Outdoor kuhinja

  • 46 replies
  • 7090 views
*

antun

Re: Outdoor kuhinja
« Odgovori #20 u: 04 Studeni , 2014, 20:41 »
Evo jedan od mojih recepata:
Varivo od mladih kopriva za jednu osobu.
Par kranjskih kobasa
Glavica luka
1krumpir malo veči
Žlica brašna
Sol
Papar
Crvena paprika mljevena.

Nabrati mladih kopriva pol vrečice male iz ducana je dovoljno, oprati ih i narezati.
Luk se nareže na sitno i isprži na masti ili ulju dok ne postane proziran. Zatim se doda vode i na kockice narezan krumpir, te kuha oko 10 min. Kad je krumpir napola gotov dodaju se kobase i kuha još 10 min. Nakon toga dodate koprive začini lagano još prokuha minutu dvije. Zatim žlicu brašna razmutite u vodi i ubacite unutra da se zgusne...
Dobar tek!!!!
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline Gorštak

  • *****
  • 3279
  • 10
  • Spol: Muški
Re: Outdoor kuhinja
« Odgovori #21 u: 04 Studeni , 2014, 20:46 »
Pravi bushcraftski, trebalo bi probat .. jos koju kozu od speka ili komad neceg suhoh za smek bacit nutra  :D  odma mi se apetit otvori, da bi sad isel kuhat nekaj u Billi Canu al nesmem popljuvali su me da sam uzivljen previse  :((
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

Re: Outdoor kuhinja
« Odgovori #22 u: 04 Studeni , 2014, 20:47 »
Kad i jesi, sve živo kuhaš u toj Zebri  :glavauzid:
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline Gorštak

  • *****
  • 3279
  • 10
  • Spol: Muški
Re: Outdoor kuhinja
« Odgovori #23 u: 04 Studeni , 2014, 21:04 »
:fucka:  :fucka:  :fucka:  kaj vi znate, kad je tak lepa rajnglica
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

antun

Re: Outdoor kuhinja
« Odgovori #24 u: 04 Studeni , 2014, 22:05 »
Ha kaj se tiče recepata mašti na volju kao i u svakoj kuhinji. U bushcraft kuhinji nema 10 dag ovaga, 2 ml onoga...sve se radi odokativno...
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

antun

Re: Outdoor kuhinja
« Odgovori #25 u: 04 Studeni , 2014, 22:23 »
Evo još jedan.
Pire čičoke s umakom od jestivovog bilja.
Dakle korjen čičoke operemo ogulimo, nrežemo i stavimo kuhati u slanu vodu.
Za to vrijeme narežemo mladi štavelj, maslačak bez cvijeta, korijen rogoza i drugog jestivog bilja, zrelu rajčicu, jedan luk i češanj češnjaka.
Prvo popirjamo luk da postane proziran, a zatim ubacimo sve ostale sastojke. Kada se svi sastojci pretvore u gusti umak ubacimo pola goveđe kocke i pirjamo još nekoliko minuta, po potrebi dodamo malo vode. Čičoku zdrobimo s vilicom ili čime god, dodamo malo masnoče i dobro izmješamo. Prelijemo umakom i udri.
Naravno možemo dodati i špek ili kobase ili po želji...
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline Preppy

  • *
  • 3877
  • 19
  • Spol: Muški
  • Osnivač
Re: Outdoor kuhinja
« Odgovori #26 u: 17 Studeni , 2014, 19:52 »
Kako preferirate kuhanje? U loncu, i tavi? Na vatri, na plinu, na alkoholnom kuhalu?


Via Tapatalk
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

antun

Re: Outdoor kuhinja
« Odgovori #27 u: 17 Studeni , 2014, 20:25 »
Uvijek kuhanje na vatri od drva ako pričamo o outdoor aktivnosti.
Kuhanje je u rajnglici jer samo nju nosim od posuđa. Ne volim puno stvari nosit, a u njoj mogu i kuhat i peć i što got želim.
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline Preppy

  • *
  • 3877
  • 19
  • Spol: Muški
  • Osnivač
Re: Outdoor kuhinja
« Odgovori #28 u: 18 Studeni , 2014, 08:49 »
Pitam jer meni isto lijepše kuhat na vatri, baš ono pravi outdoor-filing  :D Ja trenutno imam Zebru lončić, u njemu teško ispečeš nešto, samo možeš kuhati stvari. Sad mi zapel onaj set od Zebre u oko koji ima i neku tavu. Tavica mi baš fali, moram nekaj smisliti.
Na alkohol kuham samo kad idem nekam gde nesmijem kurit vatru ili ako je vani jako jako vjetrovito i suho (radi opasnosti požara - malo sam paranoičan radi toga). Plin opće više ne koristim, jer mi je pre glomazan za nositi (osim naravno ak se ide autom recimo u ribičiju).
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

antun

Odg: Outdoor kuhinja
« Odgovori #29 u: 15 Svibanj , 2015, 15:50 »
Pa vidiš meni kad zafali neki dio posuđa ja ne kupujem novi set. Jednostavno uzmem iz kuhinje tavicu i strpam je u ruksak. Žena galami i ovak i onak na mene stalno tak da za tavicu nebum ni skužil. Da tavica ima ručku koja smeta, no nju mogu odrezati i koristiti onu originalnu hvataljku-ručku od posuđa koje sam davno kupio i koje je još u odličnom stanju.

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1709
  • 15
Odg: Outdoor kuhinja
« Odgovori #30 u: 16 Svibanj , 2015, 11:10 »
Nekoliko puta sam jeo u restoranu meso pečeno na vulkanskom kamenju. Dobijš uglačanu ploču tog kamena, zagrijanu toliko da se može na njoj peći meso, a sama ploča dugo drži toplinu. Dobiješ i pregaču, i sirovo meso, i začine, i ona po svom guštu pripremaš meso.



I tako mi je nedavno palo na pemet zašto to ne bi iskoristio za pripremanje mesa u prirodi, a u nas kamenih plioča ima koliko poželiš. Baš sam se poveselio kako mi je to palo na pamet, kad sam prevrtio internet, a tamo more takvih primjera:






*

antun

Odg: Outdoor kuhinja
« Odgovori #31 u: 16 Svibanj , 2015, 12:57 »
Odlična stvar za pripremu hrane. Probao sam na granitnoj ploči al nije mi to to. Bitno je da kamen bude suh, jer mokar kamen može nanjeti velike ozljede.

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1709
  • 15
Odg: Outdoor kuhinja
« Odgovori #32 u: 01 Kolovoz , 2015, 23:39 »
Vidim da je iz outdoor kuhijnje izbačen jedan alat koji je meni najprije u JHA, a onda i tijekom rata, bio nezaobilazan i važan komad alata:



Otvarač za konzerve!

Sve moderne konzerve imaju vlastiti otvarač, pa je ovaj alat s razlogom izumrao, mada, još se može pronaći u prodaji:



Oni složeni, kuhijski otvarači, nisu predmet ove priče jer su glomazni, teški i nepouzdani.

*

Offline Gorštak

  • *****
  • 3279
  • 10
  • Spol: Muški
Odg: Outdoor kuhinja
« Odgovori #33 u: 02 Kolovoz , 2015, 12:20 »
imam par komada tih vojnih, sjecam se da su dolazili uz konzerve u paketu tata iz rata fural ... inace imam na multitoolu isto otvarac, dobro ga je imat ... na konzervama zna puknut ono sranje za povlacenje

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1709
  • 15
Odg: Outdoor kuhinja
« Odgovori #34 u: 02 Kolovoz , 2015, 13:42 »
Živa istina, što se tiče pucanja otvarača na konzervama. I pucaju uvijek u najnezgodnijim trenucima. Onda obično koristim onaj na nožu iz kompleta porcije:


*

Offline Gorštak

  • *****
  • 3279
  • 10
  • Spol: Muški
Odg: Outdoor kuhinja
« Odgovori #35 u: 02 Kolovoz , 2015, 19:27 »
Mene su prozvali norcem (luđakom) zbog ovog vojnog bešteka, pošto samo sa njime doma jedem, imam par komada, al jedan je uvijek doma ... žlica mi je taman, vilica OK, nož isto ..  :D :D


svi znaju da je to moje i nitko nesmije dirat hahahah

*

Offline Preppy

  • *
  • 3877
  • 19
  • Spol: Muški
  • Osnivač
Odg: Outdoor kuhinja
« Odgovori #36 u: 27 Studeni , 2015, 14:59 »
Puno puta vidim po Youtube da ljudi koriste ona gotova jela (Mountain House) iz vrečice / dehidrirana hrana. Oni zagriju vodu u posudi pa ju uliju u pakiranje hrane i direkt jedu iz vrečice. Sad kod nas imaju ta gotova jela, jeli netko isprobao jeli se može i kod nas tako naliti vruća voda unutra? Iako piše da treba kipjeti tjestenina, mislim da bi se mogla "iskuhati" i ako ju samo vrelom vodom zaliješ. Zanimalo bi me jeli netko isprobao. Bilo bi puno praktičnije tako nego da se maže posuđe.

*

Offline zvonjola

  • ****
  • 607
  • 9
  • Spol: Muški
Odg: Outdoor kuhinja
« Odgovori #37 u: 27 Studeni , 2015, 15:26 »
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
Puno puta vidim po Youtube da ljudi koriste ona gotova jela (Mountain House) iz vrečice / dehidrirana hrana. Oni zagriju vodu u posudi pa ju uliju u pakiranje hrane i direkt jedu iz vrečice. Sad kod nas imaju ta gotova jela, jeli netko isprobao jeli se može i kod nas tako naliti vruća voda unutra? Iako piše da treba kipjeti tjestenina, mislim da bi se mogla "iskuhati" i ako ju samo vrelom vodom zaliješ. Zanimalo bi me jeli netko isprobao. Bilo bi puno praktičnije tako nego da se maže posuđe.
Kod nas ima tako nešto samo u Dechatlonu (jako rijetko) i cijena je oko 36 kn,što i nije malo.Od ostalih proizvoda tu je naj poznatija Tallianeta od Podravke ili Knorr-a.Oba proizvoda se pripremaju u loncima na vatri,a ne kao Mountain house u vlastitoj vrečici.Tallianeta je zadovoljavajuća i ima raznih okusa,ja ih kupujem na akciji po 9 kn+Fini mini juha 3kn!
« Zadnja izmjena: 27 Studeni , 2015, 15:33 od zvonjola »

*

Offline Preppy

  • *
  • 3877
  • 19
  • Spol: Muški
  • Osnivač
Odg: Outdoor kuhinja
« Odgovori #38 u: 27 Studeni , 2015, 15:30 »
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
Puno puta vidim po Youtube da ljudi koriste ona gotova jela (Mountain House) iz vrečice / dehidrirana hrana. Oni zagriju vodu u posudi pa ju uliju u pakiranje hrane i direkt jedu iz vrečice. Sad kod nas imaju ta gotova jela, jeli netko isprobao jeli se može i kod nas tako naliti vruća voda unutra? Iako piše da treba kipjeti tjestenina, mislim da bi se mogla "iskuhati" i ako ju samo vrelom vodom zaliješ. Zanimalo bi me jeli netko isprobao. Bilo bi puno praktičnije tako nego da se maže posuđe.
Kod nas ima tako nešto samo u Dechatlonu (jako rijetko) i cijena je oko 36 kn,što i nije malo.Od ostalih proizvoda tu je naj poznatija Tallianeta od Podravke ili Knorr-a.Oba proizvoda se pripremaju u loncima na vatri,a ne kao Mountain house u vlastitoj vrečici.Tallianeta je zadovoljavajuća i ima raznih okusa,ja ih kupujem na akciji po 9 kn!

Već sam ih jeo (naše domaće proizvode) i baš zato pitam jeli netko sprobao nalijat u vrečicu vodu. Možda sprobam idući put.

*

Offline zvonjola

  • ****
  • 607
  • 9
  • Spol: Muški
Odg: Outdoor kuhinja
« Odgovori #39 u: 27 Studeni , 2015, 15:38 »
Problem je što ide 550ml vode unutra i mora se kuhat 8 min kako bi ta voda isparila i sadržaj se zgusnuo.Mountain house je drukčiji po tome što ne zahtijeva više zagrijavanja ni miješanja.