Kako čuvati hranu na višednevnim turama

  • 13 replies
  • 1340 views
*

Offline poljičanin

  • *
  • 1760
  • 16
Kako čuvati hranu na višednevnim turama
« u: 10 Ožujak , 2017, 21:11 »
Jedno jednostavno jelo koje preferiram u planini je obična riblja konzerva, s jednim tvrdo kuhanim jajom, malo soli i maslinovog ulja. Konzerva ima neograničeno trajanje, ulje i sol također, ostaje nam problem - jaje.

Malo sam kontaktirao literaturu, kaže da se sirova jaja čuvaju:
jaja se mogu konzervirati na kraće vrijeme na improviziran način. Cilj konzerviranja je zatvaranje pore na ljusci, kako jaje „ne bi disalo“, odnosno da se ne bi stvarala zračna komora, a samim tim i započeo proces kvarenja.

odnosno:

premazivanje jaja pomoću masti (bilo kojom vrstom, ovisno od tome čim raspolažemo, premazivanje se vrši krpom).

(dopunske metode su čuvanje u žitu ili pepelu, nije praktično)

E, sad, kako je problem vući sa sobom sirovo jaje, osobito ljeti, najbolje rješenje je vući sa sobom tvrdo kuhano jaje.

Pitanje: koliko dugo se može čuvati tvrdo kuhano jaje, a da ne postane opasno za konzumaciju (pokvariti želudac u planini može biti opasno po život, slabost, dehidracija)?

*

Offline Lakeman

  • ****
  • 888
  • 0
  • Spol: Muški
Odg: Kako čuvati hranu na višednevnim turama
« Odgovori #1 u: 10 Ožujak , 2017, 21:15 »
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
Pitanje: koliko dugo se može čuvati tvrdo kuhano jaje, a da ne postane opasno za konzumaciju (pokvariti želudac u planini može biti opasno po život, slabost, dehidracija)?

Ne znam da li bojas jaja za Uskrs, ali ta tvrdo kuhana jaja se tada danima povlače po stolu (ne frizideru) i nikad nikome nista. I mene zanima ''krajnja granica''...
"The More You Know, The Less You Carry"  - Mors Kochanski

*

Offline Lakeman

  • ****
  • 888
  • 0
  • Spol: Muški
Odg: Kako čuvati hranu na višednevnim turama
« Odgovori #2 u: 10 Ožujak , 2017, 21:17 »
Evo našao sam na Zavodu za javno zdravstvo informaciju za KUHANA koju bas ne mogu prihvatiti:''Čuvati ih u hladnjaku do tjedan dana, a na sobnoj temperaturi ne dulje od 2 sata.''
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

"The More You Know, The Less You Carry"  - Mors Kochanski

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1760
  • 16
Odg: Kako čuvati hranu na višednevnim turama
« Odgovori #3 u: 10 Ožujak , 2017, 23:01 »
I na drugim stranicama navode dva sata, s napomenom da se i u hladnjaku moraju držati ptpuno izolirano od svježih jaja. Kuhanjem se raspada ovojnica ljuske, pa je znatno veća vjerojatnost za kontaminaciju slmonelom.

*

Offline Lakeman

  • ****
  • 888
  • 0
  • Spol: Muški
Odg: Kako čuvati hranu na višednevnim turama
« Odgovori #4 u: 11 Ožujak , 2017, 09:39 »
Soguran sam da si jeo, ja jesam u jako puno prilika, ali jaja u prahu su ok rjesenje za teren. Ali nisam nasao negdje pakiranje koje nije za hotel. 

Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

"The More You Know, The Less You Carry"  - Mors Kochanski

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1760
  • 16
Odg: Kako čuvati hranu na višednevnim turama
« Odgovori #5 u: 11 Ožujak , 2017, 21:13 »
Malo sam pročačkao po problematici izrade jaja u prahu u vlastitoj režiji.

Ako imate dehidrator, situacija se jako pojednostavljuje.

Mogu se dehidrirati čitavo jaje ili žumanjak i bjelanjak odvojeno.

Jedan način je:
1.   Razbiti jaja
2.   Razmutiti jaja i napraviti kajganu, ali najbolje mikserom kako bi masa bila uniformna
3.   Kajganu ispeći na tavi
4.   Ispečenu kajganu potpuno iscijediti od ulja pomoću papirnatih ubrusa
5.   Isjeckati kajganu na što sitnije komadiće
6.   Sada te komadiće staviti na tepsiju i u štednjak na 60 stupnjeva najmanje 10 sati
7.   Ohlađenu masu u blenderu pretvoriti u prah
8.   Prah spremiti u posudu bez daljnjeg pristupa zraka, ili vakuumirati u vrećicu.
Loša strana ove metode je uklanjanje ulja.

Druga inačica je s dehidratorom, izbacimo točku 3., 4., 5. i 6., te umjesto toga kajganu ulijemo u dehidrator, također na 60 stupnjeva najmanje 10 sati.





Ova metoda je rizična zbog salmonele, toplina dehidratora nije dostatna za potpuno uištenje salmonele, kao kod druga dva primjera.

Treća inačica je
1.   Skuhati  jaje u uzavreloj vodi najmanje 15 minuta
2.   Žumanjak i bjelanjak odvojiti posebno
3.   Žumanjak isjeckati na sitne komadiće
4.   Sada te komadiće staviti na tepsiju i u štednjak na 60 stupnjeva najmanje 10 sati
5.   Ohlađenu masu u blenderu pretvoriti u prah
6.   Prah spremiti u posudu bez daljnjeg pristupa zraka, ili vakuumirati u vrećicu.

Nisam pronašao kako se sam bjelanjak pretvara u prah.

Navodno se tako pripremljena jaja, u odgovarajućim uvjetima čuvanja, mogu koristiti nakon 5 godina ili čak i više!

Kako sad od  jaja u prahu dobiti jelo, odnosno kako napraviti reverzibilni proces? Kako bi dobili ekvivalent veličine jednog prosječnog jaja, pomiješamo jednu žlicu jaja u prahu zajedno s 2 žlice vode. Nakon što pomiješajmo smjesu, neka ga odstoji 5 minuta i koristiti se kao što biste to učinili normalnim jaja.

*

Offline Bushcraft Wolf

  • ****
  • 860
  • 10
  • Spol: Muški
Odg: Kako čuvati hranu na višednevnim turama
« Odgovori #6 u: 12 Ožujak , 2017, 14:49 »
Ovdje u DE u svakoj trgovini možeš tokom cijele godine kupi kuhana jaja,ofarbana kao za Uskrs... Stoje van frižidera,znači na sobnoj temperaturi... I stoje puno duže od dva sata,tako da ima nešto da se mogu zaštiti... Slikam sutra,prekosutra... Jedem ih stalno...ponekad cak što ne pojedem danas prenoći mi u kamionu pa sutra na poslu jedem...a i u trgovinama stoje par dana dok se ne prodaju...
The world is big and I want to have a good look at it before it gets dark...

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1760
  • 16
Odg: Kako čuvati hranu na višednevnim turama
« Odgovori #7 u: 12 Ožujak , 2017, 16:01 »
Možda se nakon (ili tijekom) kuhanja nečim tretiraju, znamo da se Zapad ne boji ničega kao odvjetnika i loše propagande, a da se slučajno netko otruje...

*

Offline Bushcraft Wolf

  • ****
  • 860
  • 10
  • Spol: Muški
Odg: Kako čuvati hranu na višednevnim turama
« Odgovori #8 u: 12 Ožujak , 2017, 19:48 »
Vjerujem da ih tretiraju nečim...probat ću saznati...
The world is big and I want to have a good look at it before it gets dark...

*

Offline Preppy

  • *
  • 3910
  • 19
  • Spol: Muški
  • Osnivač
Odg: Kako čuvati hranu na višednevnim turama
« Odgovori #9 u: 03 Srpanj , 2017, 21:05 »
Opasna to igra. Ali ja sam isto znao jesti dan dva stara jaja i osim smrada koji je otraga izlazio nije mi bilo ništa.

via Tapatalk


*

Offline ssverko13

  • ****
  • 766
  • 6
  • Spol: Muški
Odg: Kako čuvati hranu na višednevnim turama
« Odgovori #10 u: 07 Srpanj , 2017, 17:10 »
Nikad nisan jeo stara jaja.

Poslano sa mog GT-I9195 koristeći Tapatalk

Gluplji seljak, veći krompir

*

Offline Bushcraft Wolf

  • ****
  • 860
  • 10
  • Spol: Muški
Odg: Kako čuvati hranu na višednevnim turama
« Odgovori #11 u: 26 Veljača , 2018, 21:43 »
Sad skužio da nisam nikad ovo poslikao,tj kuhana jaja...
Pa evo...s neta doduse,ali vidi se ono bitno...

Izvana su premazana šelakom i karnauba voskom...

U trgovini stoje van hladnjaka,na polici...ja ih cesto kupujem...i nikad nista nije bilo...osim kontaminacije prostora plinovima... Hahaha
« Zadnja izmjena: 26 Veljača , 2018, 21:51 od Bushcraft Wolf »
The world is big and I want to have a good look at it before it gets dark...

*

Offline Gorštak

  • *****
  • 3279
  • 10
  • Spol: Muški
Odg: Kako čuvati hranu na višednevnim turama
« Odgovori #12 u: 27 Veljača , 2018, 00:14 »
jos kad bi znal kaj pise hahah .. nisam skolovao nemacki  :LOL:

*

Offline Bushcraft Wolf

  • ****
  • 860
  • 10
  • Spol: Muški
Odg: Kako čuvati hranu na višednevnim turama
« Odgovori #13 u: 27 Veljača , 2018, 00:21 »
A pise da su premazana šelakom i karnauba voskom... Ova ostala E su umjetna bojila...i to je u biti sve...
The world is big and I want to have a good look at it before it gets dark...