Žabe

  • 3 replies
  • 897 views
*

Offline poljičanin

  • *
  • 1769
  • 16
Žabe
« u: 10 Lipanj , 2015, 23:46 »
Zna li tko što kaže zakonodavac o lovu žaba u prirodi? Mislim, možeš li ih loviti bez ograničenja ili ili postoje neke zaštićene vrste ili su sve zaštićene?

Koje žabe se uopće konzumiraju (znam da postoji i u nas, otrovnih žaba)?

Kako se čiste i spremaju za jelo?

Moje jedino iskustvo su pohani žabli batci u hotelu Sv. Mihovil u Trilju (poznat po žabama koje su specijalitet kuće).

I konačno, želie li uopće jesti žabe?

*

Offline Okibex

  • ****
  • 1023
  • 11
  • Spol: Muški
Odg: Žabe
« Odgovori #1 u: 11 Lipanj , 2015, 01:36 »
Znam da su zelene (funny thing, zovu se zelene, a ima ih puno smeđih :?: ) jestive, za krastače čisto sumnjam  :kavica:

I zakonom su zaštićene sve (bar su '11. bili zaštićeni svi gmazovi i vodozemci), al sumnjam da bi bilo problema za ulovit par komada.

A za obradu...Ovisi koliko si gadljiv. Živu žabu prerežeš ispod glave (u varijanti ne gadljivog tako da ostane i dio hrpta ispod prednjih udova), za ove druge (gadljive koji se boje iznutrica) na spoju donjih nogu, ali tako da ostanu zajedno.

Onda se od reza odere koža do zadnjih članaka i tamo se prereže, skupa sa stopalima. Ako ostaje hrbat onda treba izvadit i iznutrice. Kožu samo potegneš dolje.


Mi smo ih na pecanju samo pekli (treba pazit jer nema baš puno mesa pa brzo izgore), nije bitno jel roštilj ili na nekom štapu/rašljama. A pohanje ko pohanje, jaje i brašno i u maaaast


I našao sam i recept za juhu od žaba:

Citat:
Sastojci:
10-15 žabljih krakova,
slana vrela voda
5 dag maslaca ili ulja
2-3 dag brašna
1/2 limuna
1 žumanjak
1/2 dl vrhnja
sol
popržene kocke kruha

Priprema:

Žablje krakove dobro očistimo i odrežemo kandžice. Skuhamo u slanoj vodi. Meso odvojimo od kosti. Brašno popržimo svijetlo na maslacu, zalijemo ga vodom u kojoj smo kuhali krakove i dodamo narezano meso. Začinimo limunovim sokom i posolimo prema ukusu. Umiješamo žumanjak i mlijeko. Poslužimo s prženim kockama kruha.

Vrijeme pripremanja i kuhanja: 50 min.
Trust me, I\'m an engineer

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1769
  • 16
Odg: Žabe
« Odgovori #2 u: 11 Lipanj , 2015, 20:18 »
Ovo?

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

*

Offline Okibex

  • ****
  • 1023
  • 11
  • Spol: Muški
Odg: Žabe
« Odgovori #3 u: 11 Lipanj , 2015, 20:19 »
To je ta
Trust me, I\'m an engineer