Hrana općenito

  • 27 replies
  • 3479 views
*

Offline poljičanin

  • *
  • 1709
  • 15
Hrana općenito
« u: 07 Listopad , 2014, 23:36 »
Možda neki ne znaju za ovo, pa ću podijeliti to s Vama:

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

Re: Hrana općenito
« Odgovori #1 u: 08 Listopad , 2014, 13:50 »
Do sada sam podgrijaval i krumpir u pire varijanti, i gljive i meso sa roštilja također. Još sam živ  :-o
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline Okibex

  • ****
  • 1023
  • 11
  • Spol: Muški
Re: Hrana općenito
« Odgovori #2 u: 08 Listopad , 2014, 14:27 »
A dobro, za gljive vjerujem da nije baš dobro podgrijavati, ali ostalo mi djeluje malo pretjerano
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »
Trust me, I\'m an engineer

*

Offline Vikingr

  • ****
  • 766
  • 2
Re: Hrana općenito
« Odgovori #3 u: 08 Listopad , 2014, 16:14 »
Decki moji, sto danas nije stetno...

Krumpir i gljive ne podgrijavam ali sve drugo da i nikada mi nije nista bilo. Najbolje da nas zatvore u radne logore di bi nas oni hranili i di bi radili po njihovim zeljama.
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »
Wake early if you want another man\'s life or land.
No lamb for the lazy wolf.
No battle\'s won in bed.

- The Havamal

*

Offline Preppy

  • *
  • 3875
  • 19
  • Spol: Muški
  • Osnivač
Re: Hrana općenito
« Odgovori #4 u: 08 Listopad , 2014, 17:20 »
Hvala na info polji. Za gljive sam znao. Dobro znati.

Via Tapatalk
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1709
  • 15
Re: Hrana općenito
« Odgovori #5 u: 08 Listopad , 2014, 22:19 »
Krumpir
- često zastupljena namirnica u našoj prehrani i jako je zdrav
- bogat je vitaminima B, kalijem, željezom i magnezijem
- ima nizak postotak natrija u sebi što je dobro za osobe koje imaju povišeni krvni tlak
- sadrži flavonoide koji štite krvne žile
- lako se uzgaja i za njegov uzgoj nisu potrebni štetni pesticidi.

Obrada
- pri guljenju treba odstraniti što manji sloj kore jer neposredno ispod nje nalazi sloj bogat vitaminom C
- ako se nakon guljenja ne stavi odmah kuhati, može potamniti, a da se to ne dogodi, dobro ga je držati u hladnoj vodi
- iako iznimno zdrav, krumpir spada u jednu od najrizičnijih namirnica kada ga podgrijavmo, stoga bi se ono trebalo izbjegavati! Krumpir je namirnica koja je pri samom vrhu popisa kada je riječ o trovanju hranom
- krumpir podgrijavanjem gubi hranjive vrijednosti i postaje toksičan, u njemu se podgrijavanjem oslobađaju teški metali, odnosno, dolazi do visoke koncentracija toksičnog solanina koji razgrađuje bjelančevine u tijelu. jedan obrok nije problematičan, ali duljom konzumacijom taloži se u tijelu i izaziva štetne poslijedice.
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1709
  • 15
Re: Hrana općenito
« Odgovori #6 u: 08 Listopad , 2014, 22:36 »
Krumpir  je najbolje ga konzumirati kada je friško kuhan i ohlađen.

Hlađenjem krumpira, u njemu se povećava otporni škrob, što znači da u organizam unosimo probiotik.

Izbjegavati onaj najbolji, najukusniji, prženi krumpir. Ja ga pripremam na slijedeći način: izrežem ga na veličinu kao za pommes-frites i složim na tepsiju, pleh, peku, kako ko koristi izraz, najprije papir za pečenje, a po njemu uredno složen krumpir i tako zapečem, bez ulja. Kada ga ispečem, ubacim u zdjelu, posolim, zalijem obilato maslinovim uljem  i poklopim 2-3 min. Bolji od pommes-fritesa. Inače, pommes frites nije pretjerano zdrav, pogotovo onaj koji dolazi iz fast-foodova, jer  se na tim mjestima peče u dubokoj masnoći, tj. ulju, margarinu ili maslacu, i to više puta u istom ulju, pommes frites prije svega kupi te nezdrave masnoće koje mogu biti odgovorne za cijeli niz zdrastvenih problema. Pommes frites se spravlja od bijelog krumpira koji ima najmanje nutritivno vrijednih tvari od svih vrsta krupira. S druge strane, obiluje ugljikohidratima koji debljaju, a zna se da debljina stvara mnoge zdravstvene probleme – dijabetes, bolesti srca i tumore. I najvažnije, dokazano je da krumpir, koji se prži u ulju, izlučuje akrilamidom – vrlo štetan otrov koji je ujedno i - kancerogen.

Kada se priprema jelo koje sadrži krumpir za sljedeći dan, preporučujemo krumpir skuhati isti dan kada se podgrijava jelo, odnosno, neposredno prije nego što se konzumira jelo, jer će tako krumpir biti svjež za obrok.
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1709
  • 15
Re: Hrana općenito
« Odgovori #7 u: 08 Listopad , 2014, 22:43 »
Kako bi sačuvali hranjivost pohranjenog krumpira, paziti da ne proklija, a čim proklija skidati klice jer one rapidno smanjuju hranjivost krumpira.
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline Preppy

  • *
  • 3875
  • 19
  • Spol: Muški
  • Osnivač
Re: Hrana općenito
« Odgovori #8 u: 09 Listopad , 2014, 08:57 »
Citat: "poljičanin"
Kako bi sačuvali hranjivost pohranjenog krumpira, paziti da ne proklija, a čim proklija skidati klice jer one rapidno smanjuju hranjivost krumpira.

Kako spremiti krumpir da ne izbijaju klice? Neki ga stave u fini pijesak, neki samo krpom pokriju gajbe. Ali sve to s vremenom ipak dovodi do izbijanja klica
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1709
  • 15
Re: Hrana općenito
« Odgovori #9 u: 09 Listopad , 2014, 16:56 »
Tradiconalni trap?

Za spremanje hrane, idealno bi bilo imati hladnjaču. Kako tu uglavnom nadilazi naše mogućnosti, izvrsno rješenje je trap. Postoje ukopani i nadzemni trapovi, a služe za pohranu korjenastog povrća, kupusnjača i krumpira. Grade se na terenima koji nisu ugroženi površinskim i podzemnim vodama, a i pored toga što treba biti suho, dobro je da zemljište bude blago nagnuto kako bi se omogućilo brzo otjecanje vode.

Ukopani trap zapravo je kanal napunjen povrćem i prekriven slojem zemlje. Prilikom izbora mjesta za ovu vrstu trapa najbitnije je izbor lokacije koja nije izložena podzemnim i nadzemnim vodama. Preporučuju se protežnosti:
- širina 50 do 100 cm,
- dubina 35 do 100 centimetara i
- proizvoljna duljina.

Preporučuje se između povrća staviti sloj čistog, umjereno vlažnog pijeska, koji sprječava širenje eventualnih bolesti, isparavanje vode i preveliko zagrijavanje povrća u trapu. Napunjen trap se prekriva slamom, a potom se zatvara zemljom.

Debljina trapa ovisi o  jačini zime, jer je temperatura u trapu je pod izravnim utjecajem temperature zemljišta. Problem nastaje ako, u tijeku čuvanja hrane, temperatura u trapu poraste ili dostigne pet stepeni Celzijusa, trap se mora otvoriti i povrće se mora uporabiti.
Nadzemni trap je posebna vrsta trapa u kome je povrće složeno na površini zemlje ili može i s jednim ukopanim dijelom, u obliku kanala. U nadzemnom trapu povrće je pod većim utjecajem vanjske okoline, osobito vjetra, što zahtijeva bolju zaštitnu izolaciju trapa, a veličina trapa je uvjetona vrstom povrća koje se čuva, te namjenom i uvjetima vanjske okoline. Veći broj trapova se grupira u blokove sa stazama između trapova od četiri do šest metara i prolazima između blokova od šest do osam metara. Trapovi se po duljoj strani postavljaju u smjeru nagiba terena što omogućava otjecanje vode, te se postavljaju u smjeru najčešćih vjetrova kako bi se spriječilo brzo hlađenje. Oko trapa se iskopa kanal za otjecanje viška vode. Trapovi se kopaju nekoliko dana prije stavljanja povrća u njih. Zemljište na kojem se postavljaju mora biti čisto od biljnog otpada, preore se i poravna. U trap se stavlja zdravo, neoštećeno povrće i to rastresito ili se slaže u redove s ili bez postavljanja slojeva pijeska. Kako bi se održala potrebita temperatura i vlažnost, u trap se stavlja ventilaciijski kanal, koji je potreban kad se povrće čuva pri višim temperaturama. Uzduž ove trste trapova kopa se kanal širine i dubine oko 20 centimetara. On se prekriva rešetkasto postavljenim letvama, kukuruzovinom ili nekim sličnim materijalom. Na svaka tri-četiri metra duljine na ovu rešetku postavljaju se okomite ventilacijske cijevi koje su za oko 30 do 35 centimetara više od trapa. One služe za izmjenu zraka u trapu.

Tijekom čuvanja u trapovima, povrće se mora redovno kontrolirati. U početku čuvanja temperatura se mjeri svaki dan, a kada ona postane konstantna, kontrola je rjeđa, svakih sedam do deset dana. Temperatura se mjeri u sredini trapa, jer u jesen ili u zimu u ukopanom trapu niži slojevi povrća imaju višu temperaturu nego gornji sloj. Pri čuvanju u nadzemnim trapovima temperatura se povećava od osnovice trapa prema vrhu. Ta razlika iznosi tri do četiri stupnja C. Viša temperatura u trapu ukazuje na mogućnost pojave bolesti, truljenje ili klijanja povrća i tada se trap mora otvoriti i povrće izvaditi.
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1709
  • 15
Re: Hrana općenito
« Odgovori #10 u: 10 Listopad , 2014, 09:09 »
Uvijek me intrigiralo ovo s trapovima, proučavao sam kako napraviti dobar trap, ali kod mene je tako toplo da trap ne dolazi u obzir. A bojim se, prema prošloj zimi, da i na kontinentu ne bi bolje prošlo.
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline Preppy

  • *
  • 3875
  • 19
  • Spol: Muški
  • Osnivač
Re: Hrana općenito
« Odgovori #11 u: 10 Listopad , 2014, 09:57 »
Vrijeme je sve luđe i luđe. Ovaj trap nije loš hvala na objašnjenju. Još da nagovorim sve iz kuće da žrtvovamo komad dvorišta za to...  :D
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline Gorštak

  • *****
  • 3279
  • 10
  • Spol: Muški
Re: Hrana općenito
« Odgovori #12 u: 10 Listopad , 2014, 10:02 »
mislim da nebi puno ostalo od povrca kad bi glodavci poceli kopat ...
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1709
  • 15
Re: Hrana općenito
« Odgovori #13 u: 12 Listopad , 2014, 22:17 »
Evo jedna poslastica, za sve one koji znaju engleski (da me Croprepp ne zaskoči da dajem linkove na kojim se ne zna što je: ARMY Basic Food Preparation).

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1709
  • 15
Odg: Hrana općenito
« Odgovori #14 u: 01 Veljača , 2015, 22:32 »
Malo zanimljivosti, osobito za preppere:

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

*

Offline Gorštak

  • *****
  • 3279
  • 10
  • Spol: Muški
Odg: Hrana općenito
« Odgovori #15 u: 01 Veljača , 2015, 22:43 »
Istina živa, večina roka trajanja je na proizvodima čisto da se trgovci obrane od Nas potrošača .. a zapravo dugo još vrijede, no zavisi sve do proizvoda

*

Offline Preppy

  • *
  • 3875
  • 19
  • Spol: Muški
  • Osnivač
Odg: Hrana općenito
« Odgovori #16 u: 01 Veljača , 2015, 22:50 »
Ma ponjušiš i vidiš. Ako rastu gljive po namirnici ili ako ima miris, ne jedeš. Tata mi priča kak deda prije jeo salamu, pljes je odrezal i jel. Bio zdrav i dugo živio. Veli, da je takva salama njemu bila najbolja :D

Via Tapatalk


*

Offline Gorštak

  • *****
  • 3279
  • 10
  • Spol: Muški
Odg: Hrana općenito
« Odgovori #17 u: 01 Veljača , 2015, 22:52 »
Plemenita pljesanj  :opa: :D

*

Offline Okibex

  • ****
  • 1023
  • 11
  • Spol: Muški
Odg: Hrana općenito
« Odgovori #18 u: 02 Veljača , 2015, 03:17 »
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
Istina živa, večina roka trajanja je na proizvodima čisto da se trgovci obrane od Nas potrošača .. a zapravo dugo još vrijede, no zavisi sve do proizvoda

Obično bude označen samo datum "najbolje upotrijebiti do", a ne krajnji rok trajanja. Ovo prvo je datum do kojeg se garantira da je proizvod 'savršen' (tolerancija +-5%, ko u mehanizaciji haha).
A i taj datum stoji na pakiranju većinom jer u svemu ima dosta kemije pa da se proizvođač i prodavač ograde. Ono "pojeo si kečap 3 dana poslije datuma i loše ti je. Valjda nije od našeg kečapa, al ako je sam si kriv, ćao"
Trust me, I\'m an engineer

*

antun

Odg: Hrana općenito
« Odgovori #19 u: 03 Veljača , 2015, 19:33 »
Da.... sječam se Sljemenske čajne kobase...obvezno je imala plijesan. Gle, i na tabletama za dezinfekciju vode piše rok trajanja. Recite vi meni kako se klor može pokvariti?