Kruh

  • 9 replies
  • 1444 views
*

Offline poljičanin

  • *
  • 1760
  • 16
Kruh
« u: 20 Prosinac , 2016, 21:31 »
Kruh naš svagdašnji... 

Odlazak u planine zahtjeva određenu količinu kruha, ovisno o ukusima i ponudi na tržištu, uzimamo određene količine, koje nam moraju biti dostatne za planiranu aktivnost. U teretu kojeg nosimo obično je zahtjevniji volumenom nego težinom. Možemo ga zamijeniti krekerima, volumenski i težinski  manje zahtjevnima, ali oni nisu tema, ostavljamo ih za neku drugu prigodu.



Moderna tehnika i uređaji za pečenje kruha donijeli su novu revoluciju u tom pogledu. Sada, možete složiti  kruh prema vlastitim željama i potrebama. Na netu se mogu pronaći recepti za kruh koji će ostati svjež nekoliko dana, programirate hranjivost, osobne želje…



Možemo ga peći i u terenskim uvjetima, u improviziranim krušnim pećima. Međutim, treba znati da se peć ne smije ložiti nakon što se stavi tijesto u peć, dim mu daje gorčinu.

U mojim Poljicima se tradicionalno peče ispod „cripnje“, danas je zamijenjena metalnom pekom, a bila je istog oblika kao i peka, samo proizvedena istom tehnikom kao i crijep, odatle joj i naziv. Taj primitivni seljački kruh, onako izvučen ispod cripnje, vruć i vjerojatno nezdrav, koji otapa sir koji se više ne proizvodi i pršut koji je više gotovo nemoguće pronaći najuzvišeniji su gurmanski doživljaj mog djetinjstva…



Pitanje aktivnim forumašima: vi i kruh?
« Zadnja izmjena: 20 Prosinac , 2016, 21:39 od poljičanin »

*

Offline ssverko13

  • ****
  • 766
  • 6
  • Spol: Muški
Odg: Kruh
« Odgovori #1 u: 20 Prosinac , 2016, 21:43 »
Meni je nezamislivo jest neko meso bez kruha. Makar ako dodam krumpir nekad mi ni netreba kruh. Dali bi bannock mogao biti zamjena za kruh tamo vani na terenu?
Gluplji seljak, veći krompir

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1760
  • 16
Odg: Kruh
« Odgovori #2 u: 20 Prosinac , 2016, 22:21 »
Kako funkcionira krušna peć?

Krušna peć je zidana komora koja se zagrijava na drva. Ranije su se u krušnoj peći na drva pekli kruh, kolači i sva ostala jela koja su se u nju stavljala nakon što bi iz komore za pečenje bio uklonjen pepeo. Zbog kvalitetnih materijala i umjerenih dimenzija, danas se krušna peć koristi za pečenje mesa na žaru i pizza. Peć sa žeravicom idealan je roštilj koji meso ispeče, a da ono ne pougljeni. Pizza pečena u krušnoj peći neusporediva je s pizom pečenom u pećnici. Peć funkcionira na jednostavnom principu: potrebno je dobiti maksimum izmjene topline u komori za pečenje uz minimum gubitka te topline. Osim toga, svod u obliku parabole poboljšava učinak isijavanja u peći.



Upoznat ćemo vas s glavnim pojmovima važnim u funkcioniranju krušne peći.

    Izravno zagrijavanje
    Komora za pečenje zagrijava se vatrom, izravno zapaljenom unutra ili samo prolaskom plamena u slučajevima pekarskih peći. Sama ta vrsta zagrijavanja zvana IZRAVNOM daje pravo na naziv “pizza ili kruh pečeni na vatri”.

    Akumulacija topline
    Svaki materijal može akumulirati neku količinu topline, ovisno o svojoj naravi, masi i temperaturi kojoj je bio izložen. Na primjer, opeka ima dvostruko veći koeficijent od čelika.

    Vodljivost
    Svojstvo materijala da brže ili sporije provodi toplinu. Vrlo je važno da materijali od kojih će biti napravljena peć, budu odabrani ovisno o njihovoj vodljivosti. Ako je vodljivost previsoka, donji dio kruha će izgorjeti; ako je preslaba, kora pizze neće biti pečena. Opeka ima 50 puta niži koeficijent od čelika.

    Provođenje
   Čin prenošenja topline. Primjer je odrezak koji se peče u tavi.Konvekcija
    Kretanje zraka ili nekog drugog medija, uz prijenos topline između dva tijela različitih temperatura. Električni radijatori i radijatori centralnog grijanja griju kuću konvekcijom.

    Zračenje
    Način širenja topline nekog tijela u obliku vala. To je apstraktan, ali važan pojam. Toster i sunce griju jedino zračenjem.

    Vatrootporni materijal
    Materijal otporan na visoke temperature i na termičke šokove koji pri tome ne mijenja svoje osobine, niti strukturu. Najupotrebljavaniji materijali su vatrootporno željezo i čelik, vulkanski kamen, vatrootporni beton i pečena zemlja.  Za izradu krušne peći korištena je pečena zemlja. Njezina provodljivost, sposobnost akumulacije i vatrootpornost obilježavaju je kao izvrstan materijal. Prednost pečene zemlje je što je ona obrađen materijal. Miješanjem raznih tipova zemlje i dodavanjem drugih minerala, dobiva se zemlja željenih kvalitetama.

    Izolacija
    Bitni element za dobro funkcioniranje peći i sprečavanje gubitka topline prema van. Srećom, suvremeni izolacijski materijali, poput kamene vune, keramičke vune i vermikulita zamjenjuju tone pijeska i ilovače koji su se prije upotrebljavali. Kalorije su blokirane u sloju vatrootpornog materijala (8 cm kamene vune ima istu izolacijsku snagu kao i 80 cm pijeska).



Krušne peći okruglog tlocrta i niskog stropa u obliku parabole su najučinkovitije jer se postiže idealna raspodjela temperature i učinkovito isijavanje svoda. Na taj način je hrana koja se peče, najbliže svodu, a omogućeno je brzo i pravilno zagrijavanje zahvaljujući najboljoj konvekciji vrućih plinova.
Veličina otvora peći mora biti dovoljna, ali nikad pretjerana, zbog sprečavanje gubitka topline.
Količina akumulirane topline izravno je povezana s debljinom vatrootpornog materijala svoda i donje ploče. Ako je pretanak, neće se dobro ispeći velika količina. Ako je predebeo, peć će se dugo zagrijavati, nadoknada topline bit će nepotpuna i potrošnja drva pretjerana. Optimalna debljina je 8 cm. Toplina se mora učinkovitom izolacijom zadržati u odgovarajućem sloju. Pijesak nije dozvoljen jer će njegova provodljivost raspršiti toplinu.
Izboru materijala mora se pružiti velika pažnja. Njihova provodnost i akumulacijska svojstva uvjetovat će brzinu pečenja i vrijeme nadoknade akumulirane topline.
Tijekom grijanja isijavanjem vatre i konvekcijom toplih plinova, zagrijavaju se materijali od kojih je izrađena peć. Budući da je provodnost vatrootpornih materijala slaba, središnji dio ne zagrijava se trenutno. Predgrijavanje peći bit će dulje ili kraće ovisno o željenoj akumulaciji topline. Nakon što zagrijavanje završi, potrebna je stanka od minimalno četvrt sata kako bi se ujednačila temperatura u cijeloj peći.
U trenutku pečenja krušna peć na drva daje toplinu:

      •    provođenjem, zahvaljujući izravnom kontaktu površinske ploče s hranom
      •    konvekcijom, toplim zrakom kroz opeku
      • isijavanjem svoda i vatre.

Krušna peć je jedina naprava za pečenje koja ujedinjuje tri načina prijenosa topline.


Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

*

Offline Bushcraft Wolf

  • ****
  • 860
  • 10
  • Spol: Muški
Odg: Kruh
« Odgovori #3 u: 20 Prosinac , 2016, 22:30 »
Bez kruha mogu jesti skoro sve...
Ali često se zaželim pravog domaćeg kruha,pa supruga ispeče...

Ti kažeš da.je taj kruh ispod cripnje vjerovatno nezdrav...vjeruj mi,zdraviji je  nego ijedan koji kod nas ćes naći na tržištu...nema nikakvih aditiva,samo prirodno brašno,kvasac i sol...
The world is big and I want to have a good look at it before it gets dark...

*

Offline poljičanin

  • *
  • 1760
  • 16
Odg: Kruh
« Odgovori #4 u: 21 Prosinac , 2016, 19:56 »
Nisam mislio da je zato nezdrav, nema zdravijeg na svijetu, nedavno sam jeo kruh od žita koje je sijano na polju preoranom konjima, požnjeveno kosama, vršeno konjima i mljeveno na mlinici!

Mislio sam samo na to da me još od djetinjstva uče kako je vrući kruh nezdrav.

*

Offline Bushcraft Wolf

  • ****
  • 860
  • 10
  • Spol: Muški
Odg: Kruh
« Odgovori #5 u: 21 Prosinac , 2016, 20:51 »
A na to si mislio... A takav vruć je i najbolji...mmmm...
The world is big and I want to have a good look at it before it gets dark...

*

Offline loser

  • **
  • 72
  • 0
Odg: Kruh
« Odgovori #6 u: 21 Prosinac , 2016, 22:25 »
Oko 20:30 sam izvadio kruh iz pećnice i "strogo" zabranio ukućanima da ga diraju, jer, zna se, vrući kruh nije zdrav. Naravno da su ga već pojeli više od pola. Kvragu, sad sam i ja maznuo komadić prije počinka. Što ti je karakter...

*

Offline Gorštak

  • *****
  • 3279
  • 10
  • Spol: Muški
Odg: Kruh
« Odgovori #7 u: 23 Prosinac , 2016, 18:50 »
Nabavili doma pekac kruha,kak se brzo navuces na te domace tvorine brasna kvasca i vode nemres vjerovat

Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk


*

Offline Bushcraft Wolf

  • ****
  • 860
  • 10
  • Spol: Muški
Odg: Kruh
« Odgovori #8 u: 23 Prosinac , 2016, 22:57 »
a tek kad napraviš ga u krušnoj peći ili ispod peke...ufff
The world is big and I want to have a good look at it before it gets dark...

*

Offline Lakeman

  • ****
  • 888
  • 0
  • Spol: Muški
Odg: Kruh
« Odgovori #9 u: 24 Prosinac , 2016, 10:11 »
Ma jebemti mi imamo neki Moulinexx sto pece kruh, kuha pekmez itd... Za jednu zimu nabijes 10 kila. :) sad je u ormaru do daljnjeg. :)

poslano sa LG-G3- Tapatalk

"The More You Know, The Less You Carry"  - Mors Kochanski