Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam

  • 37 replies
  • 4596 views
*

Offline Gorštak

  • *****
  • 3279
  • 10
  • Spol: Muški
Re: Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam
« Odgovori #20 u: 22 Travanj , 2014, 15:34 »
Vikinze ti stvarno ko da si pusil neku cudnu djetelinu ovih dana kad te nije bilo  :vertex_Schild_Smiley_LOL1:  :vertex_Schild_Smiley_LOL1:  :vertex_Schild_Smiley_LOL1:  


sve su teme dobre, zasto nebi i ove bilo ... ne slazem se s tobom

istina je sve sta je kolega Poljicanin napisao, i ako imas mogucnosti zasto nebi poduzeo nesto po pitanju toga da promjenis nacin na koji to koristis ... sad si mlad pa ne razmisljas tako, briga te za sve, al pod starije dane bu bilo, a joooj kad sam bil mlad kaj nisam vise pazil hehehe
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline Vikingr

  • ****
  • 766
  • 2
Re: Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam
« Odgovori #21 u: 22 Travanj , 2014, 15:40 »
Citat: "Gorštak"
Vikinze ti stvarno ko da si pusil neku cudnu djetelinu ovih dana kad te nije bilo  :vertex_Schild_Smiley_LOL1:  :vertex_Schild_Smiley_LOL1:  :vertex_Schild_Smiley_LOL1:  


sve su teme dobre, zasto nebi i ove bilo ... ne slazem se s tobom

istina je sve sta je kolega Poljicanin napisao, i ako imas mogucnosti zasto nebi poduzeo nesto po pitanju toga da promjenis nacin na koji to koristis ... sad si mlad pa ne razmisljas tako, briga te za sve, al pod starije dane bu bilo, a joooj kad sam bil mlad kaj nisam vise pazil hehehe

Kad bi pazio cime se hranim, sto i kako radim i kakve cipele i ruksake imam, i opcenito kako zivim, mjesecno bi trosio 10.000 kuna sto na kozmetike i ta sranja pa do hrane. Kad-tad cu odapet, necu zivjeti zauvijek. Pijem, pusim, podrigujem, susjedima majku psujem pa mi ni hrana nece odmoc...

Jbga stari, cista psihologija, to je samo moje misljenje.
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »
Wake early if you want another man\'s life or land.
No lamb for the lazy wolf.
No battle\'s won in bed.

- The Havamal

*

Offline Preppy

  • *
  • 3909
  • 19
  • Spol: Muški
  • Osnivač
Re: Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam
« Odgovori #22 u: 22 Travanj , 2014, 15:43 »
Dapače sve su teme dobro došle. A sarkazmom poništiti motivaciju pisanja takvih tema baš i ne vidim rado...
Svaki je za sebe odgovoran. Naravno da možeš utjecati na to kaj unašaš u organizam i tako smanjiti rizik nekih oboljenja. I to je važno ako imaš djecu, da paziš kako ih hraniš i sa čime. Jer dječji organizam je u razvoju i drugačije reagira na štetne tvari.

_________
Via Tapatalk
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1756
  • 16
Re: Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam
« Odgovori #23 u: 22 Travanj , 2014, 16:07 »
Za vrijeme Domovinskog rata u mom gradu je više ljudi umrlo od kancera nego od rata. (Sve mladi ljudi, a što im je bilo?) A ovih drugih nije bilo malo.

Svatko ima pravo na svoje mišljenje. Na žalost, neke vrijeme uvjeri u suprotno. Kao što sam spomenuo, i ja koristim ponekad Al porciju, ali nastojim to minimizirati jer poslijedice toga su kumulativne. A kada budem u prigodi zamijeniti je s nečim drugim, ja ću to napraviti. Uostalom, često puta za iste novce, ili čak i manje, doći ćeš u situaciju izbora, pa kada imaš informaciju, možeš pravilno izabrati.
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1756
  • 16
Re: Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam
« Odgovori #24 u: 22 Travanj , 2014, 16:21 »
Da se malo vratim na temu, metalno posuđe:

Temeljni zahtjev za  metalno posuđe i pribor je da se ne izrađuju od olova i legura astata. Legura koja sadrzi manje od 10 %  olova nije ne dozvoljena za izradu djelova koji ne ostvaruju izravan kontakt s namirnicama uz prevlaku od emajla bez zaštitnih sredstava. Ukoliko su u pitanju posude namijenjene čuvanje i pohrani tekućina i kašastih namirnica, legure moraju imati manje od 1 % olova. Za pohranu namirnica koje mogu inicirati korozivne procese, površina mora biti presvučena kositrom, niklom ili kromirana ili prevučena slojem ‘inoxa’.

Krom, nikal i inox također imaju svojih problema, zbog moguće interakcije s namirnicama, ali uvažavanjem deklaracije (18/10, 18/12 – pokazuje zastupljenost nikla i kroma, glavnih legirajućih elemenata ove legure), kao i mali kućni test pomoću limunovog soka, možemo imati dobar vodič u izboru i procjeni kvaliteta inoxa. Pribor za jelo i kuhanje su napravljeni od tih metala, i kako bi se spriječile poslijedice oksidacijskih procesa, ovakav pribor i posuđe treba zaštititi od kontakta s kislelinama (ocat, limun, senf…) jer se na tako preduhitri izloženost nikal-karbonilu, za kojeg se smatra da utječe na mitotičke procese na razini stanice i kako može imati ulogu u karcenogenezi. Prednosti inoxa su u tome što ga je lako čistiti, vrlo je otporan i dugotrajan te je takvo posuđe povoljnije od bakrenog ili onog od gusa. No, s druge strane, nehrđajućičelik slabo provodi toplinu. Pri kupnji moramo imati na umu da je najbolji izbor posuđe od inoksa s debljim dnom ili ono izrađeno od tzv. kirurškog čelika. Inoks se smatra zdravim izborom, no preporučuje se opredijeliti za posuđe koje sadrži 18 posto kroma i 10 posto nikla (18/10). U slučaju alergije na nikal odlučite se za posuđe s manjim postotkom nikla, kao što je 18/8 ili 18/0.

Od bakra, cinka i njihovih legura nepoželjno je imati pribor za jelo, a neophodni spojevi mogu se lemiti samo materijalom koji sadrži manje od 0,01 % astata i 10 % olova. Tehnološka čistoća aluminija koji se rabi mora biti veća od 99,6%. Međutim, uvijek se može postaviti pitanje je li ispravna deklaracija, pogotovo za proizvode s Dalekog istoka.
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline Preppy

  • *
  • 3909
  • 19
  • Spol: Muški
  • Osnivač
Re: Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam
« Odgovori #25 u: 22 Travanj , 2014, 16:27 »
Vidi vidi. Nisam znal kaj to 18/10 ili kak već znači. Hvala na objašnjenju.
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1756
  • 16
Re: Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam
« Odgovori #26 u: 22 Travanj , 2014, 19:37 »
Evo za Vikinga nešto što uglavnom nije škodljivo: GUS ILI LIJEVANO ŽELJEZO - dobro provodi toplinu, no treba mu malo više vremena da se zagrije. U njemu je najbolje pripremati palačinke, pirjati povrće i peći odreske. Posuđe od lijevanog željeza starije generacije nije presvučeno neprianjajućim materijalima pa je reaktivno, stoga u njemu nemojte kuhati juhe i variva ili kiselu hranu. Nove generacije posuđa od gusa imaju tu zaštitnu navlaku pa su pogodne za dugo kuhanje na laganoj vatri. Takvo je posuđe skupo, ali isplati se jer je dugotrajno i neškodljivo.
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline Gorštak

  • *****
  • 3279
  • 10
  • Spol: Muški
Re: Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam
« Odgovori #27 u: 22 Travanj , 2014, 19:41 »
ali je posebno vazno napomenut odrzavanje ... i nakon upotrebe treba obavezno premazati neki uljem jestivim ... inace se ruzina uvati
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1756
  • 16
Re: Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam
« Odgovori #28 u: 22 Travanj , 2014, 22:08 »
Najčešće rabljeno posuđe u kuhinji je ono od emajla. Emajl je u prah mljeveno staklo koje se taljenjem veže za metalnu podlogu pri temperaturi od 750-850 stupnjeva (pokrovni emajl na čeličnom limu), odnosno 800-900 stupnjeva (temeljni emajl na čeličnom limu) Lako ga je održavati, posebno je pogodno za osobe koje su alergične na nikal jer emajlirani premaz štiti hranu od kontakta s metalom. Osim što se koristi u pećnici, namijenjen je i za štednjak. No takve karakteristike mogu se pripisati samo skupom emajlu. Kvalitetno emajlirano posuđe može trajati godinama, a jeftino emajlirano posuđe koje ima vrlo tanak sloj emajla brzo popuca, a kada se to dogodi, metal ispod emajliranog sloja počinje reagirati s hranom i mijenjati njezin okus. Nije baš pogodno za outdoor aktivnosti zbog osjetljivosti na udarac.
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1756
  • 16
Re: Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam
« Odgovori #29 u: 22 Travanj , 2014, 23:34 »
Plastika korištena za prehrambene aktivnosti također nije zdrava zbog njenog sastava, osobito ako jelo u njoj dugo stoji. Osim toga, mogu biti i obojane sredstvima koje sadrže metalne soli, pa iako ne mogu biti uzročnici akutnih problema, može doći do kumulativne intoksikacije. Ftalat je kemikalija koja se dodaje PVC-u kako bi bio meksi i fleksibilniji, a  polikarbonatne plastike sadrže bisfenol A, koji može prouzročiti poremećaje endokrinog sustava. Ti aditivi iz plastike se ne vezuje sa PCV plastikom, migriraju prema površini plastičnog materijala, pa se lako može dogoditi da "iscuri" iz plastike i tako mogu dospjeti u hranu.. Povišena temperatura ubrzava taj proces, pa je zagrijavanje nekih vrsta plastike u mikrovalnoj povezano s ubrzanim oslobađanjem molekula u hranu. Ne preporučuje se ni grijanje dječje hrane u plastičnim bočicama. Toplina uzrokuje oslobađanje kemikalija koje djeca unose zajedno s hranom u organizam, također se nepreporučuje korištenje termos boca od plastike (plastični sloj sadrži lanthanide). Dobro je znati da se tople namirnice ne smiju stavljati u omot od plastike, kao i to da se vlažna hrana ne bi smjela zamotati u plastičnu foliju. Što je plastika mekša i fleksibilnija, to je njezina reaktivnost veća.

Olakotna je okolnost pri izboru ili korištenju plastične ambalaže označavanje na njoj:

[attachment=0:1cue486s]pvc.jpg[/attachment:1cue486s]

1 – PET ( često i PETE ) – Te su boce u većini slučajeva namijenjene jednokratnoj upotrebi. Postoji mogućnost, da ispuštaju teški metal antimon i kemijsku tvar EPA, koja ometa djelovanje hormona. Takve boce mogu ispuštati i kancerogene spojeve. Većina plastičnih boca koje koristimo u svakodnevnom životu od ove je plastike.

2 – HDP ( nekad i HDPE ) - Radi se o „dobroj“ plastici, za koju postoji najmanja vjerovatnost ispuštanja kemikalija u vodu.

3 – PVC ( nekad i 3V ) – Ova plastika ispušta dvije otrovne kemikalije, a obje ometaju djelovanje hormona u ljudskom tijelu. Usprkos tome, to je još uvijek najčešće upotrebljavana plastika za boce.

4 – LDPE – Plastika, koja ne ispušta kemikalije u vodu. Unatoč tome se ne koristi za izradu plastičnih boca, nego uglavnom za izradu plastičnih vrećica za namirnice.

5 – PP – Još jedna od „dobrih“ plastika, obično bijele ili poluprozirne boje. Koristi se za boce u koje se pakiraju sirupi, ili čašice za jogurt.

6 – PS – Plastika koja ispušta u vodu kancerogenu tvar STIREN. Najčešće se koristi u čašicama za kavu za jednokratnu uporabu, ili u ambalaži brze prehrane.

7 – PC ( ili bez oznake ) – To je najlošija plastika za prehrambene proizvode, jer izlučuje kemikaliju BPA. Na žalost, koristi se u bočicama za dojenčad, sportskim bocama i posudama za spremanje hrane.

Plastične mase, koje ne otpuštaju kemikalije u vodu su, dakle, 2, 4 i 5, ili s oznakom HDP, HDPE, LDPE, PP. Kod svih drugih radije razmislite o njihovoj uporabi. Još je uvijek najbolje čuvati vodu u staklenim bocama.

Najlošiji je način korištenja vode je njezino prenošenje u plastičnoj ambalaži; posebno u onoj s oznakama 1,3,6 ili 7. Voda u takvim bocama je podložna kemijskom ili temperaturnom djelovanju, a kod naknadnog punjenja i bakteriološkom. Poželjne bi bile staklenke, ali su nepraktične, zato se za outdoor aktivnosti preporučuju aluminijske boce ( ne plastične, jer su zbog cijene obično iz najlošije plastike ) sa zaštitnom košuljicom koja odvaja sadržaj od aluminija.
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1756
  • 16
Re: Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam
« Odgovori #30 u: 24 Travanj , 2014, 13:45 »
Teflonizirane posude. Zbog vrlo praktičnog i ekonomičnog postupka pripreme hrane, vidimo kako teflonsko posuđe skraćuje vrijeme kuhanja, pruža mogućnost kuhanja i pečenja bez masti i da je praktično. Oko njih se, pak, diže medijska prašina zbog njegova osnovnog sastojka perfluorooktanske kiseline ili PFO-a, koji se upotrebljavao u proizvodnji većine fluoropolimera za koje je dokazano da su kancerogeni. Danas proizvođači koji drže do svoga ugleda kažu kako, navodno, više ne koriste perfluorooktansku kiselinu i svoje teflonsko posuđe označavaju oznakom ‘bez PFO-a’.

Teflon je fluoropolimer netopiv u vodi jednako kao u mastima ili organskim otapalima. Ne može ući u hranu tijekom pripreme obroka. Neki izvopri kažu kako čak i da u nju uđu krhotine teflona nastale zbog nestručnog struganja dna tavice oštrim predmetima, ništa se ne može dogoditi, a jedino naša posuda izgubiti na kvaliteti. Drugi izvori kažu upravo suprotno. Ostavljam čitateljima na njihovu odgovornost da vjeruju jednim ili drugima, ali znamo da je proizvođačima bolje ne vjerovati.
Zagrijavanjem teflonske posude  na temperaturama od 240 do 350 °C dolazi do termičkog raspada teflona i razvijanja vrlo otrovnih para. Suprotno reklamama, teflon je materijal koji ne podnosi temperature pri kojima se često priprema hrana. Koktel otrovnih kemikalija koji pritom nastaje sadrži monofluoroctenu, trifluorooctenu i perfluorooktansku kiselinu, tetrafluoroetilen i heksafluoropropen, te vrlo sitne teflonske nano-čestice. Pri jos višim temperaturama (od 350 do 500 °C) raspadom teflona razvijaju se i bojni otrovi - perfluoroizobuten i karbonilfluorid.
Kuhamo li u teflonskom posuđu za samo 3 minute dostigne se temperatura od 400 °C, a postupak pripreme hrane pretvara u proizvodnju teflonskih para. Ljudi izloženi teflonskim parama obolijevaju od takozvane ‘teflonske gripe’. Simptomi te bolesti slični su »običnoj« gripi - povišena temperatura, groznica, kašalj i bol u grlu.
Ono što kao krajnji korisnici možemo učiniti je biti razumni, i da s osobitom pozornošću koristimo ovo posudje, vodimo računa da je teflonski premaz očuvanog integriteta, da smo krajnje rigorozni prema bilo kakvoj ogrebotini, a zagrijavanje neka je uvijek s dodatkom masnti ili vode jer tako možemo imati orjentaciju o postignutoj temperaturi (voda vrije na 100 °C) i  konačno, nikada dulje od godinu dana ne rabiti ove posuđe jer osim teflona ima i aluminijsko dno koji također može kontaminirati hranu.
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1756
  • 16
Re: Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam
« Odgovori #31 u: 25 Svibanj , 2014, 11:04 »
Nisam imao gdje ubaciti ovo, kako adminstrator to ne da na temi o gotovim jelima.

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline Gorštak

  • *****
  • 3279
  • 10
  • Spol: Muški
Re: Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam
« Odgovori #32 u: 25 Svibanj , 2014, 21:21 »
Interesantno vidio sam taj video već, vrijedilo bi isprobati  :D
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1756
  • 16
Odg: Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam
« Odgovori #33 u: 19 Prosinac , 2015, 10:40 »
Malo iz drugih izvora o stvarima o kojima smo pričali:

Svakodnevno vježbate, hranite se zdravo i svoju ste prehranu obogatili voćem i povrćem i namirnicama koje sadrže mnogo vlakana?

Odlično, imate zdrave životne navike koje će se pozitivno odraziti na vaše zdravlje. Ali neke stvari vam mogu ugroziti zdravlje, a da uopće toga niste svjesni.

Pijete iz plasične boce

Hidratacija organizma jako je važna i potrebno je piti dovoljnu količinu tekućine, ali pametno je izbjegavati piti iz plastičnih boca koje sadrže Bisfenol A ( BPA). Riječ je o kemijskom spoju koji se uglavnom koristi sa proizvodnju polikarbonatne plastike i poliepoksida.

Američka Administracija za hranu i lijekove (FDA) 2010. godine je objavila izvještaj u kojem izražava zabrinutost oko izlaganja fetusa, beba i mlade djece toj tvari jer uzrokuje negativne posljedice za razvoj.Bisfenol sadrži i epoksi smola koja se koristi kao zaštitna presvlaka u konzervama i limenkama. Malo tko zna da ispune za zube u stomatologiji također sadrže BPA.

Još prije 100 godina je utvrđeno da bisfenol A u ljudskom tijelu djeluje poput umjetnog estrogena. Bisfenol oponaša ljudske hormone i remeti naš endokrini sustav, piše Alternativa Za Vas.

Već odavno se pretpostavlja da je BPA odgovoran za porast broja oboljelih od raka dojke u svijetu.

Sada je potvrđena povezanost bisfenola s oštećenjem jetre, pretilošću, dijabetesom, neplodnošću i nekoliko vrsta karcinoma.

Prije dvije godine Danska je postala prva europska zemlja koja je zabranila BPA u ambalaži za hranu i pića namijenjena djeci mlađoj od tri godine.

Istraživanja potvrđuju da BPA može uzrokovati neplodnost i sindrom policističnih jajnika kod žena te probleme s erekcijom kod muškarca.

Najnovija studija vezana za BPA je potvrdila povezanost između ove kemikalije i srčanih oboljenja. Engleski znanstvenici su analizirali podatke ankete "National Health and Nutrition" i dokazali da muškarci s visokim dozama BPA u organizmu imaju veći rizik od razvoja bolesti srca.

To je zbog toga što BPA potiskuje hormon koji nas štiti od srčanog udara, oksidativnog stresa i oštećenja krvnih žila.


Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1756
  • 16
Odg: Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam
« Odgovori #34 u: 07 Lipanj , 2017, 09:38 »
Doktori upozoravaju: Ili prestanite koristiti aluminijsku foliju u pripremi hrane ili se suočite sa smrtonosnim posljednicama



Ljudsko tijelo može se efikasno nositi s malim količinama metala, no problem je u tome što će većina unijeti mnogo veći unos zbog stavljanja hrane u aluminijsku foliju
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Aluminijska folija u kućanstvu se koristi već dugo vremena. Nije ni čudo jer je veoma korisna za različite svrhe.

Često se upotrebljava za prekrivanje već pripremljene hrane ili za prekrivanje hrane kod pečenja. No, doktori su nedavno objavili istraživanje koje pokazuje da ako koristite aluminijsku foliju kod pripremanja hrane možete opasno narušiti svoje zdravlje.

Američko učilište u Sharjahu objavilo je kako jedan komad mesa koji je pripreman u foliji sadrži do 400 miligrama metala, dok Svjetska zdravstvena organizacija navodi kako je dopušten unos od samo 40 miligrama dnevno. Objavili su i kako je upotreba aluminijske folije kod pripreme hrane povezana s osteoporozom i Alzheimerom. Osim problema s kostima i samim mozgom, upotrebom aluminijske folije oštećujete i svoja pluća, upozoravaju.

Istraživači dr. Fathia Mohammed i dr. Essam Zubaidy pripremili su razne vrste mesa s različitim sastojcima. Studija je pokazala kako hrana kuhana u kiselim, tekućim otopinama kao što je sok od limuna ili umak od rajčice apsorbira najviše metala iz aluminijske folije, a dodatnim začinima to se još povećava. Hrana koja se priprema u alkoholu ili je samo posoljena ne apsorbira toliko. Ljudsko tijelo može se efikasno nositi s malim količinama metala, no problem je u tome što će većina unijeti mnogo veći unos zbog stavljanja hrane u aluminijsku foliju.

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

*

Offline Lakeman

  • ****
  • 888
  • 0
  • Spol: Muški
Odg: Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam
« Odgovori #35 u: 07 Lipanj , 2017, 09:49 »
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
jedan komad mesa koji je pripreman u foliji sadrži do 400 miligrama metala, dok Svjetska zdravstvena organizacija navodi kako je dopušten unos od samo 40 miligrama dnevno.

Znači kada bi SVAKI DAN pekao meso u foliji unio bi do 10x više metala u organizam. A meso u foliji pečeš 3x godišnje.... Čisti deficit metala ;)
"The More You Know, The Less You Carry"  - Mors Kochanski

*

Offline Preppy

  • *
  • 3909
  • 19
  • Spol: Muški
  • Osnivač
Odg: Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam
« Odgovori #36 u: 07 Lipanj , 2017, 11:34 »
Da je aluminij stetan to nije nista novog. Ali ja iskreno nikad ne pecem meso u foliji  :zbunjen: Kak bi to opce islo  :zbunjen2: Nekad znam speci krumpir u foliji u zaru, ali ne sjecam se kad je to zadnji puta bilo.
Stetniji su dezodoransi s aluminijem koje si neki ljudi dnevno i po 2 puta naspricaju. (sto je navodno glavni uzrok raka dojke kod zena).

*

Offline ssverko13

  • ****
  • 766
  • 6
  • Spol: Muški
Odg: Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam
« Odgovori #37 u: 08 Lipanj , 2017, 13:41 »
Ja san cuo da su i mesa pecena na gradelama kancerogena zbog izgaranja masnoca i toksina u drvima. Al ono. Tako ionako cu zivjet dok ne umrem haha.

Poslano sa mog GT-I9195 koristeći Tapatalk

Gluplji seljak, veći krompir