Vojnička lopatica

 • 2 replies
 • 378 views
*

Offline poljičanin

 • *
 • 1760
 • 16
Vojnička lopatica
« u: 18 Listopad , 2018, 23:22 »
Svega alata smo se dotaknuli, ali nije mi na pameti jesmo li se dotaknuli vojničke lopatice...

Lopata kao komad vojnog alata, oduvijek je bio potreban, ali pri kraju američkog građanskog rata, sredinom XIX. st., topništvo i brzometne puške, pa čak i prve stojnice u puščanom kalibru, ukopale su vojnike u rovove. Slijedeći ratovi su sve viš tražili uporavu vojničke lopatice, a vrhunac potrebe za tim alatom je I. svijetski rat.

Užasan razvoj oružja, a u prvom redu topništva, natjerao je vojnike pod zemlju. Samo za ilustraciju klaonice, kod Verdena je na 40 km duljine fronta s obje strane bilo po 80% ukupno raspoložive vojske. Razaranja su bila stravična, topništvo užasno, na vagonima su topovi dobivali stravične kalibre, a smrt je dobro naoštrila kosu i naradila se žetvom tih godina. Jedini način za preživljavanje je bilo kopanje rovova. A tu je do izražaja došao junak naše priče.

Tu sad vojnička lopatica stoji između života i smrti.

Tako je sad vojnik, pored zaštitne maske, dobio još jednu nepraktičan, ali koristan komad opreme.
*

Offline poljičanin

 • *
 • 1760
 • 16
Odg: Vojnička lopatica
« Odgovori #1 u: 20 Listopad , 2018, 00:55 »
Kako je već spomenuto, I. svjetski rat i koncept da svaki vonik ima svoju lopaticu, u svojoj tragediji, doprinjeo je razvoju vojničke lopatice i njenoj masovnoj uporabi.


Austro-ugarski model naših djedova/pradjedova


Ruski model


Njemački modelBritanski modeli

U odnosu na prvobitnu zamisao danskog policajca Linnemanna, unaprijeđenja u tom periodu se uglavnom svode na vrh ručke, pa onda dobijaju tzv. T ručku, D ručku, kuglastu ručku...


Američki model

Ruski model

Njemački model

S takvim lopatica se ušlo i u II. sv. rat. Naime, u vojničkoj logici postoji jedna konstanta: temeljeno na iskustvu iz prethodnog sukoba,vojska se priprema za slijedeći sukob. A zapravo se najčešće dogodi da nitko ne shvati kako se u međuvremenu dogodila tehnolška ili socijalna revolucija. Nebrojeno je takvih slučajeva, 20. stoljeće to jako dobro dočarava: Burski rat u kojem su Buri poslali klasičnu konjicu u ropotarnicu povijesti anihilirajući Britance mitraljezima i do tada svemoćni juriš konjice, pa se usprkos tome čitav I.sv.rat očekuje da konjica odnese pobjedu u ratu, a zbog razorne moći topništva, mitraljeza i brzometnih pušaka uglavnom se nisu crti bojišta približili na manje od 20 km. U II.sv.rat osim Nijemaca, svi su ušli s idejom rovovskog rata. Tako je i junakinja naše priče, vojnička lopatica, nepromijenjena ušla u rat.Odnosno i ne, Nijemci su, kao i svim ostalim vojnim tehnologijama otišli korak naprijed: 1938. izbacili su svoju čuvenu Klappspaten. U nas je poznata kao lopatica koju je u američkoj inačici iz 1943. koristila JNA, a koja je došla početkom 1950.-tih kroz ogromnu američku vojnu pomoć. Za razliku od dotadašnjih modela kod kojih je lopatica bila fiksna, sada se pomoću prstena s navojima jednostvno, brzo i pouzdano mogla pretvoriti u motiku, ali i skratiti kupna duljina.


Njemački modelAmerički model

Zapravo, ako je tko imao nesreću nositi taj komad alata onako kako je pretviđeno - na remenu, zna koliko je to rješenje nepraktično, odnosno kako smeta u hodu, dok je trčanje s tim jedva i moguće (osobito kad se vojnik okiti svim ostalim privjescima, kao ročnik u JHA tu sam još nosio na opasaču: RAP za kalašnjikov, zaštitnu masku, bajonet, pa na to dodajte još i ručne bombe bit će vam jasno koliko je to praktično - stalno nešto zapinje za noge u hodu, trčanje nemogće).Sretnije rješenje je bilo nositi alat na borbenoj naprtnjači.Slijedeći stupanj evolucije, nakon II.sv.rata, je tzv. trodjeljna vojnička lopatica s D drškom. Sada se napokon smanjila veličina alata na tu mjeru da je moguće nositi, a da ne zapinje. Dakako, danak se morao  u nečem platiti, a to je onda išlo na uštrb motike - s D ručkom kopanje s motikom je jako nezgrapno. Evolucija ide dalje, više kroz materijale i olakšavanje alate, nego kroz neka revolucionarna riješenja, dodavanje pile, nazubljeni rub lopate za planje i sl. Često to znaju biti veća pretjerivanja, nego neko funkcionalno riješenje.« Zadnja izmjena: 20 Listopad , 2018, 10:58 od poljičanin »

*

Offline poljičanin

 • *
 • 1760
 • 16
Odg: Vojnička lopatica
« Odgovori #2 u: 20 Listopad , 2018, 10:17 »
Vojska ove lopatice koristi u prvom redu za ukopavanje i izradu zaklona (ovo se ne odnosi na korištenje u kraškim područjima, tamo više smeta nego što pomaže), te za određene borbene zadaće, kao što su ukopavanja mina. Sekundarna namjena je korištenje vojničkom lopaticom kao oružjem, u čemu se osobito istakla u I.sv.ratu.

To su one namjene koje izlaze iz okvira ovog Foruma, a onda možemo postaviti pitanje: a čemu onda nama može služiti?

Pa, krenimo:
U prvom redu kao alat za kopanje zemlje, jasno, a to se odnosi onda recimo na kopanje dakota ložišta, kopanje kanala za drenažu oko šatora, za izradu skloništa, za ukopavanje ili ograđivanje ložišta, ma za sve potrebe kada se kopa zemlja.

Osim toga, služi i kao vodokotlić, za iskopavanje rupe za veliku nuždu i zakopavanje nakon iste.

Dalje, može služiti i kao medicinsko pomagalo za imobilizaciju noge – preklapanjem u položaj motike izvrsno je pomagalo koje ima odgovarajući oblik i čvrstoću.

Vidio sam slike ruskih vojnika koji koriste vojničke lopatice kao improvizirane krplje, pa čak i skije.

Također, isti su koristili i vojničke lopatice kao improvizirana vesla prilikom prelaska preko vodenih prepreka pomoću improviziranih sredstava.

Još jedna zanimljiva namjena je korištenje vojničke lopatice kao priručne stolice u uvjetima kada se ne može sjesti na tlo zbog loše podloge ili mokrog zemljišta.

Ovi stariji modeli su izvrsni za spremanje jela na vatri, za pečenje mesa, grijanje konzervi ili čak i jaja na njima jer drvena drška izolira od topline.

Uz to, možete je koristit za prijenos žara, gašenje vatre i slične aktivnosti oko otvorenog plamena.

Također, može služiti i kao improvizirana baklja time što se na lopati može nositi zapaljivi materijal, npr izrezani komadići automobilske gume.

Određenim doradama lopate, izradom nazubljene pile s jedne strane i oštrenjem s druge strane, dobili ste mutifunkcionalni alat: lopatica, motika, pila i sjekira u jednom, svakako, nije riječ o idealnim alatima, ali u većini slučajeva više nego zadovoljavajućim.

Robusniji modeli mogu se koristiti i kao čekić.

Jednom prigodom smo je koristili i kao dasku za rezanje hrane (stavili smo papirnatu vrećicu preko lopate).
« Zadnja izmjena: 20 Listopad , 2018, 10:57 od poljičanin »