, da ekipa hoće više pit kavu u prirodi i bacat zoc oko drveća... Ni jedno drvo ne bi bilo bolesno.
Bolje visit u šumi, nego na mobitelu...

*

Online Preppy

  • *
  • 3909
  • 19
  • Spol: Muški
  • Osnivač
Odg: Aeropress - kraljevska kava bilo gdje i bilo kad
« Odgovori #17 u: 03 Veljača , 2016, 13:48 »
A glej nisu to "kvazi kuhala". To su perkulatori koji su se pokazali stotinama godina. Nacin kuhanja je isti samo izgled drugaciji, ima ovaj madjarski i sa jednom cijevcicom. Nije sad da idem kupiti to jer mi je iskreno bezveze ali je fora za vidjeti. Vidis, zapamtis i ides dalje.
Ne nasjedam  ja na nista  :D Sve je pitanje osobnog ukusa i totalno subjektivno. Nema onaj pravi nacin kuhanja kave.
Nek daj mi reci, gdje bi covjek kupio u HR lavazza espresso zrna a da ne kosta kila 200 kuna?  :neznam:

*

Offline Benger

  • ***
  • 363
  • 4
  • Spol: Muški
  • Družina od vješala
Odg: Aeropress - kraljevska kava bilo gdje i bilo kad
« Odgovori #18 u: 03 Veljača , 2016, 17:44 »
To nije percolator već moka. Percolator je ono čudo gdje se para diže, kondenzira se na poklopcu i onda kondenzirana vruća voda kapa po kavi u filteru koja se cijedi u posudu. Kod moke je princip da para na sebe navuče esenciju i onda se zbog sniženja temperature u uzlaznom toku kondenzirana kava cijedu u odvojenu gornju posudu.

Što se Lavazze tiče ona je debelo precijenjena za tako tanku i slatku kavu. Na pamet mi jedino pada Metro, ali radije tamo kupi one povoljne koje nude. Iznenadio bi se koliko su dobre, a duplo jeftinije od Lavazze i tome slično. Jedino, ako ti je Lavazza baš The Kava po tvom ukusu, onda ti ne mogu baš puno pomoći.
Bolje visit u šumi, nego na mobitelu...

*

Online Preppy

  • *
  • 3909
  • 19
  • Spol: Muški
  • Osnivač
Odg: Aeropress - kraljevska kava bilo gdje i bilo kad
« Odgovori #19 u: 03 Veljača , 2016, 18:55 »
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
To nije percolator već moka. Percolator je ono čudo gdje se para diže, kondenzira se na poklopcu i onda kondenzirana vruća voda kapa po kavi u filteru koja se cijedi u posudu. Kod moke je princip da para na sebe navuče esenciju i onda se zbog sniženja temperature u uzlaznom toku kondenzirana kava cijedu u odvojenu gornju posudu.

Što se Lavazze tiče ona je debelo precijenjena za tako tanku i slatku kavu. Na pamet mi jedino pada Metro, ali radije tamo kupi one povoljne koje nude. Iznenadio bi se koliko su dobre, a duplo jeftinije od Lavazze i tome slično. Jedino, ako ti je Lavazza baš The Kava po tvom ukusu, onda ti ne mogu baš puno pomoći.
Da, onda sam ih zamjenio. Ne kužim kakav misliš da je nered. Ono iz filtera istreseš a posudu sa kavom ispereš?

Via Tapatalk