Kuhanje na otvorenoj vatri

  • 17 replies
  • 827 views
*

Offline poljičanin

  • *
  • 1769
  • 16
Kuhanje na otvorenoj vatri
« u: 24 Lipanj , 2018, 23:35 »
Kako na forumu pratimo najmodrenije tehnološke trendove iz svijeta outdoor-a, mslim da smo malo zaboravili tradicionalne načine kuhanja, pa bi bio red da se i njih spomenemo na Forumu. Naime, upravo su ti jednostavni i primitivni načini kuhanja nama uvijek dostupni, ali i hrana spremljena na takve tradicionalne načine ima "ono nešto" što ni jedan TV kuhar, na ne znam kako savršenom štednjaku, ne može ni blizu dati, dati dušu jelu...



U mom kraju se tradicionalno kuhalo na kominu. Komin i kamin se često brkaju, ovo je kamin:





... a ovo komin:





Pojednostavljeno, kamin je ozidano ložište, a komin je prostorija s niskim ložištem (kako bi se prostorija zimi bolje zagrijala), uglavnom bez nape jer se na tavanu iznad sušilo meso, koja je bila i kuhinja, i dnevni boravak, i primaća soba.


Kobasice i divenice iznad komina

Dok su postojali komini, odnosno dok se život odvijao na kominu, to je bila i vrlo važna socijalna ustanova, vrata komina nikad nisu bila zatvorena, bilo koji namjernik (susjed, rođak, prosjak, putnik u prolazu, apsolutno bilo ko dobronamjeran) je mogao pozdraviti i slobodno ući na komin, momci bi onda dolazili djevojkama na komin bez obzira na to da li njeni to odobravaju, jer, komin je svačiji, a ne onoga u čijoj se kući nalazi. Zbog otvorenog ložišta bio je jako neekonomičan i trošio je jako puno drva, ali ta otvorena vatra je davala poseban doživljaj, toplinu koju nikakakav klima uređaj ne može dočarati...

Na kominu se kuhalo na dva načina.

Prvi je da se lonac objesi na lanac na čijem je kraju kuka u obliku slova "S" ("komoštre" ili "komaštre"): za jedan kraj bi se objesio lonac, a drugi bi se ugurao u željenu kariku lanca - na taj način se određivala visina lonca, odnosno regulirala količina topline potrebna za kuhanje:


...komoštre...




...kuhanje na komoštrama...

Drugi način je pomoću "tronoga", metalnog obruča postavljenog na tronožno postolje na kojeg se onda stavi lonac za kuhanje, a regulaci topline se obavlja pomicanjem tonoda biže ili dalje od vatre:


...tronoge...






Komoštre i tronoge u pogonu

Svojevremeno sam bio napravio preklopne "tronoge", noge su se mogle sklapati, pa je bilo zgodno za nositi, ne teško, a zauzimalo je mali volumen. Nekom prigdom smo na njima kuhali kavu u vojnoj porciji na Mosoru i zaboravio sam ih, a za sedam dana kad sam došao, od njih nije bilo ni traga. Površina na koju se stavlja lonac nie bila okrugla nego trokutasta.

Vidim da Slavonci imaju svoj sustav za kuhanje, pa ću pretpustiti temu nekome ko o ovom može više reći:



Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

Do nastavka teme: uzdravlje!


*

Offline Bushcraft Wolf

  • ****
  • 888
  • 10
  • Spol: Muški
Odg: Kuhanje na otvorenoj vatri
« Odgovori #1 u: 28 Lipanj , 2018, 11:22 »
Ahhh...kotlić... Uz peku(sać) moj omiljeni način kuhanja... Dva najpoznatija jela vezana uz njega su fiš i čobanac...iako ja u njemu kuham sve moguće,grah,sarmu,punjenu papriku,kukuruz,kojekakve gulaše...ma sve...

Uz kotlić uvijek dolazi tronožac sa lancem za štelovanje visine tj temperature... Postoje dvije verzije kotlica otvoreni i zatvoreni... Po mom iskustvu sa oba,zatvoreni je bolji za kuhanje fiša...jer kako se gore sužava dok fiš vrije zbog tog oblika uvijek baca sadržaj prema sredini,mijesa ga... Dok u otvorenom to nije slucaj...a za sve ostalo je potpuno svejedno...iako ni ovo ne čini neku bitnu razliku,ali meni se čini da se paprika bolje poveže sa vodom u fišu upravo zbog toga...

Obožavam kuhanje na vatri tako da gledam ugrabiti svaku priliku da sluham nesto u kotliću...recimo,često isto uzmem samo tronožac ,pile uvežem konopcem i okacim na lanac iznad žara da se lagano pece...milina...

Peku jos nažalost osobno nemam,posudujem od susjeda...ali ju namjeravam kupiti...jer svako jelo sa vatre,sa žara ima taj specifican okus,možda je to meni samo u glavi...ali sve "šmeka" bolje sa vatre...


I,Polji,moram priznati da sam ja jedan od onih kojima je komin i kamin bio ista stvar,ja sam mislio da to se kod vas tako kaže za kamim...hvala na pojašnjenju...
« Zadnja izmjena: 28 Lipanj , 2018, 11:24 od Bushcraft Wolf »
The world is big and I want to have a good look at it before it gets dark...

*

Offline Preppy

  • *
  • 3950
  • 19
  • Spol: Muški
  • Osnivač
Odg: Kuhanje na otvorenoj vatri
« Odgovori #2 u: 28 Lipanj , 2018, 15:39 »
Komine često vidiš u filmovima pa čak iz srednjeg vjeka? Prije su se ljudi, kako god okreneš, više međusobno družili nego danas. Druženje uz vatru je bio socijalni aspekt pa čak i onda i prahistorično doba. Hvala polji na ovom sažetku. Ja isto planiram kupit neki lonac na tronožac. Do sada uvijek pečemo kotlovinu sa onim velikim tanjurom. Mislim da bi neki divljač paprikaš sigurno dobro se dao skuhat na tronožac  :vatrica:

*

Offline Antun

  • ***
  • 354
  • 5
  • Spol: Muški
Odg: Kuhanje na otvorenoj vatri
« Odgovori #3 u: 28 Lipanj , 2018, 20:59 »
A jel se ubraja i roštilj u kuhanje na vatri?
Nisam ni ja znal za komin....
Moj mi je psihijatar rekao da vi ne postojite. Imam dobre ideje, al mi ne dozvoljava da ih ostvarim.

*

Offline BanovinaMan

  • *
  • 6
  • 0
  • Spol: Muški
Odg: Kuhanje na otvorenoj vatri
« Odgovori #4 u: 28 Lipanj , 2018, 21:37 »
Ja bi i sad volio tako zivjet,da zapalim vatru na sred kuce  i uzivam u toj vatri i hrani .
Danas ako nemaš pet radijatora u sobi, sve PVC prozore,klimu smatraju te siromahom. Zato su svi mimoze i treba im svake godine cjepivo,ljekovi i smrcaju na prvi povjetarac.
Svi razmazeni do bola.
Sto vise proucavam survival ,bushcraft,stare zanate i običaje,ovaj danasnji svijet mi se sve manje svidja .
Vrednuju se bezvrijedne i izopačene stvari a nešto prirodno i ljudski smatra se zaostalim i glupim.
Ima i suvremeno doba dobrih stvari,ali ode to sve nizbrdo.

*

Offline Preppy

  • *
  • 3950
  • 19
  • Spol: Muški
  • Osnivač
Odg: Kuhanje na otvorenoj vatri
« Odgovori #5 u: 28 Lipanj , 2018, 22:29 »
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
Ja bi i sad volio tako zivjet,da zapalim vatru na sred kuce  i uzivam u toj vatri i hrani .
Danas ako nemaš pet radijatora u sobi, sve PVC prozore,klimu smatraju te siromahom. Zato su svi mimoze i treba im svake godine cjepivo,ljekovi i smrcaju na prvi povjetarac.
Svi razmazeni do bola.
Sto vise proucavam survival ,bushcraft,stare zanate i običaje,ovaj danasnji svijet mi se sve manje svidja .
Vrednuju se bezvrijedne i izopačene stvari a nešto prirodno i ljudski smatra se zaostalim i glupim.
Ima i suvremeno doba dobrih stvari,ali ode to sve nizbrdo.
+1
Istina.. Ka bi htio neku kamenu kuću staru u kamenjaru, izložen vjetru i vremenu, osjećati se živ.. Al jbg, to se zove napredak.

Via Tapatalk


*

Offline poljičanin

  • *
  • 1769
  • 16
Odg: Kuhanje na otvorenoj vatri
« Odgovori #6 u: 04 Srpanj , 2018, 20:18 »
Da, da, peka...

U nas (u Poljicima) za peku je uvriježen naziv "cripnja", a izraz dolazi od toga štu su peke prije bile od pečene gline, od istog materijala kao i crijep. Ja se sijećam još takvih, ali kako su bile krte, nisu lako preživljavale. Navodno ih ima u ponudi na Pazaru u Zadvarju, pa kad svratim tamo napraviti ću koju fotografiju, a možda i izdvojim koju kunu...



Hrvatska enciklopedija kaže:

pekva (peka), zvonolika keramička ili željezna posuda za pečenje (kruha, pogače, mesa, krumpira i sl.) na otvorenom ognjištu. U juž. Panoniji i na Balkanu poznata još u prapovijesti. U Hrvatskoj je keramička p. bila proizvodom domaćih lončara; u jadranskom i dinarskom području čripnja, peka oblikovala se na ručnom lončarskom kolu, a pokljuka u Slavoniji uz pomoć kalupa. Željezna (sač) proširena je na Balkan tur. posredstvom. Iščezla u seoskim domaćinstvima nestankom otvorenih ognjišta, danas ponovno u uporabi za pripremu “starinskih” jela u suvr. ugostiteljskoj ponudi.

Metalne od lima su danas najpopularnije, ali mene više privlače ove od lijevanog željeza, makar su nezgodne za manipulaciju zbog njihove težine. Ove limene nakon duljeg korištenja korodiraju i progore. Nedavno sam vidio i jednu od inoxa.


lijevana peka


limena peka


gotova peka

Istinski gurmani je cjene kao vrhunac u pripremi hrane...

A i istinski je teško ne složiti se...

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1769
  • 16
Odg: Kuhanje na otvorenoj vatri
« Odgovori #7 u: 22 Srpanj , 2018, 18:21 »
Pa, da nastavimo.

Slijedeće pomagalo na otvorenoj vatri su gradele.



Evo malo tuđeg uvoda:

Pripremanje mesa na vatri sigurno je najprimitivnija kulinarska tehnologija. Povjesničari hrane, skloni pričama i mitovima, rado sve, pa i početke kuhanja, prikazuju slučajem. Pukne grom, zapali vatru i primitivni čovjek slučajno primijeti da je pečeno meso zalutalog zeca ukusnije nego sirovo. Taj podcjenjivački stav prema nama samima već odavno je napušten. Već su i majmuni znali da neke bobice koje su sirove otrovne, poslije šumskog požara postaju jestive.

Zanimljivo je da je taj jednostavan kulinarski izum, koji se do danas nije promijenio, utjecao na civilizaciju više nego što mislimo. Naime, pečeno je meso probavljivije, pa ga se može više pojesti, što nužno vodi u djelotvornije društvo. Vatra je postala središe života. I hrana, i toplina, i obrana. Možda zato i danas toliko želimo sjediti uz vatru, nestrpljivo čekajući pečeno meso i ribu.

Anglosaksonski povjesničari američku riječ barbecue ili ''BBQ'' pronalaze u španjolskoj barbacoa, koja navodno svoje korijene ima u jeziku domorodaca koje je Kolumbo prve susreo, a radi se o plemenu Arawak. Kao da žele taj njihov način pečenja mesa na zelenim grančicama drveta približiti današnjoj domovini BBQ-a, Teksasu.

Kao da mi nemamo svoje dobre stare gradele. Kao da ni Rimljani nisu imali gradele od pečene zemlje, ili kao da još u 3 stoljeću Sv. Lovru nisu ispekli na gradelama. Teorije nastaju kako kome paše. (Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi)



Što na ovo nadodati?



Priprema mesa, ribe ili povrća na gradelama ipak zahtjeva nekakvu vještinu, koja dolazi s iskustvom.



Svatko, tko god se bavi pečenjem na gradelama, ima neka svoja pravila i načine na koji peče na gradelama, pa evo mojih nekoliko osobnih pravila (znam da će svtko ko peče na gradelama imati zamjerke na njih):

-gradele stavim na jaku vatru, da izgori ono što je ostalo op prethodnog pečenja, a potom najprije mesinganom četkom, a potom čistim papirom u roli, dobro prebrišem gradele;
-uvjek računaj kako možda neće biti dovoljno žeravice za ispeći planiranu hranu, pa napravi dopunsku varu sa strane s koje ćeš uzimati žeravicu;
-bolje je slabija žeravica i dulje pečenje namirnica - lakše se iskontolira da ne zagori;
- uvijek budi spreman pomanuti gradele na stranu, ako se zapali masnoća na vatri i potpiri vatru ispod gradela;
- bolje da je malo prešečenije, nego da je krvavo;
- kod pilećeg batka i zabatka rasječem meso do kosti i raširim jer samo tako neće ostati krvavo oko kosti;
- ribu prosuđujem po očima da li je pečena, dok oči ne pobjele za mene nije pečeno;
- ribu dobro osušim krpom prije nego je stavim na ugrijana gradela i ne okrećem dok ne bude potpuno pečena s te strane, u protivnom se zalijepi riba za gradele;
- po završetku pečenja ne čistim gradele, mast koja na njima ostane štiti ih od korozije.



Komentari i iskustva poželjni, idemo!

*

Offline Bushcraft Wolf

  • ****
  • 888
  • 10
  • Spol: Muški
Odg: Kuhanje na otvorenoj vatri
« Odgovori #8 u: 22 Srpanj , 2018, 18:30 »
Sa svime se slaže...osim s onim o krvavom mesu... Ja osobno volim da je odrezak,kotlet sta već pečem,malo slabije pečen,malo krvaviji...pogotovo ako se radi o junetini ili teletini...tako mi je sočnije...

S ovim slikama sad si mi pobudio apetit i posto kiša vani lije,palo je pile na električnom roštilju...u kuhinji...ne dimi...milina za ovakvo vrijeme...
The world is big and I want to have a good look at it before it gets dark...

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1769
  • 16
Odg: Kuhanje na otvorenoj vatri
« Odgovori #9 u: 22 Srpanj , 2018, 18:49 »
Za junetinu i teletinu mogu se složiti, ali za piletinu nikako, naime, postoji mogućnost zaraze salmonelom u slučaju kada nije dobro pečeno.

Kod svinjetine, tu je, iz istog raloga, moguća zaraza trihnelozom.

*

Offline Bushcraft Wolf

  • ****
  • 888
  • 10
  • Spol: Muški
Odg: Kuhanje na otvorenoj vatri
« Odgovori #10 u: 22 Srpanj , 2018, 18:57 »
Za piletinu se slažem,sirova piletina mi nije nesto...ali svinjetinu takoder ostavljam malo siroviju... Barem sebi,ostalima po želji...takoder prasetina s ražnja,svi znaju da ako ima sta malo krvavije da se ostavlja meni...
Trihineloza je razgradiva na oko 70°C,tako da se toga ne bojim...takoder tu je i pregled...svoje meso nosim na pregled duplo,dva različita uzorka u dvije različite veterinarske...igram na sigurno...nije me strah mesa za pečenje ili kuhanje već suhomesnatih proizvoda...
The world is big and I want to have a good look at it before it gets dark...

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1769
  • 16
Odg: Kuhanje na otvorenoj vatri
« Odgovori #11 u: 22 Srpanj , 2018, 19:06 »
Pečena piletina je vrunska star, osobito kopun,  ali se dugo peče, tako da mi nije često na meniju.

Osim toga, rijetko konzumiramo industrijsku piletinu, osobito se ne preporučuje muškoj djeci zbog velike količine ženskih hormona s kojima ih filuju da bzo narastu.

*

Offline Bushcraft Wolf

  • ****
  • 888
  • 10
  • Spol: Muški
Odg: Kuhanje na otvorenoj vatri
« Odgovori #12 u: 22 Srpanj , 2018, 19:08 »
E vidis ovo s hormonima nisam znao... Svaki dan covjek nesto novo nauči
The world is big and I want to have a good look at it before it gets dark...

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1769
  • 16
Odg: Kuhanje na otvorenoj vatri
« Odgovori #13 u: 22 Srpanj , 2018, 19:10 »
Ovo s eletričnim gradelama je dobro zbog posude s vodom ispod gradela, lakše ih je kasnije očistiti, a i hrana bude manje suha.

*

Offline Bushcraft Wolf

  • ****
  • 888
  • 10
  • Spol: Muški
Odg: Kuhanje na otvorenoj vatri
« Odgovori #14 u: 22 Srpanj , 2018, 19:13 »
Ja sipam pivo...meso bude mekano kao butar...
The world is big and I want to have a good look at it before it gets dark...

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1769
  • 16
Odg: Kuhanje na otvorenoj vatri
« Odgovori #15 u: 22 Srpanj , 2018, 19:14 »
Ja mažem maslacem...

*

Offline Antun

  • ***
  • 354
  • 5
  • Spol: Muški
Odg: Kuhanje na otvorenoj vatri
« Odgovori #16 u: 23 Srpanj , 2018, 16:39 »
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
Pečena piletina je vrunska star, osobito kopun,  ali se dugo peče, tako da mi nije često na meniju.

Osim toga, rijetko konzumiramo industrijsku piletinu, osobito se ne preporučuje muškoj djeci zbog velike količine ženskih hormona s kojima ih filuju da bzo narastu.
a otud feminizirani muškarci...
Moj mi je psihijatar rekao da vi ne postojite. Imam dobre ideje, al mi ne dozvoljava da ih ostvarim.

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1769
  • 16
Odg: Kuhanje na otvorenoj vatri
« Odgovori #17 u: 13 Kolovoz , 2018, 09:54 »
Dobro, pričali so o svemu, ali nismo se dotakli meni jedne enigme: KOTLOVINA!



Dakle, što je kotlovina, kako se služi tim kotlom, što razlijke majstora od amatera-neznalice, koje su to specifičnosti pojedinog kraja u pripremi kotlovine, koliko uopće jela obuhvaća pojam kotlovina? Po slikama vidim svašta, svakakve odgovore daje i mr. Google, ali meni i dalje nije jasno. A ne sumnjam  znanje članova foruma, pa...