Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam

  • 37 replies
  • 4472 views
*

Offline poljičanin

  • *
  • 1709
  • 15
Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam
« u: 22 Travanj , 2014, 09:54 »
Gorštak, vidim da koristiš često porciju za pripremnje hrane. Koliko mogu vidjeti sa slike, ona je aluminijska. Aluminijska je i ova HV porcija. Zato je ja koristim samo kada sam u planini  nemam izbora.

Alumijsko posuđe je dealno je za prženje i pečenje, dugo kuhanje i kratko pirjanje. No alumijij ima i svoju lošu stranu – reaktivan je, što znači da reagira u doticaju s hranom. Upravo se zbog tih reaktivnih karakteristika danas proizvodi nova vrsta aluminija – anodizirani aluminij (alugus), koji je navodno nereaktivan.

Aluminij je svuda oko nas i mi ga često koristimo u svakodnevnom životu. Ali za pripremu hrane i pohranu hrane  treba ga izbjegavati u širokom luku. Tose odnosi i na aluminijsko posuđe i na aluminijsku foliju za zamatanje hrane. Aluminijske folije se osobito ne smiju upotrebljavati za zamatanje hrane u kućanstvu ako je ona kisela ili sadrži povišen sadržaj soli (primjerice, za kisele krastavce ili slani sir) jer otapaju alumijij koji onda dolazi u hranu.

Ako se baš mora koristiti aluminij, recimo ako koristite aluminijumske plehove, najbolje je onda preko njih staviti tzv. masni papir, nikako aluminijumsku foliju. Kada hranu zamatate najprije je zamotate u masni papir ili plastičnu foliju (ako hrana nije vruća), a potom tek u Al foliju.
Aluminij najtoksičnije utječe na središnji živčani sustav i bubrege, a taloži se i u kostima. Organizam do određene granice tolerira metale. Kada se ta granica prijeđe, oni mogu štetno djelovati na organe i tkivo metabolizma za izbacivanja iz organizma onoga što nam ne treba, odnosno na jetru i bubrege. Taloženje je kumulativno, tim više što ga koristimo na previše mjesta u svakodnevnom životu:  od pasti za zube, dezodoransa, vrećica za filter-čajeve, šećera (jer se aluminijske soli koriste za bijeljenje), cjepivima, u različitim strojevima za industrijsku proizvodnju hrane i drugom. Smatra se da je jedan od najčešćih uzroka kancera upravo aluminij.
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline Preppy

  • *
  • 3875
  • 19
  • Spol: Muški
  • Osnivač
Re: Aluminijsko posuđe za pripremu hrane
« Odgovori #1 u: 22 Travanj , 2014, 10:23 »
Ja sam promjenio titulu tvojeg posta jer se će se očito raditi o aluminijskom posuđu.
Ja isto izbjegavam aluminijsko posuđe nakon kaj sam vidio jednu alarmirajuću dokumentarnu seriju o aluminiju i utjecaju na zdravlje. Najvjerojatnije je aluminij u dezodoransima glavni uzrok raka dojki kod žena. Ja koristim dezodoranse bez aluminija, teško ih je naći ali ima ih.

A kaj se tiče posuđa, imam Primus Mimer set sa aluminijskim posuđem, ne koristim ga više. Kada sam kupio Trangiu, uzeo sam anodizirani set. A niti teflon nije baš tako zdrav, pogotovo ne u bushcraftingu gdje se peće direktno na žaru ili plamenu - znači na velikoj temperaturi. Teflon kod velike temperature ispušta otrovne tvari koje su jako kancerogene.

Aluminij je kovina koja na planeti ne postoji i po tome tu tvar niti jedan organizam ne treba. Svakako, sada će neki reći da kaj onda ak je to malo aluminija u organizmu - svaki je za sebe odgovoran
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1709
  • 15
Re: Aluminijsko posuđe za pripremu hrane
« Odgovori #2 u: 22 Travanj , 2014, 10:49 »
Mijenjaj opet naslov!

Nije samo aluminijsko posuđe problematično. Recimo, glineno, keramičko i porculansko posuđe i pribor izrađuju se od lončarske gline koja je premazana posebnom glazurom, a potom i pečena. Dale,  pri odabiru i uporabi moramo imati u vidu da su bridovi koji se prinose ustima budu glatki, ravni i zaobljeni, da je caklina intaktna i da su boje koje se koriste iz skupine dozvoljenih za bojanje posuđa. Kada se pojavi bilo kakvo oštecenje posuđa ili pribora, oni više nisu za uporabu. Zbog sastava emajla uvijek treba obratiti pozornost na deklaraciju koja mora sadržavati:
- tko je proizvođač
- od kuda je isti
- koje su sirovine uporabljene i u kojoj količini
- rok uporabe
- upustvo za korištenje i održavanje.

Starinski zemljani lonci i zdjele su također pogodni za uporabu, no kako se danas sve „unaprijeđuje i modificira“ često se  unutrašnjost ovog posuđa premazuje lakom koji sadrži olovo do 8 mg umjesto 0,1 mg, što je dozvoljena količina. Kako je nemoguće provijeriti količinu olova, najsigurnije je uzeti ono koje nije lakirano, ni ukrašeno.
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline Preppy

  • *
  • 3875
  • 19
  • Spol: Muški
  • Osnivač
Re: Aluminijsko posuđe za pripremu hrane
« Odgovori #3 u: 22 Travanj , 2014, 10:58 »
Pa daj mi onda reci kud bu tema išla jer naslov tipa "posuđe za pripremu hrane" je preopširan da bi se samo preko naslova znalo o ćemu se radi.
Mislim da će se raditi o aspektu zdravlja i korištenja posuđa pa ću promjenit. A molim da u buduće malo konkretnije naslove uzimaš  :goodday:

Mislim da čak i ti možeš promjenit svoj prvi post pa uredi naslov da bude prikladan tvojim namjerama teme.
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline Gorštak

  • *****
  • 3279
  • 10
  • Spol: Muški
Re: Aluminijsko posuđe za pripremu hrane
« Odgovori #4 u: 22 Travanj , 2014, 11:00 »
:-o  :-o  :-o  mislim znao sam da je aluminij opasan i kancirogen ... tj vise ne znam ni sam kaj da mislim, pa prije je svo posudje bilo ili alumijsko ili bakreno, pa su ljudi zivili kad gledas po 100 godina, u principu pola ovog posudja sta se kupuje za kamping i outdoor dolazi iz kine, tak da je upitan sastav materijala koji se koristio u izradi, makar to bile svijetski poznate firme ...


Koju alternativnu zamjenu nac onda da izbacimo alumijij ?? Plastika je isto upitna, kad dodje u dodir s toplinom kazu da pusta neke spojeve, takodjer i od svijetlosti (topline opet).

Kazu i za rostfrei (rosfraj ne hrdjajuci celik) da je isto stetan, i da nije dobar za kuhanje, kromirano posudje isto ?? cestice kroma su kancirogene



sta nam onda preostaje, samo drvo ??
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline Preppy

  • *
  • 3875
  • 19
  • Spol: Muški
  • Osnivač
Re: Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam
« Odgovori #5 u: 22 Travanj , 2014, 11:05 »
Haha da te vidim kak buš ti kuhal u drvu  :D
Inoks također otrovni? Ma nije valjda.. To sad neznam. Pa ljudi su prije kuhali više u emajliranom suđu. Odkad je taj hajp iz amerike došel, teflon itd... pa aluminij, na svijetu sve više raka. Naravno, naivno je reći da je to zbog toga, ali ja mislim da je to jedan od razloga.
Ak pogledaš, nemaš više nijedne namirnice iz dućana koja nije ili u plastiki ili u aluminiju. Ja npr. kad idem na izvor po vodu (ne pijem iz pipe vodu niti kupljenu - osim kisele za gemišt koja je pak u staklenim bocama), ja koristim staklenu pletenku od 5 litara. Izbjegavam plastiku, aluminij gdje god moguće. Za aluminijsku foliju iskreno nemam nikakve alternative pa neznam kak bi bez u kuhinji. A preferiram ju pred celofanom.

Kak god gledaš, sve je otrovno oko nas.
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline Gorštak

  • *****
  • 3279
  • 10
  • Spol: Muški
Re: Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam
« Odgovori #6 u: 22 Travanj , 2014, 11:15 »
Mozda sam se malo krivo izrazio, krivo protumacio mislio hahah mislio sam na konzumaciju hrane iz drvenih zdjela i tanjura, a kuhanje jbg ne znam ni sam kaj mislit i rec ... upravo radi toga sta ispada da je danas sve kancirogeno  :facepalmxd:  sugava amerika i kina, ujebali cijeli svijet


ja bum kuhal u Billyu valjda nema toksicnih spojeva unutra  :D

btw croprepper imam za tebe nekaj kaj bi te zanimalo kodno ime je FLAŠKA (eko pametna boca)   :D  od frenda cura se bavi jogom, zdrava prehrana i to, tak sam kod nje videl flasku i uvjeril se u ta neka djelovanja ... test je bil da je uzela praznu flasku i pred menom ju napunila vodom, i isto vremeno casu napunila vodom, nakon pola sata je iz flaske natocila vodu u drugu casu, i onda friski limun iscjedila u jednu i drugu casu, jednaku kolicinu limuna ... uglavnom voda iz flaske sa limunom je bila blazeg okusa, dok je ova iz vodovoda imala jaci okus tj kiselost ....


znam da je C/P al da se vidi, vezano je uz temu nadam se da kolega Poljicanin nebu zamjeril, ako bude lako pobrisemo ovo  :goodday:

Simpatična boca za vodu, napravljena od silicijeva stakla, u roku od 5 minuta promijeni molekularnu strukturu vode u vodu nalik izvorskoj.

Staklo je materijal koji se polako vraća u našu svakodnevicu pa, iako su različiti plastični materijali, na prvi pogled, u prednosti ako govorimo o cijeni, težini ili otpornosti na lom – zbog njihovog štetnog utjecaja na zdravlje i okoliš sve se manje upotrebljavaju.  
 
Staklo je najprimjereniji materijal za čuvanje vode jer se iz njega ne izlučuju štetne kemikalije, kako je to slučaj kod plastike. Zbog svoje kemijske stabilnosti, staklo se često upotrebljava i u medicini , a s ekološkog stajališta - radi se o materijalu koje je moguće uvijek iznova reciklirati i tako, osim zdravlja, zaštititi i okoliš

Kako funkcionira Flaška?
 
Kada vodu iz slavine natočimo u ovu pametnu bocu, u periodu od 5 minuta mijenja se struktura vode. Voda postaje slična izvorskoj vodi, ima bolji okus, a programiranjem vode se mijenja i genotoksičnost vode.
 
 
Kako je to moguće?
 
Staklo sadrži 71% silicija u koji se, posebnim uređajima, može upisati informacija. Ova informacija na kvantnoj razini mijenja kvantno elektromagnetsko polje vode, što dovodi do promjene njezinih svojstava te voda iz slavine postaje živa voda. Svojstvo silicija da prenosi informacije iskoristili su inovatori pri izradi Flaške upotrebom inovativne tehnologije pod nazivom TPS.
 
Tehnologija programiranja silicija (TPS) razvijena je u poduzeću 4 Vivus d.o.o. nakon gotovo devet godina istraživanja.  Tehnologija se temelji na kumulativnom znanju znanstvenika, kao što su dr. Samuel Hahnemann, dr. Wilhelm Reich, Viktor Schauberger, Masaru Emoto i drugi te koristi temeljne postavke iz područja kvantne fizike i homeopatije.
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline Preppy

  • *
  • 3875
  • 19
  • Spol: Muški
  • Osnivač
Re: Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam
« Odgovori #7 u: 22 Travanj , 2014, 11:35 »
E za ovog Schaubergera sam čul, genijalan lik. Gle, nisam sad neki skeptik i to, a nisam niti neki lunatik  :D Ali puno toga postoji kaj neznamo, i moguće je da ima u tome nekaj istinitog. Hvala na informaciji, spremit ću to, možda kupim koju. Ima i ove ionizatore za vodu, koji smanjuju kiselost vode preko elektrolize. Ali idemo back to topic
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline Gorštak

  • *****
  • 3279
  • 10
  • Spol: Muški
Re: Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam
« Odgovori #8 u: 22 Travanj , 2014, 11:48 »
samo sam htio napomenut kad pricamo o materijalima ...


Di onda ima tog anodiziranog alumijiskogh posudja ?? Da je radjeno na outdoor shemu, kako se krecu cijene ??
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline ssverko13

  • ****
  • 766
  • 6
  • Spol: Muški
Re: Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam
« Odgovori #9 u: 22 Travanj , 2014, 12:02 »
Po meni stainless ko npr zebra billy can je naj zdravije... Da kod aluminijske jna porcije osjeti se bas neka drugajčja aroma u juhi :D
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »
Gluplji seljak, veći krompir

*

Offline Okibex

  • ****
  • 1023
  • 11
  • Spol: Muški
Re: Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam
« Odgovori #10 u: 22 Travanj , 2014, 12:38 »
Ništa nije zdravo više.
Ozbiljno, nema više posuđa za kojr netko neće reći da je zbog nečega otrovno i da nekako utječe na ljudski organizam.
Mene iskreno boli briga. Imam JNA porciju i dok mi se ne raspadne ću ju koristit. Ako me baš ona ubije, nek bude tako

Sent from my Xperia P
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »
Trust me, I\'m an engineer

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1709
  • 15
Re: Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam
« Odgovori #11 u: 22 Travanj , 2014, 12:52 »
Netko je spomenuo posuđe od bakara. Bakar i njegove slitine zabranjeni su za izradu posuđa, pribora, opreme i uređaja koji su namijenjeni za tekuću i kašastu hranu, osim ako unutarnja površina koja dolazi u neposredan dodir s hranom u potpunosti nije prekrivena zaštitnom prevlakom. Zbog toga se posuđe od bakra izrađuje tako da se unutrašnjost presvlači slojem nekog metala koji sprečava da hrana dođe u dodir s bakrom. Najzdraviji izbor jest kombinacija s inoksom. Upravo je takvo posuđe omiljeno među kuharima jer dobro provodi toplinu i omogućuje brzu pripremu hrane.
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline Preppy

  • *
  • 3875
  • 19
  • Spol: Muški
  • Osnivač
Re: Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam
« Odgovori #12 u: 22 Travanj , 2014, 13:03 »
Citat: "poljičanin"
Netko je spomenuo posuđe od bakara. Bakar i njegove slitine zabranjeni su za izradu posuđa, pribora, opreme i uređaja koji su namijenjeni za tekuću i kašastu hranu, osim ako unutarnja površina koja dolazi u neposredan dodir s hranom u potpunosti nije prekrivena zaštitnom prevlakom. Zbog toga se posuđe od bakra izrađuje tako da se unutrašnjost presvlači slojem nekog metala koji sprečava da hrana dođe u dodir s bakrom. Najzdraviji izbor jest kombinacija s inoksom. Upravo je takvo posuđe omiljeno među kuharima jer dobro provodi toplinu i omogućuje brzu pripremu hrane.

Kaj su onda kotli za rakiju također presvućeni nekim materijalom? Ja isto preferiram inox u kuhinji. Makar sad trend ide na keramiku, ali nemam još keramičko posuđe. Bilo bi zanimljivo malo proučit kakve nuspojave dođu sa keramikom.
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1709
  • 15
Re: Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam
« Odgovori #13 u: 22 Travanj , 2014, 13:06 »
Prilikom izbora posuđa za pripremu hrane temeljno je izabrati posuđe od prirodnih materijala. Najzdravija i najukusnija hrana je ona pripremljena na prirodnim gorivima, kao sto je drvo. Najpoželjnije posude za pripremanje hrane su one od prirodnih materijala: stakla (različite vatrostalne posude u kojima se može i kuhati i peći), keramike, gline (koja mora biti dobro obrađena, glazirana i pečena), metala (ljevano željezo, starinsko kovano posuđe, nehrđajući čelik, emajlirani čelik).

Tijekom pripreme, hranu je najbolje miješati drvenim kuhačma. Bilo bi dobro da za različite vrste hrane imate po jednu kuhaču. Također i dvije drvene daske za sjeckanje: jednu samo za meso i ribu, drugu za povrće. Higijenu daski trebalo bi redovito održavati. One na kojima se sjecka povrće, trebalo bi ispirati između pripreme dvije vrste povrća i osušiti. Daska ne bi trebala biti vlažna da se ne bi otapali minerali i vitamini koji su topljivi u vodi. Za serviranje hrane koristite drvene,  keramičke i porculanske posude.

Svo posuđe prije posluživanja hrane treba dobro obrisati jer su kapljice koje preostanu rasadnik bakterija.
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1709
  • 15
Re: Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam
« Odgovori #14 u: 22 Travanj , 2014, 13:11 »
I lijevak koji se koristi pri pretakanju vina mora biti od bakra, kako bi na sebe mogao navući sumpor iz vina. Bakar i aluminij stvore tanki površinski sloj oksida i zato spadaju u poluplemenite metale. Problem su soli koje nagrizaju te okside i onda otapaju metale. Alkohol, mislim, ne reagira s bakrom.
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline Gorštak

  • *****
  • 3279
  • 10
  • Spol: Muški
Re: Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam
« Odgovori #15 u: 22 Travanj , 2014, 14:52 »
da istina bakreni lonci kotlici itd. su svi unutra presvuceni sa slojem kositra upravo radi toga sta poljicanin kaze ...


moram nac dobru zamjenu za canteen cup, nekak sam se naucil na to
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline Okibex

  • ****
  • 1023
  • 11
  • Spol: Muški
Re: Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam
« Odgovori #16 u: 22 Travanj , 2014, 15:12 »
Meni šogi dovuče suđe iz vrtića (kuhar je) i to je sigurno neotrovno kad klinci jedu i piju iz toga i kuha im se s tim

Sent from my Xperia P
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »
Trust me, I\'m an engineer

*

Offline Gorštak

  • *****
  • 3279
  • 10
  • Spol: Muški
Re: Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam
« Odgovori #17 u: 22 Travanj , 2014, 15:18 »
... pobrisat post dupli je
« Zadnja izmjena: 22 Travanj , 2014, 15:32 od Gorštak »

*

Offline Gorštak

  • *****
  • 3279
  • 10
  • Spol: Muški
Re: Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam
« Odgovori #18 u: 22 Travanj , 2014, 15:18 »
kaj to nije ono rofrajno sudje, salice tanjuri ?? to je OK


btw kaj mislis da je zato u vrticu itd. kaj je zdravo LOL, nije zato nego kaj se neda razbit, i lako se odrzava  :goodday:
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline Vikingr

  • ****
  • 766
  • 2
Re: Posuđe za pripremu hrane i utjecaj na organizam
« Odgovori #19 u: 22 Travanj , 2014, 15:24 »
Mislim da nema potrebe raditi teme o stetnim stvarima i opremi. Posto je vise stetnog i otrovnog nego sto je zdravog i korisnog, bilo bi bolje praviti teme o pozitivnim stvarima... :)

Ja inace ne jedem nista i nikada, naime, hrani me sunce. Jedina glad koju osjetim kada hodam po travnatim ravnicama Utopije je glad za beskrajnim zivotom i beskonacnim valjanjem po istim travnatim ravnicama znajuci da cu umrijeti ko sretni gad jer u zivotu nisam nista stetno unio u organizam :)

Mislim da smo svi daleko svjesni svih posljedica svih stetnih tvari, stvari i opreme i moje misljenje je da to ne mozemo promijeniti. Sve je stetno, samo je nesto stetno u vecim a nesto u manjim kolicinama.
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »
Wake early if you want another man\'s life or land.
No lamb for the lazy wolf.
No battle\'s won in bed.

- The Havamal