Obrada vode za piće u prirodi

 • 23 replies
 • 3069 views
*

Offline Preppy

 • *
 • 3967
 • 19
 • Spol: Muški
 • Osnivač
Odg: Obrada vode za piće u prirodi
« Odgovori #20 u: 08 Srpanj , 2015, 09:18 »
Koliko su važni elektroliti sam saznao na vlastitom tjelu. Prije par godina sam redovito hodao u teretane, do 4 puta tjedno. Bilo je vruće i proveo sam 45 minuta na orbitreku i onda išao na utege. Do onda sam već zaznojio jaaako puno i popio dosta malo. Na utezima sam osjetio kako mi srce počelo u periodima preskakati. Uplašio se, prestao s vježbom, popio još čašu onog nekakvog napitka u teretani i prešao doma. U noći se probudio, srce radilo 300 na sat i to izvan ritma. Brzo došla hitna i odvezla me u bolnicu. Nakon 9 sati se stabilizirao ritam. Imao sam atrial fibrilation. Uzrok, nedostatak kalija. Kalij regulira nivo voltaže na kojoj se mišić aktivira. Ćim manje kalija imaš u sistemu tim je niži nivo na kojem mišić trzne na stimulaciju iz živca. I kada živci malo rade, radi i sve ostalo  :D
Zato sada barem popijem pola litre mineralne vode sa puno kalija na dan. Kod svih krvnih nalaza imao sam malo manju razinu kalija. Eto, koliko su važni eletkroliti.
Tko ima manjak magnezija, on se bori sa grčevima. Što kod mene nije prisutno, hvala bogu.

*

Offline Okibex

 • ****
 • 1023
 • 11
 • Spol: Muški
Odg: Obrada vode za piće u prirodi
« Odgovori #21 u: 08 Srpanj , 2015, 20:19 »
Nadoknađivanje elektrolita su moji stari uvijek rješavali nesvjesno. Znači ide se u sijeno i za doručak nešta slano (jedi slano da piješ, jel). Za gablec opet neka slanina, malo kobasica ili šunke, opet slano i voda na to. Naravno tu je većinom natrij, ali bolje i to nego ništa
Trust me, I\'m an engineer

*

Offline poljičanin

 • *
 • 1778
 • 17
Odg: Obrada vode za piće u prirodi
« Odgovori #22 u: 11 Srpanj , 2015, 21:40 »
Postoji jednostavan način kako provjeriti da li je balans elektrolita u tijelu u redu: pokazatelj da je u fizioloski doslo do ozbiljnog  disbalansa je vidljiva kada okusite malo soli, a da pri tom ne osjećate njen slani ukus. Odmah prekinite teške fizičke aktivnosti, legnite u hlad, i malenim gutljajima pijte vodu, često ali po malo, a u vodu otopiti Rehidromix (on je ključ oporavka).

Hrana bez začina i lagana (obično su grčevi u mišićima su poslijedica izazvani nedostatkom magnezija, a sol to neće nadoknaditi), također: često i pomalo.

U slučaju pada tlaka nužna je infuzija, a to već ostavljamo onima kojima je to profesija, sa svim problemima oko evakuacije ako vam se todogodi u planini.

*

Offline poljičanin

 • *
 • 1778
 • 17
Odg: Obrada vode za piće u prirodi
« Odgovori #23 u: 20 Kolovoz , 2015, 17:15 »
   Evo, kad sam malo pročitao što smo sve pisali o vodi, vidim da je ostalo zapravo nedorečeno nešto u vezi hladne vode. Naime, jedno je hladna voda u hladu,a drugo je hladna voda kada je tijelo pod velikim opterećenjem u pokretu.

   Naime u uvjetima teških napora, pri dugotrajnim hodnjama, tijelo se zagrije i znoji, što onda uzrokuje i povećan osjet žeđi (i stvarnu žeđ, naravno). U tim uvjetima i tijelo troši više energije kako bi se zagrijalo. Konzumiranje hladne vode u takvim uvjetima nije dobro, jer tada tijelo mora najprije potrošiti energiju kako bi zagrijalo tu vodu, da je onda može koristiti. Također, unos hladne vode u takvim uvjetima će izazvati grčeve jer je došlo do naglog pothlađivanja organizma nepripremljenog na takav udarac.  Osim toga, dio vode koji se ne zagrije neće biti vezan u organizmu, nego će  samo proći kroz organizam nevezan i neiskorišten (što znači da nam je ta voda propala, iako je poslužila za znojenje i hlađenje tijela).

   Tijelo najbolje prihvaća vodu temperature između 15 i 20 stupnjeva C. Unos vode treba biti redovit, okvirno svaka 2 sata (ovisno o vremenskoj duljini napora, pa onda prilagođavamo periode uzimanja vode). Bilo bi idealno zastati, pričekati najmanje 5 min da se organizam smiri i stabilizira disanje, i onda popiti maleni gutljaj, promućkati ga po ustima i onda lagano popiti. Nakon toga, vodu piti lagano u dugim gutljajima. Na početku hodnje javlja se osjećaj žeđi koji ne odražava stvarnu potrebu organizma, pa je potrebno piti manju količinu vode koju ćemo prethodno dugo mućkati po ustima.

   Hladnu vodu možemo prilagoditi tijelu mućkanjem po ustima prije gutanja.