Obrada vode za piće u prirodi

  • 23 replies
  • 2987 views
*

Offline poljičanin

  • *
  • 1760
  • 16
Obrada vode za piće u prirodi
« u: 04 Travanj , 2014, 17:47 »
Voda...

Malo sam prošarao po različitim forumima naše tematike (odje, Forum preživljavanja, Bushcraft forum) i vidio različite načine filtriranja vode. Jedna stvar mi je zapala za oko: u temema o odjeći spominju se različiti odjevni predmeti od najmodernijih materijala, ali kada se priča o filtraciji vode i korištenju platna za filtriranje vode, vrh razmišljanja je jeans.

Za tu namjenu ja imam jedan filtar izrađen od kuninjske krpice, od danas dostupnog i široko korištenog materijala: mikrovlakana (u narodu poznatiji kao mikrofibra).

Citat: „Mikrovlakno je revolucionarno vlakno koje može biti obrađeno i tkano sa završnom obradom  u različitim varijantama, kako bi se postigli specifični rezultati.
    Neobrađeno (vlakno koje nije razdjeljeno) mikrovlakno, tkano u ravnom valu, ima vrlo oskudne apsorpcijske sposobnosti jer se ona koristi za proizvodnju vodootporne odjeće. Ista Mikrovlakna obrađena tako da je svaka pojedina nit još dodatno razdvojena, valovita  i isprepletena u strukturiranom uzorku, sad ima super upijajuća svojstva. Apsorbirat će preko sedam puta više tekućine od vlastite težine.
Tkanina od mikrovlakana je umjetni proizvod koji je kombinacija dviju osnovnih vlakana, polyestera i polyamida. Ova vlakna su obično razdvojena i formirana u tkanju sa 80% Polyestera (vlakno za čišćenje i pročišćavanje) i 20% Polyamida (vlakno za upijanje i brzo sušenje).
Ove niti su u promjeru vrlo male, a što ih čini super mekanima. Mjereno u denima, jedinici za mjerenje finesa tkanina, nit pamuka ih ima 200. Ljudska kosa ima 20 dena, a svila 8 dena. Mikrovlakna imaju samo 0,5 dena, dok vlakna manja od 0,3 dena već nazivamo ultramikrovlaknima! To je minimum 100 puta finije od ljudske kose.“


Kada negdje na izvoru ulijem vode, prelijevam je kroz dvoslojni filtar: prvi filtar je pamučno platno (komad plahte), a drugi je komad platna od mikrovlakana. Oba filtra stavim preko odsječenog gornjeg dijela pastične boce(od ½ l) koji mi služi kao lijevak, a zbog gustoće drugog filtra voda curi relativno sporo.

Nakon toga vodu prelijevam u brita filtar i iz nje u donji dio porcije, koji onda završi na vatri do 10-minutnog vrenja i onda služi za čaj ili juhu.

Tako su ostvareno troslojno prečišćavcanje vode: mehaničko kroz filtre, kemijsko kroz brita filtar i onda biološko vrenjem od 10 minuta. Nije savršeno, ali za naše uvjete i tamo gdje uzimam izvorsku vodu – dovoljno.
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline Okibex

  • ****
  • 1023
  • 11
  • Spol: Muški
Re: Obrada vode za piće u prirodi
« Odgovori #1 u: 06 Travanj , 2014, 03:09 »
Ma kod mene se samo prokuha i gotovo. Inače uzimam vodu samo sa poznatih i provjerenih izvora, a ako idem negdje gdje ne znam za dobar izvor, ponesem vodu i gotovo.
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »
Trust me, I\'m an engineer

*

Offline Preppy

  • *
  • 3909
  • 19
  • Spol: Muški
  • Osnivač
Re: Obrada vode za piće u prirodi
« Odgovori #2 u: 06 Travanj , 2014, 11:41 »
Zanimljivo. Gde si nabavil mikrovlakno? Ja razmišljam da nabavim katadyn. S njim mores pumpat vodu iz mlake u kojoj je crkotina i piti direkt bez prokuhavanja. U svemu tome me samo zabrinjava kemija u vodi. S prokuhavanjem ubijes sve ali kemija ostaje. Nisam znao da Britta filteri vežu kemijska svojstva u sebe.

_________
Poslano sa mobilnog uređaja.
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline Gorštak

  • *****
  • 3279
  • 10
  • Spol: Muški
Re: Obrada vode za piće u prirodi
« Odgovori #3 u: 06 Travanj , 2014, 11:44 »
Znaci britta filter sa sobom u prirodu nosit :D
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »

*

Offline Vikingr

  • ****
  • 766
  • 2
Re: Obrada vode za piće u prirodi
« Odgovori #4 u: 06 Travanj , 2014, 18:48 »
Pijem vodu sa svih mjesta bez ikakve filtracije i nikad mi nije nista bilo. Dosta puta pluta lisce i sumski materijal po povrsini, zgrnem to i ako je bistra-srcem do iznemoglosti. Par puta sam pio vodu iz lokve s dazdevnjacima, dvaput na Crnopcu smo prokopali izvor tekuce vode kraj kaljuzista divljaci...

Kod mene je jos razina zagadenja na minimumu jer ima oko 12 stan/km a i bezbroj puta manje prometa ima...

A za filtriranje preporucujem LifeStraw.
« Zadnja izmjena: 01 Siječanj , 1970, 01:00 od Guest »
Wake early if you want another man\'s life or land.
No lamb for the lazy wolf.
No battle\'s won in bed.

- The Havamal

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1760
  • 16
Odg: Obrada vode za piće u prirodi
« Odgovori #5 u: 05 Srpanj , 2015, 15:20 »
Zanimljiv i jednostavn način na koji se može izvršiti destilacija vode, osobito u kućnim uvjetima (ali i u prirodi).


Vjerojatno bi se još bolji rezultat dobio kada bi se i u okrenuti poklopac ulila hladna voda (makar bi se i ona brzo zagrijala).

*

Offline DF_zgb

  • ***
  • 146
  • 5
Odg: Re: Obrada vode za piće u prirodi
« Odgovori #6 u: 05 Srpanj , 2015, 21:16 »
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
...Inače uzimam vodu samo sa poznatih i provjerenih izvora, a ako idem negdje gdje ne znam za dobar izvor, ponesem vodu i gotovo.

Potpisujem!

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1760
  • 16
Odg: Obrada vode za piće u prirodi
« Odgovori #7 u: 05 Srpanj , 2015, 22:31 »
2003. godine sam sa ženom i jednim prijateljem išao (zapravo planirao ići) na Vagan (najviši vrh Velebita). Išli smo rutom Velike Paklenice: Starigrad - noćenje u Borisovom domu - ujutro na misu (Velika Gospe, 15. kolovoza) na Velikom Rujnu, povratak na Borisov dom  - Ivine Vodice. U domu su nam rekli da sigurno ima vode na Ivinim Vodicama i da je pogodna za piće. Napunili smo sve kapacitete vodom i krenuli. 5 h hoda do Ivinih vodica (možda je moglo i brže, ali u tom danu smo hodali već 8 sati). U mraku smo došli na Ivine vodice, ostali na pola litre vode. Ujutro smo pokušali izvaditi vodu iz bunara, a nje nema! Ima nekakve crvene kaljuže, crvena je boja od boksita koji tu izvire iz zemlje. Procjedili smo vodu kroz platno, i filtrirali Britta filtrom, prokuhali je, ubacili tablete za dezinfekciju vode i na njoj skuhali rijetku juhu iz kesice. Ukupno 7 dl. Uz sav oprez ipak smo došli u situaciju da moramo brinuti o vodi i kako do nje doći. Odustali smo od Vagana i vratili se kući. Kada smo došli do vode, to mi je bio jedan od najradosnijih događaja u životu.

*

Offline Preppy

  • *
  • 3909
  • 19
  • Spol: Muški
  • Osnivač
Odg: Obrada vode za piće u prirodi
« Odgovori #8 u: 06 Srpanj , 2015, 21:57 »
Zar nije dosta da ju prokuhaš ili samo baciš tabletu unutra?
Ja imam 50m od kuće izvor. Bila je pitka voda oduvijek, i ljudi piju non stop tamo vodu i dolaze i staje autima da pune karnistere. Ali iz nekog razloga, zadnjih godinu dana mene probava muči čim popijem čašu te vode  :neznam:

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1760
  • 16
Odg: Obrada vode za piće u prirodi
« Odgovori #9 u: 06 Srpanj , 2015, 23:18 »
Točno, dovoljno je jedno, ali da si vidio na što je ta kaljuža ličila, vjeruj mi, i ti bi ubacio tabletu u tu vodu. Samo da dodam, nakon višestukog filtriranja nismo dobili potpuno prozirnu vodu (i filtar od platna i Britta filtar). Juhu smo skuhali jer nismo baš bili od volje piti  tekućinu takve boje, a i u juhi je bilo soli.

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1760
  • 16
Odg: Obrada vode za piće u prirodi
« Odgovori #10 u: 07 Srpanj , 2015, 16:50 »
Malo sam se vrtio po forumima s ovom problematikom i svašta se može pročitati, osobito ako govorio  vodi, ljudi pričaju kako idu na višednevne izlete s litrom, ili manje, vode. Drugi bi nosili vodu za nekoliko dana sa sobom.

Prije 15-ak godina išao sam s rođakom, negdje tijekom srpnja, na Sveto Brdo (1751 m) na Velebitu. Vodili smo evidenciju o potrošenoj vodi (prema kapacitetu posuda) i ispalo je da smo popili ukupno 36 litara vode, svaki po 18 litara, odnosno po 6 litara dnevno (dobro, povremeno bi se umili ili prolili po glavi). Treba spomenuti da smo hodali od 12 do 16 sati dnevno i da je temperatura po danu bila iznad 30 stupnjeva C, a i da smo vodu štedili. Vodu smo blago zasoljavali.

Toliku količinu vode ne možeš nositi sa sobom, jednostavno moraš planirati put tako da ideš od izvora do izvora, a vodu trošiš uz pretpostavku da na slijedećem izvoru možda nema vode. U višednevnim turama nemoguće je nositi odgovarajuću količinu vode sa sobom.

Kad ljudi pričaju kako su izvježbani i kako mogu proći s pola litre vode dnevno, onda možemo znati da lažu. Dnevni gubitak vode iz organizma:
- mokrenjem - dnevni gubitak vode putem urina je 1 do 1,5 litara,
- znojenjem preko kože - 500 do 600 ml/dan,
- disanjem - 400 do 500 ml/dan i
- stolicom -100 do 200 ml/dan.

Ovo je uz uvjet normalnih dnevnih aktivnosti.

Hranom se prosječno nadomjesti do 20% izgubljene vode.

U pravilu, prosječan čovjek ne zna koliko treba piti vode i živi u stanju blage dehidracije, a kad se osjeti žeđ, već je došlo do nekog oblika dehidracije, a ona se može odražavati glavoboljom, pretjeranim umorom i nedostatkom energije ili smanjenom koncentracijom.

Optimalna dnevna količina vode za osobu koja je umjereno fizički aktivna je 2 litre, uz normalnu težinu, jer porastom tjelesne težine raste i količina vode koju je potrebno unijeti u organizam, a  djeci i aktivnim adolescentima potrebno je i više vode.

Unos vode uvjetovan je i prehranom, smatra se da su minimalne potrebe za vodom za odraslu osobu 1 ml na 1 kaloriju energetskog unosa, a kod djece 1,5 ml, dok unos začinjene hrane zahtijeva veći unos vode.

Kada se jede hrana bogata vodom (puno voća i povrća), vaša potreba za vodom će se smanjiti.

Ispijanje vode tijekom jela razrjeđuje želučane sokove, što može utjecati na probavu ili uzrokovati osjećaj nadutosti i težine u predjelu želuca, pa se unos vode vrši prije jela ili jedan sat poslije jela

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1760
  • 16
Odg: Obrada vode za piće u prirodi
« Odgovori #11 u: 07 Srpanj , 2015, 17:17 »
Za rad organizma važna je i temperatura vode.

Hladna voda s temperaturom nižom od 4°C (iz hladnjaka), puno brže prelazi iz želuca u crijeva, a svojom niskom temperaturom povoljno utječe na rashlađivanje organizma za vrijeme toplih dana ili nakon fizičkih aktivnosti. Takva voda je osvježavajućeg okusa, osobito ako se pije lagano, u manjim gutljajima, a osim toga stimulira lučenje želučanog soka i ubrzava rad crijeva, bolje potiče rad bubrega i lučenje otrovnih tvari iz kože.

Topla voda, kada je temperatura vode viša od 12°C, nema osvježavajući učinak i onda je unosimo u većim količinama kako bi se eliminirao o sjećaj žeđi, te ima suprotan učinak na rad probavnog trakta, ali zato topla voda smanjuje izlučivanje želučane kiseline, osjećaj nadutosti, žgaravicu i podrigivanje.

*

Offline DF_zgb

  • ***
  • 146
  • 5
Odg: Obrada vode za piće u prirodi
« Odgovori #12 u: 07 Srpanj , 2015, 17:18 »
U principu slažem se sa svime navedenim.

Voda je po mojem osobnom mišljenju dio "svetog trojstva".

Za teren ( pogotovo ozbiljan/višednevni ) se MORA imati:
1. dobre cipele
2. dobru navigaciju
3. dosta vode.

Sve ostalo može biti ovakvo ili onakvo, ali ovo troje mora biti 200% zadovoljeno!





*

Offline DF_zgb

  • ***
  • 146
  • 5
Odg: Obrada vode za piće u prirodi
« Odgovori #13 u: 07 Srpanj , 2015, 17:36 »
Zanima me jel ima nešto kaj bi se moglo žvakati illi cuclati dok se hoda/penje tako da mi usta ne postanu suha u roku od 5 minuta ??
Možda žvakaća guma ili nekaj bolje?

Naime kod uspona, pogotov težih i duljih, dišem na nos + usta + škrge i pogotovo ako je još i visoka temperatura - u roku odmah usta mi postanu suha i to me recimo dosta smeta.
Sada to rješavam tako da svako malo gucnem malo vode, tek toliko da navlažim usta, ali me zanima ima li još koje ( tehnološki modernije ) rješenje?



*

Offline poljičanin

  • *
  • 1760
  • 16
Odg: Obrada vode za piće u prirodi
« Odgovori #14 u: 07 Srpanj , 2015, 19:50 »
Dugme. Žvakanjem dugmeta, koje je netopivo, luči se slina i usta nisu suha. Žvakača guma ima šećera, što onda izaziva žeđ. Problem je što se žvakanjem luče i želučani sokovi jer mozak dobiva informaciju da se hrani, a kao poslijedica toga, kroz dulje vrijeme, može izazvati želučane tegobe.

Drugo rješenje je camelbak i povremeno pijuckanje vode. Ali zbog izloženosti Suncu voda u cijevi se ugrije i stalno pijuckaš toplu vodu (vidi moj komentar na toplu i hladnu vodu koji post prije). Ovo se može sanirati izoliranjem cjevi posebnom izolacijom cijevi:




*

Offline DF_zgb

  • ***
  • 146
  • 5
Odg: Obrada vode za piće u prirodi
« Odgovori #15 u: 07 Srpanj , 2015, 20:15 »
Thx, za dugme, meni je palo napamet uzeti kamenčić samo je problem kaj je kamenje obično prljavo :)

Ovo kaj se tiče tople/hladne vode, iskreno neznam kaj da mislim ... meni se uvijek činilo da piće na terenu treba biti što "normalnije" temperature - ne prehladno ne pretoplo, sve da ne bi šokirao organizam.
Recimo arapi piju topli čaj dolje u pustinji. Ok kužim da nekad nije bilo frižidera, pogotovo ne takvog da ga pukneš na devu pa nosaš po Sahari, ali opet ...

Naravno priznajem da je osjećaj ugode puno veći kad sav zajapuren popiješ hladnu vodu s izvora, ali mi se čini da bi, što se samog organizma tiče, bilo bolje popiti malku vodu. To mi je nekako prirodnije.

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1760
  • 16
Odg: Obrada vode za piće u prirodi
« Odgovori #16 u: 07 Srpanj , 2015, 22:06 »
Po vrućini organizam ulaže velike napore u hlađenje tijela, a ovako ga ti prisilno hladiš.

Kinezi piju topli čaj po vrućini, a kao posljedica toga organizzam otvara znojne žlijezde i luči znoj koji isparava i hladi tjelo. Ovaj način je dobar kao ne oskudjevaš vodom jer tako tijelo brže gubi vodu.

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1760
  • 16
Odg: Obrada vode za piće u prirodi
« Odgovori #17 u: 07 Srpanj , 2015, 22:58 »
Pri planinarenju u ljetnim uvjetima dolazi do pojačane aktivnosti organizma tijekom koje se znojimo, i iz organizma gubimo i elektrolite.

Što su uopće elektroliti? Elektroliti su soli koje se u tekućini pretvaraju u ione,  a oni prenose i održavaju električne signale, kako bi stanice živaca, srca, mišića međusobno ispravno funkcionirale,  i tako koristile drugim dijelovima organizma. Primarni elektroliti su kalcij, natrij, kalij, magnezij, klorid, fosfat i bikarbonat.

Održavanje balansa elektrolita u tijelu vrši se uzimanjem hrane i pića bogatih elektrolitima, a reguliraju ga hormoni, uglavnom u bubrezima, odbacivanjem viška elektrolita. Taj balans elektrolita u organizmu je važan zbog regulacije hidratacije tijela, krvi i njezine kiselosti, a također elektroliti imaju važnu ulogu i za funkciju mišića i živaca. Zbog toga manjak elektrolita u tijelu, kao posljedica fizičkih aktivnosti, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
 
Zbog navedenog, ispijanje čiste vode ili davanje čiste vode osobi koja je dehidrirala i nije najbolji način za nadoknađivanje količine tekućine i elektrolita u tijelu, zbog toga što voda razrjeđuje soli unutar tjelesnih stanica i narušava njihovu funkciju. Kako bi nadoknadili elektrolite, najbolje rješenje u outdoor aktivnostima je popiti vodu u kojoj ste otopili žličicu soli.
 
Ironija je da je moguće i pretjerivanje u unosu vode, a osobito je opasno u toplom djelu godine pri teškim fizičkim naporima, recimo, pri napornom penjanju, a ta pojava se zove trovanje vodom ili hiper – hidratacija (kada popijete više od 10 litara vode u kratkom vremenskom roku, vrlo je moguće da se vaš balans elektrolita). Narušavanje balansa elektrolita nepravilnom hidratacijom je opasno, a najteži poremećaj se tiče količine Natrija, Kalija i Kalcija, dok su ostali poremećaji su rjeđi, ali se događaju paralelno s opisanima. Ovo osobito postaje problem kada razina  natrija padne ispod 135 mmol/L kao posljedica prekomjernog unosa vode, koji rezultira u  hiponatremijom, a prvi znaci su zbunjenost, dezorijentiranost,  grčevi, a poslije i kolabiranje. Pojava proljeva i povraćanja, pored dehidracije, može narušiti ovaj balans, što je osobito opasno u planini. Kako bi izbjegli trovanje vodom, jednostavno je suzdržavanje od prekomjernog unosa vode, a kako bubrezi mogu izlučiti približno 1 l/sat, onda je to i maksimum koliko možete popiti.

*

Offline DF_zgb

  • ***
  • 146
  • 5
Odg: Obrada vode za piće u prirodi
« Odgovori #18 u: 07 Srpanj , 2015, 23:23 »
Ja zato nosim bočicu od 0.5l Donata Mg kao backup ( a i radi možebitne žgaravice ), nekako nisam pobornik raznoraznih iso-tonic napitaka, to mi izgleda k'o previše kemije.

Kaj se tiče soli to rješavam mrvicu slanijim doručkom, osim ako ne idete do Slanog potoka na Sljemenu pa na izvoru popijete pravu izvorsku slanu vodu :)

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1760
  • 16
Odg: Obrada vode za piće u prirodi
« Odgovori #19 u: 07 Srpanj , 2015, 23:57 »
Po internetu se mogu naći recepti za pripremu jednostavnih vlastitih izotoničkih napitaka.

Sportska pića, pored vode, vraćaju i elektrolite pa su popularna, ali većinom su hipotonična (sadrže manje elektrolita nego što se izgubi), pa zato postoje i izotonična pića koja su bolja, a sportaši ih rado koriste. Marketinške priče proizvođača izotoničkih napitaka o njihovim dobrobitima za vaše zdravlje su u suprotnosti sa njihovim sadržajem, jer su takvi napitci gotovo uvijek kalorijske bombe, često su prepuni šećera, umjetnih okusa i bojila pa je bolje ne nasjedati marketinškoj propagandi, nego u vlastitoj režiji, od poznatih sastojaka, napraviti piće prilagođeno vašim potrebama.