Soda bikarbona

  • 5 replies
  • 1357 views
*

Offline poljičanin

  • *
  • 1621
  • 14
Soda bikarbona
« u: 18 Srpanj , 2015, 16:12 »
Soda bikarbona (natrijev bikarbonat, natrijev hidrogenkarbonat, NaHCO3) iznimno je svestrano sredstvo za potrebe outdoor aktivnosti.

Ja je koristim za pranje camelbaka umjesto deterđenata, jer nije opasna za zdravlje. Inače, konzumirajte samo farmaceutsku sodu bikarbonu jer ne sadrži aluminij.


Gdje još sve soda može pomoći?

UBODI INSEKATA ILI opeklina – Napraviti gustu smjesu od sode i vode i obilato prekriti bolno mjesto. Isprati kada se osuši.

VOĆE I POVRĆE – Oprati u zdjeli vode s 2-3 žlice sode ili staviti malo sode na mokru spužvu pa istrljati, a potom oprati.

KUHINJSKI odlijev začepljenim – Uliti šalicu sode, a zatim šalicu vrućeg octa. Nakon 10 minuta isprati jednom litrom kipuće vode.

NEUGODNI MIRISI U HLADNJAKU – Dodati pola šalice sode.

ZAGORIJELE NASLAGE NA TAVI ILI ROŠTILJU – Namazati mješavinom sode i vode i ostaviti 10 min. Ili preko noći te ukloniti prljavštinu.

DASKA ZA REZANJE – istrljati sa pastom koja je mješavina jedna žlica sode, jedna žlica soli i voda. Potom isprati vrućom vodom.

KANTA ZA SMEĆE SMRDI – Na dno posuti malo sode.

PRANJE POSUĐA – Dodati 3 žličice sode u vodu. Omekšat će i hidratizirati ruke.

MIRIS LUKA NA RUKAMA – istrljati ruke s mješavinom sode i vode.

OSJETLJIVOST NA KISELI SADRŽAJ UMAK – Dodati malo sode dok se kuha.

PERITE ZUBE SODOM BIKARBONOM  - mnoge zubne paste već sadrže sodu, a u koliko želite izbijeliti zube i osloboditi se neprijatnog daha, soda-bikarbona je najprirodniji način za to.

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1621
  • 14
Odg: Soda bikarbona
« Odgovori #1 u: 18 Srpanj , 2015, 16:13 »
U kuharici, terenskoj, postoji jedan mali začin koji se zove prašak za pecivo.

Što je uopće prašak za pecivo? Njegovo djelovanje temelji se na otpuštanju plinovitog ugljikova dioksida što onda tijesto čini rastresitijim, šupljikavijim, mekšim.

Industrijski proizveden prašaka za pecivo obično sadrži  E500 (E500 je obična soda i bezopasna je), E450, kukuruzni škrob, a neki prašci za pecivo sadrže i aluminijske spojeve štetne po zdravlje... Aditiv E450 sadrži fosfate koji služe za reguliranje kiselosti, a fosfati u velikim koncentracijama mogu ometati resorpciju kalcija, magnezija i željeza u organizmu, pa unos velikih količina može dovesti do smanjenja koštane mase, osteoporoze i do taloženja kalcija u organizmu. Česta upotreba nije preporučljiva, a svakako, komercijalni prašak za pecivo je bolje izbjegavati.

Što onda?

Umjesto industrijskog praška za pecivo može se koristiti i sredstvo za rahljenje u vidu obične soda bikarbone. Problem je što soda ima lužnati ph, pa djeluje samo u kiselim sredinama, pa se mora napraviti kisela sredina, odnosno dodati jogurt (ako ne u recept ne idu mliječni proizvodi, može se dodati malo soka od limuna ili malo octa).

*

Offline DF_zgb

  • ***
  • 145
  • 5
Odg: Soda bikarbona
« Odgovori #2 u: 21 Srpanj , 2015, 03:37 »
Hvala na korisnim informacijama, posebno u vezi uboda!
Zbog žgaravice uvijek u ruksaku nosim onu malu posudicu sode bikarbone.

*

Offline Preppy

  • *
  • 3797
  • 19
  • Spol: Muški
  • Osnivač
Odg: Soda bikarbona
« Odgovori #3 u: 21 Srpanj , 2015, 08:47 »
Pretpostavljam da farmaceutska soda nije ona iz plavih kutijica iz dućana il?

*

Offline blinddog

  • *
  • 432
  • 14
  • Spol: Muški
  • VKV brico
Odg: Soda bikarbona
« Odgovori #4 u: 21 Srpanj , 2015, 10:02 »
Pa nijedna soda bikarbona ne sadrži aluminij. To je bio samo jedan marketinški potez da bi se podigla cijena "sode bez aluminija". Soda se koristi jako dugo u prehrambenoj industriji.
CB 328CT001
BE SMART - GET PREPARED

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1621
  • 14
Odg: Soda bikarbona
« Odgovori #5 u: 21 Srpanj , 2015, 15:40 »
Ko će ga danas znati, citat s nekog drugog foruma:

Soda sa prisustvom aluminija, misli se na sintetski dobivenu sodu. Ne onu vadjenu iz rudnika. Takva cista soda sto se vadi iz rudnika postoji jedino jos u Americi. Dok je sva soda proizvedena u Europi sintetskog porijekla, a u toj proizvodnji se u jednoj fazi koristi spoj aluminija koji se kasnije filtrira i uklanja.
Zato u Otkeru kazu da bi soda mogla sadrzavati aluminij u tragovima:

"Thank you for your e-mail asking about ingredients in our Bicarbonate of Soda.

There are between 5 & 50 parts per million of aluminium in our bicarbonate of soda, and this is due to cross contamination, not an added ingredient, and therefore can vary slightly from batch to batch.

This translates that out of a 200g tub the maximum quantity of aluminium will be 0.01g, i.e. between 0.001 and 0.01g per tub.

I hope the above is of assistance to you.

Regards
Dr Oetker Consumer Response Team "


I suprotno mišljenje:

Zar taj mit nikada neće umrijeti?! Ljudi još uvijek miješaju soda bikarbonu s praškom za pecivo koji u sebi može sadržavati aluminij. Soda bikarbona u sebi nikada nije imala aluminija. Nikada nije i nikada neće. Marketinški trikovi su uspjeli uvjeriti milijune, na račun zdravog razuma, a zapravo u pitanju je najjednostavnija kemija. Gotovo u svakoj trgovini organske prehrane može se kupiti siguran, ekonomičan, čisti izvor natrij bikarbonata.

Soda bikarbona (za ljudsku upotrebu, a ne za kuhanje) je lažno optužena i moramo je očistiti od njene krivice. Prvo što morate učiniti kako biste se uvjerili da imate kvalitetnu soda bikarbonu je pronađite na pakiranju da li ima oznaku da je 100% natrij bikarbonat.

Odakle konfuzija

Nastala je prije 10-ak godina kad su ljudi počeli miješati proces pravljenja praška za pecivo i sode bikarbone jer su neke stranice i forumi počele širi takve dezinformacije. Ako ćete tražiti proizvod koji je u sebi ima aluminija onda aluminij potražite u sadržaju paketića praška za pecivo a ne sode bikarbone.

Oba proizvoda se mogu koristiti kao sredstvo za dizanje tijesta što znači da ih možete dodati u smjese prije pečenja kako bi stvorili ugljični dioksid u tijestu koji će ih potaknuti da narastu. Prašak za pecivo sadrži sodu, no te dvije tvari nisu iste i koriste se u različitim situacijama.

Za više informacija, pročitaj čitav članak:

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi