Heljda - izvor snage u malom pakiranju

  • 18 replies
  • 1661 views
*

Offline Preppy

  • *
  • 3910
  • 19
  • Spol: Muški
  • Osnivač
Heljda - izvor snage u malom pakiranju
« u: 05 Prosinac , 2016, 13:29 »
Jučer sam gledao klip na Youtube o ovom fascinantnom zrnu. Već duže vremena razmišljam da svrstam ovo zrno u moju prehranu i prehranu na terenu jer je zaista najbolje. Što se tiče zdravlja, prehranbenih svojstva i pripreme. Em se lako pripremi i lagano s njim nadopuniš neke stvari. Meni se sviđa koncept koji Lars radi, uzima heljdu i mješa ju sa juhama. Danas sam kupio dvije juhe i heljdu, baš da isprobam.
Daje ti puno ugljikohidrata i snage a malo zauzima prostora i težine.


I priprema:


A ovo je moja kombinacija za idući overnajt.

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

*

Offline SurvivalPrepper

  • ***
  • 142
  • 2
  • Spol: Muški
Odg: Heljda - izvor snage u malom pakiranju
« Odgovori #1 u: 05 Prosinac , 2016, 15:10 »
Heljda se mora dugo namakati, inaće sve drugo stoji.

*

Offline Preppy

  • *
  • 3910
  • 19
  • Spol: Muški
  • Osnivač
Odg: Heljda - izvor snage u malom pakiranju
« Odgovori #2 u: 05 Prosinac , 2016, 15:22 »
Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
Heljda se mora dugo namakati, inaće sve drugo stoji.
Ili skuhas za 10-12 minuta...

*

Offline SurvivalPrepper

  • ***
  • 142
  • 2
  • Spol: Muški
Odg: Heljda - izvor snage u malom pakiranju
« Odgovori #3 u: 05 Prosinac , 2016, 15:37 »
Mora se namakati kao grah pa onda kuhati☺

*

Offline Preppy

  • *
  • 3910
  • 19
  • Spol: Muški
  • Osnivač
Odg: Heljda - izvor snage u malom pakiranju
« Odgovori #4 u: 05 Prosinac , 2016, 15:39 »
Hmm... Nemora se  :zbunjen2: Svi ju kuhaju i onda jedu. Namaces ju ako ju neces kuhati.

*

Offline Lakeman

  • ****
  • 888
  • 0
  • Spol: Muški
Odg: Heljda - izvor snage u malom pakiranju
« Odgovori #5 u: 05 Prosinac , 2016, 15:42 »
Online kazu ovako:
''Heljda da, ali samo namočena

Zbog toga što se lako i brzo kuha, heljdu mnogi kuhari ne namaču prije pripreme. Evo zašto je to preporučljivo i zašto je tek fermentirana heljda korisna za organizam

Pseudožitarica
Heljda je u jugoistočnoj Aziji udomaćena prije nekih 6.000 godina. Ova namirnica nam je danas, zahvaljujući makrobiotici, opet dobro poznata. Makrobiotički recepti ne savjetuju namakanje heljde prije kuhanja. Nažalost, to nije ispravno jer heljda, iako ne sadrži moguće problematičan gluten, sadrži velike količine fitinske kiseline poput svih sjemenki, žitarica i orašastih plodova.

Sastavljači makrobiotičkih kuharica, vjerojatno zato što heljda nije žitarica, već pseudožitarica, odnosno sjemenka iz cvijeta biljke heljde, smatrali su da je nije potrebno namakati prije kuhanja. Možda je razlog bio i činjenica što se heljda brzo skuha i bez namakanja. Isti je slučaj s prosom. Istražujući malo dublje, prelistavajući znanstvene studije, otkrio sam da i heljda i proso imaju mnogo fitinske kiseline i da se stoga moraju namakati barem 8 do 12 sati, bez obzira na to što se i inače lako i brzo kuhaju.

Fitinska kiselina
Fitinska kiselina nije problem jednokratno: ako jednom godišnje skuhate heljdu bez nmakanja, neće vam ništa biti. Ali ako su vam heljda i proizvodi od heljdina brašna manje-više dio svakodnevne prehrane, trebate se zamisliti. Fitinska kiselina u crijevima vezuje korisne minerale iz hrane i oni se tako izbace iz organizma, umjesto da se apsorbiraju. Posljedica je nedostatak minerala poput kalcija, željeza i drugih.

Francuzi koji u Bretanji pripremaju tradicionalne palačinke (crépes) od heljde, prehodno je fermentiraju. Na svu sreću, heljda u sebi ima i dosta fitaze, fermenta koji razlaže fitinsku kiselinu u kontaktu s vodom, pa je fermentacija više nego uspješna. Heljda fermentacijom postaje vrlo dobra hrana, jer sadrži lijepu količinu bjelančevina koje su po aminokiselinskom profilu slične onima životinjskog porijekla.''

Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi
"The More You Know, The Less You Carry"  - Mors Kochanski

*

Offline Preppy

  • *
  • 3910
  • 19
  • Spol: Muški
  • Osnivač
Odg: Heljda - izvor snage u malom pakiranju
« Odgovori #6 u: 05 Prosinac , 2016, 15:46 »
 :zbunjen2:

Heljda da ali samo namocena. U drugoj recenici vele da ne namacu, kaj sad?  :zbunjen:

Moskva prepi ju zdere skoro svaki dan i ne namace ju. I ovi vele da ju netreba namakat... Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

Ok procitao cijeli clanak. Znaci ako se mislis stalno s tim hranit moras namakat... Mozda ako cu kod kuce jesti onda da, ali za sumu sigurno ne.
« Zadnja izmjena: 05 Prosinac , 2016, 15:49 od Preppy »

*

Offline Preppy

  • *
  • 3910
  • 19
  • Spol: Muški
  • Osnivač
Odg: Heljda - izvor snage u malom pakiranju
« Odgovori #7 u: 05 Prosinac , 2016, 15:58 »
Skoro tako stetno kao kuhanje u aluminijskom sudju  :D

*

Offline Lakeman

  • ****
  • 888
  • 0
  • Spol: Muški
Odg: Heljda - izvor snage u malom pakiranju
« Odgovori #8 u: 05 Prosinac , 2016, 17:13 »
Krivo si pročitao :)
 Iako ju treba namakati, mnogi kuhari ju ne namaču.  :zauho:
"The More You Know, The Less You Carry"  - Mors Kochanski

*

Offline Preppy

  • *
  • 3910
  • 19
  • Spol: Muški
  • Osnivač
Odg: Heljda - izvor snage u malom pakiranju
« Odgovori #9 u: 05 Prosinac , 2016, 18:09 »
Niti namakanje baš ne uklanja fitinsku kiselinu. Najbolje bi bilo žitarice pržiti : Neregistriranim korisnicima zabranjen je pristup poveznicama i slikama. Registriraj se ili Prijavi

Via TapaTalk


*

Offline Gorštak

  • *****
  • 3279
  • 10
  • Spol: Muški
Odg: Heljda - izvor snage u malom pakiranju
« Odgovori #10 u: 05 Prosinac , 2016, 18:43 »
Vjerovatno ovo sa sa namakanjem ide zbog probavljanja same namirnice .. ne sjeda teško na želudac i lakše se probavlja, ko i grah ... uostalom probaj kak očeš, u najgorem slučaju buš kakal "sačmu"  :LOL: :LOL:

*

Offline Preppy

  • *
  • 3910
  • 19
  • Spol: Muški
  • Osnivač
Odg: Heljda - izvor snage u malom pakiranju
« Odgovori #11 u: 05 Prosinac , 2016, 18:57 »
Hahhaha :D baš papao kuhano sa juhom. Fino je bilo, lagano sjelo a sa kakanjem bumo vidli

Via TapaTalk


*

Offline ssverko13

  • ****
  • 766
  • 6
  • Spol: Muški
Odg: Heljda - izvor snage u malom pakiranju
« Odgovori #12 u: 05 Prosinac , 2016, 21:49 »
A bulbur ili proso? Neznam dali sam dobro napisao ;)

Poslano sa mog GT-I9195 koristeći Tapatalk
Gluplji seljak, veći krompir

*

Offline Chagalj

  • **
  • 22
  • 0
Odg: Heljda - izvor snage u malom pakiranju
« Odgovori #13 u: 19 Prosinac , 2016, 19:01 »
Heljdi stvarno dušu daje malo svinjetine  ;)

To nisam probao outdoor , ali jednom ću svakako probati.

Inače , ni namakaje ne mora biti problem - uzme se staklenka u kojoj se paca do drugog dana.

Doduše, to nisam probao sa heljdom nego sa grahom - uzeo graha i svaki dan namočio u staklenku količinu za sutra . (budući da ne volim baš previše aromu konzerve ako mogu birati )
Malo luka, špeka, mrkve - i ispao sasvim jestivi grahić  ;)


*

Offline Gorštak

  • *****
  • 3279
  • 10
  • Spol: Muški
Odg: Heljda - izvor snage u malom pakiranju
« Odgovori #14 u: 19 Prosinac , 2016, 23:16 »
Uff sad mi se jede grah hahha

Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk


*

Offline Chagalj

  • **
  • 22
  • 0
Odg: Heljda - izvor snage u malom pakiranju
« Odgovori #15 u: 20 Prosinac , 2016, 10:31 »
Za savršen grah ipak treba divovski kotao  :sline:


Inače, čini mi se da  bi za takvo močenje preko noći u staklenci heljda bila još i zgodnija od graha jer obi ju bilo lakše vaditi van. Grah nabubri, pa ga onda treba iskopavati, bez obzira na ostavljeni prostor 

*

Offline Preppy

  • *
  • 3910
  • 19
  • Spol: Muški
  • Osnivač
Odg: Heljda - izvor snage u malom pakiranju
« Odgovori #16 u: 20 Prosinac , 2016, 10:44 »
Veli Moskvic da je njegova heljda kaj kupe u Rusiji przena. Da kao, przenu netreba smakati i ukusna je. Ja mislim da nasa heljda koju mi kupimo nije przena i zato ima tako, recimo poseban, okus.

*

Offline Bushcraft Wolf

  • ****
  • 860
  • 10
  • Spol: Muški
Odg: Heljda - izvor snage u malom pakiranju
« Odgovori #17 u: 20 Prosinac , 2016, 12:42 »
Ja grah nakiselim u plastičnoj posudi preko noći ili dana pa onda prokuham i tu prvu vodu bacim... To radim i kad ga kod kuće kuham i kad ga nosim u prirodu za kuhanje... Pripremim si koliko trebam,ocijedim i ubacim u vrećicu za zamrzivač...i tako ponesem...

A grah je kao i sarma,što se veća količina kuha  bolji je okus...

Heljdu sam jednom probao...prije neke 3-4 godine...i ostalo mi je usjećanju da je bila propržena...
« Zadnja izmjena: 20 Prosinac , 2016, 12:44 od Bushcraft Wolf »
The world is big and I want to have a good look at it before it gets dark...

*

Offline Chagalj

  • **
  • 22
  • 0
Odg: Heljda - izvor snage u malom pakiranju
« Odgovori #18 u: 21 Prosinac , 2016, 18:45 »
Tako i ja radim sa grahom doma. Kažu da je dobro i u tri vode ga predprokuhati jer mu to smanjuje plinski potencijal  :rofl2:

A heljda valjda ima taj poseban okus koji se nekom svidi ili ne ....meni nije odbojan ali mi je OK ako se sa svinjetinom kombinira.  Tak da bi se dalo isprobat ovo i to ću kad-tad napraviti u terenskim uvjetima : prepržiti ju na početku sa lukom i špekom i onda kuhati  .