Divlje životinje i njihovi tragovi

 • 8 replies
 • 10945 views
*

Offline Gorštak

 • *
 • 3186
 • 9
 • Spol: Muški
Divlje životinje i njihovi tragovi
« u: 15 Listopad , 2014, 13:16 »
Pozdrav forumašima, dakle ovu temu sam zamislio kao neki priručnik o raspoznavanju divljih životinja oko nas, i prepoznavanju tragova koje za sobom ostavljaju. Pa slobodno se uključite i nadovežite sa svojim tekstovima, i ispravite me ako negdje griješim  <!-- s:goodday: -->:goodday:<!-- s:goodday: -->

Otisci šapa medvjeda


Razlikuju se otisci prednjih i stražnjih šapa. Prednje šape su okruglog oblika, vidljiva su 5 prsta, a jastučić ispod prstiju bubrežastog je oblika. Vidljivi su i otisci kandži ispred prstiju. Trag stražnje noge je nešto izdužen i podsjeća na trag bosog čovjeka. Prema veličini traga može se procjenjivati veličina medvjeda. Za procjenu veličine medvjeda mjeri se širina prednje šape. Međutim, za ozbiljnu procjenu medvjedove veličine potrebno je znati i razmak između dviju prednjih nogu u hodu. Ako je taj razmak 50 ili više cm, tada se radi o velikom medvjedu. U pogledu širine traga, trag širi od 15 cm je trag velikog medvjeda, a veći od 17 cm je trag kapitalnog primjerka (naravno u kombinaciji sa širokim hodom). Tragovi medvjeda od uklanjanja kamenja

Na planinskim livadama u kasno se proljeće može primjetiti u velikom broju izvrnuto veliko kamenje. To je rukopis medvjeda koji u to doba godine ispod kamenja traži ličinke raznih kukaca, gujavice  i slično. Ovo ne treba pripisivati divljim svinjama koje samo ruju, a ne prevrću veliko kamenje. Masa tako okrenutih kamena može biti i do 100-tinjak kg.Tragovi izmeta medvjedaBukvica u izmetuizmet bogat kukuruzom, medvjed se hrani na hranilištuIzmet medvjeda sa smeđom dlakom
« Zadnja izmjena: 30 Siječanj , 2015, 18:12 od Gorštak »

*

Offline Gorštak

 • *
 • 3186
 • 9
 • Spol: Muški
Tragovi vuka
« Odgovori #1 u: 15 Listopad , 2014, 13:32 »
Otisci šapa vuka

Otisak traga vuka je vrlo sličan tragu velilkog psa, sastoji se od četiri prsta, kandži koje vuk ne može uvući u mekuši i jastučića.  Razlikovanje traga vuka od traga psa je vrlo teško jer su razlike malene i teško uočljive. Generalno, vučji je trag izduženiji (oblik elipse) od traga psa (oblik kružnice), često se može povući crta okomita na smjer traga iza prednjih prsti, a koja ne sječe zadnje prste (iako od ovog pravila postoje česti izuzeci). Dužina traga odraslog vuka je do 12 cm, a širina oko 8 cm. Najsigurnije razlikovanje tragova psa i vuka je ako se trag duže prati pa se može uočiti pravocrtno kretanje vuka, dok pas ide za raznim mirisima u cik-cak, zatim položaj stražnjih nogu koje kod vučjeg traga ulaze između traga prednjih nogu, dok pas hoda više ukoso i zadnje mu noge izlaze izvan linije prednjih. Ukoliko se vukovi kreću u čoporu, često hodaju u koloni u kojoj sljedbenici staju u tragove prethodnika pa je vrlo teško ocijeniti koliko je jedinki u čoporu.


Tragovi hranjenja vuka

Vukovi svoj plijen ubijaju ugrizom za vrat, no veći plijen može imati ozljede ugriza i na bokovima, nogama, trbuhu i hrbatu. Vukove kandže su tupe i ne probijaju kožu te vrlo rijetko ostave samo ogrebotine. Plijenu pojedu organe iz trbušne šupljine, potom okolno mišićno tkivo, a često od hranjenja preostanu samo kosti, lubanja i nešto kože.
Tragovi izmeta vuka
« Zadnja izmjena: 30 Siječanj , 2015, 18:14 od Gorštak »

*

Offline Vikingr

 • ****
 • 766
 • 2
Re: Divlje životinje i njihovi tragovi
« Odgovori #2 u: 15 Listopad , 2014, 14:14 »
Dodatak za vuka:

Dosta ljudi jako tesko razlikuje stope vuka i psa pa evo jednog skolskog primjera:
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »
Wake early if you want another man\'s life or land.
No lamb for the lazy wolf.
No battle\'s won in bed.

- The Havamal

*

Offline Gorštak

 • *
 • 3186
 • 9
 • Spol: Muški
Re: Divlje životinje i njihovi tragovi
« Odgovori #3 u: 15 Listopad , 2014, 15:59 »


Stanište:

Stanište medvijeda proteže se od Alpa do Gorskog kotara, Like i dinarskih planina , najviše ćemo ga vidjeti u Gorskom kotaru podvelebitskom kraju i po samom Velebitu.


Prehrana:

Medvijedi također prvo jedu iznutrice, a poslastica im je vime. Medvijed većinu svojih potreba zadovoljava biljnom hranom. Prosjećni mužjak ima oko 100 kg, a najviše 300 – 350 kg, ženka oko 110 kg. Odrasli mužjak je dug oko 180 cm, a visok oko 90 cm

Ugrizne rane:

medvijedi raspolažu velikom snagom i mogu ubiti životinju s jednim ili dva udarca šapm po glavi, vratu ili leđima, tako da je žrtvi često puta slomljena lubanja i kralje žnica. Ugrizi se često nalaze u području ramena ili vrata. Raz mak između očnjaka medvijeda je oko 50-80 mm.

Tragovi:

sviježi tragovi medvijeda su vrlo jasni i mogu se zamjeniti sa mo sa tragom bosonogog čovijeka ili jazavca. Ako su pojedi načni otisci maleni, kao u jazavca, može se raditi o jazavcu ili o malenom medvijediću, pa se treba pripaziti jer je onda obićno i majka u blizini

Izmet:

Debljine debele kobasice 3-6 cm, a može biti kao oveći kup, ovisno o godišnjem dobu i izboru hrane ( obićno lešina), u izmetu medvijeda naj češće se nalazi bljni sadržaj: trava, bobice i voće. Ovaj jelovnik se nadopunjuje: kukcima, zobi, kukuruzom pa i smećem. Budući da medvjedi slabo probav ljaju biljke, pojedini djelovi hrane se mogu dobro prepoznati


« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline Gorštak

 • *
 • 3186
 • 9
 • Spol: Muški
LISICA
« Odgovori #4 u: 17 Listopad , 2014, 16:03 »Stanište:

Lisice žive na čitavom našem podrušju, možemo je vidjeti po šumama, livadama, pa do rubnih dijelova mjesta ili gradova, a zna se desiti da ih sretnemo čak i u gradu, što je rijeđe. Lisice se mogu pripitomiti, ali opet moramo znati da je to divlja životinja i da moramo paziti, nije čest slučaj da mlade lisice dođu do kuće i žive u skladnoj simbiozi s mačkama ili psima, ( n.p.r u Tuku kod planinarskog doma, Gorski kotar). Kod lisice moramo paziti i na bjesnoću koja može preći na čovijeka.

Prehrana:

Lisica jede sve što može dohvatiti i nije izbirljiva jedu najviše: male sisavce, lešine, voće, kukce. Ako ulovi divlje preživače ili ovce onda se obićno radi o bolesnim, slabim ili vrlo mladim jedinkama.Ugrizne rane:

Lisica svoje žrtve grize za bokove I trbuh. Kada je obori na tlo ubija je ugrizima za vrat ili potiljak. Ugrizi šiljastih kutnjaka lisice ostavljaju mnogo šiljastih malih i dubokih rupa, ozljede izgledaju kao pogodak saćmom. Lisica pri hvatanju prvo rastrga trbuh I pojede unutarnje organe. Ona razdvaja pojedine dijelove tijela, osobito glavu, pa ih onda razvuče

Tragovi:

Lisice ne mogu kao ni vukovi i psi uvući panđe, ali im njihova mala težina i nevjerojatna pokretljivost dozvoljavaju da se unatoć svemu dobro penju, pa su pojedinačni otisci šapa manji, ali i razmak koraka je uočljivo manji nego kod risa.

Izmet:

Lisićiji izmet je debljine 1,5-2,5 cm oblika kobasice sa šiljkom. Lisice rado svoj izmet ostavljaju na povišenim mjesti ma. Izmet je po svom sastavu vrlo razlićit. Često se sastoji od dlake malih sisavaca, dlake večih životinja koje je konzumirala kao: lešine, oklopa kukaca i smeća. Lisićiji izmet ima karakte ristićan jak smrad.


Oprez.: lisićiji izmet može sadržavati jaja lisićije trakavice koja mogu izazvati invaziju!
« Zadnja izmjena: 30 Siječanj , 2015, 18:16 od Gorštak »

*

Offline Gorštak

 • *
 • 3186
 • 9
 • Spol: Muški
Odg: Divlje životinje i njihovi tragovi
« Odgovori #5 u: 30 Siječanj , 2015, 16:18 »


Sent from my GT-S6500D using Tapatalk 2


*

Offline poljičanin

 • *
 • 1587
 • 13
Odg: Divlje životinje i njihovi tragovi
« Odgovori #6 u: 30 Siječanj , 2015, 18:08 »
Gorštak, svaka čast na trudu. (Jedina zamjerka je na veličini slova naslova, neka budu malo manja.) Iscrpno i detaljno.

Obradi još i divlju svinju, kada te ako dobro ide. Pomogao bih ti, ali nisam na ti s vremenom.

*

Offline Gorštak

 • *
 • 3186
 • 9
 • Spol: Muški
Odg: Divlje životinje i njihovi tragovi
« Odgovori #7 u: 30 Siječanj , 2015, 18:11 »
Hvala Polji, budem si dao truda i odradio još ove naše zvijeri koje možemo zateči u šumama ... A slova to se nekaj pošemerilo prilikom prebacivanja, bilo je malo veće od standardnog teksta ... budem ispravio  :thumbs:

*

Offline Gorštak

 • *
 • 3186
 • 9
 • Spol: Muški
Divlja svinja
« Odgovori #8 u: 03 Veljača , 2015, 19:42 »
Divlja svinja (lat. Sus scrofa) je bliski rođak domaće svinje, živi u čoporima uglavnom oko vlažnih šuma. To je krupna divlja životinja koja se dosta lovi jer je u nekim zemljama jako brojna. Za tu brojnost je zaslužan veći broj mladih i vrlo malo prirodnih neprijatelja. Izuzetno brzo trči, ali dobar je i plivač. Odrasli primjerci mogu biti visoki od 90-100 cm, a dugački od 120-160 cm.

Opis životinje:

Masa im varira ovisno koje je godišnje doba i može prijeći 300 kg kod mužjaka - vepra, dok ženke mogu biti teže od 150 kg. Ženke postaju spolno zrele sa 10 mjeseci, a mužjaci nekoliko mjeseci kasnije. Međutim, ne pare se prije navršenih 18 mjeseci, osim ako nije došlo do poremećaja prirodne ravnoteže. Zubi, očnjaci, su tako postavljeni u vilici da se donji, sjekutići, uvijek preklapaju sa gornjim zubima. Dugi su 28cm, nazivaju se brusači i sjekači, a kod ženke klice. Na taj način zubi se oštre. Očnjaci mužjaka najjsnažniji su u petoj godini. Divlja svinja ima boju krzna smeđe boje, tako da se uklapa u okolinu. Mladi, kada se tek okote, imaju karakteristične uzdužne pruge koje im ostaju do drugog mjeseca.

Period parenja divlje svinje se odvija od polovine studenog do početka veljače. U tom periodu može doći do borbi između mužjaka, jer glavna ženka obilježi teritorij na više mjesta i to je znak da će sve ženke iz čopora biti u parenju za dvije nedjelje. Poslije borbi sa drugim mužjacima, najjači mužjak ostaje s čoporom oko mjesec dana i za to se vrijeme pari sa svim ženkama iz čopora. Poslije tog razdoblja vraća se usamljeničkom životu.

Često žive u šumama u blizini vodopada. Vole kaljuže i često se u njima valjaju. Na taj način se osvježavaju i rješavaju se kožnih parazita. Za odmor koriste brlog, ali prije nego što legnu u njega prvo neko vrijeme sjede. Način pridizanja je takav da prvo sjednu promatrajući okolinu, pa tek zatim ustaju. Za veprove je karakteristično da žive usamljeničkim životom, a čoporu se priključuju samo u vrijeme parenja. Mladi veprovi se često nalaze u blizini čopora, ali nikada kao njegov dio. Kada se promatra kretanje krda, uoči se da se na čelu kreće najstarija ženka. Po načinu ishrane spada u svejede, što znači da će pored hrane biljnog porijekla pojesti životinje koje može savladati, pa će čak jesti i strvine.

Otisci divlje svinje

Otisci divlje svinje su vrlo slični po obliku i veličini otiscima jelena jer se radi također o parnoprstašima. Ipak, kod divlje svinje se – pogotovo u dubljem blatu ili snijegu- uvijek vide i otisci zapapaka koji se nalaze u pozadini tragova papaka, ali šire od samih papaka. Također jelenski tragovi su u razmaku od sedamdesetak cm, a tragovi svinje tridesetak do četerdesetak cm.Tragovi hranjenja divljih svinja – iskopano tlo

Divlje svinje imaju glavu s izduljenom njuškom koja je izvrsno prilagođena za kopanje hrane koju pronalaze izvrsno razvijenim čulom mirisa. Kratkim pokretima glave svinje kopaju zemlju, izbacuju ju u potrazi za korijenjem, podzemnim gljivama, larvama, gnijezdima glodavaca. S obzirom da se obično kreću u krdima, zajedno izruju velike površine zemlje.